Legfontosabb

RSS

A legégetőbb kérdések az őszi energiaszámláinkról

Nagyon úgy tűnik, hogy már az első új energiaszámlában piaci árat is kell fizetnie a nagyobb fogyasztóknak. Van viszont rengeteg nyitott kérdés: átalány vagy havi diktálás, zöld mérők és éjszakai áram, társasházak, együtt élő családok. És a fő kérdés: miért ilyen magas a piaci gázár és miért ilyen alacsony az áramár?

Nagy István miniszter: Október 1-je után is maradhat az élelmiszerárstop

Az agrárminiszter a katáról azt mondta Tusványoson a Telexnek: amikor nehézségek vannak, a kiskapuk bezárulnak.

Varga Mihály: Volt olyan elképzelés, hogy ennél is többet fordítsunk a tűzijátékra

A tanárok béremelésére nincs egyértelmű válasz, a kata sávos átalakítására is volt javaslat, az adó sorsáról vita is volt a kormányban. Videóinterjú Varga Mihály pénzügyminiszterrel, akinek a rezsijét a felesége számolta ki, és aki szerint belefér Európa legnagyobb tűzijátéka.

Új rezsiárak: a számokat már tudjuk, de sok fontos kérdés maradt nyitva

A csütörtökön közzétett rendeletekben nagyon sok részletkérdésre nem találtunk választ. Lakáseladások, szezonális ingadozások, gáz nélkül élőkkel kapcsolatos kérdések maradtak megválaszolatlanul. Az viszont biztos, hogy bár az áram, de főleg a gáz ára durván nő, sokkal durvábban is nőhetett volna.

Megjelent a rezsirendelet, a gázár hétszeresére, az áramár duplájára nő az átlagfogyasztás felett

A nem támogatott gázár MJ-nként 21-22 forint, köbméterenként 747 forint lesz. A nem támogatott villanyár 63-70 forint/kWh lesz. A rezsicsökkentett árak maradnak a mostani szinten.

Több mint 250 milliót költött evésre, ivásra és szállodára a Fidesz-frakció az előző ciklusban

Ötmilliárd forintot pedig átutaltak a pártnak; kérdeztük, de nem mondták meg, miért. A Fidesz képviselőcsoportjának 2018 és 2022 közötti szerződései közt megjelenik Habony Árpád volt felesége, egy zsidó tévé tulajdonosa, Mészáros Lőrinc szállodája, egy internetfigyelő startup és egy furcsa kőbányai cég is.

A mélypontra zuhant bolgár–orosz viszonyt már valódi aknák veszélyeztetik

A bolgár strandok közelében kellett a haditengerészetnek felrobbantania egy sodródó aknát, miközben az országban ismét kormányválság van. A történetben a megszokott belső ügyek, a korrupció, nyugati vagy keleti orientáció, gazdasági tervek szerepelnek, de a háború miatt ezúttal még extrémebb fordulatok is voltak.

Minden olyan gyorsan történt, a tűz is óriási volt. Csak el akarom felejteni ezt a hetet

Az elmúlt hetekben egyre több tűzvész keletkezett Dél-Európában. Franciaországban és az Ibériai-félszigeten több tízezer embert kellett eddig evakuálni. Horvátországban több mint háromezer hektár volt veszélyben, de az Athén melletti hegyeknél is küzdenek a lángokkal.

Gulyás Gergely: Csütörtökön jön a rezsicsökkentés korlátozásáról szóló kormányrendelet

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a rezsicsökkentés visszavágása után nagyobb népszerűségre számít. Gulyás elkezdett spórolni az energiával, pedig 2-3 hete ez még nem jutott eszébe. Nem tudja még, mennyivel fog nőni a rezsije, de szerinte ki fogja tudni fizetni.

