Brückner Gergely

RSS

Gazdaság
Érthetetlen, de közben nagyon is érthető, miért vannak nyitva a magyar kaszinók a járványban

A szigorú járványügyi intézkedések ellenére is nyitva lehetnek a kaszinók. A NER-esek biznisze – legyinthetünk, és valóban politikaközeli üzletemberek, illetve a futballfinanszírozás sejlik fel a működtető cégek mögött. A szakma szerint azonban észszerű érvek is vannak. Ha a gazdaság működtetése a cél, kevés olyan „hivatal” van, amelyik ilyen jól hozna az adóbevétel/egészségügyi kockázat hányadosban.

Gazdaság
Jászai Gellért és a 4iG az informatika után a távközlési piacon is erősít

A tőzsdén jegyzett és az állami informatikai pályázatokon hasító 4iG megvette a Hungaro DigiTel (HDT) cég többségét. Ezzel összebútorozott az állami Antenna Hungáriával és így Rogán Antal érdekszférájával, ajtót nyitott a regionális távközlési piac felé, és még külföldi befektetőt is szerzett magának. Igaz, az új portugál részvényes úgy piaci, hogy nem teljesen politikamentes.

Gazdaság
Orosz-amerikai gázháború: Putyin még velünk marad, de már nem áll nyerésre

Oroszország pénzt és politikai befolyást szeretne a földgázától, de a nyersanyag szerepe csökken. Az Egyesült Államok éppen fordított célok mentén ügyködik, beleharapna az oroszok bevételeibe és európai befolyásába, sőt ma már az LNG révén közvetlen versenytárs is. Merre tart az orosz-amerikai gázháború?

Belföld
Másodszor is átnyomta a hulladéktörvényt a kormány a parlamenten

Áder János elsőre visszadobta a törvényt. Csak egy pontban javították, de vélhetően így is aláírja a köztársasági elnök.

Gazdaság
Túl kicsik voltunk a katari emírnek, és néhol még a NER-be is beleütközött

Katar kivonult a Kopaszi-gát projektből és a Property Marketből, nem akartak bajlódni a magyar piaccal. Nem kell aggódni, a befektetők így is tisztességes hozammal álltak tovább.

Gazdaság
Egy átalakítás, ami megakadt a kormány torkán, és még Áder is elkaszálta

A magyar hulladékgazdálkodás súlyosan problémás terület. Ezt alighanem a kormány is így látta, mert nekilátott a gyökeres átalakításnak, amiben az unió céljait, a klímavédelmet és a körforgásos gazdaság kialakítását is kezelni szerette volna. Az első nekibuzdulás azonban problémás eredményre vezetett. Ritkán látunk ilyet, de Áder János köztársasági elnök és az Alkotmánybíróság keresztbe feküdt a kormány és a parlament jogalkotásának. Mi jöhet most?

Gazdaság
Nem ijedtek meg a külföldi cégek a magyar protekcionizmustól: nőtt az M&A piac

A magyar kormány óvta a hazai cégeket a külföldi vevőktől, de 2020-ban mégis megélénkült a vállalatfelvásárlási piac. A növekedés elsősorban néhány kiemelt regionális ügyletnek köszönhető. A legnagyobb tranzakciót, az Aegon biztosító eladását a Belügyminisztérium még nem hagyta jóvá, nemzetbiztonsági szempontból vizsgálja.

Vélemény
A felfoghatatlan Kósa-ügy és Orbán dilemmája

Kijutott a kormánypártnak az elmúlt másfél évben a kínos ügyekből. Néhányan (Borkai Zsolt, Kaleta Gábor, Szájer József) védhetetlennek bizonyultak, Kósa Lajos is visszaszorult politikailag, de mások, elsősorban Rogán Antal bármit csinálhat, a szűk vezető csapat tagja marad.

