Az ellenzéki előválasztáson indulóknak vállalniuk kell, hogy nem kezdenek lejárató kampányba

2021. április 14. – 19:13

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Előválasztási etikai kódexet fogadott el a hat, szövetségre lépett ellenzéki párt (DK, Jobbik, LMP, Momentum, MSZP, Párbeszéd) elnöke szerdán.

Az előválasztásban részt vevő pártok vállalják, hogy a közösen elfogadott etikai kódex alapján fognak kampányolni, és az előválasztás eredményét tiszteletben tartva segítik a győztes jelöltek további munkáját a kormányváltás érdekében – fogalmaznak közös közleményükben.

Azt írják, hogy az előválasztáson induló jelöltek tiszteletben tartják jelölttársaik emberi méltóságát, magánéletük szentségét. Politikustársaik vallása, családi állapota, nemi identitása, szexuális orientációja nem képezheti a kampány részét. Fontosnak tartják a demokratikus vitát, a programok és elképzelések ütköztetését.

Azt is vállalniuk kell, hogy a jelöltek a jelölttársaikkal szemben lejárató kampányt nem folytathatnak, és nem léphetnek fel etikátlanul, mert „ezzel a Fideszt segítenék”.

A dokumentum szerint szankciókat határoznak meg a szövetséges pártok azzal szemben, aki megsérti az etikai kódex alapelveit. Azt nem részletezi a közlemény, hogy milyen esetben, milyen szankcióról dönthetnek.

Közös lista, közös program, közös miniszterelnök-jelölt

Augusztus elején kezdték meg az ellenzéki pártok a tárgyalásokat a 2022-es országgyűlési választásokra. Már a pártelnökök első találkozóján megegyeztek abban, hogy mind a 106 egyéni választókerületben közös jelöltet állítanak a kormánypártokkal szemben, győzelem esetén pedig a közösen elfogadott program és elvek alapján kívánnak együtt kormányozni.

Október elsején megerősítették, hogy közös programot kell az ellenzéknek adnia Magyarországnak, és az akkor kiadott közleményükben azt írták, hogy megkezdték a program összeállítását. A pártelnökök megalapították a programíró bizottságot, amelyben a pártok szakpolitikai stábjai dolgoznak együtt.

Novemberben már abban is megállapodtak, hogy közös miniszterelnök-jelöltet indítanak, akiről előválasztáson döntenek.

Azt ígérték, hogy legkésőbb 2021. október 23-án már közös miniszterelnök-jelölttel és 106 közös jelölttel állnak a választók elé.

A választási törvény módosítása után eldőlt, hogy közös listát állítanak a pártok, és decemberi találkozójukon elfogadták a Korszakváltás Garanciái című dokumentumot is. A pártelnökök januári találkozóján lefektették a közös kormányzás hat alapelvét, februári közös közleményükben pedig azt tudatták, hogy civilek is elindulhatnak az előválasztáson.

Több részletet is elárultak akkor. A koronavírus-járvány miatt csak augusztus közepén indul a több hétig tartó előválasztás, az egyéni képviselőjelölteket egy fordulóban, a miniszterelnök-jelöltet pedig két fordulóban választják majd ki. Arról is döntöttek a pártelnökök, hogy azok is szavazhatnak, akik 2022 áprilisáig betöltik a 18. életévüket.

Az előválasztáson mindenki indulhat, aki elfogadja a jelölti feltételeket, amelynek része képviselőjelöltként 400, miniszterelnök-jelöltként 20 ezer támogatói ajánlás összegyűjtése is. Az előválasztás lebonyolítására a szervező hat párt a napokban felállítja az Országos Előválasztási Bizottságot. Az előválasztáson mindenki elindulhat, aki megfelel az OEB által támasztott jelölti feltételeknek.

Az előválasztás fő kérdéseit és részleteit ebben a cikkben szedtük össze.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!