Biden az olcsóbb olajért lepacsizott a szaúdi herceggel, akit páriává akart tenni, hiába

Az amerikai elnök az olajár csökkentése és az izraeli–szaúdi békülés előmozdítása érdekében tárgyalt Mohamed bin Szalmán trónörökössel, akit a csontfűrésszel feldarabolt Dzsamál Hasogdzsi újságíró meggyilkosáról készített amerikai jelentés egyértelműen a fő felelősként nevezett meg. A szaúdi rezsim rehabilitációja egyelőre mégsem hozott semmilyen eredményt.

Dömping a nyári szünet előtt: megszavazták az Alaptörvény-módosítást, a költségvetést, a vármegyéket, az ispánok visszatérését

Több módosítást és törvényjavaslatot is megszavaztak kedden: kevesebb pénz a frakcióknak, közterek elvétele Budapesttől és vízió az Európai Parlamentről, ami feloszlatná azt.

Hasznos tippek, amikkel sokat lehet spórolni az áram- és a gázszámlán

Az új rezsiszabályok miatt az átlagon felül fogyasztók jóval magasabb számlát kapnak. A szigetelés, az ablakcsere és az energiazabáló eszközök cseréje a jolly joker, de van sok apróbb gyakorlati fogás is, amikkel spórolni lehet.

Most is megvédjük a rezsicsökkentést – az átlagfogyasztásig

Brüsszel és a háború okozta a rezsicsökkentés vesztét a fideszes képviselők szerint. A kormánypárti képviselők azt mondták a Parlamentben, hogy amit ígértek, betartották: megvédték a rezsicsökkentést, hogy végül csak az átlagos fogyasztásig sikerült, az már nem rajtuk múlott. De jó ötlet ilyenkor megrendezni Európa legdrágább tűzijátékát?

Még fél a rakétáktól, nem csomagolta ki a bőröndöt, de hazatért

Az utóbbi időben nagyjából ugyanannyi ember lépi át Ukrajna határait kifelé, mint befelé. De miért tér vissza valaki Ukrajnába, ahonnan a háború elől menekült el, és ahol továbbra sem biztonságos a helyzet? Mi vár azokra, akik a többé vagy kevésbé szétrombolt városukba visszatérnek?

Nem szívesen adózom többet egy olyan kormánynak, ami ezt a pénzt stadionra és lówellnessre költi

Hétfő reggel is lezárták a tüntetők a Margit hidat, a rendőri utasítással is szembemenve. A tüntetést kifejezetten civilek, elsősorban futárok szervezték, és a hídfoglalók már nem csak a katamódosítás ellen tiltakoznak, hanem a pár napja bejelentett rezsicsökkentés csökkentése ellen is.

Mit pofázol bele, kisanyám?

A magyar közélet szexista, az abortusztörvényen nem változtatnának, Novák Katalin jelentősége megkérdőjelezhető – a parlament női képviselőit kérdeztük a magyar nők helyzetéről. Első rész.

Szétverheti a Fidesz szavazótáborát a kataügy vagy a rezsiemelés?

Amíg nem lesz olyan politikai erő, ami érdemi alternatívát képes kínálni, méghozzá gyorsan, nem teljesen kizárható egy olyan forgatókönyv sem, hogy maga a Fidesz áll az elégedetlenség élére.

A túszdiplomácia legveszélyesebb terepe lett az Oroszországban letartóztatott amerikai kosársztár ügye

Sötétben lavírozás, titkos fogolycserék vagy szankciók enyhítése – egyre több ország veti be ezt a fegyvert a demokratikus kormányok ellen. Így tesz most Moszkva is, aminek kapóra jött a februárban letartóztatott Brittney Griner ügye, hiszen valami nagyot kérhet Washingtontól.

Az olaszok mindent megtesznek, hogy még mélyebb legyen a válság Európában

Az olasz politikának ismét instabil gazdasági helyzetben sikerült kormányválságot robbantania, amely az EU és az eurózóna egységét is megrengetheti. A technokrata kormányfő szerdáig kapott haladékot, hogy meggyőzze a lázadó populistákat.

