Legfontosabb

RSS

Két hónap aszályt semmilyen növény nem bír ki

Az Alföld egyes részein harminc centiméter mélyen is csontszáraz a föld, hiszen annyi csapadék volt csak idén, mint egy sivatagban. A haszonnövényeket nemcsak a vízhiány, a hőstressz is kinyírta. A kukorica szinte száz százaléka veszendőbe megy, de állattartók is szenvednek az aszálytól, a kiégett gyepeken hasztalan legeltetnek. Sokan már vágóhídra küldtik a jószágaikat, mert nem bírják az elszabaduló terményárakat.

Néma csenddel és hídfoglalással ért véget a tarvágás elleni tüntetés

Több ezren tüntettek a Kossuth téren a kormány rendelete ellen, ami fellazítja a fakitermelés szabályait. Ungár Péter azt ígérte, hogy oda fogják láncolni magukat a kivágandó fákhoz. A tüntetés végén néma csendben ült a tömeg a Parlament előtt, végül spontán hídfoglalás kezdődött, aminek a rendőrök vetettek véget.

Ha nem lesznek erdők, az katasztrófához vezet

A kormányrendeletben nem az a probléma, hogy ki vághat fát, hanem az, hogy hol és mikor, mondta lapunknak adott interjújában Baráz Csaba természetvédelmi szakember, aki még kormánytisztviselőként is kritizálta a rendszert.

Beszántja az összes alá tartozó állami céget Lázár minisztériuma

A NIF Zrt. és társai valószínűleg az év végével szűnnek meg, dolgozóikat átvenné a tárca. Még egy jó darabig nem lehetünk biztosak abban, hogy mely állami beruházások mennek füstbe.

Ez a válság földre viheti a magyar gasztroforradalmat

Rengeteget fejlődött a magyar vendéglátás a növekedés évtizedében, aztán gyorsan kapott két akkora pofont, ami után nehéz lesz felállni. A Covid-kilábalás közepébe rondított most bele a 2022-es válság. Félő, hogy pont a jó, de még sokaknak megfizethető helyeket rántja először magával.

Évtizedekbe telhet az Ukrajnát ellepő halálos csapdák eltakarítása

Kelet-Ukrajna már az orosz invázió előtt is a föld egyik legalaposabban elaknásított vidéke volt, a háború miatt azóta pedig több magyarországnyi terület vált az emberi életre veszélyessé. Az aknafertőzést súlyosbítja, hogy a frontokat fel nem robbant lőszerek százezrei szennyezik – és fogják szennyezni valószínűleg még évtizedekig. És akkor ott vannak még a Fekete-tengeren más országokig is elúszó tengeri aknák.

Sorra száradnak ki a kutak az országban, és nem egyszerű újakat fúrni helyettük

A kútfúró cégeknek a szokásosnál jóval több megrendelőjük van, egyeseket a vízkorlátozásoktól, vízdíjemeléstől és a háborútól való félelem is motivál. Mindig azt halljuk, hogy vízben gazdag ország vagyunk, de ez nem egészen így van. Nagy baj, hogy a sok illegális fúrás miatt nem tudjuk, pontosan mennyi kút van az országban, és azt sem, mennyi vizet vesznek ki belőlük.

A karodban halt meg a gyereked? Szerintem csak kamuzol

Amerikában a konteóhívők imádják azt hajtogatni, hogy az iskolai tömegmészárlások kamuk, a kormány rendezi őket, hogy szigoríthasson a fegyvertartáson. Most az egyik szószólójukat, aki dollármilliókat keres a bornírt elméleteivel, tíz év után utolérte az igazságszolgáltatás: közel 50 millió dollárt kellene fizetnie a gyermekeiket elveszítő szülőknek. Mit jelenthet mindez a konteós közösségnek és elméleteknek?

Letekert klímák, elhagyott nyakkendők, termosztát-hadművelet – így spórolnak az energiával az EU-ban

Önkéntes alapon vállalták az Európai Unió országai, hogy 15 százalékkal csökkentik az gázfogyasztásukat a téli időszakban, és az áramfogyasztás visszafogása is kulcskérdés lett. Elsötétültek német műemlékek, Franciaországban lekapcsoltak fényreklámokat, az egyik ír közműszolgáltató még a teafőzési szokásokat is a spórolási tervhez igazítaná. Összeszedtük, milyen különféle lépésekkel álltak elő az európai kormányok.

Toroczkaiék után Jakab Péter: jön az újabb Jobbik-szakadás?

