Zuglóban már az aláírásgyűjtés közben is összeugrottak Tóth Csaba és Hadházy Ákos aktivistái

Legfontosabb

2021. augusztus 23. – 22:28

frissítve

Zuglóban már az aláírásgyűjtés közben is összeugrottak Tóth Csaba és Hadházy Ákos aktivistái
Aláírást gyűjtenek a Momentum és Márki-Zay Péter jelöltjei az Örs vezér terén 2021. augusztus 23-án – Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Nem volt éppenséggel baráti a hangulat az Örs vezér terén, ahol egymás mellett állt az előválasztás két zuglói jelöltjének aláírásgyűjtő sátra. Nem véletlen itt indította el hétfő délután az országos kampányát a Momentum. Zuglóban nyílt háború folyik, mióta a Momentum bejelentette, hogy Hadházy Ákost indítja az elmúlt két választáson győztes szocialista Tóth Csaba ellen, mert szerintük változásra van szükség a kerületben.

Ebben szemmel láthatóan megoszlik a zuglóiak véleménye. Egy idősebb nő inkább Tóth Csaba ívét írta alá hétfőn, mert szerinte jól mennek a dolgok a kerületben, és ebben biztosan nagy szerepe van a szocialista országgyűlési képviselőnek. Tóthnak villámgyorsan összegyűlt az előválasztáshoz szükséges 400 aláírás, már dél után nem sokkal erről számolt be Facebookon. Egy másik pár viszont azt mondta, Hadházyra szavaznak, mert szerintük Tóth semmit nem csinált az elmúlt években, és ők úgy érzik, lepaktált a Fidesszel.

Erre a Momentum miniszterelnök-jelöltje, Fekete-Győr András is többször utalt korábban, amikor korrupcióval vádolta Tóthot. A szocialista politikus szerint ugyanakkor tévedés Zuglóban keresni a korrupciót, mert ott nincs, a hatóságok pedig eddig mindenben neki adtak igazat. Nemrég arról beszélt Tóth, hogy „egy aljas, módszeres lejáratókampányt” indított ellene Hadházy és a Momentum, de ő se fogja ezt annyiban hagyni.

Utalt arra, hogy Hadházy múltjából is előkerülhet valami a kampány során.

Hogy pontosan mire gondolt, máig nem derült ki, ám sokatmondó volt, hogy Hadházy hétfői utcai fórumán az MSZP sátrából egyszer csak odaléptek hozzá ketten egy mikrofonnal, és egy bírósági ítéletet mutogatva arról kérdezték, tud-e arról, hogy a kampánycsapatából valakit elítéltek korábban. Hadházy válasz helyett azt próbálta megtudni, az ellenfelének dolgoznak-e a kérdezők, a helyi Momentum vezetője ugyanis állította, hogy az egyikük Tóth asszisztense. Az állítólagos bírósági papírt nem adták oda Hadházynak, csak lengették előtte, az országgyűlési képviselő ennek ellenére megígérte, hogy utánanéz az ügynek.

A parázs jelenet úgy végződött, hogy egy Momentum-szimpatizáns beállt a két aktivista elé, akik visszakullogtak Tóth Csaba sátrához. Az oda-visszaszólogatás ezzel még nem ért véget. Az egyik momentumos aktivista átment számon kérni Tóth csapatát, hogy miért zavarták meg Hadházy kampányrendezvényét, de érezhetően nem most kezdődött a konfliktus a két tábor aktivistái között, a Momentum utcai fóruma közben is mindvégig méregették egymást.

Hadházy: Meg kell mutatni, hogy komolyan gondoljuk a változást

„Zugló az ellenzék megújulásának bölcsője” – kezdte a Momentum hétfői kampányrendezvényét az esőben Fekete-Győr András, a párt miniszterelnök-jelöltje. Az előválasztás tétje a Momentum szempontjából szerinte az, hogy meg tudják-e újítani a magyar ellenzéket. Új lendületet, új arcokat, új gondolatokat kell az ellenzékbe fecskendezni – fogalmazott –, mert Orbán Viktort úgy lehet leváltani, ha van egy új politikai kultúra, amely tisztességre, becsületre és nemzeti békére épül. Ilyen jelölt szerinte Hadházy Ákos, akit pártja Zuglóban támogat.

Fekete-Győr András a Momentum zuglói jelöltje, Hadházy Ákos mellett kampányol – Fotó: Huszti István / Telex
Fekete-Győr András a Momentum zuglói jelöltje, Hadházy Ákos mellett kampányol – Fotó: Huszti István / Telex

A jövő áprilisi választás legfontosabb kérdése sokak szerint, hogy lehet-e elszámoltatás – vette át a szót Hadházy. Úgy fogalmazott, megdöbbenti, amikor erről kérdezik, mert szerinte az elszámoltatás csak szándék kérdése. Ahhoz azonban, hogy az elszámoltatás egyáltalán szóba jöhessen, az ellenzéknek meg kell előbb nyernie a választást.

A győzelemhez pedig meg kell üzennünk a választóknak, hogy tényleg komolyan gondoljuk a változást

– tette rögtön hozzá. „Zugló egy nagyon jó helyszín, hogy ezt megüzenjük és megmutassuk.”