Az ajahuaszka nem partidrog, gyógyításra kellene használni

Törött csontokkal, ruha nélkül találtak rá egy valóságshow-szereplőre hétfőn, egy ajahuaszkaszertartás után. Noha a szer lakossági használata jogilag sem tisztázott és nem is veszélytelen, mégsem lenne szabad egy eset alapján megítélni – mondják a vele foglalkozó kutatók.

Hiába lécelt le az emailben lemondó elnök, közel sincs még vége a válságnak

Srí Lankán hónapok óta folynak a tiltakozások, miután hajmeresztő ütemben drágul az üzemanyag és az élelmiszerek. De mi jön az elnök kicsikart lemondása után?

Megjelent a kormányhatározat az energia-veszélyhelyzetről, de a rezsicsökkentésről nem derül ki belőle semmi

A várva várt határozat csak kiosztja a feladatokat, amelyeket a kormány már napokkal ezelőtt bejelentett. Cserébe létrejön egy energia-veszélyhelyzeti operatív törzs.

Újabb, kétlépcsős béremelést kapnak a rendőrök és a katonák

Megvan az is, mennyit fognak keresni a határvadászok.

Közeleg a tél: az EU ahol tud, gázt szív fel

Miközben Orbán Viktor szerint „energia-veszélyhelyzet van Európában”, az EU Norvégiától Izraelig, az Egyesült Királyságtól Romániáig próbál minél több helyről gázt beszerezni Oroszország helyett. De sok kezdeményezésből csak évek múlva lesz valami, miközben már most csökkent a keletről érkező gázmennyiség. Összeszedtük, hogy milyen alternatív források jöttek számításba eddig.

Véget ért a Telex bullyingsorozata: megrázó jelenség, de bárki tehet a megelőzésért

Cikksorozatot indítottunk a kortárs közösségi bántalmazásról, azaz a bullyingról: sok megrázó történetet kaptunk olvasóinktól, remek infókat a szakemberektől, megismertük a gyerekek közti bántalmazás természetét. Mire a végére értünk, nemcsak az derült ki, hogy a bullying nem a gyerekközösségek velejárója, hanem felvillantak tippek a megelőzésre és a tűzoltásra is.

A jövőbeli áramszámlákkal kapcsolatban sokan riogatnak, mutatunk egy reális képletet

A rezsicsökkentett áramdíjhoz képest a piaci áramár most több mint 30-szoros, de ne ijedjen meg, ez a szám nem a számla növekedésének a mértéke.

Rezsicsökkentés: élt nyolc évet

Hiába ígért a választások előtt mást a Fidesz, a rezsicsökkentés az eddigi formájában augusztustól megszűnik. Hogy szabályozták korábban az energiapiacot Magyarországon, miért tudott eddig jól működni a rezsicsökkentés, és miért lett fenntarthatatlan 2022-re? Elemzés.

Miért lett drágább a rántott hús?

A magyar konyha klasszikusán keresztül vezetjük le, hogyan hatnak a világpiaci folyamatok a vasárnapi ebéd árára és mindannyiunk pénztárcájára. Az áremelkedésnek még csak az elején vagyunk, szóval valahogy így nézne ki az armageddon, ha a Jelenések könyvét közgazdászok írnák. Ez a Telex infovideó-sorozata, a Telexikon.

A rockfesztiválos menőség csapda is a finn kormányfőnek

A hétvégén bejárta a netet egy bőrdzsekis-rövidnadrágos fotó Sanna Marinról, aki 2019-ben, 34 évesen lett a világ legfiatalabb, hivatalban lévő miniszterelnöke. Klímaügyi és egyenlőségi küzdelemre készült, mégis a koronavírus, majd az ukrajnai háború vált a kormányzása legnagyobb feladatává.

Magyarországon nem létezik állami környezetvédelem

A klímaváltozás miatt szükség lenne a kapitalizmus reformjára, a változások pedig nem fognak mindenkinek tetszeni, főleg a gazdagoknak nem. Nem vagyunk klímabajnokok, ahogy Orbán mondja, és az is teljes tévedés, hogy az oktatásnak és az egészségügynek sincsen önálló minisztériuma. Videós interjú Illés Zoltánnal.