Legfontosabb

RSS

A CIA megölte az al-Kaida vezérét egy afganisztáni dróntámadásban

Ajmán az-Zavahiri halála Oszama bin Laden likvidálása óta a legnagyobb csapás a nemzetközi terrorszervezetnek.

A sivatag, ahol élni fogunk – lidérces drónvideó a magyar vízhiány következményeiről

Pápai Gergely videós heteken át járta az országot, hogy bemutassa az aszály hatásait. Húszperces, vérfagyasztó videóján ropogósra száradt kukoricásokban gázol, a feldolgozhatatlan termést a porzó talajba forgató traktort követ, kiszáradt tavakat és élhetetlenné sült réteket mutat.

A fegyvercsempészet igazi nagy halát dobták be az oroszoknak az elfogott amerikaiakért cserébe

A Hollywoodot is megihlető Viktor Butot 10 éve ítélték el fegyvercsempészetért az USA-ban. A hírek szerint őt kínálták fel egy Oroszországban elfogott volt tengerészgyalogosért és Brittney Griner kosárlabdázóért cserébe. De úgy tűnik, az oroszok még tovább emelnék a tétet.

Hiába az új tankolási szabályok, egy fontos módosítás elmaradt, így augusztus közepére elfogyhat a dízel

Független szakemberek nem nagyon értik, hogy miként segíti az importot a szombati kormányrendelet, az ugyanis nem módosította az üzemanyagok nagykereskedelmi árát. A kormánynak várhatóan heteken belül ismét lépnie kell.

Itt vannak a benzinársapka céges korlátozásáról szóló rendelet részletei

A stratégiai kőolajkészlet negyedét felszabadítja a kormány, a Mol extraprofitadóját 40 százalékra növeli, a cégeket pedig kizárja a kedvezményes tankolásból. Ez hamar lecsapódhat a fuvardíjakban, fogyasztói árakban.

Az amerikai házelnök elmenne Tajvanra, ami feltüzelte a kedélyeket Kína és az USA között

Kína katonai megtorlással fenyeget az amerikai házelnök tervezett látogatása miatt, a Pentagon aggódik, egyes washingtoni elemzők szerint pedig az esetleges vizit nem járna különösebb gyakorlati haszonnal, miközben veszélyes lenne a jelenlegi felfokozott helyzetben. Tajvanon viszont nem annyira aggódnak a kialakult csinnadratta miatt.

Másfél év alatt megoldotta egy mesterséges intelligencia a biológia egyik legnagyobb kihívását

A Google alá tartozó DeepMind 2020 decemberében mutatta be az MI-t, ami mostanra majdnem minden ismert fehérje szerkezetét megjósolta.

Bécsben megtörtént velünk, ami nagyon kevés magyar újságíróval

Orbán Viktor első útja a kevert fajokról szóló beszéde után Bécsbe vezetett, ahol az osztrák kancellár elhatárolódott a rasszizmustól, és Szijjártó Péter szerint csak félreértésről volt szó. Végül nagy nehezen mi is fel tudtunk tenni egy rövid kérdést a miniszterelnöknek.

Kína brutális rendőrállamának elnyomott arcai

A feltört rendőrségi adatokból álló, kiszivárogtatott Hszincsiangi Rendőrségi Akták olyasmit mutatnak meg Kína vallási és etnikai kisebbségének, az ujguroknak az internálásából, amire a Kínán kívüli világnak korábban sosem volt ilyen szintű rálátása.

Ha találkozol a rendőrség új sokkolójával, az lesz életed leghosszabb öt másodperce

A rendőrség új tasereit erőszakos fegyveresek megállítására tervezték, nemrég mégis két tüntető ellen is bevetették őket. De mikor lehet sokkolót használni, hogy működik, és milyen érzés, amikor tehetetlen lesz a tested?

Valami lesz majd az ukrán búzával, vagy nem

Az orosz támadások ellenére öt hónap után újraindulhat az ukrán gabonaexport. A remények szerint ez letöri majd a világpiaci árakat, és enyhíthet az élelmiszerválságon több országban, Oroszország cserébe jelentős szankcióenyhítést kap. Már ha megáll az alku, mert a jelen állás szerint ebben sokan kételkednek.

