Kedvenceink

RSS

Teástálca, tengeralattjáró, sajtreszelő és áramszedők – az F1 történetének legrondább újításai

A Ferrari is tudott ronda autót csinálni az F1-ben, igaz, nyomába sem érnek a legvadabb ötletekre építő fejlesztéseknek. A ronda versenyautó nem mindig lassú, de honnan jöttek ezek a furcsa elképzelések? A minden korábbinál nagyobb 2022-es szabályváltásra készülve a Forma–1 fejlődésének legérdekesebb állomásait vesszük végig cikksorozatunkban. Első rész.

Iránban olyan erős státusszimbólum az orrtapasz, mint nálunk egy BMW

Iráni nők tízezrei operáltatják át az orrukat évtizedek óta, majd büszkén és a lehető legtovább hordják az orrplasztika nyomát fedő ragtapaszt az orrnyergükön. Bonyolult és furcsa szokásnak tűnik, de perzsa szemszögből teljesen érthető.

Az olcsósítottnak szánt Galaxy S21 FE olyan, mint a kihűlt pizza

Még mindig jó, de kicsivel korábban sokkal jobb lett volna. A 2020-ban piacra dobott S20 FE után idén is érkezett olcsósított verzió a gyártó aktuális csúcstelefonjaiból. A több hónapos késés, a kevésbé nyomott ár és pár bosszantó apróság miatt azonban ennek most kevésbé lehet örülni, mint két éve.

A hét, amikor Magyarország előre ment, csirke far-hátra

Az olcsósított élelmiszerek leuralják a lájkbajnokságot, de Orbán kamu grafikonjait azért körberöhögi a Facebook népe. Az ellenzék alszik, és míg szendereg a lájkolás, álmában csönget egy kicsit. A planetáris manipuláció pajzsán ütött rés viszont mindenkit meglepetésként ér.

A világ legaddiktívabb nassolnivalója egy savanyúság – így készül a kimchi

Egy csípős, savanykás ízbomba, ami egyből az agyat lobbantja lángra, és egyben a legjobb válasz a minden januárban aktuális immunerősítő és fogyókúrás kérdésre.

A sas leszállt, de a fene se tudja, hová

A hétvégén tartják az országos sasszinkront, amikor a Kárpát-medence madarászai megpróbálják összeszámolni, hány sas és más nappali ragadozó tanyázik itt télen. A jászsági pusztán mi is beszálltunk a sasleltározásba, de a ködben mi is eltűntünk, nem csak a madarak.

Olyan finomsággal alkot, mint egy balett-táncos – írták a francia avantgárd festőről, aki valójában egy csimpánz volt

A Pierre Brassau név mögött egy Peter nevű csimpánz rejtőzött, akinek egy svéd újságíró adott ecsetet, hogy bebizonyítsa, a műkritikusok nem képesek megkülönböztetni a kortárs művészetet egy majom firkáitól.

Az ötödik Sikoly folyton bökdösi az oldalad, csak néha vadászkéssel

A Sikoly-sorozat ötödik része büszkén hirdeti, hogy remake és folytatás egyszerre. Az őszinteség egy dolog, de mögötte csak keserű szadizmus van.

Háy János: Népi líra

„Az apa felegyenesedik, megjelenik a vidék és a város között feszülő ellentét. A tisztaság és a romlottság feszül egymásnak, mert bár ellentétek, de nem vonzzák egymást.” Kiszakadás és otthontalanság, hazatérés és elvágyódás, apa és fiú feloldhatatlan feszültsége az e heti Telextárcában.

Mekis sültkrumpli-élmény otthon – megpróbáltuk megfejteni a híres krumpli titkát

Mi van a mekis sült krumpliban, miért a legnépszerűbb hasáb a világon, és el lehet-e készíteni otthon? Kipróbáltunk több receptet és módszert is, hogy megközelítsük ugyanazt az élményt.

