Karácsony szerint Budapest köztársaság marad, és nem lesz részvénytársaság, Vitézy szerint nem lehet végeredményt hirdetni még, a Fidesz 11, a Tisza Párt 7 képviselőt küld az EP-be

Karácsony szerint Budapest köztársaság marad, és nem lesz részvénytársaság, Vitézy szerint nem lehet végeredményt hirdetni még, a Fidesz 11, a Tisza Párt 7 képviselőt küld az EP-be
Karácsony Gergely az eredményváró rendezvényen – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Másolás

Vágólapra másolva
  • Vasárnap este 7 órakor véget ért az egy napon tartott európai parlamenti és önkormányzati választás. Ilyen még nem volt Magyarországon.
  • Este 11 óra után az EP-listára leadott szavazatokat is elkezdték közölni: majdnem 100%-os feldolgozottságnál a Fidesz 44,61 százalékon, a Tisza Párt 29,69 százalékon áll.
  • 100 százalékos feldolgozottságnál Karácsony Gergely nyerte a főpolgármester-választást 324 szavazat többséggel, Vitézy Dávid szerint újraszámolják a szavazatokat.
  • Szintén nagyon szoros lehet a végeredmény a fővárosi listás szavazáson, a Fidesz és a Tisza Párt listája között.
  • Hódmezővásárhelyen Márki-Zay Péter nagy fölénnyel őrizte meg polgármesteri helyét.
  • Az eddig fideszes vezetésű XII. kerületben tarolt a Kutyapárt.
  • Győrben ellenzéki polgármester lesz, Miskolcon fordított a Fidesz, Szolnokon vesztett a fideszes városvezető.
  • Este fél 7-kor 56,09 százalékos volt a részvételi arány, ami rekordnak számít az eddigi EP- és önkormányzati választásokon.
  • Két rövid cikkben összefoglaltuk az önkormányzati választások lényeges eredményeit és azt, mi látható az EP-választások adataiból.

Újraválasztották Kiss Lászlót, Óbuda jelenlegi DK-s polgármesterét az önkormányzati választáson. 95 százalékos feldolgozottságnál az állás:

  • Kiss László (DK): 47 százalék;
  • Bús Balázs (Fidesz): 38,6 százalék;
  • Budai Sándor Viktor (MKKP): 9,8 százalék;
  • Balogné Marosvölgyi Anna (Mi Hazánk): 4,6 százalék.

A jelenlegi állás szerint Kiss Lászlónak kényelmes többsége lesz a közgyűlésben, ahol a következő állás várható:

  • DK-Momentum–MSZP–Párbeszéd–LMP–Jobbik: 17 mandátum;
  • Fidesz–KDNP: 3 mandátum;
  • MKKP: 2 mandátum;
  • Mi Hazánk: 1 mandátum.

A szavazatok 95,64 százalékának összeszámolása után vezet Karácsony Gergely, de nagyon szoros a különbség, és rengeteg érvénytelen szavazatot találtak az urnákban. Az eddig megnézett 767 249 szavazatból 23 329 rontott szavazatot találtak, azaz a szavazatok több mint 3 százaléka érvénytelen.

95,64 százalékos feldolgozottságnál így áll a főpolgármester-választás:

  • Karácsony Gergely: 47,50 százalék.
  • Vitézy Dávid: 47,48 százalék.

Ez 246 szavazatnyi különbséget jelent.

Karácsony Gergely eredményváró rendezvénye – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Karácsony Gergely eredményváró rendezvénye – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Vitézy Dávid sajtótájékoztatót tart, amin azt mondta, biztos, hogy újraszámolás lesz a főpolgármester-választáson, mert annyira kicsi a különbség közte és Karácsony Gergely között, ráadásul 22 ezer érvénytelen szavazat is volt.

