Hadrendbe álltak az ellenzéki aláírásgyűjtő pultok Budapesten

2021. augusztus 23. – 11:34

frissítve

Hadrendbe álltak az ellenzéki aláírásgyűjtő pultok Budapesten
Dobrev Klára sajtótájékoztatót tart a Széll Kálmán téren 2021. augusztus 23-án – Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfő reggel kezdték el gyűjteni az ajánlásokat az ellenzéki előválasztás jelöltjei. Karácsony Gergely a Móricz Zsigmond körtéren, míg Dobrev Klára a Széll Kálmán téren indította a napot. Márki-Zay Péter ajánlóívét már éjfél után pár perccel aláírták páran Hódmezővásárhelyen, Jakab Péter pedig Miskolcon kezdett neki az országjárásnak.

„Nagy nap ez a mai. A mai napon hivatalosan is megkezdődik az ellenzéki előválasztásra az ajánlásgyűjtés, és ezzel hivatalosan is elkezdődik az Orbán-rendszer lebontása. Annak az első lépését fogjuk most megtenni” – fogalmazott Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció miniszterelnök-jelöltje a párt délelőtti sajtótájékoztatóján a Széll Kálmán téren. Dobrev arról beszélt, hogy nemcsak egy választásra készülnek, hanem kormányzásra, és azt szeretnék jövőre megmutatni, hogy nemcsak nyerni, hanem kormányozni is tudnak.

Több miniszterelnök-jelölti vita is lesz

Az őszi ellenzéki előválasztáson összesen 7 miniszterelnök-jelölt és 265 egyéni jelölt indul. A miniszterelnök-jelölteknek 20 ezer, az egyéni képviselőjelölteknek pedig 400 érvényes ajánlást kell összegyűjteniük két hét alatt.

Újságírói kérdésre Dobrev azt mondta, hogy

több miniszterelnök-jelölti vita is lesz, mert szeretnék megmutatni Orbánnak, hogy egy modern demokráciában nem félnek egymástól a riválisok.

A pontos részletek még nincsenek meg, de az aláírásgyűjtés lezárulta után, még az első forduló előtt tartják az első miniszterelnök-jelölti vitát, majd a második forduló előtt is lesz egy a versenyben maradt három jelölt között.

Fotó: Huszti István / Telex Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

A sajtótájékoztatón röviden bemutatkoztak a DK budai jelöltjei is.

  • Gy. Németh Erzsébet (Budapest 2. választókerület) arról beszélt, hogy szeretné, ha Újbudának méltó képviselete lenne az Országgyűlésben. Képviselőként megvédené a Gellért-hegyet, és azt szeretné, hogy a szükségesnél ne járjon nagyobb fakivágással a Gellért-hegyi sikló építése.
  • Kálmán Olga (Budapest 4.) a sok hazugság után végre egyenes beszédet szeretne a II. és III. kerületben. „A célom az, hogy mindent megadjak és visszaadjak a két kerületnek, amit a Fidesz csak elvett” – fogalmazott a korábbi televíziós műsorvezető.
  • Komáromi Zoltán (Budapest 3.) ha egy problémával találkozik háziorvosként, szereti tudni, mi az oka, és szereti minél hamarabb megoldani. Úgy érzi, a DK felkészült szakemberekkel vág neki az előválasztásnak, és meg tudják mutatni, hogy valóban képesek kormányozni.
  • Molnár Gyula (Budapest 18.) szerint az első számú kérdés, hogy le kell váltani ezt a rendszert. Utána pedig több feladat is vár rá a választókerületében, Budafok-Budatétényen. A közlekedés és az infrastruktúra fejlesztését emelte ki külön is.

Ott volt még a DK jelöltjei mellett Csárdi Antal is, aki LMP-s színekben indul a belvárosi választókerületben (Budapest 1.). A Jobbik és az MSZP–Párbeszéd mellett a DK is mögé állt be, ellenfele a momentumos Gelencsér Ferenc lesz.

A hétfő reggeli időpont ellenére meglehetősen sokan jelentek meg a Széll Kálmán téren, több képviselőjelölt pultjánál is kisebb sorok alakultak ki.

A kétfordulós választást hozták vissza

Karácsony Gergely szerint tökéletes előválasztási idő van hétfőn, mert nincs nagyon meleg, nem esik az eső, és ilyenkor az emberek meg tudnak állni a téren beszélgetni és aláírni az előválasztáson indulók ajánlóívét. Erről a Móricz Zsigmond körtéren beszélt egy Facebookon megosztott videóban, Orosz Anna társaságában, aki az MSZP–Párbeszéd támogatásával a Momentum színeiben indul Gy. Németh Erzsébet ellen Újbudán (Budapest 2.).