Ott volt az eseményen Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere is, aki a Telexnek azt mondta: Hadházy mellett még a momentumos Paróczai Anikót (Budapest 9.) és a szocialista színekben induló Bíróné Dienes Csillát (Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 4.) fogja nyilvánosan is támogatni az előválasztáson.

„Sajnos nagyon kevés olyan teljesítményt látni a teljes politikai palettán, mint amit Hadházy Ákos produkált az elmúlt években”

– érvelt a Momentum zuglói jelöltje mellett. Úgy fogalmazott, egy nagyon nehéz ember Hadházy, akivel nehéz együttműködni, de azt nem lehet eltagadni tőle, hogy komoly politikai eredmények vannak a háta mögött.

Baranyi kérdésünkre azt is elmondta, hogy a miniszterelnök-jelöltek közül Karácsony Gergelyt támogatja, szerinte ugyanis ő az egyetlen a most indulók közül, aki Orbán Viktor valódi kihívója lehet jövő áprilisban.

Fekete-Győr: Zuglóban a tisztesség csap össze az adatbázissal

Bár Karácsony reggel még arról beszélt, hogy tökéletes az időjárás az aláírásgyűjtésre, délután ötkor már messze nem ez volt a helyzet. Az esőben csak alig léptek oda a Momentum aláírásgyűjtő standjához, Fekete-Győr András ezért sorra szólította le az Örs vezér terén átsuhanó gyalogosokat.

„Fontos, hogy cápázni kell. Ki kell menni a pultból megszólítani a választókat, különben csak a nagyon elkötelezettek jönnek oda aláírni”

– magyarázta a Telexnek. Szerinte ez a módszer nagyon működik, már délelőtt a Jászai Mari téren is kipróbálta, ő ott kezdte az ajánlások gyűjtését.

Fekete-Győr András aláírásokat gyűjt az Örs vezér terén 2021. augusztus 23-án – Fotó: Huszti István / Telex
Fekete-Győr András aláírásokat gyűjt az Örs vezér terén 2021. augusztus 23-án – Fotó: Huszti István / Telex

Neki miniszterelnök-jelöltként 20 ezer aláírásra lesz szüksége, napközben még nem számolták össze, mennyinél tart. A közvélemény-kutatások szerint nem valószínű, hogy Fekete-Győr továbbjut a miniszterelnök-jelölti választás második fordulójába, de azt mondja, meglepetésre készül.

„Az utolsó mérés 12 százalékot mért nekem. Ezt egy jó ugródeszkának tartom”.

Mint kifejtette, sok 17-18 évessel beszélget az országjárás közben, akik nem jelennek meg a mérések mintáiban, de az előválasztáson már részt vehetnek. Nagyon bízik emellett a külföldön élő magyarokban, nem véletlen küzdött hónapokig azért a Momentum, hogy online is lehessen szavazni az előválasztáson.

Fekete-Győr kiszámíthatatlannak tartja az előválasztás végkimenetelét. Őket parlamenten kívüli pártként a legtöbb helyen esélytelennek tartják, ráadásul jóval kevesebb eszközük van, mint a régebb óta működő pártoknak.

„Tóth Csabának adatbázisai vannak, Hadházy Ákos mellett ugyanakkor ott a morális fölény. Zuglóban a morális fölény, a tisztesség csap össze az adatbázissal. Hogy melyik jön ki győztesen, azt nehéz megmondani”

– fogalmazott a Momentum miniszterelnök-jelöltje.

Tóth Csaba sátra az Örs vezér terén – Fotó: Huszti István / Telex
Tóth Csaba sátra az Örs vezér terén – Fotó: Huszti István / Telex

Két óra alatt összegyűjtötte Tóth az ajánlásokat

Tóth Csaba elsők között gyűjtötte össze az induláshoz szükséges 400 aláírást, Facebook-oldalán már dél után nem sokkal azt írta, hogy alig két óra alatt meglett a megfelelő számú ajánlás. Estére Hadházynak is sikerült ez. A Momentum jelöltje azt írta, néhány napig még biztosan gyűjtenek ajánlásokat, „hiszen nagy szükség van arra, hogy személyesen találkozzunk az emberekkel, és nekem személyesen is jól esik a sok támogatás, amit a választóktól kapok.”

A többi párt is megkezdte délelőtt az ajánlások gyűjtését, ebben a cikkben szedtük össze, ki hogy indította el a kampányt. Az őszi ellenzéki előválasztáson összesen 7 miniszterelnök-jelölt és 265 egyéni jelölt indul. A miniszterelnök-jelölteknek 20 ezer, az egyéni képviselőjelölteknek 400 érvényes ajánlást kell összegyűjteniük két hét alatt. Az előválasztás legfontosabb tudnivalóit itt szedtük össze, ebben a cikkben pedig azt néztük meg, melyik körzetekben dőlt már most el a verseny.

Az előválasztás első fordulóját szeptember 18–26. között tartják, a második forduló pedig október 4. és 10. között lesz. A pártok azt ígérik, hogy október 23-án már közös miniszterelnök-jelölttel és 106 közös egyéni jelölttel állnak ki a választók elé.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!