Tóthcsabázás, őszödözés, politikai humbug és elszámoltatás – másodszor csapott össze az öt ellenzéki miniszterelnök-jelölt

2021. szeptember 24. – 18:27

frissítve

Tóthcsabázás, őszödözés, politikai humbug és elszámoltatás – másodszor csapott össze az öt ellenzéki miniszterelnök-jelölt
Karácsony Gergely, Dobrev Klára, Márki-Zay Péter, Jakab Péter és Fekete-Győr András az RTL stúdiójában 2021. szeptember 24-én – Fotó: Németh Sz. Péter / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Az RTL Klub szervezésében vitázott második körben Dobrev Klára, Karácsony Gergely, Jakab Péter, Márki-Zay Péter, valamint Fekete-Győr András.

Az első magyar országos előválasztás első fordulójának félidejében, azaz 4 nappal a szavazás érdemi kezdetét követően, négy nappal az urnazárást megelőzően száll másodszorra ringnek nevezett televízióstúdióba az öt versenyben lévő miniszterelnök-jelölt.

Noha az első, még az ATV által szervezett ilyen műsor meglehetősen higgadtnak tűnt, az elmúlt napokban fokozódtak az előválasztási indulatok, már csak azért is, mert kétnapos kényszerleállás után kellett újraindítani a szavazást hétfőn, az online előválasztási rendszer kapacitásbővítésében sem tudtak igazán egységesen fellépni a lebonyolító pártok, ráadásul egyre több egyéni országgyűlési képviselői körzetben, egyre komolyabb konfliktusokba is keverednek a jelöltek, valamint az egymással versengő politikai tömörülések. Eközben az előválasztási részvételi arányok meglepően jók, péntekig már 270 ezer választópolgár voksolt.

A tét tehát egyre nagyobbnak tűnik, ma pedig ismét lehetőséget kap arra Dobrev Klára, Karácsony Gergely, Jakab Péter, Márki-Zay Péter, valamint Fekete-Győr András, hogy megpróbálja meggyőzni saját képességeiről a választókat, azaz arról: ki lenne Orbán Viktor legalkalmasabb kihívója 2022-ben.

Fotó: Németh Sz. Péter / Telex
Fotó: Németh Sz. Péter / Telex

A második miniszterelnök-jelölti vita jóval hevesebb volt, mint az első, több kérdésben is markáns véleménykülönbségek alakultak ki a jelöltek között. A legmeglepőbb kijelentések azonban megint Tóth Csaba személye körül hangzottak el, Karácsony kijelentette, hogy ha Zuglóban élne, ő nem rá szavazna, hanem ellenfelére, Hadházy Ákosra. Fekete-Győr András pedig az őszödi beszéd miatt kérte számon Dobrev Klárát.

A vitáról szombaton külön videóval jelentkezünk. A tervek szerint még egy miniszterelnök-jelölti vita lesz a második fordulóban az RTL Klub szervezésében.

  • Dobrev Klára egyperces kortesbeszédében nemcsak erős kampányt, hanem erőteljes kormányzást ígért, szerinte ezért kell rá szavazni az előválasztáson.
  • Fekete-Győr arra biztatott mindenkit, hogy vegyen részt az előválasztáson személyesen és online is, mert a valódi korszakváltáshoz, új politikai kultúrához új emberekre van szükség, és arra, hogy ilyen emberek jelöltté válhassanak, csak most van lehetőség.
  • Jakab Péter szerint ő személyében testesíti meg a korszakváltást, és ha az előválasztók rá szavaznak, bűn többé nem marad büntetlenül Magyarországon.
  • Karácsony Gergely azt kérte, hogy Orbán Viktorhoz mérjék az előválasztók azt, akinek bizalmat szavaznak. Szerinte a kormányváltáshoz az kell, hogy a még most bizonytalanokat is meg tudják győzni, tehát egy közös nevezőt teremteni tudó kormányfőjelölt.
  • Márki-Zay Péter szerint az összefogás megszületett, de ez önmagában nem elég. Hiteles jelöltekre is szükség van ahhoz, hogy rendszerváltás követhesse a jövő évi választást. Márki-Zay mindenkit arra biztatott, hogy éljen az előválasztás lehetőségével, mert most van esély arra, hogy érdemes és hiteles jelöltek kerülhessenek szembe 2022-ben a Fidesz embereivel.