Sikoltozás, kiabálás, üdvrivalgás fogadta a Városháza pop up parkban, hogy 94,83 százalékos feldolgozottságnál Karácsony Gergely 19 szavazattal, de átvette a vezetést Vitézy Dávid előtt. Az élő közvetítést feszülten figyelő, egyre fáradtabb közönségen pillanatok alatt végigfutott a hír, hogy mindkét főpolgármester-jelölt 47,48 százalékon áll.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

A Fővárosi Közgyűlés 87,89 százalékos feldolgozottságnál így néz ki:

  • Fidesz-KDNP: 28,78 százalék – 11 mandátum;
  • Tisza Párt: 27,29 százalék – 10 mandátum;
  • DK-MSZP-Párbeszéd: 16,59 százalék – 6 mandátum;
  • LMP-Vitézy Dávidért Egyesület: 10,14 százalék – 4 mandátum;
  • MKKP: 7,84 százalék -2 mandátum.

94,83 százalékos feldolgozottságnál megfordult az állás a főpolgármester-választás:

  • Karácsony Gergely: 47,48 százalék.
  • Vitézy Dávid: 47,48 százalék.

Ez 19 szavazatnyi különbséget jelent.

Magyar Péter beszédét értékelte Kéri László és Lakatos Júlia a Telex élő eredményváró műsorában. „Egyértelműen egy kihívó beszédet halhattunk Magyar Pétertől. Nem Orbán Viktorra reagált, hanem helyet követel magának. Ebben egészen másképpen működik, mint amit korábban az ellenzéktől láthattunk, hisz ők mindig a miniszterelnökre reagáltak” – mondta Lakatos Júlia a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója.

Lakatos szerint Magyar nem profi politikus, és az lesz az igazán érdekes, hogy az az elszántság és lelkesedés, ami eddig elhozta a Magyart, képes-e tovább görgetni a Tiszát és egy professzionálisan működő párttá formálni. „Hogyan tudja maga mellett tartani az embereket, hogyan tudja fejleszteni tovább a közösségét, ezek az érdekes kérdések” – mondta a stratégiai igazgató.

Kéri László hozzátette, hogy Magyar Péter „egy igazi innováció”, aki egy olyan politizálási módot teremtett meg, ami az „ősi, közvetlen, demokratikus és populista megoldásokat használ, és itt most a populista nem negatív értelemben értendő” – mondta a politológus.

Abban Kéri egyetértett Lakatos Júliával, hogy most jön csak a munka neheze. „Engem az érdekel, hogy ez az innovatív kapacitást merre tudja-e tovább vinni” – mondta Kéri, aki szerint a pátosz szó végre nem üresen cseng a magyar közéletben.

„Az Orbán Viktortól és Gyurcsány Ferenctől mindig őszintétlenül hangzott, és úgy tűnik, hogy nagyon sokaknak volt szüksége egy olyan közösségi, spirituális élményre, amire Magyar Péter ráérzett, és amit korábbi politikustól még nem láttam.”

Magyar Péter beszédét ebben a cikkben foglaltuk össze. Nemrég Orbán Viktor is színpadra állt a Fidesz eredményváróján, az ott elhangzottakat ide kattintva olvashatja.

A politikus a Partizánnak adott interjújában arról beszélt, hogy négy politikai erő maradt állva Magyarországon, és csak két út maradt a választóknak, mivel szerinte a Fidesz, a Tisza Párt és a Demokratikus Koalíció is ugyanazokhoz a „globalista erőkhöz” fognak csatlakozni. A pártelnök szerint ezzel szemben a Mi Hazánk a nemzeti utat képviseli, és egy új pártcsaládot szeretne létrehozni a német szélsőjobboldali AFD-vel. A politikus úgy gondolja, hogy nem csinálta náluk jobban Magyar Péter, csak őt „elképesztő módon tolja” a Facebook algoritmusa, míg Toroczkai nevét tiltja.

A pártelnök szerint a Budapestieknek még meg kell mutatniuk azt a víziót, amit a párt képvisel, és akkor a Mi Hazánk lehet a legnagyobb ellenzéki erő. Toroczkai a párt eredményváróján arról beszélt, hogy, „csúcsteljesítmény volt, amit a Mi Hazánk elért”.