Gazdaság
A Fidesz megszólítaná a fiatalokat, de influenszerekkel ez nem lesz egyszerű

A Fidesz nagyon szeretne nyitni a fiatalok felé. Az önjelölt spin doctorok elképzelései szerint ezt a célt segíthetnék a webes véleményvezérek, az influenszerek. A Post for Rent piacvezető ügynökségben van is állami tőke, a korábbi, illetve jelenlegi magántulajdonosoknak is van neres kötődése, viszont megkeresésünkre egyértelműen kijelentették, ilyen programban soha nem vennének részt. A szakma többi cége sem tartja alkalmasnak a netes sztárokat a pártpolitikai üzenetek tolmácsolására.

Gazdaság
A magyar állam segítene, de a vajdasági gazdák nem jutnak a pénzükhöz

Agrárintegrációt segített szervezni a vajdasági magyaroknak a Prosperitati Alapítvány. Ám előbb a Seb-Agrar, majd a helyére érkező Agroturs integrátorcég is jelentős adósságokat halmozott fel a gazdák felé, akik érthetően egyre csalódottabbak.

Észkombájn
Armie Hammer dédapja még Lenin Moszkvájában is Rolls-Royce-szal furikázott és egy kastélyban lakott

Családja oroszországi zsidóként menekült, de Armand Hammer kalandor-üzletember már New Yorkban született. Később milliárdokat keresett búzával, gyógyszerekkel, de leginkább olajjal és műkinccsel. A két politikai rendszer között csencselt, minden módszert megengedett magának a harácsolás érdekében, ugyanakkor vagyonát javarészt eljótékonykodta. Dédunokáját, Armie Hammer színészt most erőszakkal és kannibál-üzenetekkel gyanúsítják.

Koronavírus
Hatéves gyerekeken tesztelik a vakcinát Nagy-Britanniában

Önkénteseken vizsgálják az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca vakcinájának hatásossságát.

Belföld
Az Európai Bizottság szigorú levélben fejezte ki aggodalmát a Klubrádió miatt

Az Európai Bizottság arra kéri Magyarországot, hogy tartsa tiszteletben az információszabadságra vonatkozó uniós irányelveket, és amíg nyitott még bármilyen jogi eljárás, addig ne hallgattassa el a Klubrádiót.

Külföld
Kirabolták Carlo Ancelottit

A foci világában visszatérő kockázat, hogy a rablók pontosan tudják, hogy a focista, vagy az edző mikor nincsen otthon.

Gazdaság
Orbán Viktor létrehozott egy árnyékkormányt a vidékfejlesztésre

Több ezer milliárd forint tartozhat a Vidékfejlesztési Kormánybizottsághoz, Lázár János, Stumpf István és Navracsics Tibor jönnek vissza az operatív feladatokba.

Belföld
Blikk: Varga Judit igazságügyi miniszter válik

A miniszter a Facebookon reagál, azt írta, a magánéletünket érintő kérdésekre nem kívánnak reagálni.

Gazdaság
Meglepően optimisták, átnéznek a válságon a hitelminősítők

Sokat nőtt a magyar adósság, de a covid miatt a hitelminősítők most nem csak a rideg számokat nézik.

Gazdaság
Kétmillió köbméter betonból épülhet meg Paks 2, naná, hogy a cementipar is rámozdul

Óriási játékosok uralják a globális, de a hazai cementipart is. A Gazdasági Versenyhivatal azt gyanítja, hogy e szereplők között túlságosan elharapózott a felebaráti szeretet. Vagyis senki nem tesz olyat a másikkal, aminek ő sem örülne, például nem megy az áraival a másik alá. De vajon bizonyítható, illetve szankcionálható-e az, ha valaki nem versenyez eléggé? Mi lenne a piaci küzdelem elvárható szintje?

Gazdaság
Mi lesz velünk, ha a németek bérmunkásai maradunk?

Németországtól gazdaságilag és politikailag is függünk. Ő a fő kereskedelmi partnerünk, és azért is jóban vagyunk az EU „osztályfőnökével”, hogy az osztályban bátrabban rosszalkodhassunk. De vajon hosszabb távon is kiszolgálóként, bérmunkásként azonosítjuk magunkat, vagy elhisszük azt, hogy akár egyenrangúak is lehetünk?

