Korrupciós vád és idősektől elvett virágcsokrok – több fronton támad a Fidesz az I. kerület visszaszerzéséért

2024. március 14. – 04:25

Korrupciós vád és idősektől elvett virágcsokrok – több fronton támad a Fidesz az I. kerület visszaszerzéséért
V. Naszályi Márta az I. kerületi önkormányzat 2024. február 29-i képviselő-testületi ülésének elején, a háttérben a Fidelitas aktivistái molinókat tartanak – Fotó: Hegedüs Róbert / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Másfél éve, hogy az I. kerületi képviselő-testületben a Fidesz többségbe került. Azóta az ellenzék által támogatott polgármestert, V. Naszályi Mártát megkerülve próbálnak kérdésekről dönteni, korrupcióval és vesztegetéssel vádolják, vizsgálóbizottságokat állítanak fel, de fegyelmit is indítottak ellene. V. Naszályi a sorozatos vádakat tagadja, szerinte a Fidesz „hadat üzent” a kerületieknek. A harc márciusra odáig fajult, hogy már a kilencven- és százéveseknek járó virágról és csokiról is vita van. Mi történik a I. kerületben? Hogy működtet párhuzamos önkormányzatot a Fidesz? Miért várható kiélezett küzdelem az idei önkormányzati választáson?

V. Naszályi tavaly októberben elsők között jelentette be, hogy újraindul a kerületben, a kerületi Fidesz pedig idén február végén jelentette be hivatalosan is, hogy Böröcz Lászlót indítja polgármesterként. Bár Böröcz nem tagja a helyi testületnek, ő és a Fidesz, illetve a kerületben összeborult jobboldali frakció minden adandó alkalommal igyekszik megnehezíteni V. Naszályi Márta dolgát. A Fidesz szerint viszont a polgármester nem hajlandó végrehajtani az általuk megszavazott döntéseket, emellett korrupcióval és vesztegetéssel is vádolják.

2019-ben bár szorosan, de az ellenzéki összefogás jelöltje, V. Naszályi Márta nyerte az I. kerületi választást, aki eleinte kényelmes többséggel vezette a kerületet. A többség viszont a ciklus közepére szép lassan elpárolgott: kezdetben a Jobbikból kivált két képviselő kezdett el a Fidesszel szavazni, de az i-re a pontot egy 2022-es időközi választás tette fel: az ellenzék elbukta az Országgyűlésbe beülő momentumos Gelencsér Ferenc megüresedett helyét, őt a fideszes Fazekas Csilla, Böröcz László korábbi munkatársa váltotta. Innentől kezdve

a Fidesz kényelmesen, akár a polgármestert megkerülve is hozhat döntéseket, vagy hátráltathat bizonyos folyamatokat. Ezt ki is használják.

A Fidesz az utóbbi időben több dologgal is megvádolta a polgármestert, illetve az általa vezetett önkormányzatot. A V. Naszályi ellen hozott vádak egyike a Ruszwurm cukrászda ügye – arról, hogy miért állt a bál cukrászdák miatt a kerületben, itt írtunk bővebben. Testületi többségét a jobboldali frakció ilyen esetekben is kihasználja: a „Ruszwurm-ügy” miatt vizsgálóbizottságot állítottak fel, ami „bűncselekményre utaló jeleket” fedezett fel.

A Fidesz polgármesterjelöltje legutóbb „jelentősen túlárazott” szerződések megkötéséről beszélt. A Ruszwurm-ügyhöz hasonlóan ez a történet is először az Indexen jelent meg: a lapnak Böröcz László azt állította, hogy az „Officium Irodafejlesztő Zrt.-vel több mint kétszeresen túlárazott szerződést kötöttek”. Böröcz szerint az önkormányzat a cégnek egy beléptetőrendszer kiépítésére és a karbantartás elvégzésére nagyságrendileg 17 millió forintot fizetett ki egy szerintük 8 millió forintos munkáért. Az ügy miatt a Fidesz-frakció feljelentést tett. A polgármester a szerződéssel kapcsolatban azt írta a Telexnek, hogy az szabályos és jogszerű beszerzési eljárás eredménye. Állítása szerint a három bekért ajánlatból a legolcsóbbat választották ki.