A Párbeszéd jelöltje szerint nincs ma Magyarországon olyan jogász, már Vörös Imre sem hiszi ezt, hogy egyszerű többséggel jogállami módon el lehetne törölni kétharmados törvényeket, vagy el lehetne mozdítani a kétharmaddal megválasztott közjogi tisztségviselőket.

A fenti elképzelés, miszerint feles többséggel is el lehetne törölni a kétharmados törvényeket, az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek közül Márki-Zay Péter és Dobrev Klára kampányának is szerves része. Az Alaptörvényt alkotmányellenesen alkották meg, nincs szükség kétharmadra a kétharmados törvények lebontására, mondják mindketten.

A Telex is rákérdezett erre a DK-s miniszterelnök-jelölt-jelöltnél, hogy jogászként mennyire gondolja ezt komolyan, amire azt mondta, nincs ezzel egyedül, volt igazságügyminiszterek, jogászok gondolják ugyanígy, mivel az Alaptörvényben is benne van, hogy aki a hatalom kizárólagos megszerzésére törekszik, az ellen fel kell lépni, márpedig a Fidesz módosításai – Polt Péter, Alkotmánybíróság, Médiatanács stb. – mind ezt építik.

Erre mondta most Karácsony Gergely, hogy nincs már olyan jogász, már Vörös Imre sem hiszi, hogy ez kivitelezhető lehet jogállami módon.

Legutóbb a DK-s Arató beszélt erről a parlamentben, ahol egy időre el is vette tőle a szót Kövér László. Így azt is megtudhattuk, hogy mit gondol a fideszes házelnök minderről:

„Az, amit ön mond, az az alkotmányos rend elleni, egyelőre csak uszítás, és nem szeretném, hogyha szervezkedéssé fajulna”

– mondta Kövér, majd hozzátette:

„Ha önök a kétharmados törvényeket kétharmados felhatalmazás nélkül kívánják megváltoztatni vagy megszüntetni, hatályon kívül helyezni, beleértve az Alaptörvényt is, akkor alkotmányellenes cselekményt hajtanak végre, ami büntetőjogi kategória”.

Hiteles elszámoltatásra van szükség Márki-Zay Péter szerint. Ez nem történt meg 2002-ben és 2010-ben sem. Itt Dobrevhez fordulva azt mondta, Gyurcsány se számoltatta el Polt Pétert.

Naívnak lenni a politikában nem hiba, hanem bűn – mondta Dobrev Klára, aki szerint egyszerű többséggel is el fogják törölni a kétharmados törvényeket.

Minden bűnözőt kiadna Márki-Zay Péter, Gruevszki és a letelepedési kötvényesek nem maradhatnak az országban. Maradjon a határkerítés – mondja az MMM jelöltje.

Dobrev szerint egyik miniszterelnök-jelölt se támogatja az illegális bevándorlást, mint ahogy azt se, hogy a Jancsikat Juliskává operálják. Ő is támogatja, hogy maradjon a határkerítés.

Karácsony kettéválasztja a gazdasági és a háborús menekülteket. Szerinte fontos, hogy emberként viselkedjünk azokkal, akik háborús borzalmak elől menekülnek. Gazdasági bevándorlókra meg azoknak a cégeknek van szüksége szerinte, akik nem fizetik meg a magyarokat.

A Momentum jelöltje szerint a jobbikos javaslat nem felel meg uniós jogszabályoknak. Szerinte nem bevándorlási, hanem kivándorlási válság van Magyarországon, arra kell megoldást és megfelelő intézkedéseket hozni, a menekültek ügyében pedig humánusan kell eljárni.

