Lefektették a közös kormányzás alapelveit az ellenzéki pártok vezetői

2021. január 5. – 14:56

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Hat pontban fogalmazták meg a közös kormányzás legfontosabb alapelveit az ellenzéki pártok vezetői, kedd délután egy online sajtótájékoztatón írták alá a dokumentumot. Mint fogalmaztak, az ellenzéki pártok sorsdöntő lépésre készülnek, „egy sikeres, felszabadult és szolidáris Magyarországot” fognak megteremteni, ha győznek a 2022-es országgyűlési választásokon.

Szerintük a győzelem technikai feltételeit már lefektették, miután valamennyi ellenzéki párt megállapodott, hogy közös listán, közös jelöltekkel, közös miniszterelnök-jelölttel indulnak jövőre.

A közös programjuk pedig hat alapértékre épül, ezeket ismertették röviden kedden.

  • Önmagával békében élő nemzet

Jakab Péter szerint a lefektetett közös alapelvek garantálják, hogy Magyarország 2022 után valóban jobb hely lesz, mint az elmúlt 30 évben. „Megteremtjük a társadalmi békét, véget vetünk az elmúlt évtized gyűlölködésének, betemetjük a társadalmi árkokat, és újraegyesítjük a nemzetet” – fogalmazott a Jobbik elnöke. Szerinte erre az együttműködésre jó példa, hogy az ellenzéki pártok is ideológiától függetlenül összefogtak. „Mi nem hat párt, hanem 15 millió magyar kormánya leszünk.”

  • Demokratikus jogállam

„Olyan új köztársaságot fogunk építeni, amiben a polgárok, vagyis mi ellenőrizzük kormányt, és nem fordítva – mondta Fekete-Győr András, a Momentum elnöke. – Olyan jogállamot fogunk építeni, amiben a hatalom szolgálja a törvényt, nem pedig a törvény szolgálja a hatalmat.” Szabad oktatást, szabad sajtót, szabad tudományt és szabad művészetet ígért a választóiknak. „Véget fogunk vetni az oligarchák hatalmának, és leszámolunk a korrupcióval. Egyetlen bűn sem maradhat büntetlenül” – tette hozzá.

  • A jövőbe tekintő kormányzás

Olyan kormányzásra készülünk, amely a jelen érdekei mellett számításba veszi az ország és a bolygó jövőjét is – mondta Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke. Azt ígérte, hogy minden egyes döntésnél figyelembe veszik majd a fenntarthatóságot, „célunk egy olyan környezettudatos társadalom felépítése, amely mind a gazdaságban, mind az egyéni életünkben számol a környezeti fenntarthatóság feltételeivel”. A demográfiai válság kezelését és a természeti értékek megvédését tűzték ki célul, és felszámolnák az illegális migrációt is.

  • Gondoskodó társadalom

„Egy olyan társadalomért dolgozunk, amely nem hagyja magára az időseket, a betegeket, a szegénységben élőket” – mondta Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke. Függetlenül attól, hogy ki milyen családba születik, mindenkinek elérhetővé tennék az ingyenes és jó minőségű egészségügyi szolgáltatást, az oktatást, a szociális ellátást és a kultúrát. Igazságos újraelosztási rendszert, tisztességes bért és nyugdíjat ígért a Párbeszéd társelnöke.

  • Igazságos társadalom

„Magyarország legfontosabb nemzeti kincse az emberi tudás és kreativitás. Az ország társadalmi-gazdasági fejlődése, a polgári gyarapodás csak ezen alapulhat” – fogalmazott Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke. Az oktatási rendszert, a tisztességes versenyt és a jó minőségű, mindenki számára hozzáférhető állami szolgáltatásokat emelte ki. A méltányos közteherviseléshez „be fogjuk vonni a felső tízezret és a nagyvállalatokat”, támogatjuk „a szolidáris gazdaság térnyerését, a gazdaság demokratizálását, valamint a szociális partnerek bevonását a döntésekbe”.

  • Európai Magyarország

Gyurcsány Ferenc szerint sok vitánk van az Európai Unióval, és messze nem tökéletes, de „a történelmi választási lehetőségek közül Magyarország számára a legjobb, a legfontosabb”. Hazafias, európai kormányt szeretnénk – emelte ki a DK elnöke.

Augusztus elején kezdték meg a pártelnökök a tárgyalásokat a 2022-es országgyűlési választásokra. Már az első találkozójukon megegyeztek, hogy mind a 106 egyéni választókerületben közös jelöltet állítanak a kormánypártokkal szemben, győzelem esetén pedig a közösen elfogadott program és elvek alapján kívánnak együtt kormányozni.

Október elsején megerősítették, hogy közös programot kell az ellenzéknek adnia Magyarországnak, és az akkor kiadott közleményükben azt írák, hogy megkezdték a program összeállítását. A pártelnökök megalapították a programíró bizottságot, amelyben a pártok szakpolitikai stábjai dolgoznak együtt.

Novemberben már abban is megállapodtak, hogy közös miniszterelnök-jelöltet indítanak, akiről előválasztáson döntenek. Azt ígérték, hogy legkésőbb 2021. október 23-án már közös miniszterelnök-jelölttel és 106 közös jelölttel állnak a választók elé.

A választási törvény módosítása után pedig megegyeztek a pártelnökök, hogy közös listát állítanak, és decemberi találkozójukon elfogadták a Korszakváltás Garanciái című dokumentumot is.

A Telex friss híreit itt találja >>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!