Ellenzéki derbi Zuglóban: a Momentum saját jelöltet indít Horváth Csaba ellen

2023. október 31. – 10:00

Ellenzéki derbi Zuglóban: a Momentum saját jelöltet indít Horváth Csaba ellen
Hadházy Ákos gratulál Rózsa Andrásnak, a Momentum XIV. kerületi polgármesterjelöltjének – Fotó: Hadházy Ákos / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

Nem támogatja az MSZP-s Horváth Csaba zuglói polgármester újrázását a Momentum, saját jelöltet indítana a jövő júniusi önkormányzati választáson Budapest XIV. kerületében. Kedd délelőtt bejelentették, hogy Rózsa András közgazdászt, helyi önkormányzati képviselőt jelölik, aki a kampány miatt lemondott az alpolgármesteri posztjáról.

Rózsa indulását a Momentum mellett Hadházy Ákos, Zugló országgyűlési képviselője, a Várnai László vezette Civil Zugló Egyesület, valamint Victora Zsolt független (volt MKKP-s) képviselő is támogatja. Információink szerint Zugló lehet az egyetlen kerület Budapesten, ahol az ellenzéki pártok nem állnak be egységesen a 2019-ben győztes polgármester mögé. Azt egyelőre nem tudni, hogy a DK, az LMP és a Párbeszéd kit támogat majd a tárgyalások végén, és kérdéses még az is, hogy lesz-e előválasztás Zuglóban. Úgy tudjuk, az MSZP abba nem menne bele, hogy a 2019-ben győztes kerületek közül egyedül Zuglóban legyen előválasztás, de állítólag az is felmerült, hogy Horváth Csaba jövő októbertől főpolgármester-helyettesként folytassa.

„A zuglói közélet megtisztulásának folyamata elindult, de a kerület intézményeit átszövő háló attól még létezik, hogy a hálót szövő pók már nincs hatalmon. Jövő júniusban lehetőségünk van arra, hogy befejezzük ezt a nagy munkát”

– mondta a jelöltségről hírt adó videóban Hadházy Ákos. Szerinte senkinek nincs bérelt helye a közéletben, politikai kultúraváltásra van szükség, hogy a polgármesteri helyekről ne a pártok alkudozzanak. Olyan jelöltnek tartja Rózsát, aki végre nekiáll kitakarítani a városházát, és nem fél hozzányúlni a kényes kérdésekhez. Rózsa 2017 óta a Momentum tagja, a legutóbbi önkormányzati választáson Zugló 5. egyéni választókerületében nyert mandátumot, majd a kerület alpolgármesterének választották.

„Magyarország rossz kezekben van. De ha körbenézünk itt, akkor azt látjuk, Zugló is rossz kezekben van. Ahogy az országnak, úgy ennek a kerületnek is egy, a jelenleginél jobb vezetésre van szüksége” – fogalmazott a videóban Gelencsér Ferenc, a Momentum elnöke, aki szerint Zugló megérdemli a valódi változást.

„Őszintén szólva azt kell mondjam, hogy aggódok. Aggódok, hogy a kerület lecsúszik, eláraszt minket a gaz, elözönlenek a szúnyogok, leromlanak a bölcsődék és óvodák, mert a kerület vezetőinek nem fontosak ezek a dolgok” – mondta Rózsa András, aki azt ígérte, megválasztása esetén tisztességgel, megértéssel de megalkuvás nélkül vezeti majd az önkormányzatot, hogy Zugló ismét a főváros egyik legsikeresebb kerülete legyen. A Momentum polgármesterjelöltje kész az előválasztásra is, ha a többi párt belemegy.

A kerületet 2019 óta vezető Horváth Csaba már hónapokkal ezelőtt bejelentette, hogy elindul a 2024-es önkormányzati választáson. A Szabad Európának azt mondta, a Momentum kivételével mindegyik párt támogatja az indulását, és állítása szerint a saját méréseikben jól áll a támogatottsága a kerületben.

