Újabb 44 ingatlant ad bérbe a Belváros, amelyek megint a haverok tulajdonában végezhetik

2022. május 31. – 14:55

Másolás

Vágólapra másolva

Újabb 44, mostanáig használaton kívül álló ingatlan bérbeadására írt ki pályázatot az V. kerület július 4-i határidővel – tudta meg a Telex. A nem lakás célra felhasználható, főleg irodaként, raktárként és üzletként használható ingatlanokat egy év bérleti viszony után kedvezménnyel vásárolhatják majd meg a bérlők, ami már korábban is ismételten felvetette a korrupció lehetőségét.

A „belvárosi módszerként” elhíresült gyakorlat lényege korábban az volt, hogy az V. kerületi önkormányzat baráti cégeknek adott ki ingatlanokat, majd az ide vonatkozó jogszabályoknak megfelelően egy év bérleti viszony után a bérlők 30 százalékos kedvezménnyel vásárolhatták meg azokat. Néhány hete írtuk meg, hogy az önkormányzat, valószínűleg a csökkenő bevételei miatt, 30-ról 10 százalékra csökkentette a kedvezmény mértékét. A most bérlésre kínált ingatlanokra tehát már majd ez a 10 százalékos engedmény lesz érvényes egy év után.

A szabályozás ugyan önmagában nem lenne problémás, a használata azonban újra meg újra felvetette a korrupció gyanúját. A gyakorlatban ugyanis sokszor

  • az ingatlanok értékét a valódi piaci érték alá becsülik;
  • a bérlők az egyéves bérleti időszak alatt nem végeznek valódi üzleti tevékenységet az ingatlanokban;
  • a pályázatokat nem hirdetik meg nagy nyilvánosság előtt;
  • az ingatlanokat külön-külön helyiségekre bontva adják bérbe, majd értékesítik, miközben egyben sokkal értékesebbek lennének.

A módszer egyik legjobb példája az általunk is körüljárt Gerlóczy utca 3. esete. A budapesti Városháza szomszédságában található telken egy nyolc részre osztott ingatlan áll, aminek a részeit az önkormányzat külön-külön adta bérbe cégeknek. A bérlők viszont semmilyen gazdasági teljesítményt nem végeztek az üzlethelyiségekben, ehelyett az egyéves minimális bérleti viszony lejárta után kedvezményes áron vásárolták meg az ingatlant. Ez itt azt jelentette, hogy a legszerényebb becslések szerint is 300 millió forint körüli értékű, 19. századi ingatlant nyolc részletben 55 millió forintért adta el az önkormányzat, nagyrészt a Rogán Antalhoz köthető Pozsgai Péternek.

A most pályázatra kiírt 44 ingatlan között ott vannak mások mellett a következők is:

  • hat ingatlan a Ferenciek tere 7–8. alatt;
  • három ingatlan a Bajcsy-Zsilinszky út 74. alatt;
  • három ingatlan a Ferenciek tere 2. alatt;
  • két ingatlan a Városháza utca 3–5. alatt.

Az éves bérleti díj normális esetben az ingatlan piaci árának 8 százaléka, de használati tevékenységtől függően ez lehet magasabb vagy alacsonyabb is. Így például ha valaki „lakossági kisipari szolgáltatás” címén veszi ki az ingatlant, függetlenül attól, hogy csinál-e ott valamit, csak az ingatlan árának 3 százalékát köteles bérleti díjként kifizetni. Azt is csak 12 hónapon keresztül, mert utána, ha szerencséje van, baráti értékbecsléssel és 10 százalék kedvezménnyel vásárolhatja meg a helyiséget.

Néhány napja jött ki egyébként az Átlátszó önkormányzatokat vizsgáló átláthatósági jelentése, amelyben minden vizsgált önkormányzat közül a budapesti V. kerület teljesített legrosszabbul. A jelentés 80 pontos skálán osztályozza az önkormányzatok működésének átláthatóságát, ezen Belváros-Lipótváros 23 pontot ért el, alulmúlva a szintén kormánypárti vezetésű Debrecent és Győrt is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!