A kormányváltáshoz vezető legfontosabb ellenzéki küldetésnek nevezte Jakab Péter a támogatóiból formálódó valamit. Egyes információk szerint augusztus 20-án új pártot jelent be Jakab, aki leváltása óta látványosan kerüli a Jobbikot. Gyöngyösi Márton nem számít pártszakadásra, négy jobbikos alapszervezet azonban már feloszlott Jakab „feláldozása” miatt.

Izrael villámhadműveletben fejezte le a legveszélyesebb palesztin terrorszervezetet

Az izraeli légierő célzott csapásokban omlasztotta rá a házat az Iszlám Dzsihád több vezetőjére, a terrorszervezet pedig napok alatt több mint ezer rakétát indított izraeli terület felé. A vasárnapi fegyverszünetig 46 palesztin, köztük 20 civil is meghalt. De miért maradtak egyedül a terroristák, mit csinált a Hamász, és hogyan tett keresztbe a miniháború Netanjahu terveinek?

A nagyszínpadon túl is bőven lesz mit nézni az idei Szigeten

Két év kihagyás után tér vissza a legnagyobb magyar fesztivál, a szervezőknek pedig sikerült átmenteniük a 2020-ban végül elmaradt fesztivál másodvonalas felhozatalának jelentős részét. Összeszedtük, mit érdemes megnézni, ha valaki nem a headlinerekre kíváncsi.

Mit keresett az FBI Trump floridai birtokán?

A jelek szerint azt feltételezik, hogy az exelnök bizalmas nemzetbiztonsági információkat nyúlhatott le, de ez csak egy a számos, ellene folyó eljárás közül. Ugyanakkor olyan vélemények is vannak, amelyek szerint Trump politikailag profitálhat belőle, hogy az FBI által üldözött mártír szerepében tetszeleghet hívei előtt – már ha nem csukják le.

Nem csak barbár, teljesen felesleges is az erdőirtásra ösztönző új rendelet

Lehetne még fokozni a fakitermelést úgy is, hogy nem okozunk kárt védett erdőkben, bár ehhez nem ártana modernebb technológia és több dolgozó az ágazatban. Az idén vágott fával pedig nem célszerű a mostani télen fűteni.

Biden tett egy lépést, hogy megmentse a bolygót, de másoknak is követniük kell

Nagy nehezen elfogadták Joe Biden elnökségének harmadik nagyobb gazdasági csomagját, amely hivatalosan az inflációt hivatott letörni, de a valóságban inkább a klímaváltozás ütemének mérsékléséről szól. Kérdés, hogy ezzel mire mennek a demokraták a novemberi félidős választásokon, amelyek a jelen állás szerint republikánus győzelmet hozhatnak.

A láncfűrészes gyilkos esete az unokáinkkal

Az erdőirtás liberalizálása ékes bizonyítéka annak, hogy Magyarországon az itt és most mindent felülír, hogy a családozó kormánynak tök mindegy, mi marad az unokáinkra.

A vegasi maffia évtizedes titkairól ránthatja le a leplet az apadó tó

Sorban kerülnek elő emberi maradványok a vészesen apadó nevadai Mead víztározóból. Azonosítani még egyet sem sikerült, de van pár szóba jöhető név, eltűnt embereké, akik keresztbe tettek a maffiának.

Megfosztanak a valóságodtól, és azt mondják, hogy csak képzeled az egészet

A gaslighting vagy gázlángeffektus súlyos érzelmi abúzus, aminek a lényege, hogy érvénytelenítse a másik valóságát, percepcióját. Nem új keletű jelenség, 1944-ben film is készült róla. Manapság azonban egyre többet hallani róla, aminek hátterében az állhat, hogy egyre bátrabban és nyíltabban beszélünk a különböző bántalmazásokról.

Nézze meg Orbán Viktor texasi beszédének összefoglalóját eredeti angol nyelven, magyar felirattal

Orbán Viktor a hírhedt jobboldali konferencia, a CPAC texasi szónoka volt, ahol elmondta, hogy mi a magyar siker titka: határvédelem, családtámogatás, drag queenek helyett Chuck Norris. Az angol nyelvű beszéd összefoglalója magyar felirattal.

Élő pajzsként használják az oroszok Európa legnagyobb atomerőművét

Az oroszok szabadon lőhetnek a zaporizzsjai atomerőműbe telepített rakétavetőikkel, hiszen senki nem akar egy nukleáris katasztrófát kockáztatni a válaszcsapással. Amíg tartanak az orosz készletek, az erőddé váló erőmű lényegében bevehetetlen, pedig stratégiailag fontos területen van az ukrán ellentámadás szempontjából. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség is aggódik az erőmű miatt.