Az előválasztás az MSZP–Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje szerint nem a pártok és a politikusok ügye, hanem az embereké, akik szenvednek ebben a rendszerben, és akikkel közösen tudják majd leváltani a jelenlegi kormányt. Orosz Anna pedig arról beszélt a videóban, hogy az előválasztással azt a kétfordulós választást hozták vissza, amit a Fidesz eltörölt a választási törvény módosításával. A Momentum jelöltje szerint az ellenzék ezekben a hetekben példát mutat demokratikus értékekből.

Karácsony hétfőn öt fővárosi helyszínen gyűjtött aláírásokat, de a következő hetekben minden kitelepülést szeretne meglátogatni.

Karácsony Gergely és Orosz Anna a Móricz Zsigmond körtéren gyűjtötte az aláírásokat hétfőn – Fotó: Huszti István / Telex Karácsony Gergely és Orosz Anna a Móricz Zsigmond körtéren gyűjtötte az aláírásokat hétfőn – Fotó: Huszti István / Telex
Karácsony Gergely és Orosz Anna a Móricz Zsigmond körtéren gyűjtötte az aláírásokat hétfőn – Fotó: Huszti István / Telex

Márki-Zay Péter, a Mindenki Magyarországa Mozgalom miniszterelnök-jelöltje is Budapesten kezdi hétfőn az országjárást, de már éjfél után pár perccel Hódmezővásárhelyen aláírták az ajánlóívét, elsőként a felesége. A Facebook-videóban azt mondta, a következő két hétben több mint húsz településre szeretne eljutni, mert úgy gondolja, neki van a legnagyobb esélye legyőzni Orbán Viktort jövőre, és csak az ő programjában szerepel az elszámoltatás.

Szülővárosában, Miskolcon indította a napot Jakab Péter, a Jobbik miniszterelnök-jelöltje. Az Avasi Posta előtt tartott sajtótájékoztatót Szilágyi Szabolccsal, a párt helyi jelöltjével, ahol ő is arra kért felhatalmazást a szavazóktól, hogy kihívhassa és legyőzhesse Orbán Viktort jövő tavasszal. Ha nem tanultak volna a 2018-as vereségből, Jakab szerint a Jobbik mind a 106 választókerületben indított volna saját jelöltet. Így viszont csak ott indulnak el, ahol meggyőződésük, hogy ők a legalkalmasabbak a Fidesz legyőzésére. 59 választókerületben más pártok jelöltjeit támogatják, 47 körzetben viszont Jakab szerint a Jobbik jelenti a megoldást, így ennyi körzetben állítottak saját jelöltet.

„Készen állunk arra, hogy legyőzzük a Fidesz jelöltjét, (…) lebontsuk az Orbán-rendszert, és utána együtt, közösen felépítsük a szabadság és a jólét Magyarországát”

– fogalmazott a párt miniszterelnök-jelöltje. Az elkövetkező hetekben Jakab is bejárja az országot, a Jobbik sajtófőnöke a Népszavának azt mondta, a hatalmas logisztikai kihívás ellenére az a céljuk, hogy a legkisebb településekre is elmenjenek az előválasztás során.

Két hetük van a jelölteknek

Az egyik legizgalmasabb előválasztási csata Zuglóban várható Hadházy Ákos (Momentum) és Tóth Csaba (MSZP–Párbeszéd) között. Nem véletlen, hogy Fekete-Győr András, a Momentum miniszterelnök-jelöltje pont ebben a választókerületben kezdi az aláírásgyűjtést 17 órától. A párt közleménye szerint az Örs vezér terén lesz az utcai fórum, ahol ott lesz Szél Bernadett, Szabó Szabolcs, Paróczai Anikó és Hollai Gábor is, akik szintén egyéni jelöltként indulnak az előválasztáson a Momentum színeiben.

Két hetük van a jelölteknek, hogy összegyűjtsék az ajánlásokat, a leadási határidő szeptember 6-a reggel tíz óra. Az ajánlások ellenőrzését az átadást követően 48 órán belül el kell végezni, vagyis

szeptember 8-ára várhatóan kialakul, hogy az egyes körzetekben kik kerülhetnek fel a szavazólapokra.

Ajánlást csak az Országos Előválasztási Iroda által létrehozott ajánlóíveken lehet gyűjteni. Egyéni képviselőjelöltekre érvényes ajánlást csak a választókerületi lakcímmel, miniszterelnök-jelöltekre a magyarországi lakcímmel rendelkező magyar állampolgárok tehetnek. Az ajánlóíveket maradéktalanul ki kell tölteni, a hiányos ajánlásokat a lebonyolító szervek el fogják utasítani. A miniszterelnök-jelöltek íveit az Országos Előválasztási Iroda munkatársai, az egyéni képviselőjelöltek ajánlásait pedig a helyi választási bizottságok tagjai ellenőrzik.

Az előválasztás első fordulójára szeptember 18–26. között lesz, online és személyesen is lehet majd szavazni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!