Hadházy és Tóth kölcsönös vádaskodással, kioktatással szórakoztatta a Zugló TV nézőit

2021. szeptember 17. – 17:04

frissítve

Hadházy és Tóth kölcsönös vádaskodással, kioktatással szórakoztatta a Zugló TV nézőit
Hadházy Ákos és Tóth Csaba az ellenzéki vitán – Fotó: Zugló Tv

Másolás

Vágólapra másolva

Pénteken lezajlott a zuglói előválasztási vita második felvonulása is, ezúttal Tóth Csaba terepén, a Zugló Tv-ben, ahova Hadházy Ákos is elment. Parázs vita alakult ki a két jelölt között.

A választókerületben hónapok óta küzdelem folyik az MSZP-s Tóth Csaba és a Momentum által támogatott Hadházy Ákos között, a Partizán által rendezett pár nappal ezelőtti vitán azonban Tóth Csaba pulpitusa üres maradt, Hadházy volt az egyedüli résztvevő. Tóth viszont videóban jelentette be, hogy feljelenti Gulyás Mártont, a Partizán műsorvezetőjét, mert szerinte rágalmazta őt a Karácsony Gergellyel készített interjúban, amikor a kérdésekbe csomagolt vádakat fogalmazott meg.

Tóth már hetekkel ezelőtt jelezte, hogy ő inkább Zugló TV-ben szeretne szembekerülni kihívójával. Ezt azzal indokolta, hogy véleménye szerint „itt lehet a legátfogóbban tájékoztatni a Zuglóiakat, hiszen szinte minden háztartásban a tévécsatorna jelen van, és nem szükséges külön internet vagy speciális alkalmazás ahhoz, hogy a jelölti vitát nyomon követhessék.”

Az oda-vissza üzengetés

A pénteki vitát egy oda-vissza üzengetés előzte meg a Facebookon. Az volt a nagy kérdés, Hadházy itt megjelenik-e. A Momentum jelöltje ugyanis feltételekhez kötötte a részvételét: egyrészt találkozni akart a tévé tulajdonosával, ami állítása szerint nem jött össze, másrészt olyan moderátort kért, akit mindketten elfogadnak, harmadrészt pedig azt akarta, hogy a vitát élőzzék az interneten.

Pár órával a vita kezdete előtt Tóth már azt írta ki a Facebookra: „várom a választott moderátorával együtt, mert én mindenképpen szeretném, hogy legyen vita ma délután a Zugló Tv-ben, hogy megvitassuk a kerülettel kapcsolatos elképzeléseinket, és elmondhassuk, miként tudjuk szolgálni a Zuglóban élőket”.

Tóth rögtön inkább Hadházy vádjairól akart beszélni

Így jutottak el végül a péntek délután háromkor kezdődő vitához, amit két tévés vezetett, Vicsek Ferenc és a Zugló Tv-s Ferencz Gábor, az MSZP volt sajtófőnöke. Utóbbi egyébként ritkán szólt hozzá a vitához.

Először Hadházy szólalt fel, aki megismételte, bár sok embertől megkapja, hogy ő nem ismeri Zuglót, ő akkor is ismeri, mert öt évet itt élt, és néhány rokona a mai napig is a kerületben lakik. Hadházy szerint Zugló speciális problémája az, hogy „egy átjáróház”, sok ember akar bejönni rajta keresztül a városba, erre pedig megoldást kell találni, például meg lehetne hosszabbítani a metrót, akár már „egy vadászkiállítás árából”. A másik probléma a leszálló repülőgépek zaja, a harmadik pedig a sok lakópark, ami épül a kerületben. „Én olyan politikát szeretnék Zuglóban, ami megkérdezi az embereket” – fejezte be nyitóbeszédét a politikus.

Tóth Csaba ezután megköszönte Hadházynak, hogy elment a vitára, mert szerinte „végre itt az alkalom”, hogy személyesen is beszélgessenek, hiszen eddig még sosem találkoztak. A szocialista politikus ezután rögtön rátért a lényegre, és azt mondta, akkor beszéljenek az őt és a Zuglót ért vádakról, például a parkolási problémákról, de csak úgy, ha Hadházy azokat bizonyítékokkal alátámasztja. Erre Hadházy két torokköszörülés között azt válaszolta: „Én Zuglóról soha nem mondtam semmi rosszat”, ezután viszont konkrét bizonyítékok nem hangoztak el tőle. „Én sokszor megkaptam, hogy nem lepleztem le semmit, de nem is kellett”, a független sajtó ezt megtette, mondta ezután, utalva a 444 parkolási automatákról szóló anyagaira.

