„Nagyon-nagyon fájt nekik, hogy elvesztették ezt a kerületet” – a választás egyik legélesebb harca formálódik Budán

„Nagyon-nagyon fájt nekik, hogy elvesztették ezt a kerületet” – a választás egyik legélesebb harca formálódik Budán
V. Naszályi Márta (Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP), az I. kerület polgármestere sajtótájékoztatót tart a Fővárosi Közgyűlés ülése előtt a Városházán 2023. december 13-án – Fotó: Soós Lajos / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

A Fidelitas korábbi elnöke, a volt országgyűlési képviselő Böröcz László, és az elmúlt másfél évben testületi többség híján részben ellehetetlenült polgármester, V. Naszályi Márta között zajlik a harc az I. kerületi polgármesterségért. A fideszes többség ott akadályozza V. Naszályit, ahol tudja, több dologgal is vádolják, miközben szerintük a kerületben mindent ellepett a szemét. V. Naszályi viszont büszke az eredményeikre, szerinte a Fidesznek az fáj, hogy elzárták az I. kerületi pénzcsapjaikat. Budaváron indul a Kutyapárt is: Nánásiné Abonyi Gyöngyi épp a két fél acsarkodása helyett kínálna alternatívát.

Bár Budapest I. kerülete méretét tekintve a legkisebbek között van, mégis a legnagyobb politikai vita alakult ki az önkormányzati választásra. A 21 évig fideszes vezetésű kerületben 2019-ben valamivel több mint száz szavazat döntött az ellenzéki összefogás színeiben induló V. Naszályi Márta javára. A Fidesz vélhetően ezért, illetve a kerület szimbolikus jelentősége miatt koncentrál ekkora energiát ide: itt található a Karmelita, a Sándor-palota és a Budavári Palota is. Az ellenzéki támogatással megválasztott és újrainduló V. Naszályi Mártát a fideszes Böröcz és kampánya hétről hétre újabb vádakkal veszi célba, miközben a polgármester állítja: a Rogán-művek akciójáról van szó.

A helyzet megértéséhez vissza kell ugrani néhány évet: a korábban kifejezetten jobboldalinak számító budapesti I. kerületben 2019-ben – a rendszerváltás óta először – nem jobboldali győzelem született. A párbeszédes V. Naszályi Márta az 1998 óta regnáló fideszes polgármestert, Nagy Gábor Tamást váltotta. Az eredmény viszont messze nem volt elsöprő: Nagy mindössze 121 szavazattal kapott ki, egy harmadik független jelölt pedig 542 szavazatot vitt el. A számokból látszik, hogy várhatóan most sem sok szavazat dönt majd egyik vagy másik jelölt javára. Sok múlhat egy másik változáson is: 2019-hez képest kevesebb lett a választókerületek száma, 10 helyett most csak nyolc.

A 2019-es választás az ellenzék szempontjából kedvezően alakult: V. Naszályiék 10-5 arányban többséget szereztek a kerületben, de az ellenzéki előny fokozatosan elkopott, Budavár csatatérré vált. Először a két jobbikos képviselő kezdett el együtt szavazni a Fidesszel – egyikük Varga Dániel már Böröcz oldalán indul –, de a hab a tortán az volt, amikor egy időközin az egyik ellenzéki helyre a fideszes Fazekas Csillát választották. Ezzel végképp megszűnt V. Naszályi többsége. Az utóbbi másfél évben a testületi ülések emiatt leginkább egymás vádolásával, oda vissza mutogatással teltek.

A Fidesz állítja: a polgármester sok esetben nem hajtotta végre azt amit megszavaztak, miközben a kormánypárti többség nem volt hajlandó a V. Naszályi által előterjesztett dolgokat megszavazni, vagy napirendre venni. A kormánypártok a Sára Botond (épp szabadságon van polgármesteri kampánya miatt) által vezetett kormányhivatal az önkormányzatot elmarasztaló döntéseire mutogatnak. V. Naszályi a kormányhivatal hozzáállása miatt bírósághoz is fordult: állítása szerint hiába keresik meg Sáráékat bizonyos ügyekben, reakciót szinte semmire nem kapnak, miközben más kérdésekben törvénysértő döntéseket hoznak.