A Baltikumban nyilvánvalóan az orosz veszedelem foglalkoztatja leginkább a közvéleményeket. Ez annyiban nem csoda, hogy mindhárom állam szomszédos Oroszországgal (Litvánia csak a kalinyingrádi exklávéval), és történelmi tapasztalataik elég rosszak a nagy szomszéddal. Ez pedig áthatja a hétköznapokat is, főleg a határvidékeken.

A Politico külön cikket szentelt annak, hogy az orosz kisebbség jelentős részének még rendes állampolgársága sincs. Ugyanis a Szovjetunió korszakában, 1940-től ezrével telepítették be az oroszajkúakat a balti tagköztársaságokba, akik viszont nem kapták meg automatikusan az észt, lett, litván állampolgárságot: Észtországban 61 ezer, Lettországban 175 ezer ember hontalan. Az előbbiben helyhatóságilag szavazhatnak, az utóbbiban sehogy, bár a lett külügy ezt tagadta a Politicónak.

Észtországban már hétfőn elkezdődött az előzetes voksolás (bár ugye hivatalosan június 6-9. között zajlik a kontinensen a választás). Az észt politikai szcénát tavaly ősszel fordította ki sarkaiból az Isamaa (Haza) nevű nacionalista-kereszténydemokrata párt, amit a volt külügyminiszter Urmas Reinsalu vezet. A Politico felméréseket összegző grafikonja 24 százalékra mérte őket május végén, ami nagy növekedés a 2023. márciusi parlamenti választásokhoz képest, amikor csak 11 százalék fölött végeztek. A hétfőre virradóra megjelenő előzetes eredmények szerint ugyanakkor a párt végül csak 21 százalékot szerzett magának az EP-választáson.

Meglepetést okozhatnak a szociáldemokraták, akiket előzetesen 16 százalékra mértek, és csupán a negyedik poszton álltak a kutatások szerint, az előzetes eredmények szerint viszont 19 százalékkal a második helyre szálltak fel az EP-választásokon.

A hét észt EP-helyből párat a mélyrepülése után lassan ébredő, Kaja Kallas kormányfőt is adó fő kormányerő, a középjobb Reform Párt az korábban mért 19 százalék helyett viszont csak 17,9 százalékot húzott be, a Konzervatív Néppártot (EKRE) pedig a korábban mért 16 százalék helyett csak 14,9 százalékot hozott. A 12 százalékra saccolt Észt Középpárt (Keskerakond) hozta a vártat, 12,9 százalékot szerzett.

Lettországban is történtek meglepetések, 9 képviselői hely volt a tét. Több pártnak is tizenpár százalékos eredményeket jósolt a Politico pollokat összesítő gyűjtése. Ehhez képest az előzetes eredmények alapján két párt vitte el a szavazatok 47 százalékát: Új egység párt 25,7 százalékot, míg a Nemzeti Szövetség és a Haza és Szabadság páros 22,08 százalékot hozott. Ezenkívül még öt párt érte el a parlamentbe való bekerüléshez szükséges öt százalékot, ám egyikük sem érte el a 10 százalékos eredményt.

A legnépesebb balti köztársaság Litvánia, ahol 11 képviselői helyért szálltak ringbe a politikai erők. Jelenleg egy jobbközép kormány vezeti (2020 óta) az országot, ahogy a másik két balti államban, úgy itt is nő a kormányfő, Ingrida Šimonytė személyében. Októberben parlamenti választás lesz, így van némi kormányváltó hangulat a felmérések szerint is: a Litván Szociáldemokrata Párt stabilan vezeti a felméréseket, a Politico átlaga egy hónapja 22 százalékra mérte őket, míg a Baltijas tyrimai 27 százalék fölé teszi a pártot. Mögöttük még a Hazafias Unió – Litván Kereszténydemokraták, a középbal Demokraták Uniója „Litvániáért”, valamint a Litván Gazdák és Zöldek Uniója kaphat jelentősebb, 10 százalék feletti voksot.

