Szijjártó emberét veti be a Fidesz Szél Bernadett ellen

2021. február 12. – 04:54

frissítve

Szijjártó emberét veti be a Fidesz Szél Bernadett ellen
Menczer Tamás és Szijjártó Péter 2021. január 19-én – Fotó: Menczer Tamás / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

Izgalmas választási csatatér-körzet lehet Budakeszi-Budaörs választókerülete 2022-ben. A Fidesz ugyanis váratlanul a külügyi államtitkárt indíthatja el az összellenzéki jelölttel szemben, aki a várakozások szerint Szél Bernadett lesz. Menczer Tamás a Telexnek nem cáfolta, hogy a Budaörs-Budakeszi térségét lefedő választókerületben indulna, azt írta, nem szokott elugrani a feladat elől.

Budakeszi-Budaörs egyéni országgyűlési képviselői körzetében alakulhat az egyik, a 2022-es választás eddig nem várt izgalmakat magában rejtő csatatere, miután a Telex megtudta: a várható közös ellenzéki jelölt, a jelenleg független parlamenti képviselő Szél Bernadettel szemben Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára száll ringbe.

„Jelenleg a koronavírus elleni védekezéssel foglalkozom, konkrétan a vakcinabeszerzéssel, a célunk, hogy hatásos és biztonságos vakcinákkal a lehető legtöbb életet és munkahelyet megmentsük. Az Ön által felvetett kérdésben semmilyen döntés nem született, a Fideszben van egy döntéshozatali rend, ez a folyamat az év vége felé zárulhat le. Természetesen, ha valahol szükség van rám, a feladat elől nem szoktam elugrani, de ilyen fontos kérdéssel kapcsolatban a megfelelő időben kell, megfontolt döntést hozni”

– ezzel zárta rövidre a Telex érdeklődését Menczer Tamás. Azt kérdeztük a KKM államtitkárától, hogy meg tudja-e erősíteni, hogy ő indul a Fidesz-KDNP jelöltjeként a 2022-es országgyűlési választáson a Pest megyei 2. sz. országgyűlési egyéni választókerületben. Miután mi tényként hallottunk a jelöltségről, arra is kíváncsiak lettünk volna, hogy mikor jelenthetik be hivatalosan a jelöltségét, és hogy a választókerületi kampányt hogyan fogja összeegyeztetni az államtitkári feladataival.

A hárítás ellenére a Telex forrásai állítják, már tény Menczer indulása, méghozzá azért, mert a kormánypárt nagy csatára számít a körzetben. Pest megye 2. választókerületében 2018-ban ugyanis kiélezett csata volt, Szél Bernadett (akkor még LMP-s színekben) mindössze 296 szavazattal maradt le a Fidesz–KDNP jelöltjétől, Csenger-Zalán Zsolttól, miközben a Jobbik is saját jelöltet indított. Teljes összefogással már akkor is nyerhetett volna itt az ellenzék, hiszen a jobbikos jelölt, Császárné Kollár Tímea Annamária akkor csaknem 6 ezer szavazatot kapott, azaz több mint 8 százalékot vitt el, míg Szél 43,7, a fideszes jelölt pedig 44,14 százalékos eredménnyel végzett.

Csakhogy a választókerületben nem bővelkedik az erős emberekben a Fidesz, a választörzeti elnök például az a Czuczor Gergely, aki Budaörsön 2019-ben alaposan kikapott az önkormányzati választáson Witthinghof Tamás újrázó polgármestertől 72-28 százalékos eredménnyel, sőt, még az önkormányzati egyéni választókerületben is legyőzte egy civil budaörsi jelölt, ott 20 százalékot vertek rá. Mindezek alapján gyakorlatilag kizárt, hogy a Fidesz Czuczort indítaná, ha meg akarja tartani az egyéni választókerületet. Miután pedig Menczer nemcsak Budakeszin él, de a hivatalos Facebook-oldala alapján igen aktív mostanában a helyi közéletben, nem tűnik a valóságtól elrugaszkodott elképzelésnek az indulása.

Egyszerű dolga ugyanakkor már a fentebb említett 2018-as országgyűlési, és a 2019-es önkormányzati választási eredmények alapján sem lesz. Pláne akkor, ha igaznak bizonyulnak információink, miszerint lényegében előválasztás nélkül előállt az egy az egy ellen felállás a 2-es választókörzetben. A Jobbik és a Momentum is elfogadhatja ugyanis Szél Bernadettet jelöltként, sőt utóbbi, ahogyan már korábban Szabó Szabolcsot be is jelentették, saját jelöltként indítaná el információink szerint a Budakeszi-Budaörs terepen. Szél egyedüli jelöltként való indulása meglehetős magabiztosságot adhat, ugyanakkor esélyeit növelte volna, ha az Országgyűlés tavaly decemberben az előzetes tervek, és Pálffy Ilona leköszönt választási irodai elnök javaslata értelmében módosítja a Pest megyei választókerületi határokat.

Már év végén írtunk arról, hogy noha a törvény kötelezte volna a jogalkotó többséget erre, a kormánypártok végül leszavazták a megnövekedett lakosságszám miatt szükségessé vált körzethatár-módosításokat, ez nem történt meg 2020 végéig. A 10 érintett választókerület közül márpedig éppen a Pest megyei 2-es lehetett a döntő, hiszen a Budakeszi központú körzettől Szabó Tímea Párbeszéd-társelnök idevágó, és a törvényalkotási bizottságban még a Fidesz által is támogatott javaslata szerint három olyan települést is elvettek volna, ahol jellemzően jól szerepelnek a kormánypártok. Ilyen például Zsámbék, ahol a 2019-es EP-választáson 59,52 százalék volt a kormánypártok támogatottsága, de Perbált (62,47 százalék) és Piliscsabát (52,93) is átrakták volna a szomszédos, 3. választókerületbe, ami a Fidesz esélyeit rontotta volna Budakeszin és környékén. Így viszont minden maradt a régiben, noha a Jobbik 2018-as szavazatszáma, amennyiben ezek a szavazók egy az egyben felsorakoznának a teljes ellenzéki összefogás közös jelöltje mögött, megnyugtató előnyt jelenthetne számára, azért van annak valamiféle üzenete, hogy a Fidesz mégis egy, országos ismertséggel rendelkező nagyágyút, Szijjártó Péter kommunikációs fronton edzett államtitkárát küldi a ringbe.

A Telex legfrissebb híreiért kattintson ide>>>

A Telex legfrissebb koronavírussal kapcsolatos híreiért kattintson ide>>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!