Tóth Csaba: Hadházy múltjáról is kiderülhet valami

Legfontosabb

2021. június 29. – 18:12

Tóth Csaba: Hadházy múltjáról is kiderülhet valami
Tóth Csaba, az MSZP képviselője felszólal a 2022-es költségvetési törvényjavaslat általános vitáján az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. május 21-én – fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

„Szükség van a Momentumra, de nem ilyen áron” – mondta Tóth Csaba szocialista országgyűlési képviselő egy keddi háttérbeszélgetésen. Az MSZP-Párbeszéd előválasztási jelöltje azért hívta össze az újságírókat, mert szerinte a zuglói előválasztási kampány elérte azt a határt, amit már nem kellene átlépni.

„Egy politikusnak tűrnie kell. Én sokat tűrtem az elmúlt hónapokban, de azt éreztem, kezd sok lenni, és ezért elmondom a véleményemet” – mondta a szocialista politikus, aki Hadházy Ákos ellen indul az előválasztáson Budapest 8. választókerületében. Tóth 2014-ben és 2018-ban is nyerni tudott ebben a körzetben, és érezhetően zokon vette, hogy a Momentum egy igazi politikai nagyágyút, Hadházy Ákost indít ellene az előválasztáson.

Az ellenzéki fellegvárra feni a fogát a Momentum

Sokat dolgoztunk, senki nem gondolta, hogy itt nyerhet az MSZP – idézte fel Tóth az első, 2014-es győzelmét. Azóta minden választást megnyert az ellenzék a kerületben. Nem véletlen nézte ki magának a Momentum már 2019-ben Zuglót a szocialista képviselő szerint:

ez az ellenzék számára könnyen nyerhető kerületek közé tartozik.

Már az önkormányzati választáson elindult a kiszorítósdi – folytatta Tóth. A Momentumnak feltett szándéka volt szerinte, hogy csökkentsék a helyi szocialisták befolyását a kerületben. „Ennek ellenére meg tudtuk őrizni a pozíciónkat” – tette hozzá, és MSZP-s polgármestere lett a kerületnek (Horváth Csaba), de a testületben is szocialista többség lett.

„Aztán minden átmenet nélkül elindult ellenem egy aljas, módszeres lejáratókampány.”

A Momentum elnöke, Fekete-Győr András először szeptemberben beszélt arról az ATV-ben, hogy garancia kell arra, hogy

„az ellenzék közös listáján ne szerepeljenek olyan jelöltek, akik az elmúlt harminc évben megkárosították a magyar adófizetőket, vagy olyan mértékű csalásban, lopásban vettek részt”.

Fekete-Győr példaként Tóth Csabát hozta fel, akiről azt mondta, hogy nem szeretné a közös listán, a parlamentben vagy más politikai intézmény közelében látni. Mindezek után Fekete-Győr a korrupció elleni harc magyarországi védőszentjeként mutatta be a Momentum zuglói jelöltjét, Hadházy Ákost, aki szerint akkor lehet csak változás az országban, ha Zuglóban is változás lesz. A jelenleg független képviselő az elmúlt hónapokban többször is utalt olyan korrupciós vádakra, amelyek Tóth személye körül évek óta keringenek.

Tóth Csaba szerint Zuglóban az előválasztás már rég nem arról szól a Momentum számára, hogy megtalálják a legalkalmasabb jelöltet a Fidesz legyőzésére, hanem hogy biztos mandátumhoz juttassák Hadházyt.

Etikai vizsgálatot kezdeményezett, nem lett belőle semmi

Bár hivatalosan csak július végén kezdődik az előválasztási kampány, Zuglóban már javában tart, és mindkét fél részéről jó pár élesebb nyilatkozatot, Facebook-bejegyzést lehetett feljegyezni. Tóth például azt mondta ellenfeléről, hogy „olyan gyakran váltogatja pártjait, mint más az alsónadrágját”.

Kérdésünkre most mégis azt mondta, hogy ő mindig csak válaszolt az őt ért támadásokra, és így is sokáig tűrte, hogy alaptalan vádakkal illetik.

