Karácsony szerint Budapest köztársaság marad, és nem lesz részvénytársaság, Vitézy szerint nem lehet végeredményt hirdetni még, a Fidesz 11, a Tisza Párt 7 képviselőt küld az EP-be

Karácsony szerint Budapest köztársaság marad, és nem lesz részvénytársaság, Vitézy szerint nem lehet végeredményt hirdetni még, a Fidesz 11, a Tisza Párt 7 képviselőt küld az EP-be
Karácsony Gergely az eredményváró rendezvényen – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Másolás

Vágólapra másolva
  • Vasárnap este 7 órakor véget ért az egy napon tartott európai parlamenti és önkormányzati választás. Ilyen még nem volt Magyarországon.
  • Este 11 óra után az EP-listára leadott szavazatokat is elkezdték közölni: majdnem 100%-os feldolgozottságnál a Fidesz 44,61 százalékon, a Tisza Párt 29,69 százalékon áll.
  • 100 százalékos feldolgozottságnál Karácsony Gergely nyerte a főpolgármester-választást 324 szavazat többséggel, Vitézy Dávid szerint újraszámolják a szavazatokat.
  • Szintén nagyon szoros lehet a végeredmény a fővárosi listás szavazáson, a Fidesz és a Tisza Párt listája között.
  • Hódmezővásárhelyen Márki-Zay Péter nagy fölénnyel őrizte meg polgármesteri helyét.
  • Az eddig fideszes vezetésű XII. kerületben tarolt a Kutyapárt.
  • Győrben ellenzéki polgármester lesz, Miskolcon fordított a Fidesz, Szolnokon vesztett a fideszes városvezető.
  • Este fél 7-kor 56,09 százalékos volt a részvételi arány, ami rekordnak számít az eddigi EP- és önkormányzati választásokon.
  • Két rövid cikkben összefoglaltuk az önkormányzati választások lényeges eredményeit és azt, mi látható az EP-választások adataiból.

Karácsony Gergely, a DK–MSZP–Párbeszéd és a Momentum jelöltje nyerte a főpolgármester-választást, Vitézy Dávid viszont már a végső eredmény előtt azt mondta, a szoros eredmény és a sok érvénytelen szavazat miatt újraszámolás lesz.

100 százalékos feldolgozottságnál így néz ki az eredmény:

  • Karácsony Gergely: 47,53 százalék (371 467 szavazat),
  • Vitézy Dávid: 47,49 százalék (371 143 szavazat),
  • Grundtner András: 4,98 százalék (38 943 szavazat).

Ez tehát azt jelenti, hogy Karácsony 324 szavazattal nyert a főpolgármester-választáson. Az érvényes szavazatok mellett 24 589 érvénytelen szavazat is volt.

Karácson Gergely feleségével a választási eredményvárón – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Karácson Gergely feleségével a választási eredményvárón – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

99,93 százalékos feldolgozottságnál még tovább csökkent a különbség Karácsony és Vitézy között a főpolgármester-választáson:

  • Karácsony Gergely: 47,53 százalék.
  • Vitézy Dávid: 47,49 százalék.

Ez most 342 szavazatnyi különbséget jelent.

Karácsony Gergely hajnali három óra után jelent meg először az eredményváró rendezvényén, a Városházából stábjával együtt érkező főpolgármestert kiabálással, sikoltozással és „Karigeri, Karigeri” kántálással köszöntötték azok, akik még a hosszú várakozás és az eső ellenére is itt maradtak a parkban.

A főpolgármester lényegében győzelmi beszédet mondott, Vitézyvel ellentétben nem beszélt eldöntetlen versenyről vagy újraszámlálásról, csak hogy még egy kicsit várni kell, mire pont kerül a folyamat végére. Beszéde után, amelyben mindenkinek megköszönte a támogatást, Karácsony politikustársai, stábja és biztonsági emberek gyűrűjében elhagyta a helyszínt. A hét-nyolc órája várakozó sajtó még itt maradt képviselői megpróbáltak kérdéseket föltenni a főpolgármesternek, aki legfeljebb annyit mondott, hogy „majd holnap”, és ment tovább.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

99,85 százalékos feldolgozottságnál még tovább csökkent a különbség Karácsony és Vitézy között a főpolgármester-választáson:

  • Karácsony Gergely: 47,53 százalék.
  • Vitézy Dávid: 47,48 százalék.

