Karácsony szerint Budapest köztársaság marad, és nem lesz részvénytársaság, Vitézy szerint nem lehet végeredményt hirdetni még, a Fidesz 11, a Tisza Párt 7 képviselőt küld az EP-be

Karácsony szerint Budapest köztársaság marad, és nem lesz részvénytársaság, Vitézy szerint nem lehet végeredményt hirdetni még, a Fidesz 11, a Tisza Párt 7 képviselőt küld az EP-be
Karácsony Gergely az eredményváró rendezvényen – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Másolás

Vágólapra másolva
  • Vasárnap este 7 órakor véget ért az egy napon tartott európai parlamenti és önkormányzati választás. Ilyen még nem volt Magyarországon.
  • Este 11 óra után az EP-listára leadott szavazatokat is elkezdték közölni: majdnem 100%-os feldolgozottságnál a Fidesz 44,61 százalékon, a Tisza Párt 29,69 százalékon áll.
  • 100 százalékos feldolgozottságnál Karácsony Gergely nyerte a főpolgármester-választást 324 szavazat többséggel, Vitézy Dávid szerint újraszámolják a szavazatokat.
  • Szintén nagyon szoros lehet a végeredmény a fővárosi listás szavazáson, a Fidesz és a Tisza Párt listája között.
  • Hódmezővásárhelyen Márki-Zay Péter nagy fölénnyel őrizte meg polgármesteri helyét.
  • Az eddig fideszes vezetésű XII. kerületben tarolt a Kutyapárt.
  • Győrben ellenzéki polgármester lesz, Miskolcon fordított a Fidesz, Szolnokon vesztett a fideszes városvezető.
  • Este fél 7-kor 56,09 százalékos volt a részvételi arány, ami rekordnak számít az eddigi EP- és önkormányzati választásokon.
  • Két rövid cikkben összefoglaltuk az önkormányzati választások lényeges eredményeit és azt, mi látható az EP-választások adataiból.

Ahogy öt évvel korábban, most is nagyon kiélezett verseny alakult ki Szalay Ferenc (Fidesz–KDNP) és ellenzéki kihívója között. Idén a Györfi Mihály indult az MSZP–DK–Párbeszéd–Momentum–Agóra Egyesület–Tegyünk Szolnokért Egyesület jelöltjeként ellene, és a mostani adatok alapján 375 szavazattal le is győzte Szalayt. Természetesen számíthatunk itt a szavazatok újraszámolására.

2019-ben Radócz Zoltán volt a kihívó, akkor még ennél is kisebb különbség volt, 252 szavazat döntött. Akkor az LMP is tagja volt az ellenzéki koalíciónak, míg most külön indultak a polgármester-választáson, Tóth Áron a voksok 9,55 százalékát begyűjtötte.

Tóth egyébként a mérleg nyelve lehet, mert a képviselő-testületben ő az egyetlen LMP-s, miközben a Fidesz 9 helyzet szerzett, a Györfi mögött álló konglomerátum pedig csak 8-at.

Szalay 2006 óta volt Szolnok polgármestere, ezzel párhuzamosan 2002 és 2014 között országgyűlési képviselőként is dolgozott, tizenhárom éven keresztül, tavalyi lemondásáig pedig a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének elnöke is volt.

79,54 százalékos feldolgozottságánál nagyjából ezerszavazatnyi különbség van Vitézy Dávid és Karácsony Gergely között.

  • Vitézy Dávid: 47,52 százalék,
  • Karácsony Gergely: 47,33 százalék.

Még nem teljes a feldolgozottság, de Csőzik László győzelme megkérdőjelezhetetlen Érden. A 2019 óta hivatalban lévő polgármester újabb öt évre szerzett mandátumot, közel kétszer annyi szavazatot szerezve, mint a Fidesz jelöltje, Kardosné Gyurkó Katalin. Csőzik a Szövetség Érdért színeiben indult most, de összellenzéki jelöltnek is tekinthető.

A 2019-es eredményéhez képest jelentősen növelni tudta a szavazatai számát, akkor 12 288-at kapott, most 21 ezerig jutott. Kardosné is javított valamennyit elődjéhez képest, de a 11 ezer szavazattal sem volt versenyképes.

A képviselő-testületben is kényelmes többsége lesz Csőziknek. A Szövetség Érdért 13 helyet szerzett, hármat kap a Fidesz–KDNP, egyet-egyet a Mi Hazánk és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt.