Fotó: Németh Sz. Péter / Telex
Fotó: Németh Sz. Péter / Telex

A Jobbik jelöltje önálló határőrséget akar, és nem támogatja a bevándorlást semmilyen szinten. Bejelentette, a magyar munkaerő védelmében kvótát javasol, hogy a következő kormány csak olyan cégeket támogasson, amelyek vállalják, hogy legalább 90%-ban magyar munkaerőt alkalmaznak.

Borzalmas technológia, mindenképp leállítaná Karácsony Paks 2-t.

Nem épülhet meg Paks 2 jelen formájában – mondja Fekete-Győr. Semmilyen szempontból nem éri meg, megújuló energiában kell gondolkodni szerinte.

Jakab szerint az első lépés, hogy megismerjék az oroszokkal kötött harminc évre titkosított szerződés gazdasági részleteit. Szerinte nem tudják kiváltani 2035-re Paks energiaellátását.

Márki-Zay Péter egyetért a Jobbik elnökével, nem lehet szélenergiával kiváltani az atomerőművet. Energiacsökkentésre lenne szükség.

Dobrev leállítaná a Paks 2-t, ki lehet váltani szerinte az atomenergiát.

Átverésnek tartják, és valódi árcsökkentési, valamint energiahatékonysági intézkedéseket látnának jónak a jelöltek, teljes egyetértésben – derült ki a rezsicsökkentéssel kapcsolatos kérdésre adott válaszokból.

A többi között energiahatékonysági és zöldberuházásokat, az energiaszegénységgel szembeni programokat, panelprogramot, valamint az energiafogyasztás csökkentését érintő uniós források lehívását ígérték a „fideszes szemfényvesztés” helyett.

Nem vagyok a kvóták híve – válaszolta Jakab Márki-Zay Péternek arra a felvetésére, hogy az ellenzék közös listáján legyen meghatározott számú roma jelölt is.

Fekete-Győr támogatja az MMM jelöltjének ötletét. Partnerként tekintene a civil szervezetekre, szegregált oktatás helyett integrált oktatásra van szükség, és 16-ról 18 évre emelné a tankötelezettség felső korhatárát.

Dobrev is egyetért a javaslattal, és Karácsony is támogatja. Karácsony Gergely szerint csak az oktatás lehet a megoldás a romák felzárkóztatására. Az EU helyreállítási alapjából erre is bőven lenne pénz, de azt ellopták.

A DK jelöltje differenciált pedagógus-béremelést ígért, és hogy jelentősebb bért kapjanak azok, akik a hátrányos helyzetű térségekben vállalnak munkát.

A romák helyzetéről szól a következő vitablokk.

A műsorvezető emlékezteti Jakabot egy korábbi nyilatkozatára, amikor arról beszélt, hogy a romák igénytelenül élnek. A Jobbik jelöltje arról beszél, a romatelepeken élőknek is oktatást, munkát adna, így tudnának kijutni a jelenlegi helyzetükből. Olyan országot szeretne, ahol nem éri meg bűnt elkövetni, de megéri dolgozni, mert abból meg lehet élni.

Ezt tapasztalta, amikor Miskolcon egy szegregált iskolában tanított. Azt állítja, ott ő volt a példakép, aki megmutatta, hogy ha eleget tanul az ember, akkor jól fog élni.

A Jobbik jelöltje ennyivel reagált arra, hogy a hódmezővásárhelyi polgármester jelöltként azt javasolta, sőt kérte vitapartnereitől, hogy kormányalakítás esetén a bérlakáspolitikát bízzák az önkormányzatokra.

A családok 97 százaléka nem tudja felvenni a csokot – mondja Dobrev. Az a legnagyobb problémája az embereknek, hogy nem hitelképesek. Megemelné a családi pótlékot, és segítene azoknak, akiknek kevesebb jut.

Fekete-Győr András rugalmasabbá tenni a családtámogatási rendszert, és felemelné a gyedet.