Ehhez képest az előzetes eredmények alapján a Hazafias Unió vezethet 21,33 százalékkal, a Litván Szociáldemokrata Párt pedig csak 18 százalékot kapott. A Litván Gazdák és Zöldek Uniója csak egy százalékkal maradt el a mért eredménytől, 9 százalék körül állt hétfőn éjjel. A Demokraták Uniója „Litvániáért” épphogy megszerezte az 5 százalékot, őket megelőzte a Szabadságért Párt 8 százalékkal.

93,28 százalékos feldolgozottságnál így áll a főpolgármester-választás:

  • Vitézy Dávid: 47,50 százalék.
  • Karácsony Gergely: 47,46 százalék.

A szavazatok különbsége most megnőtt, 289 szavazatra.

92,17 százalékos feldolgozottságnál így áll a főpolgármester-választás:

  • Vitézy Dávid: 47,49 százalék.
  • Karácsony Gergely: 47,46 százalék.

Ez most 255 szavazatnyi különbség.

Donáth Anna keserédes hangulatú beszédet tartott éjjel egykor a Momentum eredményváróján. A beszédet azzal kezdte, hogy felsorolta az önkormányzati választáson elért eredményeket: Zuglóban Rózsa András, Józsefvárosban Pikó András, Terézvárosban Soproni Tamás, a Hajdú-Bihar megyei Vámospércsen Kosztin Mihály, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Bánrévén pedig Kovács József tudott nyerni – a listához hozzávette a Momentum által támogatott Baranyi Krisztina (9. kerület), Pintér Bence (Győr) és Tóth Gergely (Keszthely) sikerét is.

Fotó: Ránki Dániel / Telex Fotó: Ránki Dániel / Telex
Fotó: Ránki Dániel / Telex

Végül rátért az EP-választás eredményére is, erről azt mondta, egyikünk sem számított rá, de úgy néz ki, nem érik el az öt százalékot. A Momentum elnöke megköszönte a rájuk szavazó 120 ezer embernek, hogy az ő értékeikre szavazott.

Donáth szerint a Momentum közösségével történtek már kudarcok, de ezeket sosem próbálták elkenni, minden szituációból felálltak. A győzelem sosem végleges, a vereség sosem végletes, mondja Winston Churchillt idézve, majd a beszéde végén kiemelte Cseh Katalin munkáját: „Katka teljesítményét nem százalékokban mérik, hanem abban a kapcsolati tőkében, hogy az Európai Parlamentben pontosan tudják, mi az a Momentum.”

Egyre feszültebb a hangulat a Városháza előtti pop-up parkban, ahol Karácsony Gergely eredményvárója van. A választási műsort kivetítőn néző több száz várakozó egyre idegesebben frissítgeti a telefonján a választási eredményeket. A tömegben futótűzként terjedt az „500 szavazat basszus”, vagyis hogy nemrég már csak 500 szavazattal volt lemaradva a főpolgármester Vitézy Dávidtól, hol ideges sóhajtások, hol szintén ideges nevetés kíséretében. Azóta a különbség még kisebb a két jelölt között.

A főpolgármester és csapata még mindig a városházán várja az eredményeket, Karácsony várhatóan nem is jön el az eredményváróra addig, amíg nem dolgozták fel az összes szavazatot.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

90,40 százalék feldolgozottságnál így áll a főpolgármester-választás:

  • Vitézy Dávid: 47,48 százalék.
  • Karácsony Gergely: 47,45 százalék.

Ez 236 szavazatnyi különbség.

Az uniós tagállamok eredményeit az Európai Parlament hivatalos adatait használó térképünkön is böngészheti, ahol mostanra már szinte mindegyik országhoz érkezett adat.

A nagyobb tagállamok helyzetéről ebben a cikkünkben írtunk.

