Belvárosi módszer: feltette az Ingatlan.com-ra az önkormányzat kiadó üzlethelyiségeit az ellenzéki képviselő

2022. június 10. – 16:09

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Feltette az Ingatlan.com-ra a belváros kiadó üzlethelyiségeit Kovács Alex Gábor ellenzéki képviselő, mert attól félt, azok haveroknál fognak kikötni, ha nem hirdetik meg őket elég nyilvánosan. A belvárosi önkormányzat május 31-én döntött arról, hogy újabb 44 nem lakás célú ingatlanját adná bérbe, azokat viszont csak a honlapján és egy újságban hirdette meg, nagyobb nyilvánosság előtt nem.

A dolog jelentőségét az adja, hogy az ingatlanokat egy év bérleti viszony után 10 százalékos árengedménnyel vehetik meg a bérlők, sokszor ráadásul igencsak baráti értékbecslés után. A most kiadandó ingatlanok között van egy Városház utca 16. szám alatti üzlethelyiség is, amelynek értékét most négyzetméterenként körülbelül egymillió forintra becsülték. Ugyanebben az épületben 2018-ban Schadl György is vett egy szintén földszinti üzlethelyiséget, tőle viszont még csak 389 ezer forintot kértek el négyzetméterenként.

Az úgynevezett „belvárosi módszer” lényege, hogy ismerősök, rokonok és barátok kibérelnek önkormányzati ingatlanokat, majd ezeket egy év bérlés után kedvezményesen vásárolják meg, akkor is, ha korábban az üzlethelyiségekben és irodákban igazi gazdasági tevékenységet nem végeztek.

A gyakorlat legjobb példája az általunk is körüljárt Gerlóczy utca 3. esete. Ezt a XIX. századi ingatlant az önkormányzat nyolc részben adta ki, majd el, összesen 55 millió forintért, miközben piaci ára legrosszabb esetben is 300 millió forint lenne. A többségi vevő pedig nem más, mint Rogán Antal jobbkezének sógora, Pozsgai Péter.

A Gerlóczy utcához hasonlóan számos ingatlan került még így barátok tulajdonába, újra meg újra felvetve a korrupció gyanúját. A módszernek pedig fontos része, hogy a bérbe adott ingatlanokat nem hirdetik meg nagy nyilvánosság előtt, csak a Mai Belváros nevű újságban és az önkormányzat honlapján. Kovács Alex Gábor ellenzéki önkormányzati képviselő azért töltötte fel most az Ingatlan.com-ra, hogy felhívja a figyelmet a korrupció lehetőségére.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!