Tóthcsabázás, őszödözés, politikai humbug és elszámoltatás – másodszor csapott össze az öt ellenzéki miniszterelnök-jelölt

2021. szeptember 24. – 18:27

frissítve

Tóthcsabázás, őszödözés, politikai humbug és elszámoltatás – másodszor csapott össze az öt ellenzéki miniszterelnök-jelölt
Karácsony Gergely, Dobrev Klára, Márki-Zay Péter, Jakab Péter és Fekete-Győr András az RTL stúdiójában 2021. szeptember 24-én – Fotó: Németh Sz. Péter / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Az RTL Klub szervezésében vitázott második körben Dobrev Klára, Karácsony Gergely, Jakab Péter, Márki-Zay Péter, valamint Fekete-Győr András.

Az első magyar országos előválasztás első fordulójának félidejében, azaz 4 nappal a szavazás érdemi kezdetét követően, négy nappal az urnazárást megelőzően száll másodszorra ringnek nevezett televízióstúdióba az öt versenyben lévő miniszterelnök-jelölt.

Noha az első, még az ATV által szervezett ilyen műsor meglehetősen higgadtnak tűnt, az elmúlt napokban fokozódtak az előválasztási indulatok, már csak azért is, mert kétnapos kényszerleállás után kellett újraindítani a szavazást hétfőn, az online előválasztási rendszer kapacitásbővítésében sem tudtak igazán egységesen fellépni a lebonyolító pártok, ráadásul egyre több egyéni országgyűlési képviselői körzetben, egyre komolyabb konfliktusokba is keverednek a jelöltek, valamint az egymással versengő politikai tömörülések. Eközben az előválasztási részvételi arányok meglepően jók, péntekig már 270 ezer választópolgár voksolt.

A tét tehát egyre nagyobbnak tűnik, ma pedig ismét lehetőséget kap arra Dobrev Klára, Karácsony Gergely, Jakab Péter, Márki-Zay Péter, valamint Fekete-Győr András, hogy megpróbálja meggyőzni saját képességeiről a választókat, azaz arról: ki lenne Orbán Viktor legalkalmasabb kihívója 2022-ben.

Ő is a magas arányú részvételre biztatott, egyetértve Fekete-Győrrel ő sem tett hitet Dobrev mellett, sokaknak kell elmenni voksolni, hogy valóban a választók dönthessenek, és a legjobb jelöltek nyerjék meg az előválasztást.

Karácsony azt gondolja, olyan kormányzás kell, ami túlmutat az elmúlt 12 év leváltásán, és gyökeresen megváltoztatja a politikát. A bizonytalanokat szeretné megszólítani, mert ők fogják szerinte eldönteni a választást. Karácsony biztos benne, hogy bármelyikük jobb miniszterelnök lenne, mint Orbán, de a fő kérdés szerinte az, hogy ki tudja újraegyesíteni az országot. Szerinte erre neki van a legnagyobb esélye.

Fotó: Németh Sz. Péter / Telex
Fotó: Németh Sz. Péter / Telex

Hanem az ellenzéki előválasztáson részt vevő állampolgárok. A DK jelöltje pedig bízik a bölcsességükben és a belátásukban, hogy nemcsak kormányváltásra, hanem jó kormányzásra és kormányzóképességre is szükség van.

Aki ezt nem veszi észre, az nem akar szembenézni a politikai realitással. Ennek ellenére a DK profi kampányt csinál, sokakat visz el a sátrakhoz, ezért arra biztatott minden kormányváltást akarót, hogy éljenek az előválasztás lehetőségével, és döntsenek arról, hogy ki tudja legyőzni Orbánt.

Ha hat párt együttműködik, megvan a kontroll – mondta Jakab Péter a koalíciós kormányzásról. Arra nem válaszolt egyértelműen, hogy vállalna-e szerepet Dobrev Klára kormányában, azt mondta, még más feladatok vannak előtte. De azt megígérte, hogy együtt fognak tudni működni.

Az MMM jelöltje visszaszólt Dobrev Klára kezdőmondatára, és azt mondta, noha a DK jelöltje csak a járványkezelés hatására szánta el magát, ő maga már sokkal korábban is meg volt győződve arról, hogy kormányváltásra van szükség.

Fekete-Győr András is beleszállt kissé Dobrevbe, amikor a kudarcos, sikertelen koalíciós kormányzással kapcsolatos tapasztalatára utalt az idevágó kérdéskörben.

Minderre Dobrev érdemben nem reagált, azt mondta, hogy Orbán Viktor évtizedes kormányzása meggyőzte őt arról, hogy igenis koalícióban lehet jól kormányozni, és ártalmas az, ha valaki egyedül dönthet mindenről. Egy felmérésre hivatkozva azt is mondta, a nők sikeresebben vezetnek koalíciós kormányokat.

