Brückner Gergely

RSS

Egy 60 éve bérbeadott csatorna körül is éleződik a helyzet Oroszország és Finnország között

Egykoron kiemelkedő jelentősége volt annak az áruszállítási vízi útvonalnak, amelyen a finn rönkfa kijut a tengerre. Finnország szerint az 50 évre szóló szerződés érvényben van, de Oroszország a finnek NATO-csatlakozási szándéka miatt a bérlet felülvizsgálatával is fenyegetőzött.

Globálisan hasít a napenergia, nálunk most kaptak stoptáblát a fejlesztések

Magyarország, de az egész világ méretes naperőmű-fejlesztésekben volt mostanában. Ám a villamosenergia-rendszert üzemeltető MAVIR most feltette a kezét, csatlakozási stopot hirdetett. Vége a napenergia terjedésének, vagy csak erőnyerésről, nekirugaszkodásról beszélhetünk?

Papíron szép, megvalósítani nehéz – itt a REPowerEU, az orosz leválás terve

Minden pozitív programot, energiahatékonyságot, megújulók integrálását, lakáskorszerűsítést fel kell gyorsítani. Forrás lesz rá, csak merjünk nagyokat vállalni és fogjunk össze – ezt üzeni az Európai Unió.

Leválás az orosz olajról: a levegőben átépíteni a repülőt

A Mol Nyrt. már intenzíven dolgozik az esetleges leválás forgatókönyvein, 15 elemből álló projektmix áll előkészítés alatt, a világ különböző részeiről származó nyersolajmintákat pedig folyamatosan vizsgálják a laborjukban.

Kiakadtak a zalakarosi szállodások: mindenre jut pénz a turisztikában, de ők hiába küzdenek a beígért kompenzációért

Akik a Covid-lefagyás idején sem bocsátották el az alkalmazottaikat, azoknak az állam kifizette a foglalások 80 százalékát. Zalakaroson öt szálloda is kiesett ebből a körből egy adminisztrációs baki miatt.

Szijjártó on the oil embargo: it’s either 15-18 billion euros or a green light for piped oil, otherwise our veto remains

The European Commission and Hungary have found themselves in a tough game theory situation. Who will be the first to swerve? There is much to gain and much to lose.

Lakáspiac a kilakoltatási moratórium után: a drága még drágább lesz, az olcsó még olcsóbb

A veszélyhelyzet feloldása után akár 10 ezer lakás is kalapács alá kerülhet, és rázúdulhat a piacra. Ez elsősorban az agglomerációban okozhat árnyomást, a legjobb belvárosi részek árai viszont még inkább elszállnak, mert ott egyre szűkül a kínálat.

Egy utolsó jó GDP-adat: 8 százalékkal nőtt a gazdaság az első negyedévben

A magyar gazdaság lendülete még kitartott, noha már ezt a negyedévet is derékba kapta a háború. A folytatás sokkal rosszabb lesz.

Hétfő délután ismét sokat gyengült a forint, valami hazai ok is lehetett

Reménykedhetünk ismét egy visszapattanásban?

Szijjártó Péter az olajembargóról: 15-18 milliárd euró, vagy vezetékes zöld lámpa, különben marad a vétónk

Kemény játékelméleti helyzetbe sodorta magát az Európai Bizottság és Magyarország. Ki rántja félre a kormányt? Sokat lehet nyerni és sokat lehet veszíteni.

Budapesten leomlott két szint egy Böszörményi úti üresen álló épületből, a rendőrség nyomoz

A balesetben senki nem sérült meg, több parkoló autó viszont megrongálódott. A környék lakói régóta panaszkodtak a bontás okozta porra és zajra.

A Párbeszéd képviselői nem hallgatták meg Orbán Viktor beiktatási beszédét

Mint sajtótájékoztatójukon jelezték, erre több okuk is volt.

Simicskó István lett az öttusaszövetség elnöke

Simicskó István az új elnök Darwint idézte. Mint kiemelte, nem a legerősebbek, nem a legokosabbak élik túl a változásokat, hanem azok, akik fogékonyak ezekre és alkalmazkodni tudnak. Alighanem a „lóügyre” is utalt ezzel.

Hohohó! Holnap holdfogyatkozás a horizonton!

Érdemes korán kelni holnap, szép látványban lehet részünk!

Orbán Viktor az új kormányában több közgazdászra számít, mint eddig bármikor

Sok közgazdász van az új kabinetben, bár meglepő módon nem feltétlenül a gazdasági tárcákat irányítják ők.

Az orosz-ukrán háború és a magas olajár miatt éppen a világ pénzét keresi meg a szaúdi olajcég

A tavalyi 120 százalékos növekedés után, az idei első negyedévben újabb 80 százalékkal javult a Saudi Aramco nyeresége.

