Legfontosabb

RSS

Oroszország tele van pénzzel, mégis csődbe ment

Technikai csődbe került Oroszország, miután az amerikai szankciók miatt nem tudja rendezni államkötvény-adósságát külföldi hitelezői felé. A Kreml szerint ez nem az ő bajuk, és rövid távon egyébként sem lesz komolyabb hatása a dolognak az orosz és a világgazdaságra. A kérdés, hogy mi lesz a jogi szempontból elég szövevényes ügy hosszabb távú kifutása.

Országszerte változnak a parkolási szabályok és díjak, van, ahol háromszorosára nő a tarifa

A legolcsóbb győri parkolás több mint háromszorosára drágul, árat emelnek Szegeden és Hódmezővásárhelyen is. A debreceni és pécsi tarifák egyelőre maradnak, a budapesti parkolási szabályok jelentősen változnak.

Épül-szépül Németh Szilárd csepeli sportbirodalma, csak épp Csepellel nem beszélte meg

A birkózók után most a focisták miatt áll a bál Csepelen. Németh Szilárdék alapítványa kitette a Csepel FC-t a Béke téri stadionból, ahol a helyi csapat eddig edzett és játszotta meccseit. A helyüket egy új, még alakuló klub venné át, ami szintén a rezsibiztos projektje. A háttérben feltűnnek egy 52 milliárdosra becsült óriásberuházás tervei is.

Főispán? Egyetértek vele, de nem mondom meg, miért

Egy múlt héten benyújtott fideszes javaslat visszahozná a főispán és a vármegye elnevezéseket a magyar közigazgatásba. A terv még a kormánypártokon belül sem aratott osztatlan sikert – a miniszterek közül Lázár János kritizálta az ötletet –, és a képviselők sem szívesen osztották meg a véleményüket, amikor arról kérdeztük őket, hogy mi a véleményük a jövőbeli főispánokról.

Nemcsak egységesül, hanem nagyot is drágulhat a parkolás Budapesten

Lesz olyan terület, például a Józsefvárosban, ahol 265-ről 600 forintra ugrik az óránkénti tarifa. Ráadásul sok helyen kitolják a fizetős időszak végét késő estig.

A világ pénze ment már Ukrajnába a háború kitörése óta, de az újjáépítés ennek is a sokszorosa lesz

Nagyobbrészt fegyverszállítmányok formájában küldött csomagokat a Nyugat. Megnéztük, honnan, mennyi és milyen segítség érkezett Ukrajnának.

Beszállt az MCC, gyanúsan elszaporodtak a genderőrületes könyvek a Libri boltjaiban

Transzneműségre térített gyerekek, kudarcos feminizmus, klímahiszti. Az üzletek társadalomtudományos polcai identitáspolitikai témákban jobbra billennek, sok az MCC-s kiadvány, de a cég szerint nincs itt semmi látnivaló.

Megmutatom a tizen-huszonéveseknek, hogy előttük egy egész élet, ne szarjanak be

Újabb díjat kapott a Dívák című, HBO-s dokumentumfilm. Most a premier után két évvel a szereplők, Szani, Tina és Emese elmesélték nekünk, hogyan boldogultak az érettségit követő, mentális problémákkal és függőségekkel terhelt felnőtt éveikben. Diagnosztizált autizmus és masszív ökoszorongás, visszatérő alkohol- és drogproblémák, abuzív párkapcsolat és abortusz a beszélgetésben.

Kaki, futtatók, kutyanevelés – megnéztük, mit lehetne kezdeni a városi kutyatartással

Megtöbbszöröződött a fővárosban a kutyák száma az elmúlt évtizedekben. Az utcán hagyott kutyakaki is okoz bosszúságot, de a pisi ügyét még nehezebb kezelni. Mi lehet a megoldás? Kinek kellene takarítani a járdákat? Van elegendő kutyafuttató? Tanfolyamhoz, engedélyhez kellene kötni a kutyatartást? Hogyan látja a parkokban megjelenő kutyák és gazdáik viselkedését egy kutató? Jó módszerekkel neveljük a kutyákat, vagy tévúton járunk?