V. Naszályi Márta 2010 óta önkormányzati képviselő a kerületben, kezdetekben az LMP, majd a Párbeszéd színeiben politizált. Képviselői helyét 2019-ben a teljes ellenzék támogatásával cserélte polgármesterire, azt pedig már tavaly bejelentette, hogy mindenképp újraindul. Idén tavaszra össze is állt a kerületi választási szövetség, amiben az MSZP, a DK, a Momentum és a Párbeszéd vesz részt, az LMP és a Jobbik ezúttal kimaradt.

Megkerestük a polgármestert, akit a választásról és a Fidesz ismétlődő vádjairól kérdeztünk. Utóbbiról azt mondta, hogy valójában nincs sok ilyen ügy, egy-két dolgot ismétel a Fidesz megállás nélkül. „Nem találnak semmit, és nem is fognak, mert tisztán működünk, átláthatóak vagyunk” – mondta. A Fidesz által most hangoztatott „Officium-ügyről”, amiben túlárazott szerződés megkötésével vádolják, elmondta, hogy ők továbbra is lehetőséget biztosítanak a kormánypárti képviselőknek, hogy belenézzenek az iratba. Hozzátette: erről is azért tudnak, mert a szerződések fenn vannak az önkormányzat honlapján.

„Egyébként nincsen Officium-ügy, ez is egy olyan felpumpált lufi, mint annak idején a »Városháza-eladás« ügye volt”

– mondta. V. Naszályi szerint azért zajlik ellene lejárató kampány, mert a Fidesznek „nagyon-nagyon fájt, hogy elvesztették ezt a kerületet, mert ez presztízskérdés is”. Ami a polgármester szerint szintén zavarhatja a kormánypártokat, hogy az egyébként gazdag kerületben elzárták a korábban rendelkezésre álló pénzcsapokat, amiket most vissza szeretnének szerezni. Hozzátette: jobban örült volna, ha együtt tudnak dolgozni, de büszke arra, hogy a képviselő-testületben egyes ügyekben többszöri próbálkozásra, de legalább a szavazáskor teljes konszenzus volt. Ilyen ügy volt például az idősotthon tervezése és a bérlakásépítési program elindítása is.

Elmondta, hogy több olyan eset is volt, amikor a Fidesz valamilyen formában akadályozta munkájában, majd azt híresztelték, hogy „a polgármester ezt nem hajlandó megcsinálni”. Példaként említette a köztisztaságot: „Állandóan azzal jönnek, hogy mi ezt nem csináljuk meg, de a költségvetésből a köztisztaságra szánt sorokat lehúzzák”. Állítása szerint volt mikor többlettakarítást terjesztettek elő, de a fideszes többség leszavazta, majd másnap kimentek, hogy „ők itt takarítanak, mert a polgármester nem csinál semmit”.

V. Naszályi szerint a mostani választásnak az a legnagyobb tétje, hogy visszajön-e a 2019 előtti fideszes „mutyivilág”, vagy meg tudják őrizni az elért eredményeket. Az elmúlt öt évből három dolgot emelt ki, ezekre a legbüszkébb: a fideszes lopás megakadályozása és átlátható önkormányzat létrehozása, az ország első önkormányzati lakásügynökségének megalkotása, illetve a Vérmező felújításának elkezdése. Kiemelte a felújítások és fejlesztések közül, hogy ma már minden játszótéren van ingyenes mosdó.

