Kedvenceink

RSS

Milák Kristóf egy kicsit kilóg a magyar úszás klasszisainak sorából

22 éves korára mindent megnyert, a vb-t már háromszor is. Wladár Sándor elnök szerint egy terminátor, aki mindent átüt. Jelenlegi edzője, Virth Balázs szerint jó látni, hogy emberből van. Korábbi edzője megválaszolta, miért most tudott duplázni. A Milák-titokban ott van a stílus és a tejsav is.

Kiss László: A vakond

„Meggyűlöltük az állatot. A feleségem kitépte saját összeállítású főzősmappájából a vakondtúrástorta receptjét. A gyerekek legnagyobb bánatára a házban nem lehetett kimondani a Kisvakond nevét.” Könnyed nyári abszurd egy nagyon is hétköznapi problémáról az e heti Telextárcában.

Az ország, ahol a gyász színe a bugyikék

1989-ben vagyunk, a 301-es parcellában elföldelt mártírok újratemetésén. A feltárt sír felett két nő találkozik: feleség és szerető. Ki lehet a nemzet özvegye? Az Örkény Színház új bemutatója tökéletesen megírt dráma, tökéletlen megvalósításban.

Az ember, aki tízszer annyit költött a rendszámtáblájára, mint a Rolls-Royce-ra, amihez megvette

Csak szerette volna, ha a vagyona mellé kap egy kis társadalmi elismerést is, Dubajban ugyanis a rendszámtábla fontosabb, mint az, hogy mire teszi azt az ember. És még csak nem is ő a rekorder a 9 millió dolláros rendszámmal.

Elmentünk kocafotós turistát játszani kétmillió forintnyi telefonnal, hogy önnek már ne kelljen

Ki használ ma már fényképezőgépet, ha ott van a kamera a telefonjában? A legjobb mobilfotós megoldást kerestük tipikus nyaralási helyzetekben, az óriásteszt felállása: iPhone 13 Pro Max vs. Huawei P50 Pro vs. Samsung Galaxy S22 Ultra vs. Xiaomi 12 Pro vs. Honor Magic 4 Pro.

A Volttal elstartolt a fesztiválszezon: dodzsem, korrekt Muse-koncert és négyezres gyrostál

Két év után rendezték meg a soproni Volt Fesztivált, amivel egyúttal a nyári fesztiválszezon is elindult. 600 forintos repohár, közel 1000 forintos sör és egy Muse-koncert a nyitónapon.

Egyévesek a budapesti méhlegelők: megsokszorozódott az élővilág, és egy hódcsalád is megjelent

Nagy meglepetések nőttek ki a földből: az egyik békén hagyott helyszínen megjelent egy fokozottan védett virág, a másikra hódok költöztek, a Rákóczi híd pesti hídfőjénél fekvő rézsűnek pedig a botanikusok is a csodájára járnak. Parlagfűinvázió és szmogos méz nem lesz, de még pár évnek el kell telnie ahhoz, hogy a mintaterületek ne gazra, hanem egy Monet-festményre emlékeztessenek.

A Drakula izlandi és svéd fordítása szinte egy másik könyv, és ezt évtizedekig senki nem vette észre

Közel egy évszázad után derült erre fény, de máig nem tudni, kik és miért írták át Bram Stoker regényét. Az elmúlt évek egyik legizgalmasabb irodalmi rejtélyében van magyar szál is.

A világ legmagányosabb útja északra

Már a hossza, 666 kilométer is baljóslatúnak tűnik, és az Alaszka északi része felé tartó Dalton Highwayen veszélyes is végigautózni. Ben Huff fotográfus évekig járta kocsijával az egyszerre kietlen és kies tájat, amelynek a képét az olajipar rombolása is meghatározza. Az alig járt úton egyszerre tapasztalható meg az elveszettség és a szabadság.

Lackfi János: Ha nem készülsz fel, elbuktál

„Nagyanyám veterán készülődő. Vérbeli. A teremtés kezdetén még el sem készült a világ, a vulkánok meg csak valami színes borskeveréket voltak képesek kiprüszkölni, nem igazi tüzet, de nagyanyám már elkezdett készülődni.” Az e heti tárcanovellában a készülődés művészetébe nyerhetünk betekintést.

