Üres maradt Tóth Csaba pulpitusa a zuglói előválasztási vitán, a Partizán áll a bírósági tárgyalás elébe

2021. szeptember 13. – 20:47

frissítve

Üres maradt Tóth Csaba pulpitusa a zuglói előválasztási vitán, a Partizán áll a bírósági tárgyalás elébe
Hadházy Ákos és Gulyás Márton – Fotó: Partizán

Másolás

Vágólapra másolva

Nagy valószínűséggel a hétfő esti zuglói előválasztási vitát övezte a legnagyobb figyelem, a választókerületben ugyanis hónapok óta parázs küzdelem folyik az MSZP-s Tóth Csaba és a Momentum által támogatott Hadházy Ákos között.

És valóban olyat kaptak a nézők, amit a múlt hétfőn kezdődött vitasorozat során még egyszer sem. Csak egy résztvevője volt a vitának, Hadházy Ákos, Tóth Csaba pulpitusa pedig üresen maradt. A szocialista politikus pár órával a vita előtt osztott meg egy videót Facebook-oldalán, amelyben közölte, hogy nem megy el a Partizán stúdiójába.

Gulyás: A feljelentésnek állunk elébe

Azt is ebben a videóban jelentette be, hogy feljelenti Gulyás Mártont, a Partizán műsorvezetőjét, mert szerinte rágalmazta őt a Karácsony Gergellyel készített interjúban, amikor a kérdésekbe csomagolt vádakat fogalmazott meg. Az MSZP zuglói jelöltje szerint politikusként neki többet kell eltűrnie, mint egy átlagembernek, de most „betelt a pohár”. A képviselő ezért nagy nyilvánosság előtt elkövetett, jelentős érdeksérelmet okozó rágalmazás miatt jelentette fel a Partizán műsorvezetőjét.

Gulyás a hétfő esti rendezvény elején elmondta, hogy az előválasztást szervező Országos Előválasztási Bizottsággal már a nyáron megegyeztek a képviselői viták részleteiről, így a résztvevőkről és az időpontokról is, majd szeptemberben szerződésben rögzítették. Állítása szerint Tóth eleinte elzárkózott a vitától, később aztán azt mondta, hogy utolsó nap eldönti, részt vesz-e a vitán. Ez történt meg ma délben egy feljelentés formájában.

A Partizán vezetője visszautasította az MSZP-s politikus vádjait, szerinte semmi olyasmi nem hangzik el a főpolgármesterrel készített interjúban, amire Tóth a hétfő délben megosztott videóban hivatkozik.

„Állunk elébe a bírósági tárgyalásnak, és nagyon sajnáljuk, hogy nem itt a vitán, hanem a bíróság előtt gondolta (Tóth Csaba – szerk.) tisztázni ezeket a kérdéseket”

– tette hozzá Gulyás.

Eddig tartott a bevezető, aztán ugyanúgy nézett ki a program, mint a korábbi viták: három nagy blokkban kérdezte Hadházyt a moderátor. „Tóth Csabának lenne 6 perce, de nem kívánja felhasználni” – jegyezte meg minden alkalommal Gulyás, jelezve a helyzet abszurditását.

Hadházy reméli, hogy sok kellemetlen és összeférhetetlen jelöltet választanak meg

„Amikor a trafikmutyit (…) lelepleztem és a bizonyítékokat nyilvánosságra hoztam, nem gondoltam volna, hogy nyolc év múlva lesz egy olyan ellenzéki kolléga, aki azt hozza fel legfőbb vádként, hogy én nem voltam elég lojális a pártomhoz, és azokat a bizonyítékokat a nyilvánosságra hoztam” – kezdte Hadházy az első megszólalását, reagálva Tóth korábbi kijelentésére. A szocialista politikus egy korábbi interjúban úgy fogalmazott, Hadházy nem leleplezte és nyilvánosságra hozta a trafikmutyit, hanem elárulta azt a kört, amelyiknek ő mindent köszönhetett. „A párttársaimat ilyen helyzetbe én soha nem hoznám. Soha nem venném fel a beszélgetéseinket” – mondta Tóth.