Az újrázó pécsi ellenzéki polgármester, Péterffy Attila nem sokkal éjfél után tartott sajtótájékoztatón értékelte saját nagyarányú győzelmét és azt, hogy 17 egyéni választókerületből csak 5-ben tudtak nyerni. Az egyik közgyűlési hely sorsa kérdéses, ugyanis szavazategyenlőség miatt új voksolás lesz. Ezzel pedig még a kompenzációs listákról közgyűlésbe jutok névsora sem lehet végleges.

„Úgy gondolom, hogy a pécsiek értékelték azt a szakmai munkát, amit ebben a ciklusban végeztünk, ugyanakkor a kerületekben jobb eredményre számítottunk. Az egyes körzetekben induló 6-7 jelölt nagyon jelentős szavazatmennyiséget vitt el. Minden elinduló jelöltről, de a Kutyapártról is elmondható, ha nem indulnak el, akkor a szavazataink hozzánk jutnak” – mondta Péterffy Attila. A polgármester arra is kitért, hogy a fideszes háborús pszichózis ellen, amit az elmúlt két hétben szabadítottak a választókra, racionális eszközökkel nem tud védekezni egy higgadt városvezetés. A Telex kérdésére elmondta, hogy a város működőképessége szempontjából mindenképpen új helyzet áll elő, azonban meg kell várni, hogy a még függőben lévő választókerületben mi lesz az eredmény.

Fotó: Gűth Ervin / Telex
Fotó: Gűth Ervin / Telex

A Fidesz polgármesterjelöltje, Csizmadia Péter egyelőre nem reagált a korábbi megkeresésünkre, vasárnap délután óta nem is posztolt, és ellenfelének egyelőre nem gratulált nyilvános felületen. Nem sokkal urnazárás előtt azt nyilatkozta a Telexnek, hogy amennyiben veszít, akkor is tovább dolgozik a pécsiekért, azaz beül az ősszel felálló új közgyűlésbe.

Újabb öt évre bizalmat kapott a szavazóktól Cserdiné Németh Angéla, a XV. kerület DK-s polgármestere. A szavazatok 97 százalékának feldolgozásakor a már megfordíthatatlan állás:

  • Cserdiné Németh Angéla (DK): 47,6 százalék;
  • Lehoczki Ádám (Fidesz): 37,4 százalék;
  • Palocsai Béla (független): 8,1 százalék;
  • Bartal András (Mi Hazánk): 6,9 százalék.

Az előzetes adatok szerint Cserdinének kényelmes többsége lesz a közgyűlésben, amelynek összetétele így fog kinézni:

  • DK–Jobbik–LMP–Momentum–MSZP–Párbeszéd: 13 képviselő;
  • Fidesz–KDNP: 4 képviselő;
  • Mi Hazánk: 1 képviselő.

Petőfi Sándor Föltámadott a tenger című versének utolsó soraival kezdte beszédét Magyar Péter a Tisza Párt eredményváróján. Magyar úgy fogalmazott, „ma egy korszak lezárult, ma a jövő elkezdődött Magyarországon”, mire a tömeg válaszul azt kezdte skandálni:

„Mi vagyunk a jövő!”

„Az látszik, hogy a mai nap az orbáni hatalomgyár Waterlooja, a vég kezdete” – folytatta Magyar, majd gratulált a pártja legalább tíz közgyűlési és a legalább hét EP képviselőjének. Magyar Orbánt is idézte, „van mire szerénynek lennünk”, mondta, miután külön gratulált Illés Gergelynek, aki a Tisza támogatásával lett Jászapáti polgármestere, megelőzve a Fidesz jelöltjét.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Magyar szerint ami az utóbbi két, de inkább egy hónapban történt, az nem más, mint „politikai földindulás”, hiszen „szembeállt egymással a hazugság és az igazság, a propaganda és a tiszta beszéd, a korrupció és a tiszta közélet, a Kelet és a Nyugat, a múlt és a friss erő”. A tömeg minden mondatát visszhangozta.

