Egymillióra becsüli a Belváros egyik üzlethelyisége négyzetméterét, a szomszédban Schadl György pár éve még 400 ezret sem fizetett

2022. június 9. – 08:20

frissítve

Egymillióra becsüli a Belváros egyik üzlethelyisége négyzetméterét, a szomszédban Schadl György pár éve még 400 ezret sem fizetett
A Városház utca 16. szám alatti üzlethelyiség 2021. tavaszán – Fotó: Bakró-Nagy Ferenc / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Bérbe adná a Városház utca 16. alatti üzlethelyiségét a belvárosi önkormányzat, írja az Rtl. Emiatt értékbecslést kellett készíteniük, ugyanis a forgalmi érték alapján határozzák meg az éves bérleti díjat, ami általában a forgalmi érték 8 százaléka (néhány, a pályázati kiírásban említett esetben ennél alacsonyabb is lehet).

A 123 négyzetméteres üzlet értékét 126,8 millió forintban állapították meg, ami négyzetméterenként egymillió forintnál is több. 2018-ban ugyanebben az épületben, egy szintén földszinti üzlethelyiség eladásakor Schadl Györgytől 389 ezer forintot kértek, egy másikért 2021-ben pedig 755 ezer forintot.

Az eladási árat a kerület szerint független igazságügyi szakértő szakvéleménye alapján határozták meg, a kerületben az átlag négyzetméterár már 2019-ben is egymillió forint körül alakult, azóta pedig – mint mindenhol máshol – ugrásszerűen nőtt is.

Az önkormányzat a tervek szerint 44 ingatlant ad majd bérbe, amiket egy év után akár meg is vásárolhatják a bérlők, ráadásul a vételárból kedvezmény is jár nekik, aminek mértékét az önkormányzat a közelmúltban 30-ról 10 százalékra csökkentette.

A most pályázatra kiírt 44 ingatlan között ott vannak mások mellett a következők is:

  • hat ingatlan a Ferenciek tere 7–8. alatt;
  • három ingatlan a Bajcsy-Zsilinszky út 74. alatt;
  • három ingatlan a Ferenciek tere 2. alatt;
  • két ingatlan a Városháza utca 3–5. alatt.

Az rtl.hu megkérdezte a fideszes Szentgyörgyvölgyi Péter vezette V. kerületi önkormányzatot is, ám kérdéseikre nem érkezett válasz.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!