Legfontosabb

RSS

Elvesztette a csehországi választást a Pandora-botrányba keveredett Andrej Babiš

A jobboldali hárompárti Spolu koalíció a szavaztok 27,75 százalékát szerezte meg. Az eddig kormányzó ANO mozgalom 27,17 százalékkal végzett. A Babišsal szemben összeálló ellenzéki szövetség a 200 képviselői helyből várhatóan 108-at fog megszerezni.

„Hihetőnek kell lenni az eredményeknek” – gyanús chatüzenetek miatt főhet a feje a csodagyerek osztrák kancellárnak

„Oda kell figyelni a számolásnál, hihetőnek kell lenni az eredményeknek” – ehhez hasonló üzenetek utalnak arra, hogy Ausztriában manipulált közvélemény-kutatások készültek közpénzen. Tíz embert gyanúsítanak korrupcióval, az egyik Sebastian Kurz kancellár. Az érintettek tagadnak, de kedden várhatóan bizalmatlansági indítványt nyújtanak be Kurz ellen.

Márki-Zay Péter: Egy óriási tapsot kérek Karácsony Gergelynek

Karácsony Gergely visszalépett, és mindenkit Márki-Zay Péter támogatására kér. Azt mondja, döntése a szíve legközepéről jött, és a Jóisten támogatását kéri, hogy Márki-Zay igazi államférfivá váljon. Márki-Zay szerint sok áruló van az ellenzéki politikában, de Karácsonyt sosem tartotta annak. A végén a politikusok szócsatába keveredtek a kormányközeli média képviselőivel.

A közvélemény-kutatók bizonytalan adatai döntötték el a Karácsony–Márki-Zay-csatát?

Súlyos szakmai válság, naponta változó politikai helyzet, túl kicsi minták, ellentmondásos számok, a közvélemény-kutatók mégis királycsinálók lettek az ellenzéki előválasztáson. Megkérdeztük a kutatókat, ők maguk mivel magyarázzák a különböző eredményeket.

Atv.hu: Karácsony és Márki-Zay megfelezné a miniszterelnöki ciklust

Két év után váltanának. Hétfőn azt mondták, hogy felmerült közöttük egy ilyen megállapodás, de erre Magyarországon még nem volt precedens.

Karácsony Gergely pénteken Márki-Zay Péter társaságában bejelentést tesz, vélhetően visszalép

Lapértesülések szerint órákig tárgyalt az őt támogató pártok vezetőivel, miután a korábban vele is tárgyaló Momentum csütörtök délután beállt Márki-Zay Péter mögé. Márki-Zay egy tévéinterjúban azt mondta: meghívást kapott Karácsony pénteki eseményére, és ott is lesz.

Az ellenzéki előválasztási harc öt megközelítése

Dobrev Klára sokáig aggódhatott, hogy összeáll a Gyurcsány-ellenes koalíció az ellenzéki előválasztás második fordulójára. Karácsony Gergely már megállapodott Márki-Zay Péterrel a visszalépésről, de utóbbi mégsem engedi el élete lehetőségét. A Momentum is beállt mögé, bár előtte Karácsonnyal is egyezkedett. Kulisszatitkok az egyre forróbb előválasztási küzdelemből – öt nézőpontból szemlélve.

Aki keveset keres, annyit is ér: Magyarország egyre arcpirítóbb fizetésekkel alázza meg a tanárait

Sokkolóak a köznevelésben dolgozó tanárok kereseti számai. Nem csoda, hogy egyes természettudományos tárgyaknál (például fizika, kémia, biológia) az elmúlt években kilencszer annyi pedagógus megy nyugdíjba, mint amennyi pályakezdő a szaktanári hivatást választja.

Itt az 1000 milliárd forintos lista, hogy mikre költene még nagyon sok pénzt a kormány

A budai Vár az élen 340 milliárd forinttal. A Diákváros 0 forinttal szerepel a listában, amin a Fudan nincs is rajta. A sportba tovább ömlik a pénz: 152 milliárd a Fradivárosra, míg a népligeti kézilabdacsarnokok költsége 45 milliárdról hatalmas ugrással 73 milliárd forintra nőtt.

Kiszámíthatatlan, melyik szputnyikos kaphatja meg harmadiknak az uniós utazást lehetővé tevő Janssen-oltást

Kissé kaotikus helyzet állt elő amiatt, hogy a központi protokoll magukra hagyja az orvosokat. Van, ahol gond nélkül beadják, máshol az oltóorvos erre nem hajlandó.

