Patakfalvi Dóra

RSS

Bízna olyan szomszédjában, aki reggel hétkor flexel?

A baráti szomszédi viszonynak számos előnye van azon túl is, hogy a futártól átvehetjük egymás rendeléseit. Miért hasznos, ha együttműködünk a mellettünk élő idegenekkel, és megbízunk bennük annyira, hogy akár közös fűnyírót is használjunk velük?

Katalin Karikó's impressive ascension is just a glitch in the matrix

Hungarian scientist Katalin Karikó made news in the last few years, as her decades-long research significantly contributed to the development of Pfizer's COVID vaccine. While the proportion of women in higher education in Hungary has been higher than that of men, female scientists are much less recognised and appointed to high positions. Is the world of science in Hungary gender-centred? Is there discrimination and sexism in the system? We spoke with female academics, to try to unlock the secrets of a difficult career.

Utánanéztünk Orbán színes, páfrányos horvátországi ingének

Valószínűleg egy Tommy Bahama ingben pózolt Horvátországban. A modell fantázianeve Tortola Fuego, ami nagyjából azt jelenti: tüzes vadgerle. Van olyan üzlet, ahol épp le van árazva. Persze nincs teljesen kizárva, hogy hamisítványról van szó. Divatszakértőnk is elemezte a ruhadarabot.

Komolyan azt gondolja bárki, hogy az abortusz a könnyebb út?

Előítélet és tudatlanság az egyik oldalon, szégyen, bűntudat és magány a másikon. Évente több mint húszezer művi vetélést végeznek el az országban, nekünk hét nő mesélte el a saját történetét.

Félelem és reszketés az emberiség legbiztonságosabb járművén

A hajtómű hangját figyelik, az utaskísérők arcát vizslatják, egyik kezükkel a karfát szorítják, a másikkal egy pohár whiskyt. Közel a népesség fele szorong a repüléstől, egy kisebb része pedig fóbiásnak tekinthető. Utánanéztünk, jelenleg mik a leghatékonyabb terápiák a repülésparára.

Mindennaposak a „ki mit csinálna velem” típusú üzenetek

Folytatjuk a magyar országgyűlés női képviselőiről szóló összeállításunkat. Ugyanazt a hét kérdést küldtük ki az összes, azaz a 28 képviselőnőnek, válaszokat végül csak a nem kormánypárti képviselőktől kaptunk. A válaszokból az rajzolódik ki, hogy a szexizmus a politikában is mindennapos.

Mit pofázol bele, kisanyám?

A magyar közélet szexista, az abortusztörvényen nem változtatnának, Novák Katalin jelentősége megkérdőjelezhető – a parlament női képviselőit kérdeztük a magyar nők helyzetéről. Első rész.

A bosszúpornóban semmi szexi nincs

Attól, hogy valaki meztelen felvételt készít magáról, a teste még nem lesz köztulajdon, az intim magánvideók közzététele bűncselekmény – az áldozatok jogi lehetőségei azonban erősen korlátozottak. Opitz Barbi esete egyáltalán nem egyedi, számos híresség, sőt politikus járt már hasonlóan.

Hungary's current family policy draws a dividing line between the "deserving" and the "undeserving"

Record low birth rates, rising marriage rates, hundreds of billions of forints dispersed as financial support for families, same-sex couples excluded from adoption – in the final part of Telex's five-part series, we examined the impact of the current Hungarian family policy.

A fizikai bántalmazás egyre ritkább a sportban, az érzelminek viszont egyre kifinomultabb formái jelennek meg

Csattanó papucsok, öltözőkben molesztált lányok, és a fizikai teljesítőképesség elért határai. A sportpszichológia tudományára minden korábbinál nagyobb szüksége van a sportnak, állítja két magyar sportpszichológus. Meghaladott edzői motivációs eszközökről és a bántalmazás lehetséges elkerüléséről kérdeztük őket.

Hogy Karikó Katalin ilyen magasra jutott, csak egy hiba a mátrixban

A felsőoktatásban stabilan magasabb a nők aránya, de a női tudósoknak már jóval kevesebb elismerés és magas pozíció jut. Férfiközpontú a tudomány? A kutatási intézményrendszerrel van a baj? Diszkrimináció és szexizmus uralkodik a szisztémában? Akadémikus tudósnőkkel próbáljuk megfejteni a nehezített pálya titkait.

Megmutatom a tizen-huszonéveseknek, hogy előttük egy egész élet, ne szarjanak be

Újabb díjat kapott a Dívák című, HBO-s dokumentumfilm. Most a premier után két évvel a szereplők, Szani, Tina és Emese elmesélték nekünk, hogyan boldogultak az érettségit követő, mentális problémákkal és függőségekkel terhelt felnőtt éveikben. Diagnosztizált autizmus és masszív ökoszorongás, visszatérő alkohol- és drogproblémák, abuzív párkapcsolat és abortusz a beszélgetésben.

Kétmilliós fizetés, milánói bemutatók – Mit ért el Orbán Ráhel barátnője a magyar divat élén?

Bata-Jakab Zsófia május végén lett a Magyar Turisztikai Ügynökség egyik vezetője, feladata a magyar divatipar felvirágoztatása. A szakmában az állam által lenyúlt fashion weekről, elvadult viszonyokról, hatalmas pénzekről, de közben segítő szándékról és értékelhető eredményekről is beszélnek.

„Rengeteg mocskos dolog történt itt”, mondja a tyukodi anyakönyvvezető, akit a polgármester molesztált

„Tudtuk, hogy széllel szemben pisilünk, de erre senki nem számított”, véli Németh-Kiss Pálma, akinek nemrég jogerősen is igazat adott ugyan a bíróság, miután az őt molesztáló polgármestert pénzbüntetésre ítélte, az anyakönyvvezető azonban a Telexnek adott interjújában most elmesélte, a faluvezető hogyan indított ellene bosszúhadjáratot és hogyan késztette hallgatásra egész Tyukodot.

A mostani családpolitika választóvonalat húz az „érdemesek” és „érdemtelenek”közé

Rekordalacsony születésszám, növekvő házasságkötési kedv, elköltött csok-százmilliárdok és az örökbefogadásból kizárt azonos nemű párok – a Telex ötrészes sorozatának zárórészében a jelenlegi magyar családpolitika hatásait vizsgáltuk.

Péterfy Bori: Ha a művész beáll az elnyomó hatalom mögé, elveszíti művészjellegét

Testközelből átélt rendszerváltásról, családon belüli besúgókról, kaotikus szerelmi viszonyokról és az erőszak szexualizálásáról beszélt friss életrajzi könyve apropóján Péterfy Bori, Orbánt viszont nem akarta már megint szóba hozni. Interjú a színész-énekesnővel.

Berki Krisztián és M. Richárd halála egy szelep, amin keresztül az igazságtalanság miatti dühöt lehet kiengedni

Gyűlölködő kommentek, röhögő emojik és együttérző részvétnyilvánítások – szociálpszichológusokat és médiakutatót kérdeztünk, mi lehetett az oka annak, hogy a két celeb halála ilyen intenzív érzelmeket váltott ki.

Kende Anna az MTA-s lemondásáról: 2022-ben egy európai országban ez elfogadhatatlan, szégyen

Idén az akadémiai rendes tagok közé 26-an kerültek, ebből a nők száma 0, a pszichológus ezért mondott le az MTA-s bizottsági tagságáról. A Telexnek adott nyilatkozatában beszélt a tudományos élet működésmódjairól, a gyerekneveléssel kapcsolatos beidegződésekről, rátermett nőkről és kvótáról is.