A Belváros lehet az első kerület, ahol ellenzéki előválasztást tarthatnak

2024. január 5. – 13:32

A Belváros lehet az első kerület, ahol ellenzéki előválasztást tarthatnak
Juhász Péter, Kerpel-Fronius Gábor, Kovács Alex – Fotó: Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Mind a három ellenzéki jelölt nyitott egy esetleges előválasztásra a budapesti V. kerületben, így a Belváros az első olyan kerület, ahol a jelöltek beleállnának abba, hogy egy előválasztással döntsék el, melyikük lesz a Fidesz kihívója a júniusi önkormányzati választáson.

A Belvárosban pedig van bőven induló: a Momentum Kerpel-Fronius Gábor jelenlegi főpolgármester-helyettest indítja, az ellenzék helyi frakcióvezetője, Kovács Alex Gábor is indul a helyi ellenzéki képviselők támogatásával, és decemberben Juhász Péter is bejelentkezett a posztra a Kétfarkú Kutya Párt támogatásával. Mellettük még a Mi Hazánk is indít saját jelöltet: Szikora Istvánt.

Az V. kerület pedig nehéz terepnek számít az ellenzéknek: a fideszes Szentgyörgyvölgyi Péter 2014 óta a Belváros polgármestere, előtte pedig két cikluson át Rogán Antal vezette a kerületet. 2019-ben a Fidesz polgármesterjelöltje a szavazatok 52,49 százalékával nyert, ellenfele, az MSZP-s Tüttő Kata 42,47 százalékot gyűjtött össze.

Az ellenzéki előválasztási javaslatról Kovács Alex azt írta: szerinte „az ellenzék csak egységben győzhet”, mert a megosztottságuk csak a Fidesznek kedvez. Még levélben is fordult a jelölő szervezetekhez, hogy egyeztessék az előválasztás részleteit. Ő maga állítása szerint készen áll egy olyan előválasztásra, ami „a lehető legjobban hasonlít a valódi választásra”.

Ezután megkerestük az eddig bejelentkezett két ellenzéki pártot, a Momentumot és a Kutyapártot, hogy ők nyitottak lennének-e az előválasztásra. A Momentum azt írta, a párt „mindenhol nyitott és készen áll az előválasztásra. Ennek részleteit, menetrendjét és szabályait a pártoknak és az ebben résztvevő civileknek közösen kell kidolgozniuk, egyeztetniük. Az előválasztás az az eszköz, ami képes lezárni az ellenzéken belüli vitákat. Az előválasztás révén a választók mondhatják meg, kit támogassanak a pártok, és nem a pártok döntik el, kit kell támogatni az állampárti jelölttel szemben a választóknak. Az önkormányzati választások során a Momentumon nem fog múlni, hogy minden településen egy közös jelölttel induljunk a Fidesz ellen”.

A Kutyapárt nem válaszolt, jelöltjük, Juhász Péter viszont már azt írta ki a Facebookra: „Legyen előválasztás!”. Ezt pedig mindenképp szükségesnek tartja, szerinte ő maga ezért is jelent meg a Belvárosban. Azt állítja, az ő bejelentkezéséig a másik két jelölt nem is beszélt előválasztásról. Bár Juhász szkeptikusnak is tűnik: „Félek, hogy ez csak színjáték, mert erősen emlékeztet a mindenhol jelenlévő DK-Momentum párharcra. Hisz itt is a DK-s Molnár Gyula kabinetfőnöke Kovács Alex, és a Momentum erős embere, Kerpel-Fronius Gábor a jelöltek”.

A belvárosi ellenzéki jelöltek nyitottsága az előválasztásra azért is érdekes, mert több kerületben még késhegyig menő viták zajlanak, és valószínűleg nem tudnak megegyezni a pártok. Az ellenzéki pártok a tavalyi parlamenti választás eredményeit látva abban bíznak, hogy Budapesten több kerületben győzhetnek, mint 2019-ben, ezért komoly tétje van, hol melyik párt jelöltje kerül a szavazólapra. Ebben a cikkben több ellenzéki párt vezető politikusával beszélgettünk arról, hol tartanak az ellenzéki tárgyalások a fővárosban néhány hónappal az önkormányzati választás előtt.

Kerületi adok-kapok

Amikor Juhász Péter decemberben bejelentette, hogy elindul, az őt támogató párttal, a Kutyapárttal be is szóltak a többi ellenzéki jelöltnek. Szerintük Kerpel-Froniust a Momentum „ejtette le” a Belvárosba, és ő túlságosan „kompromisszumkereső”. De „biztosak abban, hogy a főváros egyik legkorruptabb kerületében, Rogán Antal helyi embereivel megküzdeni és vezetni a kerületet sokféle készségre lehet szükség, de kompromisszumkészségre a legkevésbé. De Kerpel-Froniusszal van egy nagyobb probléma is, nevezetesen, hogy az ember három mondatot nem tud mondani arról, hogy ő végül is mit is csinált az elmúlt négy és fél évben Budapesten alpolgármesterként”. Kerpel-Fronius személyéről is megkérdeztük a Momentumot, erre viszont nem válaszoltak, mindössze annyit, hogy ő a párt jelöltje.

Kovács Alexről pedig a Kutyapárt és Juhász azt írták, ő „nemcsak megszavazta a kerület ingatlanvagyonának kijátszását lehetővé tevő helyi rendeletet, de ő maga is haszonélvezője volt. 26 évesen, helyi önkormányzati képviselőként jutott hozzá egy Falk Miksa utcai 82 négyzetméteres önkormányzati lakáshoz 50 százalék kedvezménnyel”. Erre Kovács úgy reagált, ő nem „kapta”, hanem megvette az addig bérelt ingatlanát 17 évvel ezelőtt, „ugyanolyan feltételekkel, mint rengeteg belvárosi a rendszerváltás után. A megvásárolt ingatlan pedig azóta is szerepel vagyonnyilatkozataimban, senki előtt sem titok”. Kovács szerint erről Juhász is tudott – például akkor, amikor néhány hete alpolgármesteri pozíciót ajánlott neki, cserébe a visszalépéséért.

Erről megkérdeztük a Kutyapártot is. Arra voltunk kíváncsiak, a párt szerint összefér-e, hogy a jelöltjük, Juhász állítólag alpolgármesteri pozíciót ajánlott valakinek, aki a párt szerint „haszonélvezője volt a kerület ingatlanvagyonának kijátszását lehetővé tevő helyi rendeletnek”, de választ nem kaptunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!