Brückner Gergely
Gazdaság
Milliárdos összegre perlik a CIG egykori vezetőit

A CIG Pannónia csoport óriásit bukott egy olasz biztosítási ügyleten. Az akkori vezetők már nincsenek a cégnél. Most az új vezetés alighanem a felelősségbiztosítótól remél méretes összeget, de ennek érvényesítésére beperelte a korábbiakat.

Gazdaság
A Nike, a Coca-Cola és az Apple tiltakozik az ujgur kényszermunka elleni törvény miatt

Az amerikai vállalatok ugyan a kényszermunkát maguk is elítélik, de jelzik: az Egyesült Államok olyan törvényt készít elő, ami feleslegesen nehezíti meg az ellátási láncaik működtetését.

Gazdaság
35 milliárd forintos pótmunka Mészárosék vízügyi projektjénél

Az eredeti felhívás 70 milliárd forintjáról 105 milliárd forintra bővült a projekt.

Gazdaság
Tombol az optimizmus a világ tőzsdéin

Donald Trump tőzsdei összeomlást vizionált arra az esetre, ha elveszíti az amerikai elnökválasztást. Nem lett igaza, Joe Biden győzelme és az ígéretes vakcinahírek hatására rég nem látott emelkedés köszöntött be.

Belföld
Bencsik András: Demeter Szilárd írása kifogástalan

A Hír TV Sajtóklubjában jobboldali újságírók értékelték Demeter Szilárd visszavont írását. Bencsik András szerint semmi kivetnivaló nem volt a cikkben.

Vélemény
Demeter Szilárd Orbán üzeneteibe szállt bele

Vajon mire gondolt Demeter Szilárd, amikor mégis így beleszaladt a jóízlésbe, a történelembe, még Orbán Viktor politikájába is?

Gazdaság
Átrendeződik az a pénzügyi szektor, amely valamiért hidegen hagyja a NER-t

Amikor a hazai bankok eladósorba kerültek, legyen szó az MKB, a Budapest Bank egészéről, vagy a Takarékbank, illetve az Erste Bank kisebbségi részéről, a magyar állam azonnal ugrott. Érdekes módon a biztosítói piac azonban sem a kormányt, sem a hazai oligarchákat nem igazán érdekli, és úgy tűnik, hogy ez így lesz az Aegon, vagyis az egyik top 3-as hazai biztosító eladásánál is.

Belföld
Demeter Szilárd: Európa Soros György gázkamrája

Kulturális életünk egyik vezetője úgy ítéli meg, hogy Soros a liberális Führer, Soros Györgyöt hamar el fogjuk felejteni, és mivel fáj neki, hogy nem viheti át a túloldalra a pénzét, liberárja hadsereget szervez.

Külföld
Kinevezte az első afroamerikai bíborost Ferenc pápa

A 72 éves washingtoni érsek, Wilton Daniel Gregory korábban Donald Trumpot is kritizálta.

Sport
Kétmillió dollárért megvehető Maradona "kezezős" meze

Diego Maradona 1986-ban az angolok ellen játszott a mezben. A csalással szerzett, de a játékvezetők által megadott gól után egy valóban szép találatot is szerzett benne a sztár.

Belföld
Kövér László csalódott az EU-ban, a hazai ellenzékben és nem szereti Gyurcsány Ferencet sem

A házelnök a reformáció mintájára szívesen kitűzné a javaslatait az EU brüsszeli kapujára.

Külföld
Meglepő, de igaz: még a New York-i metróban is fosztogatnak a réztolvajok

Kellő helyismerettel rendelkezhettek a metróhálózatba bejutó tolvajok.

Külföld
Gyaníthatóan rendőrök lőttek agyon egy kanadai csecsemőt

A családi dráma után autós üldözés indult, a rendőrök tüzet nyitottak. Az eset körülményeit még vizsgálják.

Külföld
Az iráni elnök szerint Izrael ölte meg az atomtudóst

A régi ellenségeskedés azonnal fellángolt Mohszen Farizade likvidálása után.

Külföld
Boris Johnson szerint Nagy-Britannia a no-deal brexittel is remekül elboldogulna, az üzleti szektor nem így gondolja

Megint nekiveselkednek a felek az egyre reménytelenebb brexit-tárgyalásoknak

Gazdaság
A járvány második hulláma betett a Zsolnaynak

Pedig már kezdett jól alakulni a gazdálkodás a viharos történetű porcelán-manufaktúrában.

Külföld
Ezer kilométeren át bujkáltak a fatörzsrakományban

A jármű vezetője sem tudta, hogy a potyautasok Romániából, Németországig vele utaztak.

Külföld
A tigréi gerillák Eritrea fővárosát lőtték

Etiópia lázadói gyakorlatilag két ország ellen is háborút vívnak.

Gazdaság
Az ilyen szürke novemberi napok tartós áramszüneteket hozhatnak a jövőben

Kilóra megvagyunk: a különböző, főleg atomra, napra, gázra optimalizált hazai villamosenergia-stratégiáink éves szinten (némi importtal) elegendő áramot termelnek az országnak. A baj csak az, hogy amikor olyan nap- és szélmentes időszak köszönt be, mint most november elején, akkor a jövőben súlyos hiányjelenségek várhatóak.