A vita következő témája a koalíciós kormányzás nehézségei, hiszen a hat párt koalíciós kormányzásra készül. Több olyan városban is felbomlott az ellenzéki egység, ahol 2019-ben leváltották a fideszes településvezetést. Erre példa Eger és Tatabánya is.

Budapesten nem ez történt – kezdte Karácsony Gergely. Azért indult el a választáson, mert használni tudja a fővárosi tapasztalatokat, ahol együtt tudnak működni a koalíciós pártok.

A kormányzati médiában szivárványkoalíciónak hívják az ellenzéki együttműködést – szólt hozzá Fekete-Győr. Szerinte ez inkább büszkeség, a szivárvány szép.

A 2010 előtti koalíciókat kritizálta a Momentum jelöltje, és itt Dobrev Klárára mutogatott, akinek erről lehetnek tapasztalatai. „Mi, az új generáció ezt másként fogjuk csinálni” – ígérte Fekete-Győr. Olyan célokat tűznek ki, amely fontos lehet az új generációnak.

A Jobbik jelöltje több gazdasági intézkedéssel segítené a járványhelyzet miatt szorult helyzetbe kerülőket.

Fotó: Németh Sz. Péter / Telex
Fotó: Németh Sz. Péter / Telex

Márki-Zay Péter szerint az ellenzéknek is van abban mulasztása, hogy nem juttatták el az embereknek, hogy rossz volt a magyar kormány védekezése, és lakosságarányosan rosszul állunk a fertőzöttségi, illetve halálozási adatokban.

Karácsony Gergely azt mondta, nála az volt az utolsó csepp a pohárban, amikor be akarták záratni a hajléktalankórházat a járvány közepén. Ezután döntötte el, hogy mindenképp le akarja váltani a kormányt.

Nem ért egyet azzal a Momentum jelöltje, hogy lezárások legyenek. Szerinte nem erre, hanem arra van szükség, hogy minél több ember be legyen oltva. Úgy vélte, a negyedik hullám küszöbén nem arra van szükség, hogy teljes zárással büntessék azokat, akik beoltatták magukat, hanem azokat kellene korlátozni, akik nem éltek a vakcina lehetőségével.

Érdekesség, hogy éppen erről beszélt péntek reggeli Kossuth rádiós nyilatkozatában Orbán Viktor is.

Egyébként Dobrev Klára gazdasági ösztönzőkkel is élne az oltottság növelése érdekében.

Ha nem a teljesen feleslegesen beszerzett lélegeztetőgépekből akart volna Szijjártó Péter és köre gazdagodni, hanem tesztekből, akkor jobbak lennének a hazai adatok – mondta Márki-Zay Péter. Az osztrák és német járványkezelést hozta fel példának, ahol azonnal cselekedtek, amikor felüti a járvány a fejét. Teszteléssel és kontaktkutatással kezelné a járványt.

Jakab Péter először rendezné az egészségügyi dolgozók bérét, és eltörölni a szolgálati jogviszonyt, amelyet szerinte katasztrófa volt a járvány alatt bevezetni. Ezen túl az oltásra buzdítaná az embereket, valamint az államnak kötelessége lenne szerinte hetente egy PCR-tesztet biztosítani.

Dobrev Klára szerint a járványkezelés volt az utolsó csepp a pohárban, emiatt döntötte el, hogy elindult az előválasztáson. A DK miniszterelnök-jelöltje a kormány járványkezelését kritizálta, illetve az ahhoz kötődő állami beszerzéseket, illetve azokat a támogatásokat, amelyeket például Mészáros Lőrinc vehetett igénybe. Dobrev érdemi járványellenes intézkedéseket, tesztelést és egészségügyi kapacitásbővítést ígért.

Karácsony Gergely főpolgármester, az MSZP–Párbeszéd–LMP jelöltje a fővárosi intézkedésekről beszélt, és arról, hogy Budapest jól teljesített – a propaganda állításaival szemben – a járvány kezelésében, sőt, több intézkedésük példaként szolgált aztán az országos döntéseknek. Karácsony is azon az állásponton volt, hogy korrupciógyanús beszerzések helyett érdemi lépésekkel lehet elkerülni a tömeges megbetegedéseket.

Mivel a miniszterelnök-jelöltek között bármelyik ilyen ügy szóba kerülhet, a teljesség igénye nélkül mutatunk néhány körzetet, amelyekben igencsak kiéleződött az előválasztási kampány az utóbbi napokban:

