Az egyik zsidó szervezet meghívta Ózd karlendítős vagy integetős alpolgármesterét a Holokauszt Központba

2021. szeptember 23. – 11:32

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) arra kéri Farkas Péter Barnabást, Ózd alpolgármesterét, aki minimum félreérthető mozdulat közben fotózták le, hogy látogasson el a Holokauszt Dokumentációs Központba, majd tegyen hitet a szélsőségek ellen.

Farkasról szerdán bukkant fel egy fotó, amin szerinte integet, mások szerint a nácik karlendítését imitálja egy lengyelországi múzeumban, zsidóellenes feliratok előtt. Az ellenzéki előválasztáson is induló jobbikos politikus azt állította, hogy a három éve készült fotón csak társainak integet, és távol állnak tőle a szélsőséges eszmék, ilyeneket követve amúgy sem lehetett a Jobbikban maradni.

A Mazsihisz azt írta közleményében, hogy nincs módjuk a valóságot feltárni, így egyszerre kell értelmezniük Farkas nyilatkozatát és a fotó által sugallt helyzetet.

„Farkas Péter Barnabásnak ezért javasoljuk, a jövő héten látogasson el a budapesti Páva utcai Holokauszt Dokumentációs Központba, tekintse meg a kiállítás anyagát, majd adjon egyértelmű nyilatkozatot a médiának és a magyar zsidó közösségnek. Ebben az alpolgármesternek minden kétséget kizáróan deklarálnia kell, nem számít a szélsőséges eszméket vallók szavazataira. Amennyiben nem hajlandó erre, az számunkra azt jelenti, szüksége van a rasszista, antiszemita szavazóbázisra, ami a Mazsihisz számára elfogadhatatlan.”

Az ózdi alpolgármestert megkerestük, hogy mit szól a Mazsihisz közleményéhez, és hogy elmegy-e a Holokauszt Dokumentációs Központba. Ha reagál levelünkre, válaszaival frissítjük cikkünket.

A Mazsihisz azt írta még, hogy a magyar politikában, médiában, közhivatalban életben nincs helyük az antiszemita vagy a kisebbségek ellen uszító közéleti szereplőknek.

A Momentum nem támogatja tovább Farkast az előválasztáson

Farkas nemcsak Ózd alpolgármestere, hanem Borsod-Abaúj-Zemplén megyei 3-as választókörzet egyik ellenzéki jelöltje is az előválasztáson. A Jobbik mellett a DK, az LMP, az MMM és a Momentum is őt támogatta szocialista kihívójával szemben. A Momentum a fotó megjelenése miatt viszont kifarol mögüle, ahogy azt közleményben tudatták.

„A Momentum az antiszemitizmus semmilyen formáját nem tolerálja, így nem tudunk olyan személlyel értékközösséget vállalni, aki ilyen jelképeket használ. A Momentum elhatárolódik Farkas Péter Barnabástól és az ellenzéki előválasztáson nem támogatja a továbbiakban a kampányát.”

Az említett borsodi körzetben Farkas előválasztási ellenfele az MSZP képviselője, és a párt már arra szólította föl az ózdi alpolgármestert, hogy távozzon a közéletből. „Bárki, aki megnézi a képet, láthatja: a politikus a fotósra néz, és mosolyogva, összezárt ujjakkal pózol. Szó sincs integetésről, a környezet és a szituáció ismeretében a helyzet egyértelmű: amit látunk, az egy náci karlendítés” – írta közleményében az MSZP.

Az MSZP nemcsak Farkast találta meg, de az őt támogató pártokat is arra szólítja fel, hogy a Momentumhoz hasonlóan vonják vissza a támogatásukat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!