Gazdaság
A katari emír kiszállt, Hernádi Zsolt beszállt a Kopaszi-gát projektbe

Tavaly Karácsonykor történt a váltás, a katari befektető az egykori Balettintézetet továbbra is fejleszti, de a Kopaszi Gát Kft. immár Garancsi István, Hernádi Zsolt és Scheer Sándor tulajdonában áll.

Gazdaság
Mit hoz 2021 a pénzvilágban a Reddit-sereg és a Covid árnyékában?

2021 meglepő folyamatokkal köszöntött be a nemzetközi, elsősorban az amerikai tőkepiacokon. Már nem a nagy amerikai technológiai cégek voltak a tőzsdei sztárok, a globális kisbefektetői csapat olykor ütőképes hadsereggé szervezte magát, a jutalékmentes tőzsdézés pedig etikai problémákat hozott a felszínre. Mi lesz a folytatásban?

Gazdaság
Nagyhatalmak harapófogójában próbál egyezkedni a gázról Szijjártó Péter

A külgazdasági és külügyminiszter immár a gázvezetékek és a leglényegesebb gázszerződések ügyét is viszi. Azt előre aligha tudta, hogy a hazai érdekek képviselete mellett az orosz, az uniós és az amerikai érdekek kereszttüzébe is kerül majd.

Külföld
QAnon: sátánista, pedofil politikai elit vezeti az Egyesült Államokat?

Karafiáth Balázs László közgazdász és memetikus a QAnon-kultusz okait, felelőseit, illetve terjedését tanulmányozta. Arról kérdeztük, hogy vezethetett halálos áldozatokat követelő összecsapásokhoz egy látszólag teljesen életszerűtlen összeesküvés-elmélet.

Gazdaság
Az állam váratlanul beszántja a teljes hazai közbeszerzési piacot

Sokkolta az érintett tanácsadó cégeket és ügyvédi irodákat az a kormányrendelet, amely szerint hamarosan már csak pár cég végezheti Magyarországon az állami szervezetek és cégek közbeszerzéseinek lebonyolítását. Néhányan nyernek, a többieknek két út marad: vagy beállnak a kiválasztottak alá, vagy felhagynak a tevékenységükkel.

Gazdaság
A magyar cég, amelyik legyőzte Putyin dollármilliárdos dzsúdós haverját Indonéziában

A magyar Roatex egy 300 millió dolláros útdíjüzletet nyert el Indonéziában. Mivel a győztes cég eddig nem volt ismert itthon, joggal érdekli a közvéleményt: ki van mögötte, hogy csinálta? Igyekeztünk utánajárni, és egy rendkívül munkás, de összességében tényleg remek sztorit találtunk. Esettanulmány arról, hogyan is lehet üzletet szerezni egy távoli országban, egy tudásintenzív iparágban.

Külföld
Kim Dzsongun börtöneiben elterjedt az ütlegelés, a kínzás és az éheztetés

Az ENSZ jogi főbiztossága nyilatkozott az embertelen bánásmódról.

Gazdaság
Ha nem is bajba jutott gazdáknak, de egy gazdának tényleg segített a KKM

Kiderült, hogy az elhíresült külügyi alma- és krumpliosztáshoz egyetlen (fideszes) gazdától vették a terményt.

Gazdaság
2020-ban a korábban vártnál kevésbé esett az euróövezet gazdasága

Az utolsó negyedév a vártnál már jobb gazdaságot hozott.

Koronavírus
Angliában házról házra tesztelnek a dél-afrikai mutáns megjelenése miatt

Állítólag nem veszélyesebb, de a hatóságokat zavarja, hogy nem tudják, miként jut be az országba.

Gazdaság
Nyomkövetőt kell viselnie az adócsalással vádolt húsipari vállalkozónak és fiának

Korábban levehették, de most visszakerül a Kiskunfélegyházán húsüzemet működtető olaszokra a lábperec.