A karlendítésgyanúba került jobbikos elmegy a Holokauszt Központba a zsidó szervezet kérésére

2021. szeptember 23. – 15:47

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) csütörtökön felszólította Farkas Péter Barnabást, Ózd alpolgármesterét, hogy nyilvánosan utasítsa el a szélsőséges eszméket, és látogasson el a Holokauszt Dokumentációs Központba. Farkas most egy közleményben tudatta, hogy mindkét kérésnek eleget tesz, tett.

Az előválasztáson is induló jobbikos képviselőről szerdán bukkant fel egy fotó, amin szerinte integet, mások szerint a nácik karlendítését imitálja egy lengyelországi múzeumban, zsidóellenes feliratok előtt. A Mazsihisz nem akart a kérdésben dönteni, de azért címzett egy közleményt Farkasnak, aki most reagált is rá.

A jobbikos alpolgármester szerint példaértékű a Mazsihisz gesztusa.

„A meghívást megtisztelőnek tartom, és a legnagyobb örömmel elfogadom, és nemcsak annak a sajnálatos ügynek a kapcsán, ami most felkavarta a kedélyeket, hanem mint volt múzeumigazgató is, hiszen a lengyelországi múzeumot is ezért látogattam meg, ahol az ominózus kép készült. Nem kívánok magyarázkodni tovább a szerencsétlen kép kapcsán – ami valóban félreértésre adhat okot – csak a szándékaimról tudok őszintén nyilatkozni: semmilyen bántó, kegyeletsértő, vagy gúnyolódó szándék nem volt bennem” – áll a politikus közleményében.

Farkas azt írta, hogy nem esik nehezére a másik kérést sem teljesíteni, a Jobbik Elvi Nyilatkozatának szellemében is jelentette ki, hogy: nem számítok a szélsőséges eszméket vallók szavazataira, és elutasítok mindennemű kirekesztést faji, vallási, etnikai, társadalmi csoporttal szemben.

Az MSZP szerint távoznia kell Farkasnak a közéletből

Az MSZP, akinek a jelöltje Farkas riválisa a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei 3-as választókörzetben az előválasztáson, szerint félreérthetetlen a helyzet a fotón, ezért az ózdi polgármestert a közéletből való távozásra szólította fel. Az MSZP a Farkast támogató pártokat (MMM, DK, LMP, Jobbik) is felszólította, hogy faroljanak ki a képviselőjelölt mögül.

Az egyik támogató párt, ezt már az MSZP-s közlemény előtt megtette. a Momentum kihátrál Farkas mögül.

„A Momentum az antiszemitizmus semmilyen formáját nem tolerálja, így nem tudunk olyan személlyel értékközösséget vállalni, aki ilyen jelképeket használ. A Momentum elhatárolódik Farkas Péter Barnabástól és az ellenzéki előválasztáson nem támogatja a továbbiakban a kampányát” – áll a párt közleményében.

„Bárki, aki megnézi a képet, láthatja: a politikus a fotósra néz, és mosolyogva, összezárt ujjakkal pózol. Szó sincs integetésről, a környezet és a szituáció ismeretében a helyzet egyértelmű: amit látunk, az egy náci karlendítés” – írta az MSZP.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!