Kéri László: Vadonatúj helyzet kezdődik a magyar politikai életben

2024. június 10. – 00:04

Másolás

Vágólapra másolva

A mostani választás ugyan nem országgyűlési választás volt, mégis fontosabb, mint az elmúlt 35 év választásainak többsége, mert a magyar politikai szerkezetben egyrészt lezár egy időszakot, másrészt megnyit egy olyat, amiről még nem sokat tudunk – erről beszélt Kéri László a Telex élő eredményváró műsorában. A politológus szerint az új helyzet azt az „őrületet fejezi be, ami 2010 óta abszurdum, hogy az egyik oldal fel van aprózva”, és hogy az egyik oldalon a versengő fél 5-7 pártból áll. Kéri szerint úgy tűnik, most elbukik több kis párt is, amelyek amúgy is lejtmenetben voltak.

A Tisza viszont olyan mértékben rajzolja újra Kéri szerint a következő két év politikai szerkezetét, amihez a Fidesznek és a megmaradt ellenzéki pártoknak is alkalmazkodnia kell, de leginkább a Tiszának. A politológus szerint Magyar Péter ígéretét, hogy ők egyedül akarják legyőzni a Fideszt, sokan megmosolyogták, de abból, hogy egy két hónapos párt ilyen eredményt tud produkálni, az látszik, hogy két év alatt valóban akár váltóképes párt is lehet belőlük. „Vadonatúj helyzet kezdődik a magyar politikai életben.”

Kéri azt mondta, az a vita, hogy a Fidesztől vagy az ellenzéktől visz-e el több szavazót a Tisza, már korábban is értelmetlen volt, és senki nem foglalkozott a harmadik Magyarországgal. „Belépett egy harmadik típusú Magyarország, amit nem érdemes a Fidesz-analógiával és az eddigi ellenzéki pártok analógiájával magyarázni. Ez a Tisza számára borzasztó nagy felelősség”, magyarázta Kéri, aki szerint a médiának és az elemzőknek is át kell állniuk egy újfajta gondolkodásra.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!