Böröcz László, a budavári Fidesz elnöke, polgármesterjelölt sajtótájékoztatót tart, mellette a Fidelitas aktivistái a Budavári Önkormányzat épületénél, 2024. február 29-én – Fotó: Hegedüs Róbert / MTI
Böröcz László, a budavári Fidesz elnöke, polgármesterjelölt sajtótájékoztatót tart, mellette a Fidelitas aktivistái a Budavári Önkormányzat épületénél, 2024. február 29-én – Fotó: Hegedüs Róbert / MTI

Böröczék azt is állítják, hogy mostanra az I. kerület működése gyakorlatilag ellehetetlenült. Megkeresésünkre a Fidesz jelöltje azt írta, hogy szerinte V. Naszályi „szemérmesen elhallgatja, hogy az összeférhetetlen viselkedése miatt sorban hagyják ott az önkormányzatot a szakemberek […] fél év alatt a hivatali dolgozók negyede felmondott, emellett a polgármester már a negyedik jegyzőjével dolgozik”.

Böröcz V. Naszályi Márta nem tudta elviselni, hogy újra a jobboldal került többsége a testületben, ezért „a polgármesteri tisztséget is lejáratta, amikor hatalmával visszaélve nem engedte a képviselők indítványait tárgyalni”.

V. Naszályi nem érti, mire alapozzák azt, hogy a „működésképtelenség határán táncol a kerület”. Szerinte a hivatal épp azért van nehéz helyzetben, mert a fideszes többség úgy módosította az szmsz-t, hogy az adminisztrációs terhek sokszorosukra nőttek. Azt pedig a polgármester tagadta, hogy a dolgozók negyede otthagyta volna a hivatalt, „ez egyszerűen nem igaz”, írta.

Szintén a jobboldali frakció kezdeményezése nyomán V. Naszályi ellen egy fegyelmi eljárás is zajlik, mert állításuk szerint a polgármester „sorozatos törvénysértései akadályozzák a képviselő-testület törvényes működését”. Lényegében azt mondják, hogy a polgármester számos képviselő-testületi határozatot egyszerűen nem hajt végre. V. Naszályi szerint viszont a Fidesz úgy módosította az szmsz-t, hogy azóta a jegyzői jelzés ellenére jogilag aggályos előterjesztésről is dönthet a képviselő-testület. Emellett azt is állítja, hogy „Fidesz-közeli közalapítványba próbálják kipumpálni az önkormányzati közpénzt”.

„Elvonják a pénzt, majd abban bíznak, hogy engem tehetnek felelőssé”

A polgármester tagadja a Fidesz által felhozott vádakat, és egyre többet kampányol a jobboldali frakció ellen. Az egymást követő korrupciós ügyeket, illetve vádakat korábban már „koncepciós eljárásnak” minősítette, nemrég pedig azt állította, hogy a Fidesz meg szeretné félemlíteni a hivatal dolgozóit, ezért fogadtak el megszorító indítványokat. V. Naszályi szerint ennek többek közt az is a része, hogy kilenc ember kirúgását kezdeményezték, és „listázni akarják” az önkormányzat jutalmazott dolgozóit.

Ezentúl például a 90. és 100. születésnapjukat ünneplők a jövőben nem kapnak virágcsokrot és csokit, de az ünnepi koszorúkra szánt összeget is elvonták.

A polgármester szerint a Fidesz képviselői rendszeresen törvénysértéssel, politikailag motivált szabotázzsal és hozzá nem értéssel vádolják az önkormányzat köztisztviselőit. Hozzátette: szerinte a fideszesek kimondták, hogy célzott tisztogatást akarnak a polgármesteri hivatalon belül. Azt írta,

a fideszes képviselők hatáskörükön jóval túllépve, munkaidőn kívül hívogatják a hivatali dolgozókat, közvetlenül próbálják utasítgatni őket.