V. Naszályi Márta a választás várható kimeneteléről elmondta: annak ellenére, hogy a közvélemény-kutatások alapján neki áll a zászló, nem szeretné elbízni magát, mert valóban választási csatatér a kerület. A saját jelölttel induló Kutyapárt szavazóknak azt üzente polgármester, hogy ő is elkötelezett a részvételi demokrácia és az átlátható működés mellett, őket is szeretné megszólítani, nagyon számít az ő szavazataikra is. A kerületben létrejött négypárti (DK-MSZP-Párbeszéd-Momentum) megállapodásból kimaradó LMP-ről pedig azt mondta: „Emiatt szomorú vagyok, szerettem volna, hogy részesei legyenek ennek a koalíciónak”, és továbbra is várja, hogy esetleg beálljanak mögé.

Böröcz szerint a kerület sodródik, a Kutyapárt jelöltje véget vetne az acsarkodásnak

Az már a hivatalos bejelentés előtt is valószínű volt, hogy a Fidelitas korábbi elnöke, a volt országgyűlési képviselő, Böröcz László lesz a Fidesz polgármesterjelöltje az I. kerületben. A politikus annak ellenére, hogy nem képviselő Budaváron, hosszú ideje foglalkozik a kerülettel, a helyi Fidesz elnökeként már tavaly is ő nyilatkozott az úgynevezett Ruszwurm-ügyben. A politikus, aki most a „polgári oldal” jelöltjeként hivatkozik magára, végül februárban hivatalosan is bejelentette indulását.

Böröcz László szerint a választás tétje, hogy „rend és fejlődés vár-e az I. kerületre, vagy marad a rendetlenség és az elképzelések nélküli sodródás”. A Fidesz polgármesterjelöltje megkeresésünkre azt írta, hogy V. Naszályi Márta „szeszélyes vezetési stílusának” következménye az is, hogy már a negyedik jegyzőnél tart ebben a ciklusban. „A frissen igazolt jegyző szolgálatait aztán már a próbaideje végén másfél millió forinttal honorálta, amihez még 3,6 milliót kapott az év végén” – tette hozzá Böröcz. Szerinte ezek csak tünetek, a kerület polgárai viszont az utcákon tapasztalják mivel jár ez a „sodródás”. Böröcz felidézte, hogy 2500 kerületi családot kérdeztek meg, amiből kiderült: a kerületeiknek a köztisztasággal, a parkolással van a legnagyobb problémájuk, de hiányolják a felelős kutyatartás feltételeit és a rendes fejlesztéseket is.

Böröcz László, a Budavári Fidesz elnöke, polgármesterjelölt (k) sajtótájékoztatót tart, mellette a Fidelitas aktivistái a Budavári Önkormányzat épületénél 2024. február 29-én – Fotó: Hegedüs Róbert / MTI
Böröcz László, a Budavári Fidesz elnöke, polgármesterjelölt (k) sajtótájékoztatót tart, mellette a Fidelitas aktivistái a Budavári Önkormányzat épületénél 2024. február 29-én – Fotó: Hegedüs Róbert / MTI

A választás várható kimeneteléről Böröcz László azt írta, győzelemre készülnek, mert „minden adott a polgármester-váltáshoz és egy új irányhoz”. Szerinte a polgármester „szeszélyességével” felélte korábbi, viszonylagos népszerűségét. A kerületben kialakult éles vitával kapcsolatban Gelencsér Ferencet, a Momentum képviselőjét idézte: „nem a budaiaknak, nem a budaiakért politizál”. Szerinte ha saját közvetlen szövetségesei is ezt gondolják róla, akkor könnyen érthető, miért áll V. Naszályi Márta sokszor még saját képviselőivel is vitában. Kemény kampányra készülnek, kritikusak lesznek a városvezetéssel, de inkább arról beszélnek majd mit kezdenének a kerülettel.