A következő országgyűlési választásokon Magyar szerint „egy, azaz egy kihívója van a NER-nek, az pedig a Tisza Párt”, majd azt is hozzátette, hogy a párt azon célján felül, hogy „egy igazi kihívóként jelenjen meg a Tisza Párt”, azt a másik célját is elérte, hogy

„Budapesten a Tisza Párt nélkül nem történik semmi”.

Bár a legismertebb Orbán Viktorra nem lehetett szavazni az idei európai parlamenti és önkormányzati választásokon, névrokonára, a Szentgotthárdon képviselőként induló Orbán Viktorra igen. Utóbbi szoros versenyben bekerült a képviselő-testületbe. Azt nem lehet tudni, hogy a névegyezés mennyiben járult hozzá ehhez az eredményhez. A Vas megyei kisváros polgármestere újabb öt évre Huszár Gábor, a Fidesz–KDNP jelöltje lesz.

A választási iroda adatbázisában lehet még találni vicces névazonosságokat. Például a Veszprém vármegyei Lókút képviselőjelöltjei között feltűnik Novák Katalin neve, aki szintén bejutott a képviselő-testületbe.

89,07 százalékon kicsit tovább csökkent a különbség Vitézy és Karácsony között.

  • Vitézy Dávid: 47,50 százalék,
  • Karácsony Gergely: 47,42 százalék.

Ez alig 496 szavazatkülönbséget jelent.

A Nemzeti Választási Iroda adatai alapján Pintér Bence az LMP-Zöldek-Momentum-TSZV jelöltje 31, 15 százalékkal nyerte az önkormányzati választást Győrben. A szintén jelölt Dr. Dézsi Csaba András a Fidesz-KDNP indulója 30,40 százalékát gyűjtött össze.

Pintér Bence eredményváró eseményéről jelentkezett be a Telex élő eredményváró adásába a Telex győri tudósítója, Sudár Ágnes, aki szerint a nyertes Pintér kampánystábja nyugodt hangulatban várta az eredményeket. „Talán hitték is, meg nem is, hogy az eredmény megfordulhat”, annak ellenére, hogy Pintér és Dézsi között 100-150 szavazat volt a különbség végig – tette hozzá a győri riporter.

Dézsi és a szintén jelölt Borkai Zsolt mellett Pintér Bence nevét kevésbé emlegették az esélyesek között. Sudár Ágnes szerint az elmúlt hetekben jelent meg egy közvélemény-kutatáshoz hasonló felmérés, amiből az derült ki, hogy Dézsi támogatottsága 32-33 százalékon állt, és nem sokkal mögötte szerepelt Pintér is, aki mögött 28 százalékos támogatottság állt.

Sudár Ágnes szerint Pintér győzelméhez hozzájárulhatott az a változás, az az új erő, amit Magyar Péter képvisel a közéletben. Magyar Péter Győrben fejezte be az országos választási kampányát, és ugyan egy szóval sem említette Pintér Bencét a beszédében, de a változás szele, amit Magyar Péter indított el, sokakat mozgósított – mondta a Sudár Ágnes a Telex élő műsorában.

Toroczkai szerint „példátlan volt az az elhallgatás, cenzúra és lejáratás”, ami a Mi Hazánkkal szemben történt a választások előtt: erről kérdezni is fogja hétfőn a parlamentben Orbán Viktort – mondta el a párt elnöke a Mi Hazánk eredményváróján tartott sajtótájékoztatón.

A késő este érkező pártelnök úgy látja, „csúcsteljesítmény volt, amit a Mi Hazánk elért”. Toroczkai hozzátette, négy párton, a Fidesz-KDNP-n, a DK-koalíción, a Tisza Párton és a Mi Hazánkon kívül „minden politikai erő megsemmisült”, így „ez a négy politikai erő fogja a következő időszakban meghatározni Magyarország sorsát”. Toroczkai úgy fogalmazott: „az összes többi párt elvérzett, megsemmisült”.