Gazdaság
Még a járvány történelmi sokkja is kevés volt, hogy az energiagazdálkodást klímavédelmi pályára állítsa

2020-ban rekordmértékben csökkent a szén-dioxid-kibocsátás, de ebben semmi ünnepelnivaló nincsen, hiszen nem a teljesítmény, a mobilitás és az emberi kapcsolatok rovására szeretnénk élhetővé tenni a világot. Ahhoz azonban, hogy ne térjünk vissza a rossz útra, sokat kell még tennünk – mondta Varró László, a Nemzetközi Energia Ügynökség vezető közgazdásza, aki szerint Európában 900 ezer zöld munkahely jöhet létre.

Gazdaság
Leléptetik Orbán fontos háttéremberét, aki mindig csendben elsimította a dolgokat Brüsszellel

Orbán Viktor külpolitikai főtanácsadója, Gottfried Péter januártól a jegybankban dolgozik majd. Gottfried felkészült gazdasági szakember, örökös uniós diplomata, akinek képességeit mindkét politikai oldal elismeri, noha fontosabb megbízásai mindig Orbán Viktor kormányaihoz kötődtek. Hogy értelmezzük az új tisztségét? Jó hír, hogy megfelelő ember került a Monetáris Tanácsba? Vagy rossz hír, hogy végleg kezdenek kikopni a kompromisszumot kereső hangok az uniós külpolitikánkból?

Gazdaság
Teljes NER-térfoglalás a rendezvénytechnikai piacon, gazdát cserél a Visual Europe Zrt.

Van egy piac, a rendezvényszervezés, ahol szinte csak állami projektek vannak mostanában: raktárkoncertek, a Hungexpo, a multicsarnok, az atlétikai stadion felszerelése, vadászati világkiállítás. A GVH most megadott engedélye után e piac legfontosabb szereplői közül az állami Antenna Hungária és a magánpiaci Visual Europe Zrt. (VEG) nagyon közel került egymáshoz.

Gazdaság
Van egy európai ország, amely nem segíthet a gazdaságán a járvány alatt

Az IMF, az EBRD és az EU teljesen megköti az ukrán kormány kezét, a hitelek törlesztése az első, ezért az állam képtelen segíteni a gazdaságán a járvány alatt, a jegybank nem vehet kötvényeket, az egyes szektorok támogatása is tiltott. Ráadásul az ukrán oligarchák elleni harccal indokolva a nyugatiak delegálta külföldi menedzserek lepték el az állami cégeket. A korrupció elleni harc jegyében, titkosított fizetésekért.

Gazdaság
Milliárdos euróhiteleket vettünk fel, jelentette be Orbán, íme a döntés háttere és magyarázata

Két és fél milliárd euró értékben bocsátott ki Magyarország hosszú távú devizakötvényeket. Valójában a fő politika nem változott, továbbra is a devizaarány mérséklése lebeg a kormány előtt, de a kínálkozó piaci lehetőségre gyorsan lecsapott az ÁKK.

Gazdaság
Amikor szembekerült egymással az állam és Mészáros Lőrincék érdeke

Az utóbbi hónapokban felgyorsult a politikaközeli bankholding létrehozása, azaz az MKB, a Takarékbank és az állami Budapest Bank 744 milliárd forintos fúziója. Ebben az állam Mager Andrea révén valódi vagyongazdaként viselkedett, ami konfliktust és kemény tárgyalásokat hozott. Nem mindenki örült ugyanis annak, hogy a projektből évekig nem lehet majd pénzt kivenni, a fúzióba bevitellel pedig lényegében az egész részesedését, azaz a vagyont kénytelen kockáztatni, ha esetleg csontvázak esnének ki a bankja szekrényeiből.

Gazdaság
Hogyan érinti a járvány a pénztárcánkat?

A magyar háztartások félnek a jövő létbizonytalanságától, vagy talán már most is kockázatosnak tartják a vásárlást, mindenesetre kevesebbet fogyasztanak és sokkal többet tesznek félre. Rövid távon ennek az a fő pozitívuma, hogy stabilabb lábon áll a lakosság, nincs olyan tragikus helyzet, mint 2008–2009-ben, de középtávon a gazdaságnak hiányozni fog ez a kereslet.

Gazdaság
Az informatika jövője: a hazai cégek is elindultak a felhőbe

Az informatikai szolgáltatók erőteljesen taszigálnák a magyar cégeket is a felhőbe, mondván az ilyen IT-szolgáltatások gyorsabbak, rugalmasabbak, biztonságosabbak és költséghatékonyabbak. A hazai nagyvállalatok érzik és értik a nyomást, alapvetően el is indultak, de megfontoltak is. Pusztán azért nem vásárolnak felhőt, hogy ne tűnjenek az új irányzat idején maradinak.

Gazdaság
Távozik Balog Ádám, az MKB elnöke

Vajon merre folytatja a pályáját az MKB távozó elnök-vezérigazgatója, az Opus alelnöke?

Külföld
Joe Biden végül behúzta Arizonát

A demokraták 24 év után tudták legyőzni a republikánusokat ebben az államban.

Belföld
Legendásan balhés pénzköltési módszereket tesz most megismerhetetlenné az állam

A bíróságok gyakran bosszantották fel a hatalmat azzal, hogy a közvélemény számára elérhetővé tették (kiadatták) a jegybanki alapítványok gazdálkodását, a taopénzek felhasználását, az Exim tendereit vagy éppen a Jeremie-alapok pénzügyeit. Egy tegnap belengetett Alaptörvény-módosítási elképzelés alapján szűkülhet a közpénz fogalmának értelmezése.