Tökéletes vihar tombol az energiapiacon: hiába a rezsiillúzió, itthon is nagy a baj a gazdaságban

Brutálisan megemelkedett az utóbbi időben az áram és a gáz ára. Ennek vannak megalapozott globális és regionális okai, de közben lufi is fújódik a piacon. Közben a magyar lakosság még mindig a piaci ár töredékét fizeti az energiáért, ami százmilliárdos nagyságrendű kiadást jelenthet a költségvetésnek.

Márki-Zay: Úgy váltunk el, hogy aludjunk rá még egyet, de a bejegyzését látva ő már nem gondolkodik ezen, és az én döntésem is végleges

Külön nekem most nagyobb esélyem van, mint Karácsonynak, ha beállok mögé – indokolta.

Karácsony: Külön indulunk Márki-Zay Péterrel

„Márki-Zay Péter hónapok óta azt hangoztatja, visszalép a javamra az előválasztás második fordulójában. A választás előtti utolsó pillanatban azonban ennek pont az ellenkezőjére jutott” – írta a főpolgármester.

A magyar futballválogatott kapitánya már a kommentelőkkel foglalkozik, nekik üzen

Az olasz Marco Rossi egy héten belül beszélt a távozásáról és a maradásáról, a bizalomról. Az a nagy kérdés, hogy ez milyen hatással van a válogatott játékosaira, miközben senki nem kérdőjelezte meg a teljesítményét. A csapat a hétvégi Albánia és a jövő keddi Anglia elleni meccsre készül közben.

A delta variáns veszélyességét mutatják a magyar adatok, miközben a szomszédos országokban beindult az újabb hullám

A régióban nálunk a legalacsonyabb a fertőzöttek száma, de soha nem volt még ilyen magas a lélegeztetőgépre kerülők aránya. Romániában kedden 25 olyan ember halt meg, aki kapott oltást, két emberen kívül mindenkinek volt alapbetegsége. Ausztria továbbra is a tesztelésben hisz.

Jakab Péter: Nem én kötöttem paktumot, hanem Márki-Zay Péter bocsátotta áruba a visszalépését

A lájkhoz nem kell vonatra ülni és átutazni a szomszéd városba – ezzel magyarázza a Jobbik elnöke, hogy miért lájkolják sokkal többen a tevékenységét a Facebookon, mint ahányan megszavazták volna miniszterelnök-jelöltnek. Jakab Péter nem mond le, még bizalmi szavazást sem kér, mert a csata kellős közepén nem levonulni kell a csatatérről, hanem küzdeni. Márki-Zay Péterről viszont keményen elmondja a véleményét. Interjú.

Környezetbarát és olcsó molekulaépítésért járt az idei kémiai Nobel-díj

Sokan Karikó Katalint várták győztesnek, de a bizottság végül Benjamin List és David W.C. MacMillan munkáját díjazta. A két tudós egymástól függetlenül dolgozta ki az aszimmetrikus organokatalízis módszerét, amely számos ipari területen hozott fellendülést.

Igaza van-e annak, aki háborog Karácsony és Márki-Zay visszalépéses taktikáján?

Antidemokratikus, csalás, hátba szúrás, meghekkelés, a szabályok kijátszása – ilyen szavak röpködtek, amikor kiderült, hogy a miniszterelnök-jelöltek versenyében második Karácsony Gergely és a harmadik Márki-Zay Péter gondolkodik a másik javára visszalépésen. Az intézmény nem ismeretlen a választási rendszerekben. Kérdés, mindenki számított-e arra, hogy ez kétfordulós választás lesz, vagy inkább kétszer egyfordulós szavazásnak gondolták.

A mezítlábas, néptáncos lázadó, akiről nem szállnak le a kommentelők: Tóth Gabi portréja

Tóth Gabi az eddigi élete felét címlapokon és tévéműsorokban töltötte, mégis még mindig megdöbben azon, ha az interneten az emberek csúnyákat írnak róla. Portrénkban azt próbáljuk körbejárni, mitől van az, hogy az énekesnő mindig ennyire erős indulatokat vált ki az emberekből, és ő dörgölőzik-e a NER-hez, vagy fordítva.