Az omikron új variánsa a nyári melegben is jól terjed, van, ahol már az őszi járványra készülnek

Portugália lehet a minta, ahol már le is zajlott a hatodik hullám, amit az omikron egy új alvariánsa okozott. Ez az eddigieknél is gyorsabban terjed, az omikronfertőzésen átesettek is elkaphatják, de aki be van oltva, annál nem okoz súlyos szövődményt.

Van elég benzin és dízel, óvatosságból kell korlátozni

Elindult az üzemanyag-főszezon. Itt a vakáció, sokat mozognánk, de a hatósági ár, az üzemzavarok, a háború ellátási hiányhoz vezethet. Nehéz nyarunk lesz a benzin és a dízel piacán, de pánikra nincs ok.

Az év végén szembesülnek a rideg valósággal a moratóriumos, kamatstopos ügyfelek

A moratóriumban levő és a kamatstop miatt a piacinál alacsonyabb hitelkamatokat fizető ügyfélkör nem teljesen fedi át egymást, de van egy nagy közös metszetük. Mi lesz ezekkel az emberekkel?

Magyarország, a kutyagyártó nagyhatalom

A hatalmas kereslet miatt a szaporítók túltenyésztik a kutyákat, így azok rossz körülmények között nőnek fel, és nem kapnak megfelelő orvosi ellátást. Ezeknél a kutyáknál csak később jelennek meg súlyos betegségek, és sokan közülük fiatalon el is pusztulnak. Bemutatjuk, hogyan épült fel Magyarországon a kutyakereskedelem évtizedek óta működő rendszere, kik és milyen formában vesznek részt az illegális kereskedelemben.

Nemcsak mérgeznek, hanem hizlalnak is minket egyes elterjedt vegyi anyagok

Egy átfogó kutatássorozat szerint a műanyagokban, csomagolásokban, higiéniai termékekben és elektronikai cikkekben is megtalálható obezogén anyagok felborítják az anyagcsererendszerünket, hogy ne tudjuk, mikor vagyunk tele. Ez jelentősen hozzájárul az egyre növekvő globális elhízáshoz.

A magánegészségügy nem tud bedurranni, a NER buldózerei itt hatástalanok

Teljesen abszurd, de tény: a magánegészségügyben 90 százalékban zsebből fizetünk a szolgáltatásokért. Nem látszik mesterterv az egészségügy következő négy évére, így kimondatlanul is több múlik a magánszolgáltatókon.

Százezrek izgulhatnak, hogy mi marad a katából

Olyan mostanában nincs, hogy az állam hibázott, vagy ha nem is hibázott, de valamin egyszerűen csak módosítani szeretne. Nem, mostanában mindig kellenek csoportok, akiket bűnbaknak lehet kikiáltani. A kata nevű adó ügyében ők az ügyvédek, a brókerek, az állatorvosok.

Létszámleépítésekre, megtakarításokra kényszerítik az ellenzéki frakciókat

Hárommilliárd forintot spórolna a két kormánypárti frakcióvezető az Országgyűlés működésén.

Követhetetlen lesz, hogy mennyit tud félretenni Orbán Viktor a jövőben

Az ingatlanokat, autókat, megtakarításokat és tartozásokat sem kell feltüntetniük a képviselőknek az uniós vagyonnyilatkozatban. A Transparency International ügyvezetője szerint Kocsis Máté javaslata visszalépés az eddigi rendszerhez képest.

Bullying: nem gonosz a gyerek, csak rossz stratégiát választott

Megalázás, csúfolódás, kiközösítés, fizikai erőszak – van olyan gyerek, aki éveket tölt el úgy az iskolában, hogy egy másik gyerek áldozata, miközben kortársai az egészet végignézik. Interjúnkban az iskolai kortárs bántalmazás, azaz a bullying természetét tárjuk fel a megelőzés fontosságától az iskola és a szülők szerepéig.

Egy rozsdás tengeri platform, millió hordó olaj és egy polgárháború: korunk legnagyobb olajkatasztrófája fenyeget

A Vörös-tenger partjainál hét éve karbantartás nélkül, tönkrement biztonsági berendezésekkel dekkol egy olajjal teli lebegő tároló. A katasztrófa elhárításához néhány tízmillió dollár kellene, még nem sikerült összekalapozni.