A nyolcvanas években a nyár még arról szólt, hogy nem szólt semmiről

Bandázva, madárfüttyben semmit tenni vagy bringázni, miközben ki tudja, hogy épp szerda van vagy hétfő – volt a gulyásszocializmus álmos nyaraiban néhány apróság, amelyek a szociológus szerint a jelenben is túlélhetőbbé tennék a végtelen vakációt. És itt most nem a Donald rágóra gondolunk.

Adolf Hitler 119 napot töltött luxusbunkerében egy ukrajnai erdő mélyén

A Sztálingrád elleni hadjáratot az ukrajnai Vinnicjából irányította és rontotta el türelmetlenségével az állandó rosszullétekre panaszkodó Führer. Az erődöt a visszavonuló németek felrobbantották, a százméteres területen szanaszét szóródó, ötméteres vasbetontömbök a mai napig láthatók.

1600 méter magasból csobbantunk a tengerbe

A horvátországi Velebit-hegység a víz felől egy kopár, barátságtalan sziklatömeg, a teteje viszont egy túraparadicsomot rejt, ahol az ég és a tenger kékje között kanyarog egy százéves túraösvény.

Tátongó bombatölcsér, Zelenszkijjel smároló Putyin és mindenütt romok – a háború 114. napja képekben

A Donbaszban szinte középkori állapotok uralkodnak a szétlőtt városokban, de az emberek élni akarnak, és a borzalmak között is keresik a szórakozást. Putyin sikerről beszél, Ukrajna az unió felé tapogatózik.

Moszkvában és Szófiában igen, itthon nem kérnek Kassai Viktor tudásából

2011-ben a világ legjobb játékvezetőjének választották, 2019-ben abbahagyta, és azóta külföldön dolgozik Kassai Viktor, aki tanul is, a brazil világbajnok Kaká osztálytársa, klubvezető is lehetne. A jelenlegi bírók keresik vele a kapcsolatot, a magyar vezetés nem. Együtt él a hibáival, és azzal is, hogy vezetőként is céltábla.

Megfordultam, és 20 centire tőlem ott állt hatalmas betűkkel: malac

PTSD, önbizalomhiány, depresszió, testképzavar, bulimia – olvasóink beszámoltak arról, hogyan bullyingolták őket, és mindez milyen problémákat okozott az életükben.

Novák Katalin: Van egy kapu a Sándor-palota és a Karmelita között

Első írott nagyinterjúját a Telexnek adta Novák Katalin köztársasági elnök. Kiderült, hogy hetente találkozik Orbán Viktorral, és eddig is volt lehetősége neki kritikát megfogalmazni, de nem ezt érzi fő feladatának. Elárulta, mit kért Duda lengyel elnöktől a varsói útján, és elutazna-e Moszkvába. Elképzelhető, hogy elnökként törvényjavaslatot nyújt majd be a parlamentnek, de nem az abortuszszabályokkal kapcsolatban. Egyik kedvenc filmje a Pretty Woman.

Csodaszer mellékhatásokkal – a négynapos munkahét globális tapasztalatai

A rövidebb munkahétre rengetegen valami megváltó dologként tekintenek, amitől javul a munkavállalók termelékenysége, ugyanakkor javul a munka-magánélet egyensúly is. Ahol eddig bevezették, a többséget meggyőzte, de az már most látszik, hogy bizonyos okokból soha nem lesz teljesen általános a hétfőtől csütörtökig tartó munka.

Tényleg itt van Amerika

Orbán amerikai segítséggel tanulta meg, hogyan csiszolhatja az ösztönt módszerré, és ma már a kultúrharcba belefeledkezett republikánusok Magyarországot tartják Európa Texasának.

Készítsünk forradalmi, fermentált szénsavas üdítőket házilag!

Csak gyümölcs, víz, idő, és bumm: lesz egy csomó buborékunk, amit mi magunk erjesztettünk, alig van benne cukor, de tele van probiotikummal, le is hűt, és fel is ébreszt.

A világ legérdekesebb embere

Botrányhős, zseni, példakép, infantilis provokátor, narcisztikus akarnok, bevállalós cégvezető, korszakos üzletember, embertelen hiperkapitalista, látnok. A világ leggazdagabb embere, aki egyben a legfelkapottabb és legmegosztóbb híresség is. Kicsoda valójában Elon Musk, és hogyan lett az, aki?

