Ausztriában egy százalékponttal győzött a szélsőjobb

2024. június 10. – 02:13

Másolás

Vágólapra másolva

Ausztriában a szavazatok csaknem teljes összeszámlálása után kialakult a pártok közti sorrend – ezen a levélszavazatok hétfői megszámlálása szakértők szerint érdemben nem fog változtatni.

  1. A bevándorlásellenes-oroszbarát Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) 25,7 százalékot szerzett
  2. a kormány vezető erejének számító jobbközép Osztrák Néppárt (ÖVP) 24,7 százalékot kapott
  3. a balközép Osztrák Szociáldemokrata Párt 23,2 százalékot szerzett
  4. a kisebbik koalíciós partner Zöldek 10,7 százalékot kapott
  5. a liberális NEOS 9,9 százalékos eredményt ért el
Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke és HaraldVilimsky EP-listavezető ünneplik a választási sikert 2024. május 9-én, BécsbenFotó: Alex Halada / AFP
Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke és HaraldVilimsky EP-listavezető ünneplik a választási sikert 2024. május 9-én, BécsbenFotó: Alex Halada / AFP

Az EP-választás belpolitikai tétjét jelentősen megdobta a tény, hogy Ausztriában az ősszel parlamenti választásokat tartanak, ahol nagy kérdés, a jelenlegi néppárti-zöld koalíció meg tudja-e tartani a többségét.

Ahogy azt választási előzetesünkben írtuk, már a felmérések alapján biztosra lehetett venni, hogy az öt évvel ezelőtti választásokhoz képest óriási változásokra lehet készülni. Akkor még a két nagy, az ÖVP és az SPÖ hozta el a helyek zömét – 19-ből 12-t –, az FPÖ mindössze 3 mandátumot szerzett, azonbn a politikai ellenfeleit a Fideszhez hasonlóan „háborúpárti”-nak minősítő FPÖ 2022 vége óta már a legnépszerűbb párt Ausztriában.

(BBC)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!