Felmentette az OEVB a két jobbikos jelöltet, akiket az MSZP kizáratott volna az előválasztásból

2021. szeptember 22. – 18:38

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Két jobbikos képviselőjelöltet is kizáratott volna az előválasztásból az MSZP, ám az Országos Előválasztási Bizottság (OEVB) mindkettőjük esetében ejtette az etikai ügyeket.

Az OEVB a Telex idevágó kérdéseire azt írta:

a Süle Zsolt és Szabó Ervin elleni etikai beadványokat elutasította az OEVB, és felmentette őket.

Vasárnap Tóth Bertalan MSZP-társelnök jelentette be, hogy kizáratná az előválasztásból a Jobbik orosházi (Békés megye 4. választókerület) jelöltjét, Szabó Ervint. A szocialista politikus úgy vélte, hogy Szabó megsértette az előválasztás etikai kódexének több pontját is, amikor szombat délelőtt, az előválasztási informatikai rendszer megbénulásának idején bement az egyik orosházi szavazósátorba.

A Jobbik jelöltje azt elismerte, hogy megszegte azt a szabályt, amely szerint a jelöltek a szavazósátor tízméteres körzetén belül nem tartózkodhatnak, de állítása szerint ugyanezt tette az ellenfele is, amikor három méterről őt fotózta.

Békés megye 4. választókerületében a Jobbik jelöltjének ellenfele Szelényi Zoltán, az MSZP–Párbeszéd jelöltje.

Eközben a Jobbik pápai képviselőjelöltjét is visszaléptette volna az előválasztástól az MSZP. Süle Zsoltról augusztus közepén írta meg a Magyar Nemzet, hogy korábban antiszemita, rasszista hangvételú posztokat tett közzé a Facebookon. Az MSZP vele szemben még szombaton kezdeményezett etikai eljárást az Országos Előválasztási Bizottságnál, miközben a Jobbik jelöltje állította, hogy soha nem tett olyan nyilatkozatot, amely sérthette a romákat és a zsidóságot.

Ebben a körzetben is van szocialista ellenfele a Jobbik jelöltjének, az MSZP–Párbeszéd Grőber Attilát indítja Veszprém megye 4. választókerületében.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!