Ezrével

Csak úgy jön ki a matek.

Pablo Escobar Budapesten akarta megöletni a kolumbiai nagykövetet

Éppen 35 éve, méteres hóban történt a merénylet a II. kerületben. A nyomozásban az amerikai kábítószer-ellenes hivatal is segített. A tettesek kilétére fény derült, de megúszták.

A jópofa Ben Affleck sem tudja megmenteni George Clooney új filmjét

A magyarul Iskola a pult mentén címet kapott film igazi boomersóhajtozás azokról a boldog szép napokról, amikor mindenki vedelhetett naphosszat. Az alapjául szolgáló könyv még jó volt, de a filmbe semmit nem sikerült átültetni, hiányzik bármilyen vizuális érdekesség.

A világ leghíresebb hídomlásának egyetlen áldozata egy háromlábú kutya volt

1940. november 7-én a Tacoma híd az erős szél hatására hullámozni, majd csavarodni kezdett. A katasztrófáról készült videó nagyon híres, az egyetlen áldozat története már kevésbé.

Az Alföld fantompárducának nyomába eredtünk, de csak a dublőreit találtuk meg

Szolnokon a sűrű fűben láttak ólálkodni fekete párducot, Újszászon furcsa lábnyomok okoztak riadalmat. A hóban forró nyomok és hűlt helyek után eredtünk: vajon alföldivé vált a kiskunhalasi párduc? Leopárdnak nézett kutyák és macskák övezték utunkat, és a végére már a T-rexek és velociraptorok előbukkanása is felmerült.

A világ első úszó luxushotele évek óta Észak-Koreában rohad üresen

A világ legnyerőbb ötletének tűnt exkluzív, ötcsillagos hotelt vinni a Nagy-korallzátonyra, aztán szembejött a valóság. Egyévnyi működés után csendben csődbe ment, és egyetlen olyan napja sem volt, amikor kitehették volna a megtelt táblát, viszont itt még bőven nem ért véget a története.

Az államtitkár intésére döntött világrekordot a járvány elől Magyarországra menekült cseh cirkuszos

A tizenhét emeletes egykerekű Guinness-rekordját nemzeti színű szalaggal hitelesítették volna, de az sajnos nem volt a helyszínen.

Mindannyian belecsöppentek az ország utolsó vidámparkjának üzemeltetésébe

Mára egyetlen vidámpark maradt az országban, a debreceni, amit ráadásul negyvenkét éve ugyanaz a család vezet. Mit mondott a park avatása után Kádár János, lehet-e a göteborgi példa szerint működni Kelet-Magyarországon, és hogyan vezethet egy intézményt három generáció óta egyetlen család?

Úgy érti, örül

A Völner- és Városháza-ügyek megmutatták, miben erős a Fidesz, és miben gyenge az ellenzék

A Völner-ügy az ellenzék gyengeségét, a Városháza el nem adása körüli történet pedig a fideszes politikai- és propagandagépezet erejét mutatta meg. Telex Magyarázó a kampány előtti legfontosabb történésekől és azok tanulságairól.

Ha azt mondták, Hercegfalva, azt értették: pokol

Sztálinváros árnyékában muszáj volt megváltoztatni a szomszédos Hercegfalva nevét, a település névadója ugyanis a Habsburg József nádor főherceg volt. A rendszerváltás után kezdeményezték ugyan, de Mezőfalva végül nem kapta vissza régi nevét. Címlapon hozott és lottószámok mellé rejtett névadók az Arcanumban.

Méhes Károly: Vasárnapi felelés magyar irodalomból

Leszögezhetjük, e két jeles személy és poéta, ebben az évben, 1835-ben kapcsolódott össze, még ha csak tudat alatt is, emberként esendő, költőként setesuta mivoltukban. Alternatív múlt az e heti Telextárcában.

