Két jobbikos képviselőjelöltet is kizáratna az előválasztásból az MSZP, mindketten tagadják a vádakat

2021. szeptember 19. – 12:32

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kizáratná az előválasztásból Tóth Bertalan a Jobbik orosházi (Békés megye 4. választókerület) jelöltjét, Szabó Ervint. Az MSZP társelnöke arról beszélt a Népszavának, hogy szerinte Szabó megsértette az előválasztás etikai kódexének több pontját is, amikor szombat délelőtt bement az egyik orosházi szavazósátorba.

Tóth állítása szerint a Jobbik képviselőjelöltje a szavazósátorban elkezdte instruálni a bizottság tagjait, és közben figyelte azt is, hogy az érkezők kire szavaznak. Hiába szólította fel távozásra a bizottság MSZP-s tagja, Varga Zoltán volt önkormányzati miniszter, Szabó nem hagyta el a sátrat.

Áll az etikai vizsgálat elébe, és nincs szégyellnivalója. Így reagált vasárnap reggel Szabó Facebook-oldalán. Azt írta, csak az egyik tagtársától kért informatikai segítséget a sátorban, miután a választókerület egy másik településéről, Nagyszénásról is jelezték az informatikai problémát. Ez akkor volt, amikor szervertámadás miatt leállt a szavazás, aztán később arról döntöttek a szervezők, hogy hétfőig el se indul újra.

A Jobbik jelöltje azt elismerte, hogy megszegte azt a szabályt, amely szerint a jelöltek a szavazósátor tíz méteres körzetén belül nem tartózkodhatnak, de állítása szerint ugyanezt tette ellenfele is, amikor három méterről őt fotózta.

„Elnézést is kérek érte, de aki jelen volt, az tudja, hogy mekkora volt a kapkodás és a feszültség, én is épp egy problémát igyekeztem megoldani, hogy ne okozzunk csalódást a választóknak. A választást természetesen nem befolyásoltam – nem is tudtam volna, hiszen nem tudtak szavazni a választópolgárok”

– fogalmaz Szabó, hozzátéve, méltatlannak érzi, hogy így akarják kizárni az előválasztásból, ráadásul pont akkor, amikor az egész ellenzéket és a demokráciát támadás érte.

Nem véletlen támadja az MSZP Szabót, Békés megye 4. választókerületében a Jobbik jelöltjének ellenfele Szelényi Zoltán, az MSZP-Párbeszéd jelöltje.

Korábbi antiszemita Facebook-posztja miatt kizáratnák a Jobbik pápai jelöltjét is

A Jobbik pápai képviselőjelöltjét is visszaléptetné az előválasztástól az MSZP.

Süle Zsoltról augusztus közepén írta meg a Magyar Nemzet, hogy korábban antiszemita, rasszista hangvételú posztokat tett közzé Facebookon. Az egyik ilyen bejegyzést 2013-ban osztotta meg, amikor a rendőrség nem engedte, hogy holokauszt áldozataira emlékező, az Élet menetével egy időben a szélsőjobboldali Nemzeti Érzelmű Motorosok Adj gázt! jelszóval vonuljanak fel. Többen is követelték a motoros felvonulás betiltását, köztük Steiner Pál MSZP-s országgyűlési képviselő. Süle a Jobbikhoz köthető Alfahír cikkét megosztva úgy fogalmazott: „az MSZP-s zsidó mondja meg, mit csináljon a Viktor... Hát ennyit a fityiszről!”. De a szélsőséges Kurucinfó több posztját is megosztotta ebben az időszakban, és zsidóbérencezett is az egyik ilyen bejegyzésben.

Az MSZP szombaton etikai eljárást kezdeményezett vele szemben az Országos Előválasztási Bizottságnál, mert szerintük a képviselőjelölt szélsőséges posztjaiban támadta az MSZP-t és korábbi országgyűlési képviselőjét. A párt közleménye szerint Süle nyilatkozatai „összeegyeztethetetlenek az előválasztás elveivel”, ezért azt szeretnék, hogy zárják ki a képviselőjelöltet az előválasztásból.

„Amennyiben az Országos Előválasztási Bizottság nem támogatná a kizárást, akkor kötelezze a képviselőjelöltet arra, hogy kérjen bocsánatot Dr. Steiner Páltól, valamint a magyarországi zsidó és roma közösségektől”

– fogalmaznak.

Ugyanazon hazug és aljas mocskolódással, lejáratási szándékkal hozakodott elő az MSZP Süle szerint, mint azt tette a fideszes, propaganda-sajtó a közelmúltban. „Sőt, most már ott tartunk, hogy az MSZP közleményét a fideszes polgármester, alpolgármester és a fideszes tagok is népszerűsítik!” – írja.

A Jobbik jelöltje állítja, soha nem tett olyan nyilatkozatot, amely sérthette a romákat és a zsidóságot. Ellenben többször is részt vett az ártatlan áldozatokra történő megemlékezésen. „Roppant érdekes, hogy az MSZP vezetése a fideszes lejáratókampányhoz csatlakozva akarja befolyásolni az előválasztás végeredményét és nem egy tiszta , becsületes küzdelemre bízza azt..” – fogalmaz. „Nekem tiszta a lelkiismeretem és folytatom a harcot! Így tettem az elmúlt évek minden napján és ezt teszem a következőkben is!”

Ebben a körzetben is lesz szocialista ellenfele a Jobbik jelöltjének, az MSZP-Párbeszéd Grőber Attilát indítja Veszprém megye 4. választókerületében.

Lesz dolga az előválasztást lebonyolító Országos Előválasztási Bizottságnak, Jakab Péter ugyanis Tóth Csabával szemben kezdeményezett etikai vizsgálatot, miután Hadházy Ákos egy gyanús ügyet mutatott be, amelyben az MSZP jelöltje is érintett lehet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!