Magyarország egyre inkább az erdőtüzek országává válik

Lángoló fenyőerdő Miskolcnál, olajkutat veszélyeztető tűz Kiskunhalas mellett, kimenekített állatmenhely, lakóházakat fenyegető lángok Mezőtúrnál, napokig tartó oltási munkálatok. Naponta átlagosan száz tűz keletkezik erdőkben, mezőkön, idén a leégett területek nagysága már tízszerese a tavalyinak, és heten haltak meg ilyen tüzekben. Több dolgon is sürgősen változtatnunk kellene.

Orbán a fajkeveredéses beszéd terhével érkezett Amerikába, hogy utat mutasson a jobboldalnak

A magyar miniszterelnök Trumppal már találkozott, csütörtökön a legrangosabb amerikai konzervatív kezdeményezés dallasi konferenciájának egyik vezérszónokaként fog beszélni. Közben vezető lapok minősítették nemkívánatos személynek tusnádfürdői beszéde miatt. Összeszedtük, amit Orbán amerikai útjáról tudni érdemes.

Rakétacsapásban halt meg az ukrán gabonamágnás, az ukránok szerint célzottan őt lőtték az oroszok

A Mikolajiv elleni intenzív rakétatámadásokban meghalt Olekszij Vadaturszkij ukrán milliárdos is, aki sokat tett azért, hogy Ukrajna gabona-nagyhatalom legyen. Elhagyhatta volna az országot, de maradt, és a gabonaexport beindításán dolgozott. Az oroszok szemében viszont évek óta szálka volt, már korábban feketelistára tették. Halálának időzítése és módja számos kérdést felvetett.

Lehallgatási vád: nincs olyan forgatókönyv, amelyben ne hibázott volna nagyot az ellenzék

Márki-Zay Péter azt mondta, most derült ki, hogy az ellenzék választási központjának biztonsági kameráin keresztül lehallgathatták őket. Részleteket nem tudni, de a Telexnek nyilatkozó szakértő szerint ha valóban történt ilyen hozzáférés, az felveti a szakmai hiba lehetőségét.

Peking huszonhat éve nem látott tengeri erődemonstrációt lengetett be Pelosi tajvani útja után

25 éve nem járt a házelnökhöz hasonlóan magas rangú amerikai politikus Tajvanon. Kína katonai erőfitogtatással és a sziget elleni szankciókkal reagált, a tajvani vezetés örült a vizitnek, de Ukrajnához hasonlította helyzetét, Washingtonban viszont attól tartanak, a látogatás többet ártott, mint használt.

Mi magunk szárítottuk ki az országot, ezért olyan pusztító most az aszály

Magyarország egykor vízbő vidék volt, de évszázadok óta tudatosan zajlik a kiszárítása. Ha a klímaváltozás hatásait nem is lehet teljes mértékben kivédeni, de a kezünkben van a lehetőség a károk csökkentésére. Nem az a jó válasz, hogy mindenhová építsünk víztározót – megfelelő agrotechnikával, tudatos vízvisszatartással, átgondolt öntözéssel lenne mérsékelhető a katasztrofális helyzet. Afrikában bevált módszerek is meghonosodhatnak nálunk.

Oszama bin Laden jobbkezéből lett a dzsihád múmiája az al-Kaida megölt vezetője

Joe Biden jelentette be Ajmán az-Zavahiri, az al-Kaida emírjének likvidálását, egy kabuli erkélyen, feltehetően egy amerikai nindzsabomba végzett vele. Amikor 2011-ben az alapító örökébe lépett, kiderült, hogy soványabb karizmája és a megváltozott környezethez alkalmazkodni képtelen merevsége miatt nem tudja összefogni az egykor rettegett al-Kaidát, melyet globális szinten a vele szembeforduló Iszlám Állam, helyi szinten pedig a tálibok jelentéktelenítettek el.

Elolvastuk Orbán amerikai válságforgatókönyvét

A miniszterelnök Tusványoson azt mondta, hogy egy magyar származású amerikai geopolitikai elemző könyve alapján a kormányzat 2030-ra számol az Egyesült Államok súlyos válságával. A válság George Friedman szerint valóban közeledik, méghozzá dupla ívben. De mégis milyen könyv ez?

Gyurcsányék beperelték a Telexet, jogerősen nekünk adott igazat a bíróság

A DK azt a cikkünket kifogásolta, amelyben arról írtunk, hogy a párt végül kihátrált a korábban általuk is támogatott Iványi Gábor mögül az ellenzéki köztársaságielnök-jelöltről döntő egyezkedések során. A Telex első és másodfokon is nyert.

Mire való a kamatemelés, és hogy (nem) működik mostanában?

Folyton a kamatszint változtatásáról hallunk az utóbbi időben. Gyorstalpalónkban elmagyarázzuk, mire való a jegybank, hogyan működik elméletben a monetáris politika, és mik akadályozzák most a hatékonyságát.