Hadházy Ákos – Fotó: Partizán
Hadházy Ákos – Fotó: Partizán

A Momentum jelöltje nyitóbeszédében arról is szót ejtett, hogy meggyőződése szerint Zuglóban változást akarnak az emberek. Állítja, az új kormány valódi felelősségre vonást fog hozni, és saját embereinek se engedi meg majd a lopást, vagy ha mégis lopnak, következményei lesznek a tetteknek. Hadházy szerint csak a szándékon múlik, lesz-e elszámoltatás.

„Nagyon remélem, hogy sok kellemetlen és összeférhetetlen embert fognak megválasztani az előválasztáson, mert azokra szokták mondani ezt, akik nem alkudnak meg.

A kompromisszum nagyon szép dolog a politikában, de most már azt az időt éljük, amikor a legkisebb kompromisszum a korrupcióval megalkuvás”

– fogalmazott a vita egy későbbi pontján.

Az országgyűlési képviselő ne akarjon házmester lenni

A zuglói témákban már jóval visszafogottabban nyilatkozott, szerinte egy országgyűlési képviselő ne akarjon házmester vagy olyan szuperpolgármester lenni, aki fogja a polgármester kezét. Országgyűlési képviselőként elmondja ugyan a véleményét, de alapvetően országos témákkal foglalkozna továbbra is. A problémák között megemlítette a kerület felett elszálló zajos repülőket, valamint az egyre sűrűsödő lakóparkokat, amelyekről állítása szerint nem kérdezik meg a zuglóiakat.

Bár Tóth több interjúban is amiatt kritizálta Hadházyt az elmúlt időszakban, hogy szekszárdiként nincs rálátása a zuglói problémákra, a Momentum jelöltje a vita során állította, elődjeinél több köze van a kerülethez. Korábban öt évet élt Zuglóban, és több rokona, például a nagyanyja, valamint a nagynénje még most is ott él.

Hadházy nem érzi valid érvnek, hogy ő azért ne induljon el Zuglóban, mert Tóth Csaba már kétszer is nyert itt.

Ennyi erőből azt is mondhatnánk szerinte, hogy Kósa Lajos is rendkívül jó képviselő Debrecenben, mert többször is nyert, mint ahogy Orbán Viktort se bántsuk, mert őt pedig már háromszor megválasztották.

Felidézte, hogy indulásának bejelentése után már elmondta, az előválasztásig nem fog zuglói korrupciógyanús ügyeket feltárni. Szerinte nem lenne ez elegáns, mert akkor azzal lehetne vádolni, hogy a politikai előnyért foglalkozik ezekkel az ügyekkel. Másrészt pedig az előválasztás során mégiscsak szövetséges pártok versenyeznek egymással. Arra a felvetésre, hogy mindig csak utal korrupciós ügyekre Zugló kapcsán, azt válaszolta, a független sajtó számos konkrét esetet feltárt, elég csak a túlárazott parkolási órákra gondolni.

Záróbeszédében pedig arról szólt, meggyőződése, hogy bármilyen összetételű ellenzék is fog nyerni, biztos, hogy jobb lesz a mostani kormánynál. Hozzátette, csak akkor fognak nyerni, ha fel sem merül az emberekben, hogy ezek ugyanezt fogják csinálni, mint a mostani kormány.

Tóth inkább a Zugló TV-ben vitázna

Valójában nem volt meglepetés Tóth távolmaradása, a szocialista politikus már hetekkel ezelőtt jelezte, hogy ő inkább Zugló TV-ben szeretne szembekerülni kihívójával. Ezt azzal indokolta, hogy véleménye szerint „itt lehet a legátfogóbban tájékoztatni a Zuglóiakat, hiszen szinte minden háztartásban a tv csatorna jelen van és nem szükséges külön internet vagy speciális alkalmazás ahhoz, hogy a jelölti vitát nyomon követhessék.” Pénteken 15 órára várja Hadházyt a Zugló TV-be.