Ez most 324 szavazatnyi különbséget jelent.

Vitézy Dávid kampánystábjával – Fotó: M. Schmidt János / Telex
Vitézy Dávid kampánystábjával – Fotó: M. Schmidt János / Telex

Ez egy olyan éjszaka, ami soha nem érhet véget, kezdte hajnali negyed 4-kor a beszédét Karácsony Gergely főpolgármester, majd azt mondta, úgy tűnik, hogy Budapest köztársaság marad, és nem lesz részvénytársaság. „Tudom, hogy lesz egy kis huzavona, de hiszem azt, hogy Budapest megmarad egy szabad és szolidáris városnak.”

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Szerinte a mai választás egyszerre mutatja azt, hogy az emberek nem akarnak már Orbánisztánban élni, de egy új korszak kezdődik a kormánnyal kritikus politikai oldalon is. Ez azt jelenti, hogy még több együttműködésre, összefogásra, reményre, vízióra kell találniuk ahhoz, hogy a fővárost zöldebbé és szolidárisabbá tegyék.

99,63 százalékos feldolgozottságnál még tovább csökkent a különbség Karácsony és Vitézy között a főpolgármester-választáson:

  • Karácsony Gergely: 47,52 százalék.
  • Vitézy Dávid: 47,49 százalék.

Ez most 259 szavazatnyi különbséget jelent.

Karácsony Gergely eredményvárója – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Karácsony Gergely eredményvárója – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

93 százalék feletti a feldolgozottság, így már biztos, hogy Böröcz László, a Fidesz jelöltje nyerte az I. kerületi polgármester-választást. Ellenfele a jelenlegi polgármester, V. Naszályi Márta (Párbeszéd) volt, aki már öt éve is csak nagyon szűken tudott nyerni. A Fidesz ebben a kerületben hatalmas energiákat mozgósított V. Naszályi támadására, a legemlékezetesebb talán a Ruszwurm cukrászda ügye volt. A kerületi Fidesz vs. ellenzék harc hátteréről itt írtunk bővebben.

V. Naszályi mellett az I. kerületben az ellenzékből elindult a Kutyapárt is saját polgármesterjelölttel, és elég szép eredményt ért el. Így a következő napokban bizonyára forró téma lesz ellenzéki oldalon, hogy vajon rájuk fogható-e a vereség, vagy az ő szavazóik máskülönben nem is mentek volna el.

Az eredmény pedig így alakul 93,75 százalékos feldolgozottságnál:

  • Böröcz László (Fidesz): 45,24 százalék (5631)
  • V. Naszályi Márta (Párbeszéd): 41,31 százalék (5142)
  • Nánásiné Abonyi Gyöngyi (MKKP): 13,45 százalék (1674)

„Tartották magukat” az Európa-párti „konstruktív centrumerők” a vasárnapi EP-választáson.

– értékelt vasárnap éjjel Roberta Metsola, az Európai Parlament máltai elnöke a BBC-nek. A néppárti politikus értékelését arra alapozta, hogy a jobb- és balközép pártok relatíve jól jöttek ki a választásokból. A megerősödő Európai Néppárt jelenleg 191 képviselői pozícióra számíthat, míg a Szociáldemokraták néhány mandátumnyi veszteséggel 135 képviselővel rendelkeznek a 720 fős EP-ben. Ezek a számok természetesen az adatok teljes körű feldolgozásáig módosulhatnak, illetve arra is lehet számítani, hogy az újonnan az EP-be jutott pártok – mint például a Néppártba tartó Tisza Párt – is frakciót találnak maguknak.

Metsola azonban – a Zöldek súlyos, mandátumainak negyedébe kerülő vereségére utalva – elismerte, hogy az általa előterjesztett klímavédelmi csomag „átléphetett egy láthatatlan vonalat”, és a zöld intézkedéstervezeteket úgy hozták meg, hogy a kelleténél kevésbé vették figyelembe annak társadalmi és gazdasági hatásait. Elismerte, hogy jobban oda kell figyelni a gazdatüntetések által is jelzett ellenérzésekre, és a jövőben úgy kell tartani a klímacélokat, hogy az azt szolgáló intézkedéseket társadalmilag-gazdaságilag jól „kipárnázzák”.

