Gyurcsányra is főzött már a szentgotthárdi Orbán Viktor

2024. május 14. – 10:15

Gyurcsányra is főzött már a szentgotthárdi Orbán Viktor
Orbán Viktor szentgotthárdi önkormányzati képviselő – Forrás: Orbán Viktor

Másolás

Vágólapra másolva

Orbán Viktor neve is rajta lesz a szavazólapon a június 9-i önkormányzati választáson, Szentgotthárdon indul képviselőjelöltnek. Öt éve sikerrel járt, beválasztották a fideszes többségű képviselő-testületbe. Lehet, hogy csak a név vezette akkor a szentgotthárdiakat, a Vas megyei kisváros ugyanis régóta erős kormánypárti bástya, a polgármester is fideszes. Orbán Viktor a legnagyobb eredményének azt tartja, hogy közösségi tér és játszótér is épült a város rábafüzesi részében.

A fideszes Orbán Viktor még soha nem adott interjút a Telexnek, szentgotthárdi névrokona nyitott volt, amikor telefonon megkerestük. „Én előbb lettem Orbán Viktor, mint a másikat megismerte volna az ország” – mondta lapunknak az önkormányzati képviselő. Amikor 1983-ban megszületett, még nem hallottak más Orbán Viktorról Szentgotthárdon. Ma már senkit nem ér meglepetésként, ha bemutatkozik a kisvárosban, de a barátai között még gyakran poén tárgya a neve.

„Sok ismerősöm a teljes nevemet írja be telefonjába, hogy ha hívom, azt lássák: Orbán Viktor keresi őket. Van, aki nem is a nevemen szólít, hanem elnök úrnak vagy Mr. Presidentnek.”

Két olyan történetet is mesélt, amikor majdnem pórul járt a neve miatt. Szakácsként dolgozott Szlovénia szentgotthárdi főkonzulátusán, amikor Gyurcsány Ferenc miniszterelnökként ott fogadta a szlovén kormányfőt. Több száz rendőr biztosította szentgotthárdi főkonzulátus épületét, és szigorúan csak azokat engedték be, akiknek a nevét előzetesen felírták egy listára.

Amikor Orbán a bejáratnál bemutatkozott, azt hitték a biztonsági emberek, hogy szórakozik velük, és el akarták küldeni. „Mondtam, hogy fel van írva a nevem, nézze csak meg” – idézte fel a történetet. Végül beengedték a munkahelyére, és így talán először és eddig utoljára fordult elő a történelemben, hogy Orbán Viktor főzött Gyurcsány Ferencre.

Akkor sem vették komolyan, amikor pár éve felhívott egy soproni szállodát, és szállást akart foglalni a hétvégére. „Amikor odaértünk, elsápadva fogadott a recepciós, hogy ő azt hitte, csak telefonbetyár voltam.” Végül sűrű bocsánatkérések közepette a szállodalánc közeli, elegánsabb szállodájában adtak neki szobát.

A 2019-es önkormányzati választáson a Közösen Szentgotthárdért Egyesület jelöltjeként jutott be a képviselő-testületbe, most függetlenként indul a választáson. Szerinte az elmúlt öt évben nem származott előnye vagy hátránya a nevéből a politikában. Szentgotthárd kisváros, mindenki ismer mindenkit, a pártpolitika pedig nem játszik fontos szerepet a testületi üléseken sem. „Meg kell védenem a fideszeseket is. Soha nem volt olyan, hogy egy javaslatomat azért szavazták volna le, mert nem fideszesként indultam a választáson” – mondta. Persze joggal merül fel az a kérdés, hogy létezik-e olyan fideszes az országban, aki le merné szavazni Orbán Viktort.

Huszonhárom évig dolgozott a vendéglátásban szakácsként, cukrászként és felszolgálóként. A koronavírus-járvány alatt azonban bezárt az az ausztriai étterem, ahol akkor már tizenhárom éve volt szakács.

„Utána pár hónapra megélhetési politikus lett belőlem, mert önkormányzati képviselőként nem mehettem munkanélkülire.”

Később aztán ismét Ausztriában kapott munkát, ma a Penny Market üzletvezető-helyettese.

Idén nem akart indulni az önkormányzati választáson, de állítása szerint sokan megállították az utcán, és kérték, hogy folytassa. Az utolsó pillanatban végül leadta az ajánlásokat, így az ő neve is rajta lesz a szavazólapon. Kampányolni még nem kezdett el, de abban bízik, hogy a választók az alapján döntenek június 9-én, hogy ki mit tett az elmúlt öt évben. Orbán a rábafüzesi városrészért felelt a képviselő-testületben, és a legnagyobb eredményének azt tartja, hogy épült egy közösségi tér és egy játszótér is ott. „21 gyerek van Rábafüzesen, és 4 kilométerre volt a legközelebbi játszótér.”

Orbán Viktor miniszterelnök a szentgotthárdi Opel-gyárban, 2012. szeptember 20-án – Fotó: Bela Kiss / AFP
Orbán Viktor miniszterelnök a szentgotthárdi Opel-gyárban, 2012. szeptember 20-án – Fotó: Bela Kiss / AFP

Megkérdeztük Orbánt, hogy mit üzenne a névrokonának a Karmelitába.

„Ha Szentgotthárdra jön kampányolni, mindenképp keressen meg, és igyunk egy kávét! Adnék a druszámnak pár jó tanácsot.”

Ha idén nem jutna mandátumhoz a szentgotthárdi Orbán Viktor, már akkor is elmondhatja magáról, hogy többször kapott közvetlen felhatalmazást a választóktól, mint a híres névrokona. A fideszes Orbán Viktor 34 éve országgyűlési képviselő, de mind a kilenc választáson listáról jutott mandátumhoz. 1990-ben megpróbálkozott egyéniben Pesterzsébeten, majd négy évvel később Székesfehérváron, de egyik alkalommal sem járt sikerrel.

A választási iroda adatbázisában lehet még találni vicces névazonosságokat. A Veszprém vármegyei Lókút képviselőjelöltjei között feltűnik Novák Katalin neve, Egerben a Mi Hazánk jelöltje Varga Judit, míg Magyar Péterből hét is indul az önkormányzati választáson. Van köztük fideszes képviselőjelölt Szomolyán, míg Zuglóban a Kutyapárt egyik képviselőjelöltjét hívják így.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!