Hadházy Ákos – Fotó: Zugló Tv
Hadházy Ákos – Fotó: Zugló Tv

„Alaptalan vádaskodások”, mondta erre Tóth, majd belekezdett abba, hogy a kerület 203 automatát vett, de a moderátor közbeszólt: nem a beszerzésekről, hanem a működtetésről van itt szó. Tóth ragaszkodott hozzá, hogy nem igaz, hogy az önkormányzatot négyszázmilliós kár érte az ügyben, és az is csúsztatás, hogy a jobb ajánlat ki lett zárva. Hadházy azt mondta, ő sok cikket végigolvasott, tájékozódott az ügyben, Tóth pedig keveri a szerződéseket, és az nagy kár, hogy nem volt politikai következménye ennek az ügynek. Az egyik moderátor, Vicsek erre közbeszólt, és azt mondta: most ne menjenek bele ebbe a témába, hanem inkább térjenek rá a következőre.

Majd jött Hadházy egy fura üggyel

A vita következő részében Hadházy egy másik ügyet hozott elő: van-e Tóth-nak érdekeltsége egy Első Lépés Inkubátorház Alapítvány nevű cégben? Tóth Csaba azt mondta, nincs. Hadházy ezután egy furcsa és kissé zavaros ügyről beszélt, ami szerinte ezekből az elemekből áll össze:

  • Tóth Csaba pár évvel ezelőtt értékbecslést kért egy budapesti gyártelepre.
  • Ezután három ember Zalaegerszegen (ahonnan Tóth származik) megalapította az Első Lépés Inkubátorház Alapítványt, egyikük a jelenlegi átláthatósági ember Zuglóban, másikuk alpolgármester, egy harmadiknak pedig szerződése van Zuglóval (ő hajtja be a be nem fizetett parkolási díjakat).
  • Ez a bizonyos alapítvány kapott egy kölcsönt az egyikük cégétől, körülbelül 100 millió forint értékben.
  • A céginfókból azonban Hadházy szerint úgy tűnik, ez a 100 millió valójában attól a cégtől származik, amely tulajdonosa Tóth Csaba és felesége.
  • Az alapítvány időközben megvette azt a gyártelepet, amire Tóth korábban értékbecslést kért, és ami most 500 millió forintot ér.
  • Hadházy szerint a telepen jelzálogjog van, ami Tóth cégéhez tartozik, és a cégnek egy vételi joga is be van jegyezve a területre.

Mindezek miatt ezért Hadházy szerint Tóthnak erre az 500 milliós vagyonra „közvetlen hatása van”, miközben az alapítvány „semmit sem csinált, nulla forint bevétele volt”.

Ezután Hadházy konkrét vádakat fogalmazott meg:

szerinte úgy tűnik „Tóth fenntart egy kliensrendszert, hálózatot az alapítvány embereiből, de felmerül a pénzmosás lehetőségének gyanúja, és a vagyoneltitkolás lehetősége”.

Tóth erre úgy reagált, Hadházy „hetet-havat összehord”, hogy elterelje a beszélgetést a zuglói ügyekről. „Az én cégeimnek semmi köze Zuglóhoz, ez egy másik beszélgetés témája, amiről máskor szívesen beszélek, de ha most csúsztat, akkor a bíróságon fogunk találkozni” – fejezte be a témát.

Bár Hadházy ezt tovább forszírozta volna, Tóth visszavágásképp iskoláztatni kezdte Hadházyt: tudja-e, mennyi lakosa van most Zuglónak? Hadházy tudta. De azt tudja-e, hogy mennyi lakosa volt tíz vagy húsz éve? Mindezt azért kérdezte Tóth, mert szerinte az is téves állítás, hogy úgy épít a kerület lakóparkokat, hogy a lakosok azt nem kérik, és Hadházy ebből „hecckampányt” csinál, ami kárt okoz a kerületnek. Majd újra megkérdezte: miért Zuglóban indul, miért nem Szekszárdon? „Kicsit elszomorodtam, szomorúan látom, hogy Hadházy hiába írta alá az előválasztás etikai kódexét, hogy nem akarja lejáratni a képviselőket, de most ugyanazt az alaptalan vádaskodást csinálja, mint eddig, és nem Zuglóról beszél” – mondta ezután Tóth.