Jakab állami bérlakásépítési programot javasol, évente 5-10 ezer állami bérlakást építene, amit a fiatal pároknak adna.

Márki-Zay Péter a csokot és a családtámogatási programot megtartaná, de bővítené azokra a csoportokra is, akik nem tudják jelenleg igénybe venni. Bérlakást adna a fiatal pároknak, amíg félre tudnak tenni a hitelfelvételhez. Semmiképp se adná el az állami bérlakásokat.

Az MMM jelöltje szerint felelősen kellene gazdálkodni, és közgazdászként visszafogottságra intette jelölttársait abban, hogy milyen intézkedéseket, béremeléseket ígérnek.

Márki-Zay szerint ugyanakkor az, hogy az egészségügyi szakdolgozók és a tanárok béremelése elengedhetetlen, még a Fidesz sem kérdőjelezi meg, hiszen ezekben a szakmákban egészen egyszerűen nincs elég ember, ki fognak ürülni, ha nem lép valamit a következő kormány – bárki vezesse is azt.

Fotó: Németh Sz. Péter / Telex
Fotó: Németh Sz. Péter / Telex

Dobrev azt mondja, 2000 milliárd forint van a költségvetésben, amit lopásra és felesleges kiadásokra költ el a kormány. Miniszterelnökként ő átcsoportosítaná a költségvetést, bérekre, nyugdíjakra költené az oligarchák kitömése helyett, leállítaná például a Fudan Egyetem beruházását és a Belgrád–Budapest-vasútvonalat.

Márki-Zay Péter szerint nehéz felelős ígéretet tenni, mert üres államkasszát fog átadni a Fidesz, ezért populistának tartja Dobrev mondatait.

Jakab segély helyett munkát adna az embereknek, felemelné a közmunkásbért a minimálbérig, és képzéseket biztosítana a munkanélkülieknek, hogy el tudjanak helyezkedni. A minimális cél szerinte az, hogy nettó 200 ezer forintra feltornázzák a minimálbért, de csökkenteni kell közben a kis- és középvállalkozások járulékait, vagy támogatást adni nekik.

Karácsony Gergely a magyar béreket legalább a szlovák bérekre emelné fel. Zuglóhoz hasonlóan országos szinten is alapjövedelmet vezetne be, a létminimum alatt élőknek pénzt adna, és az alacsony nyugdíjakat pedig felemelné.

Fekete-Győr András szerint valóban nem tartunk még az alapjövedelemnél, inkább a Soproni Tamás terézvárosi momentumos polgármester által bevezetett minimumjövedelemről kellene beszélni. Viszont vannak olyan szakmák, amelyekben szükség van a béremelésre, ilyenek az egészségügyi dolgozók, valamint a pedagógusok.

Karácsony megtartaná a 13. havi nyugdíjat, de sokkal többre van szükség, hiszen több millió forintot kellene visszafizetni nekik, mert 12 év alatt Orbán elinflálta a nyudíjak értékét. Szerinte a kormány ígérete egy kampányszemfényvesztés.

Dobrev is igent mondott az idevágó kérdésre, és a nyugdíjemelés módszerét is megváltoztatná, mert Európában a magyar nyugdíjak vásárlóereje a legrosszabb. Dobrev teljesen új nyugdíjszámítási rendszert, valamint jelentős átcsoportosítást ígért, így jelentős mértékű nyugdíjemelésre is fordítana, ha kormányra kerülne.

Márki-Zay a svájci indexálás visszaállítását nem ígérné meg, mint Dobrev, de megtartaná a 13. havit, és rugalmas nyugdíjrendszer alapjait hozná létre.

Jakab is igennel felelt a 13. havi nyugdíj megtartására vonatkozó kérdésre, de szerinte ez az ellopott magánnyugdíjvagyon után „visszaadná az aprót” a kormány. A Jobbik elnöke is hamis ígéretnek nevezte ezt a kormány részéről, és úgy vélte, sokkal érdemibb intézkedésekre van szükség.