  • Nem napok, vagy hetek óta, de Zuglóban gyakorlatilag nyílt háború folyik, mióta Fekete-Győr Andrásék bejelentették, hogy a korrupció elleni küzdelem élharcosának nevezett Hadházy Ákost indítják az elmúlt két választáson győztes szocialista Tóth Csaba ellen Budapest 8. választókerületében az előválasztáson, mert szerintük változásra van szükség az ellenzékben és Zuglóban. Hadházy mögé a Momentum mellett csak a Mindenki Magyarországa Mozgalom állt be, az MSZP–Párbeszéd jelöltjét támogatja a DK és Jobbik is. Súlyos korrupciós és etikai gyanúk fogalmazódtak meg mindkét részről, az Országos Előválasztási Bizottság ugyanakkor egyik jelölttől sem vonta meg az indulás lehetőségét.
  • Egy USA-ban bejegyzett offshore cég képviselőjeként tűnt fel a DK székesfehérvári jelöltje a szlovák cégnyilvántartásban. Ráczné Földi Judit ugyanakkor tagadja, hogy bármi köze lenne ehhez a vállalkozáshoz. Az ügy pikantériája, hogy Ráczné is aláírta azt a feddhetetlenségi nyilatkozatot, ami az előválasztáson való indulás egyik feltétele volt. Ebben a jelöltek kijelentették, hogy nincs offshore cég a tulajdonukban. A DK Fejér megyei jelöltje is aláírta ezt a nyilatkozatot július 26-án, és érdekes módon pont ugyanezen a napon szállt ki a fenti offshore cég az Alba Autómosó Kft.-ből, amely ügyvezetője korábban ő volt. A DK szerint semmi köze Ráczné Földi Juditnak a fenti offshore céghez, úgy gondolják, hogy lejárató kampány folyik ellene, és feljelentést fognak tenni.
  • A DK, az LMP és a Mindenki Magyarországa Mozgalom egyelőre nem reagált arra, hogy a Momentum csütörtökön visszavonta az ózdi alpolgármester támogatását Borsod-Abaúj-Zemplén 3-as számú választókerületében. A karlendítési gyanúba keveredett jobbikos ózdi alpolgármester, Farkas Péter Barnabást az MSZP és a Párbeszéd eddig sem támogatta, de Karácsony Gergely pénteken már azt is bejelentette, szerinte a jobbikos politikus nem lehet jelölt az ellenzéki előválasztáson. A jobbikos politikus állította, hogy a kéztartása nem egy náci karlendítés volt azon a fényképen, ami egy dél-lengyelországi múzeumban, egy zsidóellenes feliratokkal telefirkált épület előtt készült róla.
  • Eközben kisebb balhék is voltak: két jobbikos képviselőjelöltet is kizáratott volna például az előválasztásból az MSZP, ám az Országos Előválasztási Bizottság (OEVB) mindkettőjük esetében ejtette az etikai ügyeket.

Rekordközeli számban voksoltak az ellenzéki előválasztáson csütörtökön: a szavazópontokon 63 ezren, interneten 8000-en szavaztak ezen a napon. Ezzel összesen már több mint 270 ezren szavaztak a képviselő- és miniszterelnök-jelölti előválasztáson.

Szavazó az ellenzéki előválasztáson a budapesti Széll Kálmán téren felállított szavazósátorban – Fotó: Bődey János / Telex
Szavazó az ellenzéki előválasztáson a budapesti Széll Kálmán téren felállított szavazósátorban – Fotó: Bődey János / Telex

Az online szavazás továbbra is döcög, a szervezők külön kérik, hogy aki teheti, inkább személyesen szavazzon, ez a közleményük szerint kevesebb várakozással is jár.

Szavazni szeptember 28-ig, keddig lehet az ellenzéki előválasztáson, és előválasztási térképünkön azt is meg tudja nézni, mely körzetben, mely indulókra:

Szeptember 12-én, vasárnap este volt az első ellenzéki miniszterelnök-jelölti vita az ATV-n. A fideszesek felelősségre vonásában egyetértettek, a mikéntjén már vitáztak, és a legnagyobb vita az esetleges adóztatás, illetve Hadházy Ákos és Tóth Csaba támogatása miatt alakult ki. Minderről itt írtunk bővebben, a műsor legfontosabb pillanatait, legérdekesebb ígéreteit pedig ebben a videóban szedtük össze:

Pénteken rendezik a második miniszterelnök-jelölti vitát, amelyet 18 óra 30 perctől az RTL Klub közvetít élőben.

A másfél órás vitát az RTL Most+ online platformján is lehet követni, és annyi már biztos, hogy a műsor moderátora Rábai Balázs.

A vita tervezett témái:

  • a járványkezelés,
  • a rezsicsökkentés,
  • a szociális rendszer,
  • valamint a kisebbségek jogai is szóba fognak kerülni.

A nettó 85 perces adásidőből 70 percet egyenlő arányban (fejenként 14 perc) osztanak el az öt miniszterelnök-jelölt között. Mindenki idejét folyamatosan mérni fogják, amit a jelöltek, a műsorvezetők és a nézők is követni tudnak.

A résztvevők maguk döntik el, hogy melyik kérdésre milyen hosszan reagálnak. Ha az egyik jelölt mondandóját egy másik jelölt közbeszólással megszakítja, akkor az eredetileg beszélő órája leáll, a közbeszóló órája pedig elindul.

A 14 percen túl a műsor végén minden jelöltnek további egy perc áll majd rendelkezésre, hogy kortesbeszédet tartson.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!