99,56 százalékos feldolgozottságnál még tovább csökkent a különbség Karácsony és Vitézy között a főpolgármester-választáson:

  • Karácsony Gergely: 47,52 százalék.
  • Vitézy Dávid: 47,49 százalék.

Ez most 238 szavazatnyi különbséget jelent.

A szavazatok 54,55 százalékát megszerezve megnyerte a polgármester-választást Ácson a Fidesz-KDNP jelöltje, Szentirmai István. Második helyen végzett Lakatos Béla független jelölt, aki 2010 és 2018 között vezette a települést.

A kisváros azért fontos helyszín, mert ott építi fel katódgyárát a kínai Huayou-csoport / Bamo, ami az ország egyik legnagyobb gyára lesz. A fideszes Szentirmai István támogatja a beruházást, Lakatos viszont kritikus azzal. Most a lakosok bizalmat szavaztak Szentirmainak, ezzel a katódgyárnak.

Miután a Fidesz-szövetséges volt kormányfő, Janez Janša pártja, a Szlovén Demokrata Párt négy mandátumot is szerzett, ezzel pedig megnyerte a kis ország EP-választását, Janša arra kérte a kormányt, fontolja meg a macroni minta követését. Emmanuel Macron francia elnök ugyanis pártja rossz és a szélsőjobb jó szereplése miatt előrehozott parlamenti választást hirdetett.

Janša szerint a második helyre szorult kormánypárt, a Szabadság Mozgalom is „megértheti a választók üzenetét”. Ezt alátámasztja, hogy az SDS zsinórban negyedszer nyeri meg az EP-választásokat. Most a voksok 31,3 százalékát szerezték meg, míg a Robert Golob kormányfő vezette zöld párt 21,9 százalékot szerzett – írja a Politico.

Értelmezhető eredményt még a Vesna nevű zöld párt (10,34 százalék), az Új Szlovénia – Kereszténydemokraták (7,67 százalék), a Szociáldemokraták (7,65 százalék) és a Szlovén Néppárt (7,38 százalék) ért el.

99,26 százalékos feldolgozottságnál még tovább csökkent a különbség Karácsony és Vitézy között a főpolgármester-választáson:

  • Karácsony Gergely: 47,52 százalék.
  • Vitézy Dávid: 47,49 százalék.

Ez most 216 szavazatnyi különbséget jelent.

Az Európai Parlament legutóbb, éjjel 1 órakor kiadott előzetes adatai szerint így nézne ki a testület:

  • Európai Néppárt (Kereszténydemokraták) (EPP) – 189
  • Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége (S&D) – 135
  • Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) – 72
  • Újítsuk meg Európát (Renew) – 83
  • Baloldal (GUE/NGL) – 35
  • Zöldek/Európai Szabad Szövetség (Zöldek/EFA) – 53
  • Identitás és Demokrácia (ID) – 58
  • Ismeretlen frakciójú képviselők (Újak) – 50
  • Független képviselők (Függetlenek) – 45

A választási eredményeket a folyamatosan frissülő aloldalunkon és térképünkön böngészheti.

98,97 százalékos feldolgozottságnál még tovább csökkent a különbség Karácsony és Vitézy között a főpolgármester-választáson:

  • Karácsony Gergely: 47,51 százalék.
  • Vitézy Dávid: 47,49 százalék.

Ez most 147 szavazatnyi különbséget jelent.

Az ír szavazatszámlálók lefeküdtek aludni, már csak holnapra várhatók eredmények – írja az Euractiv.

Bár Írország az elsők között szavazott, valószínűleg az utolsók között lesz, ahol végleges eredményeket hirdetnek. Ez annak köszönhető, hogy az országban papíralapú szavazólapokat használnak, amelyeket kézzel számolnak meg, és az arányos képviseleti rendszert alkalmazzák, ami miatt többször újra kell számlálni a voksokat, hogy el tudják osztani a kiesett jelöltekre érkezett szavazatokat a többi jelölt között.

Az éjszakai zárás előtt a tisztviselők bejelentették a dublini választókerület előzetes szavazatszámlálását. Barry Andrews (Fianna Fail/Renew) és Regina Doherty (Fine Gael/EPP) valószínűleg egy-egy helyet foglal el, míg az utolsó két helyért több jelölt küzd majd. Az esélyesek között van Ciaran Cuffe zöld európai parlamenti képviselő és Claire Daly, a Baloldal képviselője is.