Most már itt vagyok

Ezután az előválasztás is szóba került. Tóth szerint ő már kétszer nyert Zuglóban, 2018-ban „a baloldal második legjobb eredményével”, így azt gondolja, jövőre harmadszor is tud nyerni.

A szocialista képviselő szerint Hadházy azzal a könnyebb utat választotta, hogy már egy ellenzék által megszerzett választókörzetben indul, nem pedig máshol. Egy ellenzéki képviselőnek szerinte „kutyakötelessége”, hogy mindig a választókerületét képviselje, de független képviselőként Hadházy foglalkozhatna tovább az országos ügyekkel, javasolta neki Tóth.

A momentumos jelölt úgy reagált, „most már itt vagyok, ne akarjon lebeszélni”. De ha az előválasztáson Tóth Csaba nyer, „akkor is mindent meg fogok tenni az ellenzék győzelméért, nem Zuglóban, de máshol”. A szocialista jelölt erre azt mondta, „bár már beszélünk itt egy órája, én nem hallottam, ön mit tenne meg a zuglóiakért, ön, aki csak szaladgál az országban”.

Hadházy az utolsó percében azt mondta, országgyűlési képviselőként mindent meg fog tenni Zuglóért, Tóth Csaba erre úgy kontrázott, „ön nem járt korábban Zuglóban, de én, aki itt vagyok, mást sem teszek, minthogy beszélgetek az emberekkel”. Majd felemlegette, hogy Fekete-Győr András az első miniszterelnök-jelölti vitán azt mondta, Zuglóban bárki nyerne, még egy kecske is. „Akkor most ön küldték ide kecskeként?” – tette fel a kérdést Tóth, majd a vita végén azt mondta, a választók két ember közül választhatnak most: vagy olyanra szavaznak, aki értük dolgozik, vagy olyanra, akit sosem fognak látni a kerületben.

Zugló mindenhol téma

A zuglói előválasztás a vasárnapi miniszterelnök-jelölti vitán is központi téma volt, Fekete-Győr számon kérte ellenfeleit, hogy miért Tóthot támogatják Hadházyval szemben, miközben rendszerváltásról és elszámoltatásról beszélnek. Zuglóban gyakorlatilag nyílt háború folyik, mióta a Fekete-Győrék bejelentették, hogy a korrupció elleni küzdelem élharcosának nevezett Hadházyt indítják az elmúlt két választáson győztes szocialista Tóth Csaba ellen, mert szerintük változásra van szükség az ellenzékben és Zuglóban.

A Momentum elnöke az elmúlt hónapokban többször is korrupcióval vádolta Tóthot. A szocialista politikus szerint ugyanakkor tévedés Zuglóban keresni a korrupciót, mert ott nincs, a Partizánnak adott interjúban pedig arról beszélt, hogy a hatóságok eddig mindenben neki adtak igazat. Nemrég azt is mondta, hogy „egy aljas, módszeres lejáratókampányt” indított ellene Hadházy és a Momentum, de ő se fogja ezt annyiban hagyni, és utalt arra, hogy Hadházy múltjából is előkerülhet valami a kampány során.

Jól jelzi a zuglói előválasztási kampány intenzitását, hogy már az aláírásgyűjtés során is összekaptak az aktivisták, arról pedig a korábbi elemzésünkben írtunk, hogy akár Karácsony Gergelyt is megsebezheti Hadházy zuglói indulása. Budapest 8. választókerületében az elmúlt két országgyűlési választást Tóth Csaba nyerte, legutóbb a szavazatok 47 százalékát zsebelte be, míg fideszes ellenfele, Jelen Tamás 35 százalékon végzett.

Az előválasztás első fordulóját szeptember 18–26. között tartják, a második forduló pedig október 4. és 10. között lesz. A pártok azt ígérik, hogy október 23-án már közös miniszterelnök-jelölttel és 106 közös egyéni jelölttel állnak ki a választók elé.

Az előválasztásig hosszú stratégiai harcok, tárgyalások vezettek, és nem egyszer láthattunk kívülről furcsának tűnő politikai döntéseket is. Ebben a cikkben utánajártunk, hogy mi zajlott a háttérben, hol várhatók nagy küzdelmek, és mi a tétje az előválasztásnak a jelöltek személyén kívül.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!