Kijelentette, hogy nem vállalna előválasztást, mert szerinte nincs rá szükség, és csak zavart okozna.

„A momentumos alpolgármesterem egyelőre jó, ha a munkájára koncentrál, azt végezze el. Ha azok a referenciák olyan szépek lesznek – bízom benne, hogy egyszer majd olyanok lesznek –, akkor beszélhetünk róla. Egyelőre csak ambíciók vannak, de a politikához több kell, mint ambíció. Teljesítmény is kell” – szúrt oda Rózsának pár hete a polgármester.

A 2019-es választáson 50,33 százalékkal nyert Horváth Csaba Zuglóban, és Karácsony Gergelyt váltotta a polgármesteri székben. A fideszes Rozgonyi Zoltán 37,03 százalékot ért el a 2019-es választáson, míg a függetlenként induló Várnai László 10,48 százalékkal végzett a harmadik helyen.

Zugló az MSZP egyik legerősebb bástyája és háttérbázisa volt sokáig: Tóth Csaba a 2014-es és 2018-as országgyűlési választáson is simán nyert a zuglói választókerületben. A Momentum a 2021-es előválasztáson azonban Hadházy Ákost indította Zuglóban.

„Akkor lehet csak az országban változás, hogyha Zuglóban is változás lesz”

indokolta meg Hadházy, hogy szekszárdiként miért Zuglóban akar indulni. Szerinte nem szabad olyan jelöltet indítania az ellenzéknek, „akinél egyáltalán felmerülhet a korrupció gyanúja”. Tóth nevéhez az elmúlt évtizedekben több zűrös ügy is kapcsolódott, ezekről itt írtunk bővebben.

Az ellenzéki előválasztás egyik legizgalmasabb csatatere lett Zugló, a Tóth Csabát támogató Karácsony Gergely a miniszterelnök-jelöltek élő televíziós vitájában hátrált ki a szocialista politikus mögül. Másnap a Párbeszéd, a DK és a Jobbik is jelezte, hogy visszavonják a támogatásukat, végül Tóth sajtótájékoztatón jelentette be a visszalépését. „Nincs rá szükségem, hogy ebben a politikai mocsárban tovább küzdjek, amelyben nem az értékek, csak az érdekek a fontosak” – fogalmazott a szocialista politikus, aki nem tűnt el teljesen a közéletből, a zuglói MSZP elnökének választották.

Hadházy a 2022-es országgyűlési választást is megnyerte Zuglóban, és azóta többször is nyilvános konfliktusba keveredett Horváth Csaba polgármesterrel. Az országgyűlési képviselő és Rózsa András szeptember elején például látványosan kaszát ragadott, szerintük ugyanis elhanyagoltak voltak Zugló több része, és elszaporodott a parlagfű. „Az önkormányzat minden évben sok százmillió forintot költ a zöldterületek karbantartására, mégis, a kerület nehezen nevezhető gondozottnak” – fogalmazott Hadházy, és arról írt: Zuglóban is mindig ugyanaz a cégcsoport végezheti ezt a munkát, esélye sincs másnak indulni.

A változáshoz nem lesz elegendő egy fűkasza szerinte. „A következő önkormányzati választáson véget kell vetni a korrupciós nagykoalíció hatalmának, és egy olyan képviselő-testületet kell választani, amelynek tagjai elkötelezettek a valódi változás iránt” – írta akkor.

„Igazán sajnálom, hogy Hadházy Ákosnak továbbra sincs ideje, hogy parlamenti képviselőként dolgozzon Zuglóért, de reménykedem, hogy előbb-utóbb ez is elkövetkezik majd” – kommentálta a hírt Horváth Csaba akkor a Szabad Európának. A zuglói polgármester szerint Hadházyék fűkaszálós akciója után „a Fidesz nyugodtan hátradőlhetett, és kérhetett egy kávét, mert az ellenzék egy része maga végezte el a munkát a kormánypártok helyett a kerület vezetésével szemben.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!