A Momentum borítana, a DK terjeszkedne – előválasztás dönthet a vitás budapesti kerületekben

Legfontosabb

2023. november 2. – 20:07

A Momentum borítana, a DK terjeszkedne – előválasztás dönthet a vitás budapesti kerületekben
Karácsony Gergely beszédet mond az önkormányzati választás eredményváró rendezvényén az őt támogató ellenzéki pátok politikusainak gyűrűjében, 2019. október 13-án – Fotó: Mónus Márton / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Karácsony Gergely azt ígérte, heteken belül megszülethet a megállapodás az ellenzéki pártok kerületi polgármesterjelöltjeiről. Több kerületben azonban még késhegyig menő viták zajlanak, és valószínűleg nem tudnak megegyezni a pártok. Ezeken a helyeken ismét előválasztás dönthet, valamikor a jövő év elején. A pártok többsége támogatná a 2019-ben győztes kerületi polgármesterek újrázását, a Momentum azonban a hét elején bejelentette: ráindul a szocialista Horváth Csabára Zuglóban. Az ellenzéki pártok a tavalyi parlamenti választás eredményeit látva abban bíznak, hogy Budapesten több kerületben győzhetnek, mint 2019-ben, ezért komoly tétje van, hol melyik párt jelöltje kerül a szavazólapra. Több ellenzéki párt vezető politikusával beszélgettünk arról, hol tartanak az ellenzéki tárgyalások a fővárosban hét hónappal az önkormányzati választás előtt.

„Vállalom, hogy heteken belül létrehozom az ellenzéki pártok budapesti szövetségét a jövő évi önkormányzati választásra. Azzal, akivel lehet. Mindenki eldöntheti, hogy akar-e a közös sikerből részesülni.” Magabiztos ígéretet tett Karácsony Gergely október 23-án a Fővárosi Önkormányzat és civil szervezetek közös tüntetésén az Oktogonon.

A főpolgármester pár nappal korábban arról beszélt a Partizán műsorában, hogy az ellenzéki pártok között jól állnak a fővárosi tárgyalások, és már csak egy-két olyan kerületben van érdemi vita, ahol a 2019-es önkormányzati választáson a Fidesz polgármesterjelöltje nyert. Karácsony ma már inkább a tárgyalásos megállapodást preferálja, de nem tartja kizártnak, hogy lesz pár kerület, ahol előválasztáson dőlhet el, ki lesz az ellenzéki pártok közös polgármesterjelöltje.

A 2019-es választáson a 23 kerületből 14-ben nyertek az ellenzéki pártok polgármesterjelöltjei, 7 kerületet fideszes jelölt húzott be, míg 2 kerületben a Fidesz támogatásával induló független polgármester győzött. Karácsony és az ellenzéki pártok nagy reményekkel várják a jövő júniusi választást Budapesten:

a tavalyi országgyűlési választás fővárosi eredményei és a felmérések alapján arra számítanak, hogy több, most még fideszes vezetésű kerületet is elhozhat az ellenzék.

A tavalyi parlamenti választáson a 18 budapesti választókerületből 17-ben az összellenzéki jelölt nyert, de a közvélemény-kutatások is azt mutatják, hogy Budapesten csökkent a Fidesz népszerűsége.

Az ellenzéki siker előfeltétele, hogy mindenhol közös jelölttel tudjanak felállni a Fidesszel szemben. Ebben nincs is vita köztük, a jelöltek személyében azonban koránt sincs ekkora konszenzus mindenhol. A megállapodásokat nehezíti, hogy 2019-hez képest most nincsenek összellenzéki egyeztetések, csak kétoldalú tárgyalásokra ülnek le a pártok vezetői. Ezeken az egyeztetéseken ráadásul nemcsak egy-egy kerületi polgármesterjelöltről van szó, hanem egy csomagban akarnak megállapodni a fővárosi és vidéki polgármesterjelöltekről is. Karácsony Gergely főpolgármester-jelölti támogatását is várhatóan csak azután jelentik be, ha minden kerületben sikerül megegyezni.

A tárgyalások jelenlegi állásáról több ellenzéki párt vezető politikusával beszélgettünk az elmúlt napokban. Többségük Karácsonyhoz hasonlóan úgy véli, hogy még idén megállapodhatnak, de szerintük egyáltalán nincsenek elkésve. A 2019. októberi választás előtt is mindössze négy hónappal, júniusban nyerte meg a főpolgármester-jelölti előválasztást Karácsony Gergely, míg Ferencvárosban csak az augusztusi előválasztás után dőlt el Baranyi Krisztina indítása.