20 méter mélyen a gránitban: megnéztünk belülről egy finn atombunkert

A finn polgári védelmi óvóhelyek hálózata az egész világon egyedülálló, de csak az orosz–ukrán háború kitörése óta figyelt fel rá a közvélemény. Békeidőben egyes helyek floorballcsarnokok vagy parkolók, de szükség esetén órák alatt teljesen átalakíthatók. Helyszíni riport Helsinkiből, egy sok ezer ember befogadására alkalmas bunkerből.

Példátlan választási eredmény után nehéz kormányzás elé néz Emmanuel Macron

A pártszövetsége az élen végzett, de elvesztette parlamenti többségét, és nem igazán akad, aki együttműködne vele. A szélsőjobb feljött, a baloldal összeszedte magát, és mindkettő az elnök megakasztását ígéri. Nagyfokú kreativitás, ad hoc kormányzás, de idővel akár új választás is jöhet.

Ungváry Krisztián: Horn Gyula és a Fidesz „ellenzékének” nyomorúsága

A mai parlamenti ellenzéknek illetve a fővárosi többségnek immár semmilyen morális oka nincs a felháborodásra, ha a fideszes önkormányzatok egyszer majd Csurka Istvánról vagy Pozsgay Imréről neveznek el közintézményt vagy közterületet.

Bemutatták a soha meg nem épült Budapestet

Emeletes autópálya a Hungária körút helyén, közúti felüljáró a Blahán: leporolt tervek a Közlekedési Múzeum új tárlatán, amik szerencsére sosem valósultak meg.

Jobb most a NATO-n belül lenni, mint azon kívül – helyszíni riport Helsinkiből

Tapasztalt politikusokat, nemzetbiztonsági szakértőket, szaunázó fiatalokat és sorkatonákat is kérdeztünk a finn fővárosban járva, Putyin, Erdoğan és Orbán is szóba került. Abban a többség egyetértett, hogy Finnország felkészült akár egy esetleges orosz támadásra is, és kiemelték a társadalmi egységet, ami szerintük gátat vetett az orosz dezinformációs kampánynak.

Mit akar kezdeni a Mol a szemetünkkel 35 évig?

Indul a hulladékkoncesszió: 2023. július elsejétől a Mol feladata lesz a lakossági szilárd hulladék begyűjtése és feldolgozása. Bár látszólag most egy évig még nem változik semmi, rendkívül fontos időszak jön. Az olajcégnek pedig lényeges lehet az, amit a kukákban talál.

Térképen nézheti meg az országgyűlési képviselők balatoni házait, nyaralóit, birtokait

Az országgyűlési képviselők hatodának van valamilyen ingatlana a Balatonnál, ezen a téren is fölényben vannak a kormánypártok. Az üdülők, családi házak mellett erdőt, borászatot, gyümölcsöst és szőlőt is találtunk a vagyonnyilatkozatokban. Az északi part a népszerűbb, mégis Siófokon van a legtöbb politikusnak háza.

Vihar a szlovén médiában: Orbán-recept, magyar pénz, neonácik

Janez Janša miniszterelnöksége alatt a szlovén kormánypárt médiabirodalma a mainstreambe emelte a radikális szélsőjobbot. Összeesküvés-elméletek, neonáci szerzők, magyar kapcsolatok elméleti és gyakorlati síkon egyaránt. A helyzet most lesz igazán érdekes, Janša választási veresége után.

Erdoğan a finnek és a svédek után most Görögországban találta meg új mumusát

A török elnök az ukrajnai orosz invázió farvizén több fronton is külpolitikai kavarásba kezdett, a NATO-bővítés megakasztása után most a Görögországgal szembeni, évtizedes feszültségeket melegítette fel, ami mögött egyesek szerint az infláció, mások szerint a különutas külpolitikai törekvések állnak.

Kocsis Máté javaslata alaposan feladja a leckét az ellenzéki pártoknak

Csapda lehet az ellenzéknek, hogy 2024-ben egy napra időzítenék az európai parlamenti és az önkormányzati választásokat. Teljesen kaotikussá teheti a kampányt, ha az ellenzéki pártok az egyik választáson egymás ellen versenyeznek, a másikon pedig azt akarják megmutatni, hogy képesek közösen kormányozni.