Orbán: Előfordul, hogy néha félreérthetően fogalmazok

Karl Nehammer osztrák kancellár Bécsben fogadta Orbán Viktort. Mindketten elítélték a rasszizmust. Orbán azt mondta: ő bevándorlásellenes politikus, ez azonban számára nem faji, biológia kérdés, hanem kulturális. Bécsben tüntettek Orbán ellen.

A facebookos propaganda felfalja a régimódi kormánysajtót

A fideszes propaganda alapköve a baráti média; a saját üzenetek terítésére tartott sajtó ciklusok óta egyre bővül. Mostanra viszont kezd kiderülni, hogy a közösségi média hatékonyabb és olcsóbb – és mivel a kormány számára a sajtótermékek nem képviselnek önértéket, komoly karcsúsítás zajlik a portfólióban. A propaganda jövőjét már a Megafonban látják Rogán hivatalában.

Egy hét alatt hat folyónkon is rekordalacsony vízállást mértek

A Velencei-tó vízszintje pedig egy centiméterre van a valaha mért legalacsonyabb szinttől.

Ismét nagy kamatemelés: 10,75% az új jegybanki alapkamat

Legutóbb 2008 végén, a pénzügyi válság idején volt ilyen magas a kamatszint. A jegybank tovább küzd a kormány inflációt elnyújtó intézkedései ellen, bár az eddigi kamatemelések nem sokat segítettek: még nagyobb infláció és még erősebb jövőbeli árnyomás követte őket. Mi állíthatja meg a trendet?

Orbán már az ukrajnai háborúért sem Moszkvát okolja igazán

Alaposan leegyszerűsítette a kormányfő a tusványosi beszédében az Ukrajna elleni orosz háború okait, a Nyugatot és Kijevet tartva felelősnek a történtekért, még akkor is, ha a háborút szerinte is Oroszország kezdte. De mi volt az a minszki megállapodás, amit Orbán szerint a németek és a franciák nem tudtak végrehajtatni?

Komolyan azt gondolja bárki, hogy az abortusz a könnyebb út?

Előítélet és tudatlanság az egyik oldalon, szégyen, bűntudat és magány a másikon. Évente több mint húszezer művi vetélést végeznek el az országban, nekünk hét nő mesélte el a saját történetét.

Orbán szerint a tudományt meglepte a Covid, a tudósok máshogy emlékeznek

A miniszterelnök Tusványoson azt mondta, „korábban azt gondoltuk, hogy a tudomány védőburkában élünk – erre kaptunk egy Covidot”. Csakhogy a világjárvány veszélyére a tudósok már évek óta figyelmeztettek, épp a politikusok nem hallgattak rájuk.

Elviszünk pár ezer kilométerre Oroszországba, majd meséld el a kameráknak, milyen jó neked

Ukrajna egyes területein lehetetlen úgy elmenekülni a bombázások és harcok elől, hogy ne az oroszok karjában kössön ki az ember. Az oroszok egész rendszert építettek ki arra, hogy az ukránokat egy kőkemény kihallgatás, „szűrés” után Oroszországba vigyék. Ha pedig valaki nem megy át a szűrésen, az gyakorlatilag a halállal egyenlő.

1945 óta csak egyszer látott ekkora inflációt a világgazdaság. Akkor egy évtizedig tartott kimászni belőle

Az 1970-es évek nagyon hasonlóan alakultak, mint 2022: elszálló infláció, olajválság és értelmetlen háborúzás fektette meg a világgazdaságot. Akkor egy bő évtizedbe telt, több recesszióval járt, és a munkások érdekérvényesítő képességének megtörésével végződött a válság. A sok hasonlóság mellett azonban sok különbség is van az akkori és mostani helyzet között.

A járvány nem vész el, csak átalakul – mi várható most a Covidtól?

A koronavírus-járvány több hónapnyi nyugalom után megkezdte a visszatérést, a számok itthon is emelkednek. Hogyhogy ezúttal már nyáron jön az új hullám? Mire számíthatunk tőle? Milyen variánsok keringenek most? Mire jók az oltások, kell-e negyedik adag, és ha igen, mikor? Érdemes újfajta vakcinákra várni? Hordjunk maszkot, végezzünk tesztet? Mi jöhet ősszel? És egy év múlva? A járvány új korszakába léptünk.