Fekete-Győr András sem vetette el a 13. havi nyugdíjat, viszont szerinte nem csupán svájci indexálásra, hanem egyéni nyugdíjszámlákra is szükség van.

Dobrev Klára szerint nem probléma, hogy vannak vitás kérdések, egyszerűen csak elszoktunk tőle. Tóth Csabától nem vonja vissza a DK a támogatását, de megemlítette, hogy az előválasztási bizottságban megszavazta a DK, hogy vizsgálják ki az ügyet, amit Hadházy Ákos tárt fel a szocialista politikusról.

Arra, hogy a DK székesfehérvári jelöltje feltűnt egy offshore cég képviselőjeként, nem mondott semmit, pedig Karácsony erre is rákérdezett.

A főpolgármester egyébként Fekte-Győr András kérdésére azt mondta, hogy támogatja Zuglóban Hadházy Ákost, viszont nem támogatja például a XVI. kerületben a momentumos jelöltet, vagy Székesfehérváron a DK-sat, mert más jelöltekkel is vannak komoly kétségek, nem csak Tóth Csabával. A Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje szerint nekik olyan jelölteket kell támogatniuk, akik vállalhatóak, és akiket a kormányváltást akarók is tudnak támogatni.

A Jobbik elnöke szerint pártja rengeteget változott az elmúlt időkben, és sajnálja, hogy jelölttársai összeszólalkoztak ebben a tárgyban, mert ez nem az ellenzéki szövetség érdeke. Az ózdi jelöltre vonatkozó kérdésre Jakab azt mondta, hisz neki, ismeri, és elmondta, hogy mi történt valójában azon a képen, amin mozdulata náci karlendítésnek látszódott.

Karácsony nem boldog, hogy most jönnek elő a különböző problémás ügyek a különböző pártok képviselőiről, de szerinte szerencsés, hogy még most kerülnek ezek elő.

A Momentum XVI. kerületi jelöltjét, a Jobbik ózdi és a DK székesfehérvári jelöltjét emlegeti, akikről az utóbbi napokban kerültek elő különböző ügyek, aztán pedig Tóth Csabát hozza fel, akiről Hadházy Ákos tárt fel egy gyanús ügyet.

„Én Zuglóban biztosan nem Tóth Csabára szavaznék”

– jelentette ki Karácsony, azt állítva, nem hallott korábban Tóth gyáráról.

A zuglói Tóth Csabával kapcsolatban hónapok, de inkább évek óta visszatérnek olyan állítások, amelyek szerint a politikusnak köze lehet korrupciógyanús ügyekhez. Ellenfele, Hadházy Ákos is azt mondja, hogy Tóth alkut kötött a korrupcióval.

Hadházy egy meglehetősen kusza és szövevényes ügy részleteit mutatta be a Zugló Tv-ben, ahol a két politikus előválasztási vitáját tartották. A vita után Facebook-oldalán és a Korrupcióinfó nevű oldalán dokumentumokkal együtt is megosztotta a történetet, amely röviden így néz ki:

