A cseh Autósok pártról azt hitték, hogy be se jut a parlamentbe – aztán a harmadik legjobb eredményt produkálta

2024. június 10. – 02:28

Másolás

Vágólapra másolva

És még mindig nem fogytunk ki a meglepetésekből: Csehországban is jelentősen alulmúlta az előzetes közvélemény-kutatásokat a vezető párt, Andrej Babiš volt kormányfő ANO-ja. A 2021-es választások óta ellenzékben lévő populista erő az előzetesen jósolt 33 százalék helyett 26 százalékot produkált – igaz időközben 23 százalékra is mérték már őket.

A kormánykoalícióból a konzervatív Polgári Demokrata Párt (ODS), valamint a konzervatív-liberális TOP 09 és a kereszténydemokraták Spolu (Együtt) nevű szövetsége 21,5 százalékkal második volt a felméréseken, és nagyjából ezt tükrözi a választások előzetes eredménye is: 22,27 százalékot értek el.

A felméréseken, a szintén kormánypárt, lokalista-centrista Polgármesterek és Függetlenek (STAN) messze lemaradva következett 10,3 százalékkal. Az előrejelzés viszont még ennél is alacsonyabb számokat mutat, mert csak 8,7 százalék jutott nekik.

Hasonlóan alulteljesített a szélsőjobbos-euroszkeptikus Szabadság és Közvetlen Demokrácia (SPD) összefogott a Václav Klaus volt államfő (azonos nevű) fia által alakított Trikolór: őket 9,5 százalékra mérték, de csak 5,73 százalékot sikerült összehozniuk. Ugyanez a helyzet a liberális Kalózpárttal (Pirati), akik a becsült 9 százalék helyett 6,2 százalékot produkált.

Az Elég (Stačilo!) néven három szélsőbalos párt is közösen indult, őket 8,1 százalékra jósolták, aminél kicsit jobban , 9,56 százalékot szereztek maguknak.

Csehországban is a migráció a fő kampánytéma, amit – dacára a cseh terület irányába csökkenő bevándorlásnak – a populista pártok meg tudnak lovagolni. Ahogy írtuk, a gép- és autóipar történelmileg a cseh ipar húzóágazatai, így az EU új zöld standardjai – kifejezetten az Euro 7-es környezetvédelmi besorolású – motorok bevezetése érzékenyen érinti az országot a Politico szerint, ez pedig meg is látszott az eredményen. Ugyanis

az Ígéret és az Autósok nevű két populista-jobbközép pártocska összefogása kétszer olyan jól szerepelt, mint várták, és 10 százalékos eredményt mutatott fel az előzetes eredmények szerint.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!