Az első szavazatszámlálásokról csak holnap tesznek bejelentést Írország másik két választókerületében.

Jelenlegi állás szerint Budapest kilenc kerületében, főleg az északiakban nyert Karácsony Gergely, a többi 14-ben Vitézy Dávidra szavaztak többen. A nyert kerületek száma nem mérvadó, mivel a szavazatok száma és aránya is eltérő.

98,38 százalékos feldolgozottságnál így alakul a különbség Karácsony és Vitézy között a főpolgármester-választáson:

  • Karácsony Gergely: 47,52 százalék.
  • Vitézy Dávid: 47,47 százalék.

Ez most 325 szavazatnyi különbséget jelent.

A Tisza Párt alelnöke a támogatóival együtt ugrált a Belga Nemzeti hip-hop című számára az eredményvárójuk után.

És még mindig nem fogytunk ki a meglepetésekből: Csehországban is jelentősen alulmúlta az előzetes közvélemény-kutatásokat a vezető párt, Andrej Babiš volt kormányfő ANO-ja. A 2021-es választások óta ellenzékben lévő populista erő az előzetesen jósolt 33 százalék helyett 26 százalékot produkált – igaz időközben 23 százalékra is mérték már őket.

A kormánykoalícióból a konzervatív Polgári Demokrata Párt (ODS), valamint a konzervatív-liberális TOP 09 és a kereszténydemokraták Spolu (Együtt) nevű szövetsége 21,5 százalékkal második volt a felméréseken, és nagyjából ezt tükrözi a választások előzetes eredménye is: 22,27 százalékot értek el.

A felméréseken, a szintén kormánypárt, lokalista-centrista Polgármesterek és Függetlenek (STAN) messze lemaradva következett 10,3 százalékkal. Az előrejelzés viszont még ennél is alacsonyabb számokat mutat, mert csak 8,7 százalék jutott nekik.

Hasonlóan alulteljesített a szélsőjobbos-euroszkeptikus Szabadság és Közvetlen Demokrácia (SPD) összefogott a Václav Klaus volt államfő (azonos nevű) fia által alakított Trikolór: őket 9,5 százalékra mérték, de csak 5,73 százalékot sikerült összehozniuk. Ugyanez a helyzet a liberális Kalózpárttal (Pirati), akik a becsült 9 százalék helyett 6,2 százalékot produkált.

Az Elég (Stačilo!) néven három szélsőbalos párt is közösen indult, őket 8,1 százalékra jósolták, aminél kicsit jobban , 9,56 százalékot szereztek maguknak.

Csehországban is a migráció a fő kampánytéma, amit – dacára a cseh terület irányába csökkenő bevándorlásnak – a populista pártok meg tudnak lovagolni. Ahogy írtuk, a gép- és autóipar történelmileg a cseh ipar húzóágazatai, így az EU új zöld standardjai – kifejezetten az Euro 7-es környezetvédelmi besorolású – motorok bevezetése érzékenyen érinti az országot a Politico szerint, ez pedig meg is látszott az eredményen. Ugyanis

az Ígéret és az Autósok nevű két populista-jobbközép pártocska összefogása kétszer olyan jól szerepelt, mint várták, és 10 százalékos eredményt mutatott fel az előzetes eredmények szerint.

97,71 százalékos feldolgozottságnál még tovább csökkent a különbség Karácsony és Vitézy között a főpolgármester-választáson:

  • Karácsony Gergely: 47,50 százalék.
  • Vitézy Dávid: 47,49 százalék.

Ez most 97 szavazatnyi különbséget jelent.

Ungár Péter és Vitézy Dávid az eredményáró rendezvényen – Fotó: M. Schmidt János / Telex
Ungár Péter és Vitézy Dávid az eredményáró rendezvényen – Fotó: M. Schmidt János / Telex

„Azt gondoltuk, hogy a politika, amit képviselünk, több szavazót fog tudni meggyőzni” – mondta a Demokratikus Koalíció EP-listavezetője a párt MSZP-vel és Párbeszéddel közös eredményváróján. Dobrev Klára szerint a feladatuk most az, hogy minél több embert meggyőzzenek arról, hogy „Magyarországon méltó, tisztességes jólét csak egy erős Európa középén lesz”, mert ha „Európa meggyengül, abba Magyarország belerokkan”.