72,06 százalékos a feldolgozottság, de nagyon sima a verseny a X. kerületben: D. Kovács Róbert fideszes polgármester 48,26 százalékon áll, őt jó húsz százalékponttal lemaradva, 28,09 százalékkal követi a DK-s Mustó Géza. A Tisza Párt jelöltje, Barna Judit a harmadik helyen áll 18,39 százalékkal. Öt éve D. Kovács valamivel nagyobb arányban, 51,5 százalékos eredménnyel nyert, de akkor a második helyezett 44,7 százalékra futott be mögé. Az, hogy ezúttal simább volt a verseny, minden bizonnyal a tiszás jelölt megjelenésének is köszönhető, ugyanakkor az öt éve összefogó pártok közötti viszály is hozzájárulhatott: bár mindannyian beálltak Mustó mögé, a képviselő-testületben a Momentum ráindult a többi párt közös jelöltjeire. Ennek a jelek szerint meg is lesz az eredménye: míg az elmúlt öt évben szavazategyenlőség nehezítette a polgármester dolgát, ezúttal bőséges fideszes többség érik a testületben.

Nagy Gergő, a Fidesz–KDNP jelöltje nyert a 3-as számú egyéni választókerületben Budapest V. kerületében. Ez az a választókerület, ahol Lukácsi Katalin, a Momentum, DK, MMN, a Nép Pártján és a Párbeszéd-Zöldek jelöltje indult. Nagy Gergő 50,04, Lukácsi Katalin 39,47 százalékot szerzett.

Az 1-es számú egyéni választókerületben indult Bródy János felesége, Bródy-Farkas Anita. Bródy-Farkas Anita Juhász Péter támogatásával indult, de nem tudta megszorongatni fideszes kihívóját, Szentgyörgyvölgyi Gábort, aki 58,25 százalékot szerzett Bródy-Farkas 32,84 százalékával szemben.

Az V. kerület nehéz terepnek számít az ellenzéknek: a fideszes Szentgyörgyvölgyi Péter 2014 óta a Belváros polgármestere, idén is ő fogja nyerni a választásokat, előtte két cikluson át Rogán Antal vezette a kerületet.

92 százalékos feldolgozottságnál a mostani erzsébetvárosi polgármester, Niedermüller Péter tűnik az ismételt a befutónak.

A kerületben elég nagy ellenzéki tülekedés alakult ki, a regnáló Niedermüllerre ráindult egy rakás ellenzéki jelölt, többek között a Kutyapárt, két civil szervezet és az egykori polgármester, Hunwald György is a Szolidaritás színeiben.

Ez a helyzet most, nem sokkal a vége előtt:

  • Niedermüller Péter (DK): 35,3%
  • Benedek Zsolt (Fidesz): 29,94%
  • Terdik Roland (MKKP): 12,28%
  • Garai Dóra (Élhető Erzsébetváros): 8,99%
  • Lajos Béla (Színes Erzsébetváros): 8,48%

Niedermüller az egyesült ellenzék jelöltjeként 2019-ben 47,9 százalékkal győzött.

Még több helyen számolják a szavazatokat, de a jelenlegi állás szerint

  • az I. kerületet elhódítja a fideszes Böröcz László a párbeszédes V. Naszályi Mártától;
  • a XII. kerületben az MKKP-s Kovács Gergely nyert;
  • két kerületben (Pesterzsébet és Soroksár) ismét a Fidesz által támogatott független polgármesterjelöltet választották meg, míg
  • a XXI. kerületben a Fideszből kitett Borbély Lénárd legyőzte az ellenzéki pártok és kormánypárti jelöltet is.

Nagyjából 50 százalékos feldolgozottság alapján a Fidesz-KDNP tarolt a vármegyékben, erről bővebben ebben a cikkünkben olvashat.

Bulgáriában a kormánypárt GERB ugyan nem ért el olyan jó eredményt, mint öt éve, de 25,8 százalékával megnyerte az exit pollok szerint az EP-választást a balkáni országban. Az Europe Elects Twitterén közzétett előzetes eredménybecslés szerint a Folytatjuk a Változást és a Demokratikus Bulgária centrista választási szövetsége 15,9 százalékra, az ultranacionalista Megújulás 14,8 százalékra (2019-ben mindössze 1 százalékot szereztek), a Mozgalom a Jogokért és Szabadságért vezette centrista szövetség 14,1 százalékra, a szocialisták 8,8 százalékra, a Vannak Ilyen Emberek anti-establishment párt pedig 5,7 százalékra számíthat.