„Nem tudjuk a végeredményeket, de az látszik, hogy a legfontosabb kitűzött céljainkat elértük”

– mondta Toroczkai arra utalva, hogy az eddigi eredmények alapján legalább egy mandátummal bejutottak az EP-be: „nem kizárt az sem, hoygy két mandátumunk lesz” – tette hozzá. „Vidéken a második legerősebb politikai erő lett a Mi Hazánk” – mondta Toroczkai, kiemelve Csongrád-Csanád megyét. „Országszerte minimum száz új mi hazánkos képviselő van a mai naptól kezdve. Ez egy óriási dolog” – mondta Toroczkai, aki aztán azzal viccelt, hogy nem tudja, hol találnak majd akkora termet, hogy össze tudjanak ülni.

Fotó: Molnár Réka / Telex
Fotó: Molnár Réka / Telex

Fontos a jövőben, hogy Budapestet is meggyőzzék – tette hozzá Toroczkai, aki szerint látni, hogy „Vitézy Dávid és Karácsony Gergely hogyan izzadhat egész este”. A főpolgármester-választás során szerinte az derült ki, hogy „Grundtner András és a Mi Hazánk is megkerülhetetlen erő”. Toroczkai kiemelte a német szélsőjobboldali AfD európai második helyét, amivel „továbbra is megmaradt az esély, hogy akár átvegyék az EU legfontosabb országának vezetését. Vár ránk egy új európai pártcsalád megalkotása, ami a Mi Hazánk régi álma és szándéka volt” – tette hozzá.

A fideszes Karsay Ferenc nyerte a polgármester-választást a XXII. kerületben, így 2014 óta a harmadik ciklusát kezdheti majd meg októberben. A nagyon szoros végső eredmény ez lett:

  • Karsay Ferenc (Fidesz): 44,81 százalék;
  • Perlai Zoltán (DK): 43,41 százalék;
  • Esze Tamás (Mi Hazánk): 5,76 százalék;
  • Iván János (civil): 4,75 százalék.

Nem lesz viszony könnyű dolga Karsaynak a közgyűlésben, ahol még nem biztos, hogy meglesz a fideszes többség.

Hagyományosan Ciprus szokott lenni az európai szélsőbal egyik előőrse, még ha a szigetország csupán hat mandátum felett rendelkezhet. Az EP-választás hivatalos oldala szerint rendesen szétszóródott a hat mandátum. 24,8 százalékra számíthat a jobbközép Demokratikus Gyűlés (DISY), a marxista Dolgozó Emberek Progresszív Pártja (AKEL) pedig 23,8 százalékra. A Fidiasz Panajiotou youtuber köré szerveződött tömörülés 19,2 százalékot zsebelhet be, és említésre méltó még az ultranacionalista Nemzeti Népi Front (ELAM) 9,6 százalékkal és a centrista Demokrata Párt (DIKO) 9,6 százalékkal.

Málta politikai tere régóta kétosztatú, amit egy középbal és egy középjobb párt dominál. A mostani választás se fújt új szeleket a szigetországban, ami szintén hat mandátumra jogosult. A Munkáspárt 45,26 százalékkal nyerhetett a projekciók szerint, míg a Nacionalista Párt alig elmaradva lett ezüstérmes, 42,02 százalékkal.

Sokáig nem lehetett tudni, hogy a miniszterelnök egyáltalán közönség elé áll-e, de tíz perccel fél 1 után a Bálna színpadára lépett, és megköszönte a részvételt azoknak, akik szavaztak. Azt mondta, 57 százalékos volt a részvétel, vagyis a demokrácia köszöni szépen, jól van.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

A miniszterelnök szerint ez lett az EP-választás eredménye, és ezt most egy táviratban is elküldik Brüsszelnek. Orbán Viktor szerint „a magyar emberek világosan megmondták: akik Brüsszelben a hazájuk ellen fordulnak, azt meg fogják büntetni”, majd azt üzente a híveinek, talpasainak és utcai harcosainak, hogy a mai napon a régi, új, és az éppen „soros” ellenzéket is legyőzték. Orbán azt is mondta: migráció stop, gender stop, háború stop, Brüsszel stop.

