Közös miniszterelnök-jelöltet állítanak az ellenzéki pártok 2022-re

2020. november 16. – 12:23

frissítve

Közös miniszterelnök-jelöltet állítanak az ellenzéki pártok 2022-re
Az ellenzéki pártok közös kiállása 2019. január 3-án – Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

Másolás

Vágólapra másolva

Közös miniszterelnök-jelöltet állítanak az ellenzéki pártok, és előválasztással döntenek arról, hogy ki mögé állnak be 2022-ben. Erről egyezett meg a DK, a Jobbik, az LMP, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd elnöke vasárnapi találkozójukon. Közös közleményükben azt írják:

„A pártelnökök kinyilvánították, hogy a felkészülési menetrend alapján a demokrata ellenzéki szövetség legkésőbb 2021. október 23-án – az előválasztások lebonyolítását követően – közös miniszterelnök-jelölttel és 106 közös jelölttel áll a választók elé.”

Abban is megállapodtak, hogy az egyeztetési folyamatba bevonnak szakmai és civil szervezeteket, valamint szakszervezeteket. Az előválasztások lebonyolításában együttműködnek civil szervezetekkel, és abban is egyezség született, hogy civil jelöltek indulását is lehetővé teszik.

A pártelnökök egyetértettek a találkozón, hogy elutasítják a választási törvény módosítását, amit múlt kedden nyújtott be a kormány, mint ahogy „az Alaptörvény-módosításba bújtatott közpénzlopást” se támogatják.

Kinyilvánították, hogy a megváltoztatott választási szabályokhoz alkalmazkodva 2022-ben „győzelemre készülnek, és az Alaptörvény-módosítás mögé bújtatva ellopott közpénzt visszaszerzik”. A pártelnöki találkozón szó esett ezenkívül a koronavírus-járvány elleni védekezés helyzetéről is. Az ellenzéki pártok szerint a kormány „nem készült fel a járvány második hullámára, nem készítette fel az egészségügyi rendszert, elkésett és szűkmarkú intézkedésekkel próbálja kezelni a járvány társadalmi és gazdasági következményeit”.

Kattintson ide a legfrissebb hírekért!

Augusztus elején kezdték meg a pártelnökök a tárgyalásokat a 2022-es országgyűlési választásokra. Már az első találkozójukon megegyeztek, hogy mind a 106 egyéni választókerületben közös jelöltet állítanak a kormánypártokkal szemben, győzelem esetén pedig a közösen elfogadott program és elvek alapján kívánnak együtt kormányozni.

Október elsején megerősítették, hogy közös programot kell az ellenzéknek adnia Magyarországnak, és az akkor kiadott közleményükben azt írák, hogy megkezdték a program összeállítását. A pártelnökök megalapították a programíró bizottságot, amelyben a pártok szakpolitikai stábjai dolgoznak együtt.

A vitás pont továbbra is az, hogy közös listát állítsanak-e a pártok. A DK, az MSZP és a Párbeszéd nyíltan ezt támogatja, míg a Jobbikban, a Momentumban és az LMP-ben többen is úgy nyilatkoztak az elmúlt hetekben-hónapokban, hogy szerintük két ellenzéki lista koordinációjával lehet több szavazatot összeszedni. A közös listát ugyanakkor egyik párt vezetése se vetette el.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!