Karácsony Gergely már nem szavazna Tóth Csabára, ha zuglói lenne, Hadházyt támogatná

2021. szeptember 24. – 19:36

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Karácsony Gergely nem boldog, hogy most jöttek elő a különböző problémás ügyek a különböző pártok képviselőiről, de azt szerencsének nevezte, hogy még most, az előválasztás ideje alatt, és nem a Fidesz elleni küzdelemben kerülnek ezek elő. Erről az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek második vitáján beszélt az MSZP-Párbeszéd-LMP jelöltje.

A Momentum XVI. kerületi, (Hollai Gábor), a Jobbik ózdi (Farkas Péter Barnabás) és a DK székesfehérvári (Ráczné Földi Judit) jelöltjét emlegette fel, akikről az utóbbi napokban kerültek elő különböző problémás ügyek, aztán pedig Tóth Csabát hozta fel, akiről Hadházy Ákos azt állítja, hogy vagyonnyilatkozatában eltitkol egy félmilliárd forintos értékű gyárat, aminek papíron nem tulajdonosa, de egy szövevényes történet végén ő rendelkezhet felette.

„Én Zuglóban biztosan nem Tóth Csabára szavaznék”

– jelentette ki Karácsony, azt állítva, nem hallott korábban Tóth gyáráról.

Karácsony Gergely és Dobrev Klára a vitán – Fotó: Németh Sz. Péter / Telex
Karácsony Gergely és Dobrev Klára a vitán – Fotó: Németh Sz. Péter / Telex

Fekete-Győr András kérdésére azt válaszolta, ha zuglói lenne, már Hadházy Ákosra szavazna. A Momentum miniszterelnök-jelöltje örült, hogy a főpolgármester módosította a véleményét, ezután a többi jelöltet is megkérdezte, hogy most is kiállnak-e Tóth Csaba mellett.

Dobrev Klára azt válaszolta, nem probléma, hogy vannak vitás kérdések, „egyszerűen csak elszoktunk tőle”. Tóth Csabától viszont nem vonja vissza a DK a támogatását, de megemlítette, hogy az előválasztási bizottságban a DK megszavazta, hogy Jakab Péter indítványára vizsgálják ki azt az ügyet, amit Hadházy Ákos tárt fel a szocialista politikusról.

Arra, hogy a DK székesfehérvári jelöltje feltűnt egy offshore cég képviselőjeként, nem mondott semmit, pedig Karácsony erre is rákérdezett külön.

A zuglói Tóth Csabával kapcsolatban hónapok, de inkább évek óta visszatérnek olyan állítások, amelyek szerint a politikusnak köze lehet korrupciógyanús ügyekhez. Ellenfele, Hadházy Ákos is azt mondja, hogy Tóth alkut kötött a korrupcióval.

Hadházy egy meglehetősen kusza és szövevényes ügy részleteit mutatta be a Zugló Tv-ben, ahol még szeptember közepén tartották a két politikus előválasztási vitáját. A vita után Facebook-oldalán és a Korrupcióinfó nevű oldalán dokumentumokkal együtt is megosztotta a történetet, amely röviden így néz ki:

  • Tóth Csaba 2012-ben értékbecslést rendelt meg egy XXII. kerületi gyártelepre, amelynek 390 millió forintra becsülték akkor az értékét.
  • Ezután három ember Zalaegerszegen – Tóth szülővárosában – 100 ezer forinttal megalapította az Első Lépés Inkubátorház Alapítványt. Az egyik alapító Békefi László, aki jelenleg Zugló átláthatósági biztosa, a másik Hajdú Flórián, Zugló MSZP-s alpolgármestere, a harmadik pedig Funtig Zoltán, aki szerződésben áll a Zuglói Önkormányzattal, ő hajtja be a be nem fizetett parkolási díjakat.
  • Tóth Csaba és feleségének van egy közös cége, a Tigris-1993 Kft, amely 2013-ban 111 millió forintos kölcsönt adott az Employers Consulting Kft-nek. Ennek tulajdonosa a fent említett Funtig Zoltán, ügyvezetője pedig korábban Menyhárt Bizsán volt, aki egy időben Tóth Csabával együtt szervezte az MSZP Vas megyei szervezetét.
  • Az Employers Consulting Kft. a 111 millió forintnyi kölcsön adott az Első Lépés Inkubátorház Alapítványnak, az alapítvány pedig 111 millió forintért megvette azt a gyártelepet, amire korábban Tóth értékbecslést kért.
  • Két nap múlva aztán gyártelep tulajdoni lapjáról lekerült a 550 millió forintos jelzálog.
  • A tulajdoni lapon viszont megjelent Funtig Zoltánék cégének vételi joga és a 111 millió forintos jelzálogjog.
  • 2016-ban a vételi jog és a 111 milliós jelzálogjog átkerült Tóth Csaba cégéhez, a Tigris-1993 Kft-hez. Hadházy állítása szerint Tóth Csaba cégének csak egy levelet kell írni ahhoz, hogy a gyártelep az ő kezükbe kerüljön hivatalosan is.

Ebben a cikkben bemutattuk, ki az a Tóth Csaba, aki az ellenzéki előválasztás legnagyobb balhéját okozza. A Telex Magyarázóban pedig elmagyaráztuk, miről szól az előválasztás legforróbb összecsapása.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!