Információink szerint a DK, az MSZP, az LMP és a Párbeszéd azt az alapelvet szeretné érvényesíteni, hogy a 2019-ben győztes fővárosi polgármesterek automatikusan újraindulhassanak jövőre. A legutóbbi választáson a DK három kerületben nyert, de alig négy hónappal később átcsábított két szocialista polgármestert, Kiss Lászlót és Szaniszló Sándort, majd tavaly októberben Újpest momentumos polgármestere, Déri Tibor is átment a DK-ba. Az MSZP-nek a távozások után is még négy kerületi polgármestere maradt, míg a Momentumnak már csak egy: Soproni Tamás Terézvárosban. Igaz, a civil színekben induló Pikó András józsefvárosi vezető a Momentum fővárosi frakciójába ült be.

A közvélemény-kutatások szerint ugyanakkor a Momentum ma már jóval erősebb, mint az MSZP, de a fővárosban a DK-tól sincs annyira lemaradva. Nem véletlen, hogy elégedetlenek a status quóval, és több helyet követelnek maguknak a Fővárosi Közgyűlésben. Emiatt viszont jó pár kerületben szembe találták magukat más pártokkal, amelyek a Momentum sokszor következetlen tárgyalási technikáját kritizálják.

  • A Demokratikus Koalíció (DK) a legnagyobb ellenzéki pártként négy kerületi polgármesterrel bővítené a fővárosi frakcióját: a hat regnáló kerületvezetője mellett Kőbányán (X. kerület), Pesterzsébeten (XX.), Csepelen (XXI.) és Budafok-Tétényben (XXII.) is szeretnék ők adni az ellenzék közös polgármesterjelöltjét.
  • A Momentumnak különösen fontos Belváros-Lipótváros (V. kerület), Zugló (XIV.), és a DK-hoz hasonlóan Csepel (XXI.) és Budafok-Tétény (XXII.). Emellett jó pár másik kerületben is jelezték már az igényüket az indulásra, és nem zárkóznak el a konfliktustól olyan kerületekben sem, amelyekben 2019-ben az ellenzék nyert.
  • A Magyar Szocialista Párt (MSZP) elsődleges célja az lehet, hogy megtartsa a megmaradt négy kerületét, de más pártokat beelőzve több más kerületben is bejelentettek jelölteket, például Kertvárosban (XVI.) és Rákosmentén (XVII.) is szocialista jelöltet ajánlanak az ellenzéknek.
  • A Párbeszéd-Zöldeknek a legfontosabb Karácsony Gergely főpolgármester-jelölti újrázása, de nagyon ragaszkodnak V. Naszályi Márta budavári (I. kerület) indulásához is.
  • Az LMP-nek jelenleg nincs képviselője a Fővárosi Közgyűlésben. Ezen mindenképp változtatnának, és a céljuk az, hogy legalább egy, de akár két kerületben is az LMP polgármesterjelöltje mögé álljon be a többi párt.
  • A Jobbik-Konzervatívok nem vesz részt az ellenzéki tárgyalásokban, szerintük ugyanis a pártoknak ki kell maradnia az önkormányzati választásból. A fővárosban egyébként is alacsony a párt támogatottsága, és nincs regnáló polgármestere.

Már ebből a fenti listából is jól látszik, hogy a pártok érdekei nem egy kerületben ütköznek. Nagyon úgy tűnik, hogy több helyen nem sikerül tárgyalásos úton megállapodniuk. Ezekben a kerületekben várhatóan előválasztás lesz jövő év elején vagy legkésőbb tavasszal, ennek részleteiről még idén megegyeznének.

Karácsony Gergely, az MSZP–Párbeszéd főpolgármester-jelöltje ellenzéki politikusok társaságában sajtótájékoztatóra érkezik Budapesten, a Szabadság híd pesti hídfőjénél, 2019. július 5-én – Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI
Karácsony Gergely, az MSZP–Párbeszéd főpolgármester-jelöltje ellenzéki politikusok társaságában sajtótájékoztatóra érkezik Budapesten, a Szabadság híd pesti hídfőjénél, 2019. július 5-én – Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

Momentum vs. DK

Az egyik ellenzéki csatatér Budafok-Tétény (XXII. kerület) lehet. Nem véletlenül, hiszen 2019-ben az ellenzéki pártok közös jelöltjeként induló momentumos Havasi Gábor mindössze 312 szavazattal kapott ki a fideszes Karsay Ferenctől. A Momentum nem tett le a vereség után a kerületről: a tavalyi országgyűlési választáson a párt jelöltje, Tóth Endre nyerte a helyi választókerületet, és már idén márciusban bejelentették, hogy ismét Havasi Gábort indítanák a következő önkormányzati választáson. Mindeközben a DK is kinézte magának a kerületet, és egy helyi önkormányzati képviselőt és pedagógust, Perlai Zoltánt jelöli, akinek a belső méréseik szerint komoly esélye lehet a győzelemre.

