Hadházy Ákost indítja Zuglóban a Momentum az előválasztáson

2021. február 15. – 12:35

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A független országgyűlési képviselő indulása okozhat még feszültségeket a jelenleg az MSZP-s Tóth Csaba által képviselt körzetben és az összefogni készülődő ellenzéki színtéren is.

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselőt indítaná Zuglóban a 2022-es parlamenti választáson a Momentum, a jelenlegi független országgyűlési képviselő lesz tehát a párt jelöltje az ellenzéki előválasztáson, amelyre a jelek szerint ősszel kerül majd sor. Hadházyt közös sajtótájékoztatón biztosította pártja támogatásáról Fekete-Győr András, a Momentum elnöke és várható miniszterelnök-jelöltje. Fekete-Győr azt mondta, Hadházy korrupció elleni fellépése egyezik a Momentum elveivel. Szerinte ha lenne a korrupció elleni harcnak magyarországi védőszentje, Hadházy lenne az.

„Azt szeretnénk, hogy Zuglónak olyan átlátható, tisztességes képviselője legyen, mint Hadházy Ákos”

– mondta.

A sajtótájékoztatón ott volt a képviselőjelöltet támogatásáról biztosítani Rózsa András, a Momentum zuglói politikusa, aki arról beszélt, hogy Zuglónak változásra van szüksége, és a kerületnek nem megalkuvó országgyűlési képviselőre van szüksége.

Hadházy Ákos maga pedig arról beszélt, hálás a Momentum bizalmáért, és meg van győződve arról, hogy csak akkor nyerhet az ellenzék a 2022-es országgyűlési választásokon, ha teljes fordulatot hajt végre, véget vet a következménynélküliségnek Magyarországon, és a jog és az igazság garanciáját nyújtja, valamint azt, hogy az átláthatóság egyaránt érvényes a politika valamennyi szereplőjére, úgy ellenzékire, mint kormánypártira. Hadházy azt ígérte:

„Akár kormányon, akár ellenzékben leszek, aktívan és megalkuvás nélkül fogok politizálni az általam képviselt választópolgárok érdekében.”

Hadházy Ákos nem tagja a pártnak, a Momentum szövetségre lépett tavaly november elején a Szél Bernadett, Hadházy Ákos és Szabó Szabolcs hármasa által alkotott Tisztességgel és Bátorsággal Magyarországért Szövetség nevű országgyűlési képviselőcsoporttal. A független képviselők közül Szabó Szabolcs momentumos támogatással való csepeli indulását már hivatalosan bejelentették, és információink szerint napokon belül sor kerül Szél Bernadett momentumos bejelentésére is, méghozzá a Budakeszi-Budaörs területét magában foglaló Pest megye 2-es választókerületben, ahol várhatóan még előválasztásra sem lenne szükség ahhoz, hogy valamennyi ellenzéki párt egyetlen jelöltet, azaz Szélt támogassa a Fidesz színeiben induló Menczer Tamás külügyi államtitkárral szemben.

Szabó Szabolcs, Szél Bernadett és Hadházy Ákos független országgyűlési képviselők Fekete-Győr Andrással, a Momentum elnökével 2020. november 12-én, a budapesti Kossuth téren, a párt és a politikusok együttműködésének bejelentésekor – Fotó: Fekete-Győr András Facebook-oldala
Szabó Szabolcs, Szél Bernadett és Hadházy Ákos független országgyűlési képviselők Fekete-Győr Andrással, a Momentum elnökével 2020. november 12-én, a budapesti Kossuth téren, a párt és a politikusok együttműködésének bejelentésekor – Fotó: Fekete-Győr András Facebook-oldala

Ezzel szemben Hadházy zuglói indulása komoly konfliktusforrás lehet az összefogni kénytelen ellenzéki pártok között, hiszen Budapest XIV. kerületében az MSZP rendelkezik jelenleg képviselői „hellyel”.

A szocialisták zuglói szervezetét a párt egyik jelentős befolyással bíró háttérembere, Tóth Csaba vezeti, aki Horváth Csaba szintén MSZP-s polgármesterrel kvázi együtt irányítja a kerületet. Tóth Csaba személye az összefogott ellenzék pártjai között is megosztó, ő volt ugyanis az, akitől állítólag 2019 szeptemberében az MSZP-vel szövetséges Párbeszéd akkor még zuglói polgármestere, azaz Karácsony Gergely is komolyan tartott. Legalábbis Karácsony egy kiszivárgott hangfelvételen korábban arról beszélt, hogy Tóth Csaba többször is megfenyegette a családját, mint fogalmazott, „ha én visszamegyek Zuglóba, akkor engem elásnak”.

Ezt azonban a későbbi főpolgármester és maga Tóth Csaba is cáfolta nyilvánosan. Ugyanakkor Várnai László, a Civil Zugló Egyesület független helyi önkormányzati képviselője korábban azt mondta, Karácsony neki is beszélt a fenyegetésekről, és arról is írt, hogy a zuglói MSZP „maffiaszerűen működik”. Ettől függetlenül az MSZP fő szövetségesének számító Párbeszéd helyben azóta is együttműködik Tóthtal. Sőt, manapság Budapest 8. választókerületében a szocialista politikus szinte megkerülhetetlennek látszik, így az is előfordulhat, hogy

egészen izgalmas előválasztási kampánynak nézünk elébe Zuglóban.

Hadházy személye egyébként nem először jelent konfliktusforrást. A korrupció elleni küzdelemben aktív független képviselő ugyanis az LMP-ből történt távozása óta rendre beleszáll néhány ellenzéki pártba vagy személybe. Sajtóhírek szerint éppen ezért kezelték a pártok fenntartással Hadházy esetleges indulását Tolna megye 1. számú választókörzetében, Szekszárdon, ami eddig az „ő körzetének” számított, még ha az előző választáson nem is sikerült elnyernie. 2018 áprilisában a Fidesz–KDNP jelöltje, Nagy István nyerte meg a szekszárdi központú választókerületet 51,56 százalékkal, míg az akkor még LMP-s társelnökként induló Hadházy 35,76 százalékot kapott. Igaz, akkor még nem valósult meg a teljes ellenzéki összefogás: az MSZP-s Harangozó Tamás ugyan visszalépett Hadházy javára, de a jobbikos Szabó Balázs elindult a választáson, őt a választópolgárok 9,36 százaléka támogatta. Hadházy Ákos a mostani sajtótájékoztatón azt mondta, fontosnak tartja az előválasztást és az ellenzéki együttműködést is, és úgy vállalta el a zuglói felkérést, hogy

Harangozó Tamás szekszárdi indulását jó szívvel fogja támogatni, mert egy tisztességes és felkészült politikusnak tartja.

A Telex legfrissebb híreiért kattintson ide>>>

A Telex legfrissebb koronavírussal kapcsolatos híreiért kattintson ide>>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!