A szarszag egységbe kovácsol, nem számít, ki melyik pártra szavaz

Körömnyi nagyságú legyek, hányinger, erjedt szarszag. Kisbéren tíz éve panaszkodnak arról helyiek, hogy szerintük gyomorforgató szag jön egy sertéstelepről és biogázüzemből. 119 ember pert indított, köztük van a Jobbik helyi politikusa, a fideszes polgármester és több baloldali ember is. A vállalkozó szerint minden előírást betartanak. Van, aki azt mondja, a fosszag miatt költözik el.

Az 1954-es Wolverhampton–Honvéd nélkül a Bajnokok Ligája is más lenne

Az angol és a magyar bajnok wolverhamptoni meccse után az öntelt angolok hiába mondták, hogy győzelmükkel övék a világ legjobb klubcsapata. A L'Équipe lehűtötte a kedélyeket, és megszervezte a Bajnokok Ligája elődjét, az 1955-től 1992-ig futó Bajnokcsapatok Európa-kupáját. Ebben a stadionban játszik kedden a magyar válogatott.

Tabu a női mell, és még csak nem is a nők döntenek a megmutatásáról

Évezredes tiltás övezi, még ma is jobb, ha inkább rejtve marad, pedig az egyik legtermészetesebb női testrész, mégsem a nők döntik el, hogy megmutatják-e, vagy nem. Az Instagram és a Facebook irgalmatlan erőforrást fordít arra, hogy egyetlen mellbimbó se kerüljön kitakarás nélkül a felhasználók elé. Mi köze a mellbimbónak az egyenjogúsághoz, és jó lenne-e a nőknek, ha felszabadulnának a melleik?

Rakpartlezárási vita: kitiltás, alagút vagy valami más?

A lezárás következményeiről, szóba jöhető alternatívákról, a szakma hallgatásának okairól Molnár László, az egyik legismertebb közlekedésépítő mérnök adott interjút lapunknak, megnyitva a társadalmi vita előtt az utat.

Hollik: Ha a Ryanair ezt megcsinálja, meg kell emelni a légitársaságok adóját!

Fideszes képviselőket kérdeztünk arról, hogy mit szólnak ahhoz, hogy a Ryanair visszamenőleg árat emelt a kormány extraprofitadója miatt. A Fidesz kommunikációs igazgatójának már van is egy ötlete.

Libabőrszerű érzés, amikor ez a traktor beindul

A magyar gyártmányú Dutrák a világ messze legjobb traktorai voltak a hatvanas években. A gépek némelyike a mai napig dolgozik hazai és külföldi termőföldeken, sokat pedig járműgyűjtők újítanak fel. A kiskőrösi Dutra-találkozón jártunk.

Lehet, hogy Orbán egyszerűen ráunt a Facebookra?

Akár egy robotra is rábízhatja a posztjai megírását, mert a túloldalon továbbra is síri csend és nihil honol. A foci meg a gyurcsányozás még tutin pörgeti a lájkszivattyút, de egyébként él a latin közmondás: sic transit gloria parizer. Novák Katalin váratlanul meghódítja az Instagramot, a szürkezónában pedig továbbra is uralkodnak Putyin magyar szinkronhangjai. Lájkbajnokság.

Botrányban fogant és botrányban is született a mobilos Diablo, de igazából nincs vele semmi baj

A Diablo Immortalt már a bejelentésekor eltemették, a megjelenése óta pedig a monetizációs rendszer miatt ott rúgják, ahol érik. Pedig egyébként meglepően szórakoztatóra sikerült, a pénzköltéssel pedig nem az a baj, hogy van, hanem hogy bénán csinálták meg.

Térdig gázolnak a mocsokban, művészet lett belőle

Afrika harmadik legnépesebb városában durván 15 millió ember naponta 7000 tonna szemetet termel. Helyi művészeknek hét éve elfogyott a türelmük, és sajátos módszerrel próbálnak védekezni. A kultúra válasza a túlfogyasztásra Colin Delfosse független fotós képriportjában a Telexen.