Eldőlt: Civilek is indulhatnak, és 18 éven aluliak is szavazhatnak az ellenzéki előválasztáson

Legfontosabb

2021. február 28. – 09:41

Másolás

Vágólapra másolva

Vasárnap délelőtt közös közleményt adott ki az ellenzéki együttműködésben résztvevő hat párt, a Párbeszéd, DK, a Jobbik, az LMP, a Momentum, és az MSZP. Eszerint a hat párt elnöke februári tanácskozásuk során megállapodott az előválasztás menetrendjéről és feltételeiről. Közleményükben azt írták, hogy „végérvényesen kijelenthető”, hogy mind a 106 választókörzetben lesz előválasztás.

Nem csak pártok jelöltjei, hanem civilek is indulhatnak majd, akiknek „a hatékony közös kormányzás érdekében előre jelezniük kell, hogy a hat szervező párt leendő frakciói közül melyikhez kívánnak csatlakozni a parlamenti munka során. A közös kormányzás ugyanis közös felelősséget is jelent” – írták.

A koronavírus-járvány miatt a több hétig tartó előválasztás augusztus közepén indul, az egyéni képviselőjelölteket egy fordulóban, a miniszterelnök-jelöltet pedig két fordulóban választják majd ki. Azok is szavazhatnak majd, akik 2022 áprilisáig betöltik a 18. életévüket.

Az előválasztáson mindenki indulhat, aki elfogadja a jelölti feltételeket, amelynek része képviselőjelöltként 400, miniszterelnök-jelöltként 20 ezer támogatói ajánlás összegyűjtése is. Az előválasztás lebonyolítására a szervező hat párt a napokban felállítja az Országos Előválasztási Bizottságot. Az előválasztáson mindenki elindulhat, aki megfelel az OEB által támasztott jelölti feltételeknek.

„Az alapok megszülettek, Magyarország történetében először országos előválasztásra kerül sor. A választók bölcsessége a garancia arra, hogy 2022-től ne csak kormányt váltsunk, de korszakot is, megteremtve egy demokratikus, szociálisan igazságos, egyben környezet- és klímatudatos, összetartó Magyarországot. Az ehhez vezető közös ellenzéki programtervet a pártelnökök már májusban társadalmi vitára bocsátják” – zárták közleményüket a pártok.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!