Elindul a Belváros polgármesteri székéért az ingatlanmutyikat évek óta dokumentáló Kovács Alex Gábor

2023. szeptember 13. – 13:26

Másolás

Vágólapra másolva

Elindul a 2024-es önkormányzati választáson a budapesti V. kerület polgármesteri székéért Kovács Alex Gábor, a kerületi ellenzék frakcióvezetője – derül ki a képviselő Facebook-posztjából. Kovács először 2006-ban lett önkormányzati képviselő a Belvárosban, így a nem túl erős kerületi ellenzék tapasztalt versenyzőjének számít.

Kovács bejelentkező posztjában azt írja: „Műemlékeinkből hotelek épülnek, számos közterületből vurstlit csinálnak: mintha az egész Belváros vigalmi negyed lenne, nem pedig otthon. Csodálkozunk, hogy a kerület lakossága drámaian csökken?” Megválasztása esetén ő azt vállalná, hogy „leállítja a sokmilliárdos közvagyon elherdálását, és a helyiek érdekét helyezi a külső érdekek elé”.

A belvárosi önkormányzat a rendszerváltáskor szinte páratlan ingatlanvagyont örökölt, irodák, raktárak és üzlethelyiségek százai kerültek a tulajdonába. Ezt a vagyont a kerület vezetése azóta fokozatosan értékesíti, nagy részét korábban a „belvárosi módszerrel” áron alul adták el haveri cégeknek (erről itt írtunk bővebben). Ellenzéki frakcióvezetőként Kovács Alex Gábor évek óta dokumentálja ezeket az ügyeket, többször is figyelemfelhívó akciókkal tiltakozott az ingatlanok haveroknak való kiárusítása ellen.

Kovács bejelentése viszont nem jelenti azt, hogy automatikusan minden ellenzéki párt be fog mögé állni. Ellenzéki forrásaink szerint több párt is kinézte magának a kerületet, ahol „ejtőernyősként” az ország más részéről származó politikusokat indítanának polgármesternek. Az tehát még kérdés, hogy ők hogy fogják az indulást lemeccselni a korábban MSZP-s, ma már inkább függetlennek számító Kováccsal.

Az ejtőernyőzés amúgy 2019-ben nem jött be az ellenzéknek: akkor a korábban a XII. kerületben politizáló MSZP-s Tüttő Kata volt a közös jelöltjük. Ő annak ellenére kapott ki csúnyán, hogy a Belvárost határoló összes kerületben az ellenzék győzött. Egy évvel korábban, a 2018-as parlamenti választáson az LMP-s Csárdi Antal ráadásul több szavazatot kapott a kerületben, mint a fideszes Hollik István, tehát elvileg nyerhető lett volna nekik a Belváros.

Ezek alapján az V. kerületben jövőre is szoros lehet az önkormányzati választás, kérdés, végül miben egyeznek majd meg az ellenzéki pártok.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!