Gyurcsány Ferenc után Kunhalmi Ágnes is felszólalt a DK-MSZP-Párbeszéd-Zöldek eredményértékelő sajtótájékoztatóján. Kunhalmi először köszönetet mondott minden aktivistának és kollégájának, akik végigdolgozták az elmúlt hónapokat. Magyar Péter személyére reagálva elmondta, hogy „valóban megjelent egy jobboldali kihívó”, de szerinte a baloldali értékek ettől nem csorbulnak, pártszövetségüket pedig a legkevésbé euroszkeptikus-, sőt az egyetlen európapárti közösségként jellemezte.

„A politika már csak ilyen: újra meg kell harcolniuk az igazukért a szociáldemokratáknak és a baloldalnak”

– tette hozzá.

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

Kunhalmi kiemelte, hogy sikerült megőrizniük a szabad városok jelentős részét, az itt végzett munka és önkormányzás „jó példáját mutatja, hogy milyen országot szeretnénk vinni és egyszer majd kormányozni.” A politikus Szombathely, Pécs és Szeged mellett kiemelte, hogy sikerült fordítaniuk Szolnokon, Hajdúnánásban és Pakson is, de büszke azokra is, akik Budapesten meg tudták őrizni a hatalmukat és továbbviszik azt a politikát, amelyben ők hisznek.

„Nincs jó társadalom baloldal nélkül, nagyon köszönöm mindenkinek, aki a következő időszak értékelésében a küzdelem folytatásában velünk tart” – zárta a beszédét.

„Ez a hosszúra nyúlt nap, illetve éjszaka jelentősen átalakította a magyar politika térképét” – kezdte beszédét Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke a párt eredményváróján. Gyurcsány szerint „a magyar politika szociáldemokrata baloldali centruma mostantól kezdve szinte kizárólagosan annál a szövetségnél van, amit ők képviselnek, azaz a DK–MSZP–Párbeszéd-Zöldek koalíciójánál”.

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

„Mi vigyázni fogunk erre a szövetségre, azt gondoljuk, hogy jobb életet szociáldemokrata politikával lehet elérni” – folytatta, majd gratulált az önkormányzati választásokon a kormánypárt indulóit legyőző nagykanizsai, pápai és szolnoki polgármestereknek. Szintén gratulált a nyertes ellenzéki polgármestereknek, akik sikeresen megtartották a budapesti kerületeket.

„Kár lenne nem megjegyezni, hogy ért minket csalódás is, hisz kevesebb európai parlamenti képviselőnk lesz, mint amennyit szerettünk volna. De azon kevés képviselőnk is ugyanolyan határozottsággal képviseli a koalíciónk értékeit”

– zárta beszédét Gyurcsány.

97,42 százalékos feldolgozottságnál tovább csökkent a különbség Karácsony és Vitézy között a főpolgármester-választáson:

  • Karácsony Gergely: 47,50 százalék.
  • Vitézy Dávid: 47,49 százalék.

Ez most 111 szavazatnyi különbséget jelent.

Az atomerőműve és annak bővítése miatt a Fidesz számára is kiemelt jelentőségű Tolna megyei Paks irányítását elvesztette a kormánypárt, a Paksi Deák Ferenc Egyesület jelöltje, a korábban MSZP-s Heringes Anita a 47,96 százalékával megnyerte a polgármesteri széket. Az eddigi polgármester, a fideszes Szabó Péter 40,61 százalékot kapott.

Ausztriában a szavazatok csaknem teljes összeszámlálása után kialakult a pártok közti sorrend – ezen a levélszavazatok hétfői megszámlálása szakértők szerint érdemben nem fog változtatni.

  1. A bevándorlásellenes-oroszbarát Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) 25,7 százalékot szerzett
  2. a kormány vezető erejének számító jobbközép Osztrák Néppárt (ÖVP) 24,7 százalékot kapott
  3. a balközép Osztrák Szociáldemokrata Párt 23,2 százalékot szerzett
  4. a kisebbik koalíciós partner Zöldek 10,7 százalékot kapott
  5. a liberális NEOS 9,9 százalékos eredményt ért el
Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke és HaraldVilimsky EP-listavezető ünneplik a választási sikert 2024. május 9-én, BécsbenFotó: Alex Halada / AFP
Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke és HaraldVilimsky EP-listavezető ünneplik a választási sikert 2024. május 9-én, BécsbenFotó: Alex Halada / AFP

Az EP-választás belpolitikai tétjét jelentősen megdobta a tény, hogy Ausztriában az ősszel parlamenti választásokat tartanak, ahol nagy kérdés, a jelenlegi néppárti-zöld koalíció meg tudja-e tartani a többségét.

