A Momentum beállt Juhász Péter mögé a Belvárosban

2024. február 1. – 12:13

A Momentum beállt Juhász Péter mögé a Belvárosban
Juhász Péter, a Kutyapárt belvárosi polgármesterjelöltje, Donáth Anna, a Momentum elnöke és Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes – Forrás: Momentum / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

Visszalépteti a Momentum a saját jelöltjét, Kerpel-Fronius Gábort a budapesti V. kerületben, a párt ezentúl Juhász Péter mögé áll be a Belvárosban, aki egyébként a Magyar Kétfarkú Kutya Párt támogatásával indul az önkormányzati választáson.

Donáth Anna, a Momentum régi-új elnöke a csütörtöki sajtótájékoztatón azt mondta, reméli, Juhász eddigi korrupcióellenes tevékenységei, „emberségessége, tisztességessége” segíteni fog abban, hogy „a Belváros felszabaduljon”. Ezért támogatja a Momentum őt a továbbiakban, de Donáth szerint ez nem csak egy gesztus Juhász irányába, ezt az egész ellenzéki politizálás szimbólumának tartja. A Momentum elnöke ugyanis azt akarja, hogy mindenhol gyors megállapodás legyen az ellenzéki polgármesterjelöltekről.

Juhász abban bízik, hogy más pártok is követik a Momentum példáját, mert szerinte olyan jelölt kell a Belvárosban, aki „minél nagyobb választói réteget meg tud szólítani”.

Így (egyelőre) két ellenzéki jelölt maradt a kerületben: Juhász mellett az ellenzék helyi frakcióvezetője, Kovács Alex Gábor is indul a helyi ellenzéki képviselők támogatásával, és korábban már mindketten jelezték, hogy nyitottak lennének egy előválasztásra. Mellettük még a Mi Hazánk is indít saját jelöltet, Szikora Istvánt. A Momentum bejelentésére a másik ellenzéki jelölt, Kovács Alex úgy reagált, szerinte vele lehet leváltani a Fideszt a kerületben, mert Juhász Péter egyszer már kikapott a Belvárosban. Juhász 2014-ben is indult a polgármesteri posztért, de akkor alulmaradt.

Az V. kerület nehéz terepnek számít az ellenzéknek: a fideszes Szentgyörgyvölgyi Péter 2014 óta a Belváros polgármestere, előtte pedig két cikluson át Rogán Antal vezette a kerületet. 2019-ben a Fidesz polgármesterjelöltje a szavazatok 52,49 százalékával nyert, ellenfele, az MSZP-s Tüttő Kata 42,47 százalékot gyűjtött össze.

Januárban a Závecz Research felmérést is készített a kerületben, ami a Telexhez is eljutott. Eszerint a jelenlegi fideszes polgármester, Szentgyörgyvölgyi 37 százalékon áll, Kovács Alex Gábor 27 százalékon, Juhász Péter 11 százalékon, az akkor még versenyben lévő Kerpel-Fronius pedig 9 százalékon.

Bár Karácsony Gergely főpolgármester tavaly októberben még optimistán azt ígérte, heteken belül létrejöhet az ellenzéki megállapodás Budapesten, a hónapok csak teltek, megállapodás meg csak nem lett. Helyette egyre több saját polgármesterjelöltet jelentenek be a pártok. Budapesten a huszonháromból tíz kerületben vannak viták, a megyei jogú városok közül pedig például Egerben, Győrben, Miskolcon és Szolnokon is megy az izmozás. Vezető ellenzéki politikusokkal beszélgetve kiderült, hogy még karácsony előtt megakadtak a tárgyalások a közös fővárosi listáról és a polgármesterjelöltekről. Nagyon úgy tűnik, azóta is meg vannak akadva. A korábban csodafegyvernek tekintett előválasztás pedig mintha kezdene elúszni.

Karácsony Gergely ezután levelet küldött a pártelnököknek: február közepéig adott határidőt a pártoknak, hogy megállapodjanak a polgármesterjelöltekről. Ahol ez nem sikerül, ott pedig előválasztást javasolt. Megnevezte azt is, hogy a vitás kerületekben ő melyik jelöltet támogatja. A mindig is közös indulást reklámozó MSZP ezután újra kifejtette véleményét arról, hogy „elküldik őket a francba”, ha nem indulnak együtt a többiekkel a választáson. A Momentum viszont ezt inkább okosban oldaná meg: azzal álltak elő, hogy legyen két külön lista Budapesten, mert ők nem akarnak Gyurcsány Ferenccel egy listán mutatkozni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!