A fideszes polgármester vezet a X. kerületben, ahol a legtöbbet árthatna a Fidesznek a Tisza

2024. június 9. – 22:04

Másolás

Vágólapra másolva

10,29 százalékos feldolgozottságnál a regnáló fideszes polgármester, D. Kovács Róbert áll az élen a X. kerületben 48,87 százalékkal. Kőbánya az egyik olyan fővárosi kerület a kettőből, ahol Magyar Péter pártja fideszes polgármester ellen állított saját jelöltet, és itt volt nagyobb esély arra, hogy ezzel komolyan megnehezíti az újrázást. A választási kampány elején még úgy tűnt, hogy a X. kerületben megint összejön a szinte teljes ellenzéki összefogás, de ez végül csak a polgármesterjelölt mögött valósult meg, a képviselőjelöltek szintjén nem sikerült rendezni a vitákat.

Kőbányát 2010 óta a fideszes D. Kovács Róbert vezeti, aki 2019-ben 51,5 százalékkal nyert az MSZP-s Somlyódy Csabával szemben. Idén a DK-s Mustó Géza a közös polgármesterjelölt, és a DK–MSZP–Párbeszéd–Momentum–LMP ötös mindegyike be is állt mögé. (Egyébként Somlyódy és Mustó is alpolgármester jelenleg.) Az egyéni választókerületekben viszont a Momentum különutas, nekik minden körzetben saját jelöltjük van. Ennek oka Somlyódy, az ő személyét a Momentum nem tudta elfogadni, mert szerintük kétes múltú, és alpolgármesterként sem voltak vele megelégedve. Ebbe a felemás helyzetbe szállt be új elemként a Tisza Párt polgármesterjelöltje, az a Barna Judit, aki április elején még nárcisztikus idiótának nevezte Magyar Pétert, aki szerinte azóta „rácáfolt az alaptalan vádakra”. Egyelőre Mustó a második 27,41 százalékkal, Barna 17,57-nel a harmadik.

A kerületben a képviselő-testület összetételére is érdemes figyelni, mert az előző ciklusban szavazategyenlőség volt a fideszes és az ellenzéki tagok között, már egy kicsivel jobb eredmény is feloldhatná a patthelyzetet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!