Ahogy azt választási előzetesünkben írtuk, már a felmérések alapján biztosra lehetett venni, hogy az öt évvel ezelőtti választásokhoz képest óriási változásokra lehet készülni. Akkor még a két nagy, az ÖVP és az SPÖ hozta el a helyek zömét – 19-ből 12-t –, az FPÖ mindössze 3 mandátumot szerzett, azonbn a politikai ellenfeleit a Fideszhez hasonlóan „háborúpárti”-nak minősítő FPÖ 2022 vége óta már a legnépszerűbb párt Ausztriában.

(BBC)

Röviddel forradalmi hangulatú eredményértékelő beszéde után a Partizánnak nyilatkozott Magyar Péter. Arra kérdésre, hogy akar-e a Tisza Párt előrehozott választásokat, azt válaszolta, „a miniszterelnöknek kell eldönteni, hogy a gyurcsányi utat választja, és tovább csúszik-e a lejtőn. Most jönnek majd a megszorítások, amiket eddig próbáltak eltakarni, de az igazság pillanata nemsokára eljön. Kicsit hasonló a szituáció 2006-hoz, amikor Gyurcsányék meghamisították a költségvetés számait, aztán megnyerték a választást, és jött az őszödi beszéd.

Kiderült, hogy hazudtak, és egy elég forró ősz lett. Én szeretném elkerülni, hogy újra egy ilyen forró ősz legyen.”

Magyar azt is elmondta, hogy az eredmények kiderülése előtt, sőt már tegnap is keresték őt „magas NER-es oligarcha körökből”. Arra a kérdésre, miszerint ő lenne Orbán Viktor ellenzéki kihívója, pedig csupán annyit válaszolt, hogy a „Gyurcsány házaspáron kívül mindenkinek világos, hogy a Tisza Párt az az ellenzéki erő, amely koalíciós kényszer nélkül képes lesz leváltani a NER-t”. Magyar zárásképpen azt is hozzátette, már elkezdték írni a párt programját.

„Ma este el fog jutni a számlálás odáig, hogy legyen egy teljes feldolgozottság, de az érvénytelen szavazatok kirívóan nagy száma miatt arra számítok, hogy ma még eredményt hirdetni a főpolgármester-választáson nem lehet, szinte biztosan újraszámlálásra lesz szükség” – mondta Vitézy Dávid a nagyjából 2 óra előtt tíz perccel tartott sajtótájékoztatóján. A főpolgármester-jelölt telefonon szeretett volna erről egyeztetni Karácsony Gergellyel, de nem érte el. Vitézy azt mondta, hogy Budapest egy vibráló demokrácia, és a mostani eredmény is azt bizonyítja, hogy a fővárosiak nem elégedettek azzal a fővárosi politikával, amit eddig látni lehetett.

Fotó: M. Schmidt János / Telex
Fotó: M. Schmidt János / Telex

96,60 százalékos feldolgozottságnál így áll a főpolgármester-választás:

  • Karácsony Gergely: 47,51 százalék.
  • Vitézy Dávid: 47,48 százalék.

Ez most 177 szavazatnyi különbséget jelent.

„Hétéves politikai karrierem alatt megmutattam, hogy nem félek, sőt képes vagyok politikai felelősséget vállalni a politikai következményekkel járó dolgokért, ez most is így fog történni. Ennél többet, ha akarnék, se tudnék most mondani, mert nem itt tartunk jelenleg, de végig fogjuk beszélni” – mondta Donáth Anna a Momentum eredményvárójának végén. Úgy gondolja, felelőtlenség lenne, ha most, a választás éjszakáján elkezdené elemezni a Momentum EP-s vereségének okait, de újra kiemelte az önkormányzati választáson elért sikereket. Donáth szerint most is az történt, ami a választásokon általában, hogy nem csak az elért eredmény számít – úgy látja, a választók számára a kormányváltás volt a tét, nem azt nézték, hogy ki végzi a legjobb munkát az EP-ben: szerinte tény, hogy ezt ő és Cseh Katalin végezték.

Fotó: Ránki Dániel / Telex
Fotó: Ránki Dániel / Telex
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!