Bojko Boriszov a támogatói között Szófiában – Fotó: Stoyan Nenov / Reuters
Bojko Boriszov a támogatói között Szófiában – Fotó: Stoyan Nenov / Reuters

Bulgáriában az EP-választásokkal együtt parlamenti választásokat is tartottak, bő három év alatt a hatodikat. A Bojko Boriszov volt kormányfő vezette GERB-SDS pártszövetség nyert, de egyedül nem fog tudni kormányt alakítani az exit pollok szerint. A részvétel kifejezetten alacsony volt, mindössze 33 százalék. A GERB-SDS 26,2 százalékot szerzett (ez 75 parlamenti mandátumot jelent), a centrista PP-DB lett a második 15,7 százalékkal. A harmadik helyet az oroszbarát Megújulás vitte el 14,5 százalékkal, a Mozgalom a Jogokért és Szabadságért pedig 14,3 százalékot ért el (ez utóbbi kettővel reális a GERB-SDS koalíciókötése). A szocialisták és az ITN is bejutott, így hatpárti parlament lesz

A Méltányosság Politikaelemező Központ stratégiai igazgatója szerint korábban a Fidesz térnyerése is hasonló módon kezdődött: megszokták az emberek, hogy az MSZP-SZDSZ a mindenkori kormányzó pártkoalíció, amikor a Fidesznek mégis sikerült magához vonzania a szavazók többségét. A szakértő szerint ekkor a párt nem csak a kereszténydemokraták felé nyitott, de a vele korábban egyet nem értő SZDSZ-szavazókat is meg tudta nyerni a gazdaságpolitikájával. Lakatos arról beszélt, hogy ezután a vesztes elit nem az ideológiáján próbált változtatni, hanem igazságtalannak nevezte a helyzetet, és mindenért Orbánt Viktort hibáztatta – az elemző úgy gondolja, hogy most ennek az időszaknak értünk a végére a Tisza Párt térnyerésével.

Lakatos szerint a Fidesz törzsszavazói bázisa mellett van egy réteg, ami eddig valamilyen módon a Fidesz felé nyitott, most azonban ők is átszavazhattak a Tisza Pártra. Ugyanakkor hozzátette, hogy a Fideszben is van „tanulási képesség”, ezért lehet, hogy még tud annyit változtatni a párt, amivel visszahozhatja előnyét.

Böröcz László, a Fidesz jelöltje 50 százalékos feldolgozottságnál megfordította a korábbi állást, jelenleg ő áll nyerésre a regnáló polgármester V. Naszályi Mártával szemben. Ha sikerül visszaszerezni a kerületet, az nagy skalp lesz a Fidesznek, a párt mindent bevetett a kampányban, hogy meglegyen nekik a kormányzatnak kiemelten fontos városrész.

A szavazatok felének feldolgozása után így áll a helyzet:

  • Böröcz László (Fidesz): 45,48%
  • V. Naszályi Márta (Párbeszéd): 40,81%
  • Nánásiné Abonyi Gyöngyi (MKKP): 13,72%

A Partizán élő adásban beszélgetett Cseh Katalinnal a Momentum eredményváróján. A jelenlegi feldolgozottságnál úgy tűnik, a Momentumnak nem lesz EP képviselője, arra a kérdésre, hogy mihez kezd, ha megszűnik a munkája, Cseh pedig azt válaszolta, „először is kialszom magam, de azért még reménykedem, hogy meglesz a Momentum mandátuma, és lesz képviselete a liberális értékeknek Magyarországon is”.

Cseh szerint az elmúlt időszakban történt turbulens közéleti események „minden párt támogatottságán meglátszottak”, szívből gratulált a Tisza Pártnak, de hozzátette, „hosszú távon nem jó az, hogyha két jobboldali párt verseng egymással Magyarországon”.