Békemenet, önpuccs és halálig folyó harc: Bolsonaro mindent bevethet a hatalmon maradásáért

A brazil elnök népszerűsége mélyponton, a 600 ezer Covid-áldozat miatt népirtással vádolják, a rendőrség már mind a négy fia ellen nyomoz. Zavargássá szított békemenet, előre sérelmezett választási csalás, lakossági fegyverkezés: Bolsonaro végső játszmája a demokratikus intézmények elleni ütközetben csúcsosodhat ki, melyek védelmében 160 városban tartottak véres zászlós tüntetést. De hogyan került ekkora hullámvölgybe a jobboldali populizmus keresztes lovagja?

A hétfői leállás megmutatta, hogy ijesztően messzire nyúlnak a Facebook csápjai

Csak hat órára állt le a Facebook hétfőn este, de ennyi idő is elég volt ahhoz, hogy komoly kérdések merüljenek fel arról, hogy a techcégnek tényleg túl nagy-e a befolyásuk a mai társadalomra. Közben pedig előállt egy szivárogtató is, aki egyéb kemény állítások mellett azt mondja, hogy a Facebooknak esze ágában sincs javítani azon, ahogy jelenleg működik.

EU-támogatás vs. hazavitt profit: tényleg nem érné meg nekünk az uniós tagság?

Orbán Viktor ismét elővette a régi lemezt, miszerint a külföldi cégek több pénzt visznek ki Magyarországról, mint amennyit az EU-tól kapunk. Megnéztük, igaz-e a miniszterelnök állítása.

Nem együtt szerepel az előválasztási szavazólapon Karácsony és Márki-Zay

Dobrev, Márki-Zay, Karácsony sorrendben szerepelnek a miniszterelnök-jelöltek a szavazólapon, amely kedden reggel került nyomdába. A Karácsony–Márki-Zay tandem csak visszalépéssel jöhet létre, és a visszalépő jelöltet kézzel fogják lehúzni a szavazólapról.

Meglepő értesítést kapott sok magyar: a jó helyen lévő, nagy lakásaikra az állam elővásárlási jogot szerzett

A nyáron megváltoztatott örökségvédelmi szabályozás a 200 négyzetméternél nagyobb ingatlanokat érinti a Duna-partok, a budai Várnegyed és az Andrássy út világörökségi helyszínein.

Az offshore-világban is híre ment, hogy Magyarország jó hely az adózási manőverekre

Az offshore cégekről kiszivárgott Pandora-iratokban Magyarországot egy lapon emlegetik Ciprussal és Máltával. Különösen azután vált kedvelt adótervezési célponttá, hogy az Orbán-kormány bevezetett több adóváltozást.

Facebook-összeomlás: kizárták magukat a teremből, ami csak belülről nyitható

A világ routereinek fogalmuk sincs, merre kellene keresni a Facebook szervereit. A cég technológiai igazgatója elismerte, hogy hálózati problémákkal küzdenek. A szakértő szerint kizárható, hogy hekkertámadás történt volna.

Márki-Zay: Nem az a legfontosabb, hogy melyikünk lesz a miniszterelnök

Hétfőn órákig tárgyalt egymással Márki-Zay Péter és Karácsony Gergely Hódmezővásárhelyen. Megállapodtak, hogy együtt mennek tovább az előválasztás második fordulójába, és megtartják a Fidesz családtámogatási rendszerét. Megosztott miniszterelnöki ciklus is szóba került, egy fő kérdésben azonban még nincs döntés.

Magyar kutatók eredményei is kötődnek az idei orvosi Nobel-díjhoz

Jancsó Miklós farmakológus, majd fia, Jancsó Gábor már évtizedekkel ezelőtt vizsgálták a fájdalomérzést és a neurogén gyulladásos folyamatokat.

Az Európai Gyógyszerügynökség is ajánlja a harmadik oltást a Pfizer-vakcinából

Legyengült immunrendszerű embereknél 28 nappal, normál immunrendszerűeknél 6 hónappal a második oltás után célszerű beadni az újabb dózist.

Szó szerint magunkra gyújtjuk a bolygót egy kis pénzért

Minden évre jut pár borzalmas méretű erdőtűz, akár Európáról, akár Amazóniáról vagy épp Indiáról van szó. Ennek egyes esetekben nem csak a globális felmelegedés az oka, sőt: egyszerűen jó üzlet erdőt égetni. Nem csoda, hogy például az olasz maffia is a nagy gyújtogatók között van – ők macskákkal intézik a piszkos ügyet.