Egy májusban nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatás még a fideszes Karsay Ferencet mutatta a legesélyesebbnek. Egy százas skálán 59 pontot ért el a regnáló fideszes polgármester, míg Havasi Gábor 55, Perlai Zoltán pedig 44 pontot kapott.

Mivel a DK és a Momentum is ragaszkodik a budafok-tétényi jelöltjéhez, nagyon úgy néz ki, hogy itt előválasztás dönthet.

Hasonló a felállás Csepelen (XXI. kerület) is, ahol a DK Paál Géza önkormányzati képviselőt, a Momentum pedig egy másik képviselőt, Dukán András Ferenc oktatáspolitikust, a polgári engedetlenség miatt kirúgott tanárt indítaná polgármesterjelöltként.

Csepelen 2019-ben közel 10 százalékpontos előnnyel nyert a fideszes Borbély Lénárd, ám az elmúlt években a polgármester látványosan szembekerült Németh Szilárddal, a Fidesz választókerületi elnökével, végül ki is tették a pártból. Borbély egy helyi civil szervezet színeiben indulna újra jövőre, és nem kizárt, hogy lesz egy fideszes ellenfele is. Németh Szilárd már gőzerővel keresi Borbély potenciális kihívóját, még Lőrincz Tamás olimpiai bajnok birkózó neve is felmerült. A fideszes belharc miatt abban bíznak az ellenzéki pártoknál, hogy Csepelt elhódíthatják a jövő júniusi választáson.

Momentum vs. MSZP

Kedd délelőtt jelentette be a Momentum, hogy Zuglóban (XIV. kerület) nem támogatja a regnáló polgármestert, a szocialista Horváth Csabát. Rózsa András helyi önkormányzati képviselőt jelölik, aki a kampány miatt lemondott az alpolgármesteri posztjáról.

„A zuglói közélet megtisztulásának folyamata elindult, de a kerület intézményeit átszövő háló attól még létezik, hogy a hálót szövő pók már nincs hatalmon. Jövő júniusban lehetőségünk van arra, hogy befejezzük ezt a nagy munkát”

– mondta a Momentum jelöltjét támogató Hadházy Ákos, aki egy hasonló szituációban és hasonló szavakkal győzte le a regnáló zuglói MSZP-s országgyűlési képviselőt, Tóth Csabát a 2021-es ellenzéki előválasztáson. Igaz, akkor szinte az ország összes körzetében volt előválasztás.

A Momentum szimbolikus jelentőséget szán a zuglói választásnak, egyik forrásunk szerint kizárt, hogy a tárgyalások után beálljanak Horváth mögé, aki 2019-ben nagyon simán, a szavazatok több mint 50 százalékával nyerte itt a polgármester-választást. Rózsa András kész lenne az előválasztásra is, de a szocialista polgármester nemrég határozottan kijelentette, hogy ő nem nyitott az ötletre. Úgy tudjuk, az MSZP vezetése sem menne abba bele, hogy a 2019-ben győztes kerületekből egyedül Zuglóban legyen előválasztás. Egy szocialista forrásunk arról beszélt: könnyen láncreakciót indíthat el a Momentum bejelentése, hiszen ettől kezdve más kerületben sem tekinthetik egyértelműnek a regnáló ellenzéki polgármester támogatását.

Rákosmentén (XVII. kerület) is könnyen szembekerülhet az MSZP-vel a Momentum. A szocialisták már hónapokkal ezelőtt jelezték, hogy a veterán helyi politikusukat, Lukoczki Károlyt szeretnék az ellenzék polgármesterjelöltjének. Lukoczki 2010 óta önkormányzati képviselő a kerületben, de két országgyűlési választást is elvesztett Dunai Mónikával szemben a szocialisták jelöltjeként a választókerületben. A legjobb eredménye 37,2 százalék volt, ám ezeken a választásokon még nem volt ellenzéki összefogás, 2018-ban a Jobbiknak, az LMP-nek és a Momentumnak is volt jelöltje.