Cseh Katalin a Momentum eredményváróján – Fotó: Ránki Dániel / Telex
Cseh Katalin a Momentum eredményváróján – Fotó: Ránki Dániel / Telex

„A szabadság és az emberi jogok képviselete szép gondolatok, és ezek mellett ki kell állnunk” – mondta Cseh a párt liberális hozzáállásával kapcsolatban, majd azt is hozzátette, amennyiben egy mandátumot szereznek, azt megosztják majd Donáth Annával, és a ciklus felénél cserélnek, ahogyan azt korábban is kommunikálták.

A pártok eredetileg este 11 órára tervezték a sajtótájékoztatót, azt a 60 százalékos EP-szavazati feldolgozottságnál viszont még nem tartották meg. Érdeklődtünk, hogy mikorra várható a sajtótájékoztató, de csak „a megfelelő feldolgozottsági arány esetén” kezdik el tájékoztatni a közvéleményt.

Jelen állás szerint 8%-on áll a DK az EP-választáson és több olyan város is van, ahol a párt gyengén szerepelt. Helyszíni tudósítónk szerint a késedelem beszédes, nem úgy tűnik, hogy elégedett lenne a párt az eddigi eredménnyel.

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

Juhász Péter tíz év után újra nekigyürkőzött, hogy megszerezze Belváros-Lipótváros polgármesteri székét a fideszes Szentgyörgyvölgyi Pétertől, de ezúttal sem jár sikerrel: 93,75 százalékos feldolgozottságnál Szentgyörgyvölgyi 54,13 százalékon áll, míg Juhász a szavazatok 41,62 százalékát szerezte meg. Így is jelentőset javított a 2014-es eredményén: akkor alig több mint 30 százalékot ért el, míg a polgármester több mint 54-et. Az öt évvel ezelőtti ellenzéki induló, Tüttő Kata eredményéhez képest viszont rontott Juhász, akkor 52,5–42,5 arányban győzött Szentgyörgyvölgyi, akinek megmarad a sima képviselő-testületi többsége is. A harmadik helyen most a független Mázló Imre áll 2,41 százalékkal. Ínyenceknek: Schmuck Andor 1,84 százalékot szerzett.

Ádám Zoltán, a Budapesti Corvinus Egyetem vizsgaügyét kirobbantó, majd onnan októberben elbocsátott oktatója Budapest XIII. kerületében, az újlipótvárosi 2. választókerületben független képviselőjelöltként indult, de nem tudta legyőzni az összellenzéki Magos Pétert, aki jelenleg is a választókerület képviselője. Magos 44,68 százalékkal nyert, Ádám Zoltán a szavazatok 28,08 százalékát szerezte meg. Mögötte 19,65 százalékkal a fideszes jelölt Pete Tamás áll a harmadik helyen, Kancsó Péter (Mi Hazánk) 3,81 százalékot, Barkaszi Ildikó (LMP-Zöldek) 3,78 százalékot szerzett.

Ádám Zoltán választási programjában többek közt a civilekkel való szorosabb együttműködést, jobb parkolásszervezést és javuló köztisztaságot ígért.

A Corvinus tavaly októberben azonnali hatállyal megszüntette Ádám Zoltán munkaviszonyát, miután a docens etikai vizsgálatot kezdeményezett a vizsgabotrány néven elhíresült eset miatt. Ádám Zoltán azért kezdeményezte az eljárást, mert az egyetem vezetői elintézték, hogy egy diák elkülönítve, külön vizsgasort kitöltve teljesíthessen egy tárgyat. Mindezt azután, hogy a diák gazdag és befolyásos, nagy Mol-részesedéssel bíró szülei panaszkodtak az egyetem vezetésénél, mert Ádám Zoltán és kollégái nem engedték levizsgázni a gyereküket a tárgyból, amelyből nem teljesítette a félév során előírt követelményeket. Ádám Zoltán idén márciusban megerősítette, hogy Rahimkulov Timur gyereke kapcsán robbant ki a vizsgaügy a Corvinuson.

Péterffy Attila teljes feldolgozottságnál is 10 százalékkal győzte le fideszes kihívóját, Csizmadia Pétert a pécsi polgármesterválasztáson. Azonban az ellenzéki polgármester és ellenzéki pártok jelöltjeiből álló csapata nem lehet elégedett, ugyanis a képviselőtestületben megszűnt a többségük. A választókerületek többségét elhozták a fideszes jelöltek, ezek közül sok kerületben csak alig pár százalék különbséggel. Sőt, van olyan választókerület is, ahol a teljes feldolgozottságnál szavazategyenlőség alakult ki, itt a választás eredménytelen lett.