A polgármester azzal is vádolja a Fideszt, hogy a képviselők „hadat üzenetek” a kerületieknek, mivel a „fideszes forráselvonások” miatt nem lesz pénz például a gyalogátkelőhelyek kiépítésére és az útjavítási munkákra sem. „Ebben a helyzetben az a Fidesz taktikája, hogy minden módon akadályozni próbálja a normális működést és a további fejlesztéseket. Elvonja a köztisztaságra és a zöldfelületek fejlesztésére szánt forrásokat, mert abban bízik, hogy ezáltal elhanyagolt és szemetes lesz a kerület, amiért majd engem tehetnek felelőssé” – írta a polgármester.

V. Naszályi szerint ha a fideszeseknek tényleg fontos lenne a közterületek tisztasága, akkor megszavaznák az erre szánt forrásokat: „ha tényleg fontos volna, hogy kapjanak támogatást a kerületi idősek és kismamák, akkor megszavaznák a rendeletmódosítást; ha tényleg fontos volna a hivatali dolgozók terheinek csökkentése és az ügyintézés gyorsítása, akkor nem akarnának munkatársakat elbocsátani, és nem vonnák el a béremelésüket” – fogalmazott.

A polgármesterrel ellentétben Böröcz László azt állítja, hogy nem ők lehetetlenítették el a fejlesztéseket, hanem a „polgármester asszony regnálása óta a kerület fejlődése egyszerűen megállt”. Hozzátette, bár a polgármester azt mondja, hogy nem tudnak virágcsokrot, csokoládét és koszorút venni, ez nem igaz: „az önkormányzati rendezvények soron 40 millió forint áll polgármester asszony rendelkezésére, amiből nyilván ezeket a tételeket is finanszírozni tudja”. A polgármester által ellehetetlenítettnek minősített beruházások Böröcz szerint szerepelnek a költségvetésben a tartalékok között.

Harc a kerületi újságért

Előző héten abból is kisebb botrány volt az I. kerületben: a kormánypárti többség közbenjárásával gyakorlatilag kivették a kerületi lapot V. Naszályi kezéből. A februárban újra kiadott Várnegyed című lappal Böröcz egy képet is megosztott, amihez azt írta, hogy „az újság korábbi megszűnésének oka, hogy a polgármester és stábja számos kifizetetlen számlát halmozott fel, ezért a nyomda felmondta a szerződést”. Ezzel szemben V. Naszályi azt állítja, hogy a lap kiadását a fideszes többség állíttatta le, a kiadását pedig egy fideszes vezetésű külső médiacéghez rendelték.

A polgármester szerint a Várnegyed – azaz a kerületi pénzből kiadott újság – jelenleg „kormánypárti politikai kampány és szórakoztatónak szánt tartalmak furcsa keveréke”.

Szerinte az újság hozzá eljuttatott kérdései is már önmagukban hazugak voltak, ő pedig nem kíván részt venni a „választók akaratával szemben, párhuzamosan működtetett »önkormányzat« népszerűsítésében”, így bojkottálta a lapot. Böröcz László azt írta, hogy az újságból korábban annyi derülhetett ki a helyeiknek, hogy a polgármester „igazi ezermester, egy személyben ért mindenhez”, és szerinte a polgármester feltételekhez kötötte a képviselők megjelenési lehetőségét. Hozzátette: „nem igaz a polgármester azon állítása, hogy a jobboldali képviselőkön múlt volna a nyomdai szerződés és ezáltal az újság sorsa”.

A 2019-es választási eredményekből kiindulva az ellenzéknek nem lesz egyszerű a kerület megtartása a Fidesz által megnehezített pályán. Az I. kerület alapvetően jobboldalinak számít: egészen 2019-ig jobboldali vezetése is volt. V. Naszályi több mint 20 év után váltotta le a fideszes Nagy Gábor Tamást, így 48,3% – 47,3% aránnyal, mindössze 121 szavazattal kapott ki a Fidesz jelöltje (a harmadik jelölt, a független Jakab-Novák Eszter mindössze a szavazatok 4,35%-át szerezte meg). 2024-re eddig ismét hárman jelentkeztek be a polgármesteri székért: a regnáló polgármester és a fideszes Böröcz László mellett új szereplőnek számít a Kétfarkú Kutyapárt jelöltje, Nánásiné Abonyi Gyöngyi. Ha a 2019-eshez hasonló helyzet áll elő, akkor ismét előfordulhat, hogy akár 10-20 szavazat döntsön majd valaki javára.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!