A kerületben a két látványosan csatázó fél mellett indul a Magyar Kétfarkú Kutya Párt is. Nánánisé Abonyi Gyöngyi indulását akkor jelentette be a párt, amikor kihátráltak a V. kerületben Juhász Péter mögül. Abonyi bemutatkozása szerint 22 évig a rendőrségnél szolgált, de úgy érezte, hogy a rendőrség már nem az, ahová korábban belépett. Szerinte a jogi bűvészkedés és acsarkodás helyett a Fidesznek és a polgármesternek is valós problémákkal kellene foglalkoznia. „A kerületben állóháború alakult ki a polgármester asszony és a testületi többségben lévő Fidesz között” – írta kérdéseinkre.

Szerinte a most kialakult helyzet mind a Fidesznek, mind a polgármesternek megfelel: „Felállították a színpadot, mi nézhetjük a show-t.”

A Kutyapárt ezzel szemben azt szeretné, ha a döntéshozatal működne. Konkrét problémák közé sorolta a Déli pályaudvar állapotát, de elkezdenék a Mészáros utcai rozsdaövezet rehabilitációját is. Állítása szerint Abonyi rendszeresen járt a testületi ülésekre, amiknek szintje mára „elfogadhatatlan szintre süllyedt”. Azt tapasztalta mindkét oldalról, hogy a politikai érdekük sokkal előrébb van, mint a kerületé. Szerinte épp ebben más a Kutyapárt: „Nem hiszem, hogy a különböző támogatásokat csupán azért nem kellene odaadni, mert nem tetszik, hogy ki arathatja le velük a politikai babérokat”. Hozzátette: a XII. kerületben Kovács Gergely már „ízelítőt adott” abból, hogy „milyen, ha nem a szekértábor logika az első, hanem a közérdek”.

Nánásiné Abonyi Gyöngyi megerősítette, hogy minden választókerületben lesz kutyapártos jelölt is. „Nagyon remélem, hogy jelentősen befolyásolja az indulásunk a végeredményt, és természetesen a mi javunkra! A jelenlegi helyzet alapján minden szavazat elvesztegetett szavazat, amit nem a Kutyapártra adnak le az emberek.” Hozzátette: a XII. kerületi előválasztás is bizonyítja, hogy nem csak az ellenzéki összefogás pártjai lehetnek a Fidesz kihívói.

Az LMP két nagyon gyenge jelöltet lát

Miután 2019-ben még ötpárti megállapodás volt a kerületben, megkerestük az idén kimaradó LMP-t, terveznek-e saját jelölttel elindulni a választáson. Csárdi Antal, a körzet országgyűlési képviselője elmondta: saját jelöltjük nem lesz, mert nem szeretnék rontani az ellenzéki jelölt esélyét a fideszessel szemben. Csárdi viszont éles kritikát fogalmazott meg mind Böröczről, mind V. Naszályiról:

szerinte mindketten nagyon gyenge jelöltek.

V. Naszályit pedig hosszú idő óta a legrosszabb városvezetőnek tartja. Ezentúl azonban nem terveznek beszállni a kampányba, se polgármesterjelöltjük, se egyéni jelöltjeik nem lesznek Budaváron. V. Naszályinak egyébként lesz egy harmadik kihívója is: a Mi Hazánk is saját polgármesterjelöltet indít Budaváron. A párt már korábban bejelentette, hogy mind a 23 kerületben saját jelöltekkel fut neki a választásnak, az I. kerületben Árendás Mónikát indítják.

A kerületért már a kampány előtt is hatalmas harc zajlott. Ha az utóbbi hónapok hangulatában folytatódik minden, akkor ez a csata csak fokozódni fog. A Fidesznek valóban nagy győzelem lenne visszahódítani Buda egy részét, miközben az ellenzéknek nagy arcvesztés lenne, ha elbuknák azt, amit 20 év után megszereztek. És akkor ott a harmadik és a negyedik jelölt is, akiknek akár hatásuk is lehet a végeredményre, ha ismét csak pár száz szavazaton dől el a Budavár jövője.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!