  • Tóth Csaba 2012-ben értékbecslést rendelt meg egy XXII. kerületi gyártelepre, amelynek 390 millió forintra becsülték akkor az értékét.
  • Ezután három ember Zalaegerszegen – Tóth szülővárosában – 100 ezer forinttal megalapította az Első Lépés Inkubátorház Alapítványt. Az egyik alapító Békefi László, aki jelenleg Zugló átláthatósági biztosa, a másik Hajdú Flórián, Zugló MSZP-s alpolgármestere, a harmadik pedig Funtig Zoltán, aki szerződésben áll a Zuglói Önkormányzattal, ő hajtja be a be nem fizetett parkolási díjakat.
  • Tóth Csabának és feleségének van egy közös cége, a Tigris-1993 Kft., amely 2013-ban 111 millió forintos kölcsönt adott az Employers Consulting Kft.-nek. Ennek tulajdonosa a fent említett Funtig Zoltán, ügyvezetője pedig korábban Menyhárt Bizsán volt, aki egy időben Tóth Csabával együtt szervezte az MSZP Vas megyei szervezetét.
  • Az Employers Consulting Kft. a 111 millió forintnyi kölcsönt adott az Első Lépés Inkubátorház Alapítványnak, az alapítvány pedig 111 millió forintért megvette azt a gyártelepet, amire korábban Tóth értékbecslést kért.
  • Két nap múlva aztán a gyártelep tulajdoni lapjáról lekerült az 550 millió forintos jelzálog.
  • A tulajdoni lapon viszont megjelent Funtig Zoltánék cégének vételi joga és a 111 millió forintos jelzálogjog.
  • 2016-ban a vételi jog és a 111 milliós jelzálogjog átkerült Tóth Csaba cégéhez, a Tigris-1993 Kft.-hez. Hadházy állítása szerint Tóth Csaba cégének csak egy levelet kell írni ahhoz, hogy a gyártelep az ő kezükbe kerüljön hivatalosan is.

Ebben a cikkben bemutattuk, ki az a Tóth Csaba, aki az ellenzéki előválasztás legnagyobb balhéját okozza. A Telex Magyarázóban pedig bemutatjuk az előválasztás legforróbb összecsapását.

Dobrev Klára szavaira reagálva Fekete-Győr egy, a DK által támogatott jelölt vállalhatatlan kijelentéseivel szembesítette a párt miniszterelnök-jelöltjét. Ezután a vitapartnerek egymást váltva hoztak fel az előválasztási kampányban felmerült, egyes jelöltek megfelelőségét megkérdőjelező ügyeket.

Éppen ezért nem benne kell bízni. Hanem például benne, aki nemcsak beszél róla, hanem az Európai Parlamentben érdemben tesz is az LMBTQ-közösség tagjainak jogaiért.

Fotó: Németh Sz. Péter / Telex
Fotó: Németh Sz. Péter / Telex

Karácsony Gergely azt mondja, ő volt az első politikus, aki kitette a szivárványzászlót Zugló polgármesteri hivatalára, és a Főpolgármesteri Hivatal épületén is kint van a székely zászló mellett. De azt is megemlíti, hogy felszólalt a Budapest Pride-on.

A melegek jogaival folytatódik a vita.

Fekete-Győr András arról beszél, hogy meg kell újítani az ellenzéket, jól mutatja, hogy ő volt az egyetlen miniszterelnök-jelölt, aki ott volt a Pécsi Pride-on. Jogegyenlőséget hozna minden állampolgár között. Lehetővé tenné az azonos neműek házasságkötését és örökbefogadását, valamint eltörölné a nyáron elfogadott homofób törvényt.

Konzervatív álláspontot képvisel ebben a kérdésben Jakab Péter, de azt megígérte, hogy az új kormány nem fog senkit a gyűlöletpolitika célpontjává tenni. A házasság a férfi és nő között jön létre – mondja Ferenc pápára hivatkozva. Szerinte elegendő az azonos neműek közötti bejegyzett élettársi kapcsolat.

Ebben nagy egység volt, Fekete-Győr korrupcióellenes ügyészség beköltöztetését érintő, korábbi javaslatát még Dobrev is támogathatónak találta. Valamennyi jelölt úgy látta, valamilyen kifejező, a társadalmi egyenlőséget szimbolizáló célra kell a jövőben használni a Karmelitát.

Jakab Péter arról beszélt, hogy nem egymást kell legyőzni, és a Jobbik elnöke érdemben nem foglalt állást a Dobrev kihívóképességét érintő kérdésben.

Uraim, jó hírem van, 2021 van – mondta Dobrev. Állítja, senki nem tudja visszahozni a 2010 előtti politikát, sok minden változott azóta, például 2004-ben okostelefon se volt. Az ellenzéki választók ezt pontosan tudják szerinte.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!