Három híddal kezdődhet az ukrán ellentámadás, a rakéta-sorozatvetők borítják az orosz logisztikát

Hónapok óta készülnek Ukrajnában egy nagyobb ellentámadásra délen, ennek lehetnek az első jelei azok a rakétacsapások, amelyekkel a Dnyeper hídjait támadják az oroszok által elfoglalt Herszon megyében. Donyeck megyében most indulhatnak be igazán a harcok három megerősített ukrán városért. A háború aktualitásait elemeztük Rácz András szakértővel.

Orbán Tusványoson: Kevert fajú népekről, a nyugat hanyatlásáról és a hídfoglaló narkósokról

A világ tartozik nekünk, és ezt a tartozást be is fogjuk vasalni. Háborúról, rezsiről és a 2030-as fordulatokról is beszélt a miniszterelnök az idei tusványosi beszédében. Videós összefoglaló.

Orbán Viktor kimondta a kulcsszavát: kimaradni

A nyugat már poszt-nyugat, szellemi értelemben mi vagyunk az új nyugat. A nyugati bolondériának soha nem lesz itt többsége. Mi nem vagyunk kevert fajúak. Valójában 2030-ra gyúrunk. Öt pontban tekintjük át Orbán Viktor tusványosi beszédének erős állításait.

Varga Judit Az ördög ügyvédjéről: Határvonalat akartam húzni

Az igazságügyi miniszter szerint csúnya dolog volt, amit Az ördög ügyvédje csinált, és a saját kezével írta, meg adta fel a feljelentést. A Völner-ügyben pedig kész tanúskodni, de még nem hívták. Interjú Varga Judittal Tusványoson.

Semjén Zsolt: Ha két férfi házasodhat, három miért nem?

Szerinte a magzat nem a nő testének a része, hanem egy másik ember. Személy szerint mindent megtenne azért, hogy ne érje fizikai erőszak az LMBTQ-embereket. Videóinterjú Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettessel.

Putyin visszakapcsolta a gázt, de tovább paráztatja Európát

Egyelőre nem igazolódtak be a legsúlyosabb gázpiaci félelmek, ha csökkentett kapacitással is, de újraindult az Északi Áramlat nevű gázvezeték. Ennek ellenére az oroszok rövid pórázon próbálják tartani az európai gázfelhasználókat a szállítások megvágásával, és a télre súlyos takarékoskodásra lehet szükség. A gázpénz viszont az orosz költségvetésnek is kell, így a teljes lekapcsolás nem valószínű.

Kínai cigarettagyár áll a sok százmillió szálas ukrán cigarettacsempészet hátterében

A China Tobacco a világ legnagyobb dohányipari vállalata, a globális cigarettagyártás csaknem felét adja. Szinte fű alatt nőtt nagyra, gyors növekedését a nagy dohányvállalatokéval ellentétben a világ nagy részén egy darabig észre sem vették. Ez most kezd változni, mivel a kínai vállalat agresszív terjeszkedésbe kezdett, ráadásul úgy, hogy az új piacok egy része nem is legális. Európai gyáruk több százmillió cigarettát ad el olyan ukrajnai cégeknek, amelyek ellen cigarettacsempészet miatt folyik nyomozás. Az Európai Sajtódíj nyerteseinek cikkei a Telexen.

Rogán hivatala is feltűnik korábbi feleségének kiugróan sikeres üzlete körül

Rogán-Gaál Cecília médiacége tavaly másfél milliárdos bevételt termelt, aminek megdöbbentő módon 80 százaléka nyereség volt. A cég egy csekély látogatottságú bulvároldalt üzemeltet, amely a Direkt36 kutatásai szerint tele van kormányzati kötődésű hirdetésekkel.

„Nem veszünk részt a kultúrharcban, az Ördögkatlan ennél többről szól”

Hiába szeretnének, nem tudnak elhelyezni bennünket a politikai palettán. És mi addig örülünk, amíg nem tudnak – mondja Kiss Mónika és Bérczes László, az idén 15 éves Ördögkatlan Fesztivál két fő szervezője a Telexnek adott interjúban.