Kerestük a kompenzációs listáról közgyűlésbe jutó fideszes polgárrmesterjelöltet, hogy milyen stratégiával fordulnak rá a következő ciklusra, de későbbre ígért választ. Az ellenzéki polgármester hamarosan, sajtótájékoztatót tart.

60, 38 százalékos feldolgozottságnál így áll az EP-választás:

  • Fidesz-KDNP: 43,78 százalék, 11 mandátum,
  • Tisza: 30,71 százalék, 7 mandátum,
  • DK-MSZP-Párbeszéd: 8, 25 százalék, 2 mandátum,
  • Mi Hazánk: 6, 78 százalék, 1 mandátum.

Fotósunk végre bejutott abba a terembe, ahol a Fidesz-KDP értékelni fogja az eredményeket, a jelek szerint a sajtó nem tudja majd igazán közelről követni az eseményeket:

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

A Fővárosi Közgyűlés 44,53 százalékos feldolgozottságnál így néz ki:

  • Fidesz–KDNP: 10 mandátum;
  • Tisza Párt: 10 mandátum;
  • DK–MSZP–Párbeszéd: 6 mandátum;
  • LMP–Vitézy Dávidért Egyesület: 4 mandátum;
  • MKKP: 3 mandátum.

A mostani választás ugyan nem országgyűlési választás volt, mégis fontosabb, mint az elmúlt 35 év választásainak többsége, mert a magyar politikai szerkezetben egyrészt lezár egy időszakot, másrészt megnyit egy olyat, amiről még nem sokat tudunk – erről beszélt Kéri László a Telex élő eredményváró műsorában. A politológus szerint az új helyzet azt az „őrületet fejezi be, ami 2010 óta abszurdum, hogy az egyik oldal fel van aprózva”, és hogy az egyik oldalon a versengő fél 5-7 pártból áll. Kéri szerint úgy tűnik, most elbukik több kis párt is, amelyek amúgy is lejtmenetben voltak.

A Tisza viszont olyan mértékben rajzolja újra Kéri szerint a következő két év politikai szerkezetét, amihez a Fidesznek és a megmaradt ellenzéki pártoknak is alkalmazkodnia kell, de leginkább a Tiszának. A politológus szerint Magyar Péter ígéretét, hogy ők egyedül akarják legyőzni a Fideszt, sokan megmosolyogták, de abból, hogy egy két hónapos párt ilyen eredményt tud produkálni, az látszik, hogy két év alatt valóban akár váltóképes párt is lehet belőlük. „Vadonatúj helyzet kezdődik a magyar politikai életben.”

Kéri azt mondta, az a vita, hogy a Fidesztől vagy az ellenzéktől visz-e el több szavazót a Tisza, már korábban is értelmetlen volt, és senki nem foglalkozott a harmadik Magyarországgal. „Belépett egy harmadik típusú Magyarország, amit nem érdemes a Fidesz-analógiával és az eddigi ellenzéki pártok analógiájával magyarázni. Ez a Tisza számára borzasztó nagy felelősség”, magyarázta Kéri, aki szerint a médiának és az elemzőknek is át kell állniuk egy újfajta gondolkodásra.

A XVIII. kerülethez hasonlóan a XI. kerületben sem bukik bele az ellenzéki polgármester a Tisza Párt jelöltjének megjelenésébe. 90,48 százalékos feldolgozottságnál a DK-s László Imre 46,87 százalékon áll, fő kihívója, a fideszes Király Nóra 33,98 százalékon. A tiszás Orbán Árpád itt is a harmadik helyre futott be 15,28 százalékkal. Öt éve László 50,5, Király 43,2 százalékon végzett, ez alapján úgy tűnik, a Magyar Péter jelöltjéhez mindkettőjüktől csorogtak át szavazók, de a Fidesznek többet ártott a harmadik erős szereplő indulása. A képviselő-testületben sem veszélyezteti semmi a polgármester támogatását.

Míg 2019-ben alig 1 százalékpont volt a különbég az egyesült ellenzék jelöltje, Pikó András és a fideszes Sára Botond között, Pikó úgy néz ki, most javítani tudott az eredményén. 92 százalékos feldolgozottság felett neki 49,44 százaléka van, míg a főispán Sára a szavazatok 43,95 százalékát szerezte meg. Ezt úgy sikerült elérnie Pikónak, hogy a kampányban összeveszett az MSZP-vel, mert nem akarta a csapatába felvenni közös jelöltnek a párt korábbi képviselőit. A baloldali párt ezért ráindított egy polgármesterjelöltet, és a Szolidaritás is ugyanígy tett.