Bognár György Paksról visszatér az MTK-hoz

Állítólag két Bognár is érkezik az MTK-hoz Paksról, apa és fia. A szurkolók aligha elégedetlenek, május 15-én reggel, a bajnokság végjátékában a Paks 75 gólnál tart, az MTK 25-nél. A gólgazdag foci igencsak ráférne a fővárosiakra.

Orosz sztárközgazdász: Putyin Oroszország jelenét már tönkretette, de most száz évre elháborúzza a jövőjét is

Vlagyimir Putyin mást nem érhet el, csak megteremtheti a NATO egységét és újraalkothatja a Szovjetunió nyomorát.

Gazdag Dániel ismét pontot érő gólt lőtt az észak-amerikai profik között

Az amerikai MLS-ligában játszó többi hazai futballistának már nem ment ilyen jól, Schön Szabolcs játéklehetőséget sem kap újabban.

A brazil város, ahol hivatalos nyelv az ukrán, és négy emberből három ma is ukrán anyanyelvű

A menekültek első hulláma 150 éve érkezett, de mivel egy tömbben éltek, máig megőrizték nyelvüket, vallásukat, kultúrájukat. A város lakóit érthető módon sokkolta a háború, megdöbbenve hallották ukrajnai barátaiktól, hogy ők most éppen csatába mennek. A város templomai zsúfolásig megteltek a helyiekkel, akik az ukrajnai barátokért és családokért imádkoztak.

The Hungarian government's objections could delay EU sanctions on Russian oil

According to the diplomats who spoke with Bloomberg, due to the Hungarian government’s determined refusal of their quick introduction, more and more member countries think that the 6th EU sanction package against Russia should be reconsidered.

A magyar olajembargós vétó szándéka az egész uniót nehéz helyzetbe hozta

Az oroszoktól elszakadnánk, csak sajnos ennek a megoldása rövid távon inkább az unióban okoz zavart. Gazdaságilag is, de politikailag is.

Gellérthegyi sikló: a magánberuházók perrel kényszerítenék ki, hogy a főváros velük építsen siklót

A most megindított jogi eljárás nem kártérítési per. A célja az, hogy a főváros „elálljon a saját elállásától”.

Még castingolják a minisztereket, de házon belül is vita van arról, hogy a közoktatás jó helyen lesz-e a belügynél

Több nagy kérdés is megosztja a kormány megalakulása előtt még a Fidesz vezetőit is. Navracsics Tibor személye segítheti az uniós forráshoz jutást, vagy ennél nagyobb gesztusokat kellene tenni Brüsszel felé? Ki irányíthatja a gazdaságot? Tényleg nem lesznek tárca nélküli miniszterek?

Évtizedek óta nem látott csúcson az infláció: áprilisban 9,5 százalékos volt a pénzromlás mértéke

Az élelmiszerek ára egyetlen hónap alatt 3,4%-kot nőtt, éves szinten a kenyér és a baromfihús 30%-kal lett drágább.

Mészáros Lőrincék építhetnek 35 éven át autópályát Magyarországnak

A hatalmas „autópályás” feladat egyben egy rejtett privatizációnak is tekinthető.

Orbán Viktor új tárcákkal, új emberekkel, teljesen új struktúrával alakítana kormányt

Az erősödő központi miniszterelnöki agytröszt mellett ipari, gazdaságfejlesztési, területfejlesztési, humán és innovációs tárca is lehet az új kormányban. Olyan időszak jön, amikor megnő a kormányzati munka nehézsége, „a legjobbakra lesz szükség”, legalábbis a kormányfő logikája szerint.

Titokban már vizsgálja a kormány a leválást Moszkváról: Paks I.-hosszabbítás és LNG-terminálokat elérő vezetékek a tervekben

A kormány a legnagyobb titokban tárgyalt olyan dokumentumokról, amelyek az orosz energiaforrásokról való leválást készíthetik elő – értesült a Telex. A titkos hazai függetlenedési tervek két fő területe a földgáz- és az árampiac. De bármilyen lehetőségek is vannak a cseppfolyósított földgázban, a napenergiában, a „nagy északi kapcsolatban” vagy a takarékosságban, úgy tűnik, az orosz nyersanyag teljes kiváltása nem reális lehetőség.

Hernádi Zsolt: Olajszankció esetén nagyon nagy lenne a baj

Termékhiány, leálló közép-európai gazdaság, elszálló infláció – sorolja ennek lehetséges következményeit a Mol-vezér. A Telexnek adott interjúban Hernádi beszélt az árstopról és a márciusi üzemanyagpánikról, a magyar kormány orosz szankciókkal kapcsolatos „sarkos” véleményéről és az orosz-európai kettős függésről.