Információnk szerint a Momentum Gergely Bálintot indítaná, habár hivatalosan még nem nevezték meg a jelöltjüket.

„Azt gondoljuk, hogy egy fiatal, dinamikus jelölttel meglepetést lehet okozni a kerületben”

– fogalmazott a momentumos forrásunk.

A 2019-es választás előtt pár héttel halt meg a kerület népszerű fideszes polgármestere, Riz Levente. Az akkori alpolgármester, Horváth Tamás indult helyette, és simán legyőzte a DK-s Gy. Németh Erzsébetet. Sokak szerint azonban az elmúlt négy évben nem sikerült jól felépítenie magát, az ellenzék így a nyerhető kerületek között tartja számon Rákosmentét. Könnyen lehet, hogy itt is előválasztáson dőlhet el, hogy az MSZP vagy a Momentum adja az ellenzék közös jelöltjét, más párt ambíciójáról nem hallottunk.

Hasonlóan nagy kihívás lesz az ellenzéknek Belváros-Lipótváros (V. kerület) is, ahol a legutóbbi két választást a fideszes Szentgyörgyvölgyi Péter nyerte, előtte pedig két cikluson át Rogán Antal vezette a kerületet. 2019-ben a Fidesz polgármesterjelöltje több mint 10 százalékpontot vert az MSZP-s Tüttő Katára. A szocialista főpolgármester-helyettes nem próbálkozna újra az V. kerületben, a helyi ellenzék frakcióvezetője, Kovács Alex Gábor jelentkezett be polgármesterjelöltnek.

Kovács 2006 óta önkormányzati képviselő, nemrég pedig kilépett az MSZP-ből, és egy helyi szervezet (Tiéd a Belváros) jelöltjeként méretné meg magát a jövő júniusi választáson. Igen ám, csakhogy a Momentum főpolgármester-helyettese, Kerpel-Fronius Gábor is kinézte magának a belvárosi kerületet. A Momentum Zuglóhoz hasonlóan az V. kerületre is szimbolikus csatatérként tekint, és egy Rogán Antal elleni kampánnyal próbálnák azt visszahódítani a Fidesztől.

Kovács ezzel szemben inkább a helyi ügyekre koncentrálna, és nem zárkózik el az előválasztástól sem. Mivel nincs mögötte párt, nem tudják „beáldozni” az ő jelölését a tárgyalások során, és azt állítja: ő mindenképp elindul jövőre. Kérdés, hogy a Momentum belemegy-e az előválasztásba. A pártnál jelenleg abban bíznak, hogy az ellenzéki oldal többi szereplője Kerpel-Fronius mögé áll be, és Kovácsnak nem lesz más választása, mint hogy visszalépjen.

Még az V. kerületnél is nehezebb dolga lesz az ellenzéknek Kertvárosban (XVI. kerület), ahol a fideszes Kovács Péter a legutóbbi választást toronymagasan, a szavazatok 57,42 százalékával nyerte meg. Az MSZP Csizmazia Ferenc helyi önkormányzati képviselőt indítaná, őt támogatja a kerület országgyűlési képviselője, Vajda Zoltán is. Csizmazia már meg is kezdte az utcai kampányt, ám információink szerint a tárgyalásokon a Momentum jelezte, hogy itt is vannak polgármesterjelölti ambíciói. A XVI. kerületben sem teljesen kizárt, hogy előválasztás dönt az ellenzéki jelöltről, de egy forrásunk inkább arra tippelt, hogy sikerül megállapodniuk a pártoknak Csizmazia indulásáról.

Momentum vs. LMP

A Momentum az LMP-vel két kerületben találhatja szemben magát. Soroksáron (XXIII. kerület) Ritter Ottó önkormányzati képviselőt indítanák, míg az LMP Bereczki Miklóst, a helyi képviselő-testület egy másik tagját nevezte meg itt polgármesterjelöltnek. 2019-ben még egy csapatban indult a két helyi politikus, az akkor még jobbikos Bereczki az ellenzéki pártok közös polgármesterjelöltjeként nagyon szoros csatában, mindössze 214 szavazattal kapott ki a Fidesz által támogatott Bese Ferenctől.