Az MSZP egyéni képviselőjelölteket is elindított, ezzel veszélyeztetve azt, hogy Pikó még ha nyer is, többséggel tudja vezetni a kerületet. Az eredmények alapján ez végül nem jelentett veszélyt a Pikó mögötti ellenzéki koalícióra, két egyéni körzet kivételével (amiben nyert a Fidesz) mindent vittek.

A fideszes Sára Botond 2019-ben képviselőjelöltként is elindult, de ebben a versenyben is kikapott, a volt DK-s és most momentumos Szarvas Koppány Bendegúztól. A fideszes politikus még ezek után is képviselői mandátumot szerzett a kerületben kompenzációs listáról, ám arról végül lemondott, hogy aztán kinevezzék budapesti kormánymegbízottnak, főispánnak.

Nagy tapssal fogadta a Mi Hazánk, hogy a jelenlegi adatok alapján szinte biztosan kapnak egy mandátumot az EP-ben. „Kár, hogy nem kettő, de legalább a Momentum kiesett” – foglalták össze a párt eredményváróján a helyzetet. A jelenlévők megtapsolták Toroczkai László nevének említését a köztévé adásának nézése közben – Toroczkai maga egyébként még nem érkezett meg az eseményre. A DK és a Tisza Párt adatainak említésekor nagy pfujolásban törtek ki a jelenlévők. Az eredményvárón egyelőre nehezen nevezik sikernek a választás eddigi részeredményeit, a legjobban a Tisza Párt eredménye zavarja őket, meg kicsit az, hogy „Budapesten leszerepeltek”.

Novák Előd korábban az eredményvárón arról beszélt, hogy bíznak benne, hogy az AfD képviselőivel új pártcsaládot tudnak létrehozni az EP-n belül. Az Identitás és Demokráciából náci vádak miatt kirakott, német szélsőjobboldali pártot a Mi Hazánk szerint az európai kampány darálta be, így a náci vádakkal nem foglalkoznak, Novák szerint „a jelenre kell koncentrálni most”, nem a történelemre.

Fotó: Molnár Réka / Telex
Fotó: Molnár Réka / Telex

Finnországban Petteri Orpo miniszterelnök jobbközép Nemzeti Koalíció Pártja 24,8 százalékon állhat az előzetes eredmények szerint.

A Baloldali Szövetség felülmúlhatja a várakozásokat, mivel az előzetes számlálás szerint a párt a második helyen áll 17,3 százalékkal, ami rekord eredménynek számít. „Meg vagyok döbbenve” – mondta Li Andersson, a Baloldali Szövetség vezetője.

Li Andersson – Fotó: Roni Rekomaa / Lehtikuva / Reuters
Li Andersson – Fotó: Roni Rekomaa / Lehtikuva / Reuters

A szociáldemokraták 14,9 százalékkal harmadik helyen állhatnak, a centristák és a szélsőjobboldali Finnek Pártja 11,8- és 11,4 százalékos eredményeket hozhattak.

Nem tudott nyerni Manninger Jenő, Keszthely fideszes polgármestere. Dr. Tóth Gergely, a Vártak Egyesület jelöltje több mint 55 százalékos szavazataránnyal szerezte meg a polgármesteri széket a Balaton-parti városban.

Manninger 2002 és 2022 között fideszes parlamenti képviselő volt, '22-ben átvette a keszthelyi polgármesteri széket Nagy Bálinttól, aki Lázár János államtitkáraként folytatta. Ezek alapján ő járt jobban.

Nem tudott nyerni Manninger Jenő, Keszthely fideszes polgármestere. Dr. Tóth Gergely, a Vártak Egyesület jelöltje több mint 55 százalékos szavazataránnyal szerezte meg a polgármesteri széket a Balaton parti városban.

Manninger 2002 és 2022 között fideszes parlamenti képviselő volt, '22-ben átvette a keszthelyi polgármesteri széket Nagy Bálinttól, aki Lázár János államtitkáraként folytatta. Ezek alapján ő járt jobban.