Orbán Viktor beszédéről részletesebben ebben a cikkben olvashatnak.

Ellenzéki polgármestere lesz Győrnek, ez alighanem a legnagyobb kormánypárti öngól volt a 2024-es önkormányzati választáson, pedig még Orbán Viktor is bevetette magát a kampányba. A szavazatok száz százalékának feldolgozásánál Pintér Bence, a Tiszta Szívvel a Városért Egyesület, az LMP és a Momentum jelöltjeként 18 295 szavazattal (31,15 százalék) megverte Dézsi Csaba András jelenlegi fideszes polgármestert, aki 17 856 szavazatot kapott( (30,40 százalék).

85,67 százalékos feldolgozottságnál továbbra is Vitézy áll nyerésre a főpolgármester-választáson:

  • Vitézy Dávid: 47,52 százalék,
  • Karácsony Gergely: 47,37 százalék.

Nagykanizsán az ellenzék jelöltje, Horváth Jácint öt százalékponttal többet szerezve legyőzte az előző polgármester-választáson befutó Balogh Lászlót (Fidesz–KDNP).

Horváth alapvetően a Demokratikus Koalíció jelöltje volt, de beállt mögé négy másik párt (MSZP, Jobbik, LMP, Momentum), amelyek aztán a szavazólapra szintén felkerülő Éljen VárosunNk! Egyesületet (ÉVE) is megalakították.

Nagykanizsán a képviselő-testületben az előző ciklusban ellenzéki többség volt, és a koronavírus-járvány után több jogkört is elvettek Baloghtól, és a költségvetést is át tudták faragni.

A testületben most többsége lesz Horváthnak, a mögé beálló csoport 8 helyet szerzett meg, a Fidesz 6-ot és a Mi Hazánknak jutott még egy képviselői hely.

Fél egy után reagált Le Marietta, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt EP-listavezetője az európai parlament választáson elért eredményre. A szavazatok több mint 67 százalékának megszámlálása után elenyésző az esély arra, hogy az MKKP a 3,47 százalékról 5 százalékra fel tudná tornászni eredményét – a listavezető vasárnap reggel három EP-mandátumot tippelt pártjának. Kovács Gergely, a párt társelnöke este 11-kor még azt mondta, hogy „nagyon csalódott lenne”, ha egyetlen mandátumot sem szereznének.

Fotó: Tóth Gergely / Telex
Fotó: Tóth Gergely / Telex

A listavezető megköszönte a lehetőséget, hogy „egy olyan pártnak kampányolhatunk, ahol nem kell kompromisszumot kötni, ahol nem kellett szembe köpnünk önmagunkat”; köszönetet mondott a pártot támogató „oligarcháknak” a pénzt, amit küldtek, minden olyan embernek, aki hozzájárult a közösségi munkában írt program megalkotásához. Az elmúlt hónapokhoz képest csalódást jelentő EP-szereplés helyett kiemelte, hogy

az önkormányzatokban megyünk előre, „szétnyertük magunkat”.

Le Marietta után Törley Katalin, a Tanítanék Mozgalomnak a lista második helyén álló társalapítója könnyek között mondott köszönetet a Kutyapártnak a lehetőségért és a csapatmunka élményéért, és ezekkel a szavakkal búcsúzott:

„Csókoltatom Marosi Beatrixot, Maruzsa Zoltánt, Pintér Sándort és Orbán Viktor, és megígérem, hogy továbbra sem hagyjuk őket aludni.”

Az eredményváró rendezvényt záró társelnökök közül előbb Kovács Gergely beszélt, aki Magyar Péter színre lépésére utalva azt mondta, hogy „ha nem ilyen a helyzet”, akkor 10-15 százalékos eredményt is elérhettek volna. Döme Zsuzsanna Suzi pedig szintén a magyar politikát alaposan felforgató Tisza Pártra utalva azt mondta, hogy a Kutyapárt az olyan emberek pártja, akik már tettek valamit, nem az olyanoké, akik csak ígérik, hogy tesznek valamit.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!