Bereczkit másfél évvel a választás után azonban kizárták az ellenzéki frakcióból, miután képviselőtársai szerint lepaktált a Fidesszel, és a Jobbikból is kilépett azóta. Ungár Péter többször is arról beszélt, hogy az LMP nem támogatja az előválasztást, de forrásaink szerint nem kizárt, hogy Soroksáron végül mégis így döntenek az ellenzék közös polgármesterjelöltjéről.

Vajon legyőzhető-e a fideszes Pokorni Zoltán Hegyvidéken (XII. kerület)? Még soha nem jött ez össze az ellenzéknek, a volt oktatási miniszter 2006 óta vezeti a kerületet. A Magyar Kétfarkú Kutya Párt elnöke, Kovács Gergely már korábban bejelentette, hogy elindul a választáson, de ebben egyelőre nem támogatja a többi ellenzéki párt. Úgy tudjuk, nincsenek is erről tárgyalások, mint egy forrásunk fogalmazott: „mi nem gondoljuk, hogy a politika vicc lenne, ezért nincs dolgunk egy viccpárttal”. A Momentum a kerület korábbi rendőrkapitányát, Farkas Csabát jelölné, de információnk szerint az LMP is heteken belül előhúzhat egy újabb nevet, így a nyilvánosan egymásnak üzengető két pártnak már két helyen is meg kellene állapodnia.

Nincs még ellenzéki megegyezés a jelenleg fideszes vezetésű Kőbányán (X. kerület) sem, ahol az MSZP Somlyódi Csaba alpolgármestert, míg a DK Mustó Gézát, a kerület másik alpolgármesterét, a DK-s árnyékkormány árnyék-belügyminiszterét indíthatja. Úgy tudjuk, itt a tárgyalások már majdnem a végső fázisban járnak, és nagy valószínűséggel a DK adja a közös jelöltet. 2019-ben Somlyódi több mint 1600 szavazattal (közel 7 százalékpont) kapott ki a fideszes D. Kovács Róberttől.

Hasonló forgatókönyv alakul Pesterzsébeten (XX. kerület) is, ahol a DK Fekete Katalint indítaná. Az LMP korábban bejelentett egy jelöltet, de információink szerint itt várhatóan engednek a DK-nak. Cserébe Gyurcsányék egy másik kerületben állhatnak be az LMP polgármesterjelöltje mögé.

Akik szinte biztosan újrázhatnak

A 2019-ben győztes ellenzéki polgármesterek újraindulása két kivétellel biztosnak tűnik. Horváth Csaba zuglói esetét már említettük, Újpesten (IV. kerület) Déri Tibor biztosan nem ismételhet. Ő, miután a Momentumból átigazolt a DK-ba, már tavaly szeptemberben bejelentette, hogy nem indul el a választáson. A DK Trippon Norbert alpolgármestert jelöli helyette, akinek még úgyis nagyon komoly esélye van a győzelemre, hogy az MKKP pártigazgatója, Nagy Dávid is elindul polgármesterjelöltként.

A Momentum vezetése információink szerint Újpesten és több, jelenleg DK-s vezetésű kerületben is vizsgálja még, hogy előválasztást csikarjon ki egy saját jelölttel, de konkrét döntés még nem született. Így bár Óbuda-Békásmegyeren (III. kerület) szinte biztosra vehető Kiss László újrázása, végső döntés még nem született. Itt az MSZP Török Ottó, a Gyurcsány-kormány egykori sportért felelős államtitkárának nevét dobta be korábban a kalapba, mint ahogy a Momentumnál is van már egy név a tarsolyban. Kiss 2019-ben nagyon szoros csatában győzte le a fideszes Bús Balázst, mindössze 457 szavazattal kapott többet.

A tárgyalások jelenlegi állása szerint közös ellenzéki jelöltként újrázhat jövő júniusban

  • V. Naszályi Márta (Párbeszéd) – I. kerület;
  • Őrsi Gergely (MSZP) – II. kerület;
  • Soproni Tamás (Momentum) – VI. kerület;
  • Niedermüller Péter (DK) – VII. kerület;
  • Pikó András (C8-Momentum) – VIII. kerület;
  • Baranyi Krisztina (független) – IX. kerület;
  • László Imre (DK) – XI. kerület;
  • Tóth József (MSZP) – XIII. kerület;
  • Cserdiné Németh Angéla (DK) – XV. kerület;
  • Szaniszló Sándor (DK) – XVIII. kerület; és
  • Gajda Péter (MSZP) – XIX. kerület.

Az önkormányzati választást egy napon tartják az európai parlamenti választással 2024. június 9-én.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!