Hatalmas győzelmet könyvelhet el Székesfehérvár fideszes polgármestere, Cser-Palkovics András. A szavazatok majdnem háromnegyedét, egészen pontosan 74,15 százalékát szerezte meg 89,25 százalékos feldolgozottságnál. Több mint 20 ezer szavazattal verte meg Földi Juditot, aki a szavazatok mindössze 12,75 százalékát kaparintotta meg.

Székesfehérváron 2014-ben és 2019-ben is Cser-Palkovics András nyert. 2014-ben a szavazatok több mint 64 százalékát, 2019-ben több mint 60 százalékát szerezte meg. Cser-Palkovics 2010 óta vezeti a várost, de sokszor kibeszélt a Fideszből. Pár hónapja beleállt a Magyar Nemzet rovatvezetőjébe, de arról is beszélt, hogy számos társadalmi kérdést felvethet a vendégmunkások érkezése.

Az előzetesen hozzávetőlegesen tervezett este 11 órára időzített sajtótájékoztató nem kezdődött el a DK–MSZP–Párbeszéd eredményváróján, ahol a párt képviselői egy emelettel feljebb várakoznak. Az ottani teremből élénkebb beszélgetések általános zaja szűrődött ki, amíg az újságírók megjelenésére az ajtót be nem csukták.

A sajtótájékoztatót azért nem kezdik el, mert az EP-választásra leadott szavazatok feldolgozottsága nem érte el a megfelelő arányt. Arra a kérdésre, hogy mennyi lenne a megfelelő arány, a párt munkatársa közölte: „A megfelelő arány.”

Az önkormányzati választáson ugyan vannak már eredmények, megyei jogú városokból is, de a DK nem kíván külön arról sajtótájékoztatót tartani, csak mindkét választásról egyszerre – tudtuk meg a párttól.

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

Öt évvel ezelőtt a közös ellenzéki jelöltnek tekinthető civil Nyirati Klára szerezte meg a polgármesteri posztot Baján. Azóta Nyirati belépett a Momentumba, majd el is hagyta a pártot. 2019-ben több mint öt százalékot vert a fideszes Fercsák Róbertre, de idén nem tudta megközelíteni a korábbi eredményét.

Ezúttal a Fidesz Kámánné Bari Bernadettet indította megyei jogú városban, míg a korábbi polgármester Fercsák függetlenként indult volna, de végül visszalépett néhány nappal ezelőtt. A szavazólapon így is maradt öt polgármesterjelölt. Kámánné a szavazatok 47,95 százalékát szerezte meg, míg Nyirati a Magyarországi Régiókért Egyesület (Marég) színeiben 37,83 százalékot kapott. Két jelölt 6 százalék közelébe került, míg egy háromszázaléknyi voksot gyűjtött be.

A képviselő-testületben fideszes dominancia lesz, a 14 helyből 10-et vitt el a kormánypárt (öt éve csak hat jutott nekik), két helyet szerzett a Marég, egyet-egyet a Mi Hazánk és a Bácskaiak a Városért Egyesület.

Visszatért Donáth Anna a Momentum eredményvárójára, miután végigjárta azokat a kerületeket, ahol a Momentum állított vagy támogatott főpolgármester-jelölteket. A jelenlegi feldolgozottságnál sem az EP-választás, sem a Fővárosi Közgyűlés eredményeit nem kommentálja: „Várjuk meg a hivatalos adatokat, addig minden más wishful thinking, tenyérjóslás vagy mellébeszélés.”

Donáth Anna és Soproni Tamás is befutottak az eredményváróra – Fotó: Ránki Dániel / Telex Donáth Anna és Soproni Tamás is befutottak az eredményváróra – Fotó: Ránki Dániel / Telex
Donáth Anna és Soproni Tamás is befutottak az eredményváróra – Fotó: Ránki Dániel / Telex

Vitézy Dávidról azt mondja, szerinte Soproni Tamás Facebook-posztja elég világosan leírta a Momentum álláspontját, miután Szentkirályi Alexandra, a Fidesz jelöltje visszalépett a főpolgármesterségtől. „Aki mögé a Fidesz beáll, ott elvi-morális kérdés, hogy nem tudjuk támogatni. Az biztos, hogy a programját szakmai szempontból ugyanúgy megvalósítandónak tartjuk, azt gondolom, hogy a két program még mindig nem mond egymásnak ellent.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!