A Kutyapárt kifarol Juhász Péter mögül, miután a Momentum beállt mögé

2024. február 5. – 14:28

A Kutyapárt kifarol Juhász Péter mögül, miután a Momentum beállt mögé
Kovács Gergely és Juhász Péter – Forrás: Juhász Péter Facebookja

Másolás

Vágólapra másolva

Kifarolt a Kétfarkú Kutya Párt Juhász Péter mögül a budapesti V. kerületben, miután a Momentum bejelentette, hogy visszaléptetik a saját belvárosi jelöltjüket, Kerpel-Fronius Gábort, és helyette ők is Juhászt támogatják polgármesterjelöltként. Erről a párt a hétvégi küldöttgyűlésén szavazott, tudta meg a Telex, ezt pedig Kovács Gergely is megerősítette nekünk.

Kovács Gergely, a Kutyapárt társelnöke a Telexnek erről azt mondta: „Mi a kampány elején azt kértük a Juhitól, hogy ha MKKP-s jelölt, akkor ne nagyon kampányoljon együtt ellenzéki politikusokkal, mert mi szeretnénk ezektől a pártoktól továbbra is megtartani a távolságot. A Momentum már visszalépett a javára, és mára úgy tűnik, lassan az egész ellenzék beáll mögé.”

„Ebben a helyzetben az tűnik a legjobb megoldásnak, ha Juhi függetlenként folytatja, hiszen nyilván nem várható el egy olyan ellenzéki jelölttől, akit sok ellenzéki párt támogat, hogy ne is mutatkozzon velük, hiszen együtt kell kampányolniuk a következő hónapokban”. Kovács szerint egyébként ők sem számítottak arra, hogy Juhász egy hónap alatt ilyen sikeres lesz a többi pártnál, de „idáig elvittük”. Egyébként pedig minden jót kíván Juhásznak.

A nemrég átírt új választási rendszer szerint fővárosi listát az a párt állíthatna, amelyiknek legalább három kerületben van polgármesterjelöltje, vagy főpolgármester-jelöltet indít. Főpolgármester-jelöltje biztosan nem lesz a Kutyapártnak, ezt már korábban bejelentették. Juhász Péterrel három kerületben viszont megvolt a polgármesterjelöltjük. Kovács Gergely a 12. kerületben, Hegyvidéken, Nagy Dávid pedig Újpesten indul. Juhásszal az V. kerületet is elhagyja a Kutyapárt, Kovács Gergely azt mondta,

harmadik jelöltként az I. kerületben indítanak polgármesterjelöltet, Nánásiné Abonyi Gyöngyit, aki az eredeti tervek szerint képviselőjelöltjük lett volna a kerületben.

A Kutyapárt a kezdetektől azt állítja, ők nem akarnak közösködni a többi ellenzéki párttal, helyette inkább a „kétlépcsős összefogásban” hisznek: ha valamelyik ellenzéki párt belép a sztoriba, akkor ők kilépnek.

Juhász Péter erről a Telexnek azt mondta, ő is csak a hétvégi szavazás után értesült arról, hogy a Kutyapárt úgy döntött, nem támogatja tovább őt, de köszöni nekik az eddigi munkájukat. Arról is beszélt, ő mindig arra törekedett, hogy független jelöltként induljon, minél több párt támogatásával, és valóban lehetséges, hogy a Momentumon kívül még más ellenzéki pártok is beállnak mögé a következő hetekben.

Juhászon kívül még egy ellenzéki jelölt van a Belvárosban: az ellenzék helyi frakcióvezetője, Kovács Alex Gábor. Korábban mindketten jelezték már, hogy nyitottak lennének egy előválasztásra. Mellettük még a Mi Hazánk is indít saját jelöltet, Szikora Istvánt.

Az V. kerület egyébként nehéz terepnek számít az ellenzéknek: a fideszes Szentgyörgyvölgyi Péter 2014 óta a Belváros polgármestere, előtte pedig két cikluson át Rogán Antal vezette a kerületet. 2019-ben a Fidesz polgármesterjelöltje a szavazatok 52,49 százalékával nyert, ellenfele, az MSZP-s Tüttő Kata 42,47 százalékot gyűjtött össze. Juhász egyszer már próbálkozott a V. kerületben: 2014-ben is indult a polgármesteri posztért a Belvárosban, de alulmaradt, és a fideszes Szentgyörgyvölgyi Péter nyert, aki azóta is a kerület polgármestere. Juhász a kompenzációs listáról jutott be a kerületi képviselő-testületbe, így önkormányzati képviselő lett belőle.

Bár Karácsony Gergely főpolgármester tavaly októberben még optimistán azt ígérte, heteken belül létrejöhet az ellenzéki megállapodás Budapesten, a hónapok csak teltek, megállapodás meg csak nem lett. Helyette egyre több saját polgármesterjelöltet jelentenek be a pártok. Budapesten a huszonháromból tíz kerületben vannak viták, a megyei jogú városok közül pedig például Egerben, Győrben, Miskolcon és Szolnokon is megy az izmozás. Vezető ellenzéki politikusokkal beszélgetve kiderült, hogy még karácsony előtt megakadtak a tárgyalások a közös fővárosi listáról és a polgármesterjelöltekről. Nagyon úgy tűnik, azóta is meg vannak akadva. A korábban csodafegyvernek tekintett előválasztás pedig mintha kezdene elúszni.

Karácsony Gergely ezután levelet küldött a pártelnököknek: február közepéig adott határidőt a pártoknak, hogy megállapodjanak a polgármesterjelöltekről. Ahol ez nem sikerül, ott pedig előválasztást javasolt. Megnevezte azt is, hogy a vitás kerületekben ő melyik jelöltet támogatja.

Részleges összeállások időközben már történtek néhány kerületben: Újbudán a Jobbik kivételével minden ellenzéki párt beállt a DK jelöltje, László Imre mögé, aki jelenleg is a kerület polgármestere. Újpesten pedig csak a Momentum nem állt be a közös jelölt, a DK-s Trippon Norbert mögé. Itt a Kutyapárt is indít saját jelöltet, Nagy Dávidot.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!