Nagyot nyerne a jobbközép, a vártnál erősebbek lehetnek a liberálisok az EP becslése szerint

2024. június 9. – 23:00

Nagyot nyerne a jobbközép, a vártnál erősebbek lehetnek a liberálisok az EP becslése szerint
Európai parlamenti választás Németországban – Fotó: Adam Berry / Európai Parlament / Európai Unió

Másolás

Vágólapra másolva

Utcahosszal nyeri a jobbközép Európai Néppárt az európai parlamenti választást a testület legutóbbi előrejelzése szerint. Az EP 186 mandátumot számol a KDNP mostani és a Fidesz volt frakciójának. (Az eredményeket a folyamatosan frissülő adatokat használó aloldalunkon vagy térképünkön böngészheti.)

Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen arról beszélt, hogy az „erős többséggel” a hasonló elveket valló, EU-barát pártok felé építene hidakat. „Holnap felvesszük a kapcsolatot a nagy politikai családokkal”, a szocialistákat és a liberálisokat említve. A néppárti politikus a választás előtt nem zárta ki, hogy ha úgy alakulnak a parlamenti erőviszonyok, az euroszkeptikus ECR-rel is összefogjon, de az eredményeket látva már nem beszélt erről. „A világ forrong körülöttünk -

külső és belső erők próbálják destabilizálni a társadalmainkat és megpróbálják meggyengíteni Európát” – mondta. „Ezt sohasem fogjuk engedni.”

A szocialistákat a második helyre várja az EP 133 képviselővel, ami nem nagy meglepetés. Ami viszont már az, az a liberális Újítsuk meg Európát 82 mandátuma, ami jobb eredmény lenne a vártnál (például a Politico 75-öt tippel), bár ez még mindig sokkal kevesebb, mint a 2019-2024 közötti, száznál is több képviselő. A legtöbb felmérés szoros versenyt jósolt közte és az euroszkeptikus Európai Konzervatívok és Reformerek között, de utóbbi csak 70 helyet szerzett a hivatalos becslés alapján. A zöldek viszont valóban a hatodik helyre csúsznának 53 mandátummal, héttel kevesebbel, mint a szélsőjobboldali Identitás és Demokrácia. A legkisebb a szélsőbaloldal csoportja lenne 36 képviselővel.

Az Európai Parlament mandátumbecslése – Forrás: Európai Parlament
Az Európai Parlament mandátumbecslése – Forrás: Európai Parlament

50-50 képviselőt sorolnak a függetlenek és a még ismeretlen frakciójúak közé. A végleges számok még attól is függnek, hogy ők kihez csatlakoznak vagy létrehoznak-e saját frakciót.

Az eredmény azt jelentené, hogy az eddig általában együtt szavazó néppárti-szocialista-liberális nagykoalíciónak 401 képviselővel a mostaninál szűkebb, 41 szavazatnyi többsége lenne a 720 fős testületben. A jobboldal (Néppárt, ECR és ID) összesen 316 igen szavazatot tudna adni, ami önmagában épp nem elég a többséghez, de a függetlenek nagy része is szélsőjobboldali.

A legtöbb, 96 képviselőt küldő Németországban utcahosszal nyert a jobbközép néppárti CDU/CSU. Az EP 30 mandátumot becsül az ellenzéki testvérpártoknak, amelyekhez a magyar kormány két céltáblája, Ursula von der Leyen európai bizottsági elnök és Manfred Weber, a Néppárt vezetője tartozik. A német kormányt derekát adó szocialisták 14 helyet szereztek a saccolt adatok szerint. Koalíciós partnereinek, a zöldeknek és a liberálisoknak 15, illetve 5 képviselőt jósolnak. Így a második legerősebb német delegáció az Alternatíva Németországnak (AfD) párté lenne, amit épp a választás előtt dobtak ki a szélsőjobboldali Identitás és Demokrácia frakcióból. Az AfD eredménye azt jelentené, hogy a mostani szabályok szerint elég hat tagállamból hét képviselő a frakcióalapítási tervei megvalósításához, ebből egyet a Mi Hazánk adhat. (Az eredményeket pártcsaládokra bontva az uniós térképünkön is böngészheti.) A szélsőbaloldali EP-frakció derekát adó Baloldal (Die Linke) csak három helyet szerzett a becslés szerint – feleannyit, mint az onnan kilépett Sahra Wagenknecht pár hónapja létrehozott pártja.

Franciaországban talán még a várakozásokat is túlszárnyalva az EP óriási győzelmet jelez előre a szélsőjobboldali Nemzeti Tömörülésnek (Rassemblement National). A harminc képviselőjük több mint duplaannyi, mint amit Emmanuel Macron elnök liberális szövetségének saccolnak, és utóbbihoz képest csak eggyel kevesebb, 13 mandátumot számolnak a szocialistáknak. Macron akkora vereséget szenvedett, hogy válaszul előrehozott választást hirdetett.

A változatosság kedvéért Spanyolországban jóval szorosabb eredményt jósol az EP becslése. A jobbközép Néppártnak 22 mandátumot becsülnek, kettővel többet, mint a kormányzó szocialistáknak.

Magyarországról 11-kor még nem volt becsült európai parlamenti adat, a Nemzeti Választási Iroda első nyilvánosságra hozott eredményéről itt írtunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!