A Momentum jelöltje lapunknak korábban azt mondta, sajnálja, hogy ellenfele nem vesz részt a vitán, mert az elmúlt hetekben Tóth olyan kritikákat, felvetéseket is megfogalmazott vele szemben, amelyekre szívesen reagált volna személyesen. Azt is mondta, hogy nem zárkózik el attól, hogy elmenjen a pénteki vitára a Zugló TV-be, de mint korábban is jelezte, előtte mindenképp szeretne beszélni a vita részleteiről a tulajdonossal. Egyelőre azonban – tette hozzá – nem érte el a helyi csatorna tulajdonosát.

„Amelyik ellenzéki képviselőjelölt egy másik ellenzékivel sem mer kiállni, attól semmit nem lehet várni akkor, amikor a Fidesszel kellene megküzdeni. Akkor is csak üzletelne velük.”

Ezt pedig Fekete-Győr András írta. Facebook-bejegyzését azoknak a miniszterelnök-jelölti ellenfeleinek címezte, akik a szocialista politikust támogatják Hadházyval szemben. „Kedves Karácsony Gergely, Dobrev Klára, Jakab Péter: még mindig megéri nektek ezzel az emberrel közösséget vállalni? Mert szerintem nincs helye az ellenzékben olyanoknak, akik a demokrácia legalapvetőbb elemét, a vitát sem vállalják” – fogalmazott a Hadházyt támogató Momentum elnöke. Tóth Csaba mögé állt be az előválasztáson az MSZP–Párbeszéd mellett a DK és a Jobbik is.

Fekete-Győr: Zuglóban még egy kecske is nyerne

A zuglói előválasztás a vasárnapi miniszterelnök-jelölti vitán is központi téma volt, Fekete-Győr számonkérte ellenfeleit, hogy miért Tóthot támogatják Hadházyval szemben, miközben rendszerváltásról és elszámoltatásról beszélnek.

Zuglóban gyakorlatilag nyílt háború folyik, mióta a Fekete-Győrék bejelentették, hogy a korrupció elleni küzdelem élharcosának nevezett Hadházyt indítják az elmúlt két választáson győztes szocialista Tóth Csaba ellen, mert szerintük változásra van szükség az ellenzékben és Zuglóban.

A Momentum elnöke az elmúlt hónapokban többször is korrupcióval vádolta Tóthot. A szocialista politikus szerint ugyanakkor tévedés Zuglóban keresni a korrupciót, mert ott nincs, a Partizánnak adott interjúban pedig arról beszélt, hogy a hatóságok eddig mindenben neki adtak igazat. Nemrég azt is mondta, hogy „egy aljas, módszeres lejáratókampányt” indított ellene Hadházy és a Momentum, de ő se fogja ezt annyiban hagyni, és utalt arra, hogy Hadházy múltjából is előkerülhet valami a kampány során.

Mint írtuk, jól jelzi a zuglói előválasztási kampány intenzitását, hogy már az aláírásgyűjtés során is összekaptak az aktivisták, arról pedig a korábbi elemzésünkben írtunk, hogy akár Karácsony Gergelyt is megsebezheti Hadházy zuglói indulása. Budapest 8. választókerületében az elmúlt két országgyűlési választást Tóth Csaba nyerte, legutóbb a szavazatok 47 százalékát zsebelte be, míg fideszes ellenfele, Jelen Tamás 35 százalékon végzett.

Az előválasztás első fordulóját szeptember 18–26. között tartják, a második forduló pedig október 4. és 10. között lesz. A pártok azt ígérik, hogy október 23-án már közös miniszterelnök-jelölttel és 106 közös egyéni jelölttel állnak ki a választók elé.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!