A tiszai szeméttengerre a történelmi Lembergben találtunk megoldást

Vészesen fogy az idő Kárpátalján, amíg még van hely a hulladéklerakóban. Tervek vannak a rendezésre, amely az ország Kárpátokon túli részén is sürgető, Lviv már bele is vágott egy látványos rekultivációs projektbe. Ukrajna leginkább az EU anyagi támogatására számít, mondván, a hulladékkezelés közös érdek, hiszen a környezeti károk nem állnak meg a határnál – erre a tiszai műanyagáradat is emlékeztet minden évben.

Önfenntartó vízi várossal készülnek Amszterdamban a tengerszint emelkedésére

Schoonschip csodájára jár a fél világ: több mint százan élnek Amszterdamban vízen úszó házakban, amik természetbarátak és önfenntartók. Ez lehet a vízparti élet jövője.

Négysánc: a zsűri is kellett hozzá, hogy ne jöjjön össze a síugrás történelmi Grand Slame

A legendás Négysánc a viharos szél miatt Háromsánccá változott, így az utolsó helyszínen dupláztak a síugrók. A japán Kobajasi Rjójú nyert az első három versenyen, ő lehetett volna az első, aki másodszorra hoz négyből négy győzelmet.

Egy utolsó fotót szeretett volna az ikrekről, Istvánt és Tamást pedig arra kérte: nagyon szeressék a babákat!

2019 végén egy 32 hetes várandós nő kért segítséget egy örökbefogadással foglalkozó alapítványtól. Ikreket várt, de a gyerekeket nem tudta volna felnevelni, ezért úgy döntött, lemond róluk. Csecsemőit kifejezetten melegeknek szerette volna örökbe adni; olyan családot keresett, akik kertes házban élnek, és még nincs gyerekük. A nő Istvánt és férjét, Tamást választotta. A két férfi az utolsók között van, akiknek azonos neműként még sikerült az örökbefogadás Magyarországon, de az országban nem tudni olyan párról, akik ikreket vehettek magukhoz. Hogyan váltak apává, ikres szülőként hogyan birkóznak meg azzal, ha olykor elszabadul az őrület, és szivárványcsaládként mi a stratégiájuk, hogy gyermekeiket a lehető legkevesebb támadás érje? – István és Tamás, valamint örökbe fogadott ikreik életét egy évig követtük nyomon. Közvetlen közelről szerettük volna megmutatni, hogy ők éppen olyan hétköznapi és átlagos életet élnek, mint bármelyik heteró család.

A Gyűrűk Ura, Trónok harca, Star Wars, Vaják és a többiek: 2022 a bombasztikus sorozatok éve lesz

Ezekre az új sorozatokra érdemes figyelni idén. Egyre több a fantasy, a Marvel továbbra sem lassít, és jönnek az első videójátékos tévésorozatok is.

Orbán vagy Jakab volt a Facebook királya 2021-ben?

Orbán Viktor és a migráns unokák, Jakab Péter és a 10 milliós ficsúrozás, oltások és oltásellenesek, nemzetiszín stadionok és Varga Judit egymilliárd szelfije, spammerek és Instagram-huszárok, pancsolás a gyászlájkok jacuzzijában. Szem nem marad szárazon a Lájkbajnokság éves összefoglaló különkiadásában.

Várszegi hazajött Amerikából, és dőlni kezdtek a fotók

A nyolcvanas években kezdődött az expressz fotókidolgozás, mérhetetlen mennyiségű, jórészt megsemmisülésre ítélt fotó készült így a 20. század végén. A mostani hóruszos válogatás különlegességét a laborgépbe szorult film utolsó kockája adja, ami néhány képre teljesen esetlegesen exponálódott.

A darts punkja maratoni meccs végén lett újra világbajnok

A skót Peter Wright 2020 után tudott újra nyerni. A döntőben az angol Michael Smith sokáig nyomás alatt tartotta, de 4-5 után Wright szárnyalni kezdett, és 7-5-re nyerte meg a meccset.