Állítása szerint már hónapokkal ezelőtt felhívta az MSZP elnöke Fekete-Győr Andrást, aki megígérte, hogy a Momentum leáll Tóth nyilvános támadásával.

A pártok egyébként áprilisban elfogadtak egy közös etikai kódexet, amelyben többek közt az szerepel, hogy

a jelölteknek vállalniuk kell, hogy jelölttársaikkal szemben nem folytatnak lejárató kampányt, és nem lépnek fel etikátlanul, mert „ezzel a Fideszt segítenék”.

A Telex kérdésére az MSZP-s politikus azt állította, hogy pártja etikai vizsgálatot kezdeményezett Hadházyval szemben, de nem lett belőle semmi, mert a Momentum megvétózta. Bár az etikai kódexben az is szerepel, hogy szankcióval büntethetik a pártok azt a jelöltet, aki nem tartja be az elfogadott alapelveket, Tóth szerint ennek a gyakorlati működését nem dolgozták ki.

Szabó Szabolcs, Szél Bernadett és Hadházy Ákos független országgyűlési képviselők Fekete-Győr Andrással, a Momentum elnökével 2020. november 12-én, a budapesti Kossuth téren, a párt és a politikusok együttműködésének bejelentésekor – Fotó: Bődey János / Telex
Szabó Szabolcs, Szél Bernadett és Hadházy Ákos független országgyűlési képviselők Fekete-Győr Andrással, a Momentum elnökével 2020. november 12-én, a budapesti Kossuth téren, a párt és a politikusok együttműködésének bejelentésekor – Fotó: Bődey János / Telex

Mindenki múltjában lehetnek sötét foltok

„Mindenki múltjában lehetnek sötét foltok” – fogalmazott a beszélgetés egy részén sejtelmesen a szocialista politikus.

Utalt arra is, hogy kampány során akár Hadházy múltjáról is kiderülhet valami, bár azt állította, nem tud semmi konkrétumot.

Ennek ellentmondott, hogy egy vaskos köteg papír feküdt előtte, amelyről azt állította, hogy szekszárdi ügyeket szedett össze. Ennél többet nem akart mondani, annyit azonban elárult, hogy ha lesz kettejük között vita, szekszárdi ügyeket is fel fog hozni, mert szerinte ellenfele nem foglalkozik ottani témákkal, hiába indult abban a körzetben 2018-ban.

Később egy újságírói kérdésre Tóth azt is állította, hogy

neki nincs sötét folt a múltjában, az ellene rendszeresen megfogalmazott vádak alaptalanok, és neki amúgy is nyitott könyv az élete.

Nem érez sértettséget Hadházyval szemben – fogalmazott – pusztán politikai ellenfélnek tekinti. Ehhez képest – mint egy újságíró megjegyezte – a nagyjából két órás beszélgetésen annyiszor emlegette a szekszárdi politikust, hogy valószínűleg már gyógyszert kell szednie Hadházynak csuklás miatt.

Tóth szerint semmi esélye Hadházynak nyerni az előválasztáson. Azon kérdés elől viszont kitért, hogy ő beállna-e ellenfele mögé a Fidesz elleni kampányban, amennyiben mégis ez történne. Megjegyezte, hogy fontos Hadházy korrupcióellenes tevékenysége, de ő azt vallja, hogy egy egyéni képviselőnek a körzetében élő emberek érdekeit kell képviselnie. Ha a Momentum számára fontos, hogy Hadházy bekerüljön a parlamentbe, Tóth azt javasolta, teremtsenek listás helyet a politikusnak. Így akkor nem kellene helyi ügyekkel foglalkoznia, hanem folytathatná az országos tevékenységét.

Tóth Csaba mögé a DK mellett a Jobbik is beállt, míg Hadházyt indulását a Momentum mellett a Márki-Zay Péter-féle Mindenki Magyarországa Mozgalom támogatja. A zuglói előválasztási párharcról korábban itt írunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!