Egyes körzetekben igencsak feszültté vált a kampány

2021. szeptember 24. – 18:31

Másolás

Vágólapra másolva

Mivel a miniszterelnök-jelöltek között bármelyik ilyen ügy szóba kerülhet, a teljesség igénye nélkül mutatunk néhány körzetet, amelyekben igencsak kiéleződött az előválasztási kampány az utóbbi napokban:

  • Nem napok, vagy hetek óta, de Zuglóban gyakorlatilag nyílt háború folyik, mióta Fekete-Győr Andrásék bejelentették, hogy a korrupció elleni küzdelem élharcosának nevezett Hadházy Ákost indítják az elmúlt két választáson győztes szocialista Tóth Csaba ellen Budapest 8. választókerületében az előválasztáson, mert szerintük változásra van szükség az ellenzékben és Zuglóban. Hadházy mögé a Momentum mellett csak a Mindenki Magyarországa Mozgalom állt be, az MSZP–Párbeszéd jelöltjét támogatja a DK és Jobbik is. Súlyos korrupciós és etikai gyanúk fogalmazódtak meg mindkét részről, az Országos Előválasztási Bizottság ugyanakkor egyik jelölttől sem vonta meg az indulás lehetőségét.
  • Egy USA-ban bejegyzett offshore cég képviselőjeként tűnt fel a DK székesfehérvári jelöltje a szlovák cégnyilvántartásban. Ráczné Földi Judit ugyanakkor tagadja, hogy bármi köze lenne ehhez a vállalkozáshoz. Az ügy pikantériája, hogy Ráczné is aláírta azt a feddhetetlenségi nyilatkozatot, ami az előválasztáson való indulás egyik feltétele volt. Ebben a jelöltek kijelentették, hogy nincs offshore cég a tulajdonukban. A DK Fejér megyei jelöltje is aláírta ezt a nyilatkozatot július 26-án, és érdekes módon pont ugyanezen a napon szállt ki a fenti offshore cég az Alba Autómosó Kft.-ből, amely ügyvezetője korábban ő volt. A DK szerint semmi köze Ráczné Földi Juditnak a fenti offshore céghez, úgy gondolják, hogy lejárató kampány folyik ellene, és feljelentést fognak tenni.
  • A DK, az LMP és a Mindenki Magyarországa Mozgalom egyelőre nem reagált arra, hogy a Momentum csütörtökön visszavonta az ózdi alpolgármester támogatását Borsod-Abaúj-Zemplén 3-as számú választókerületében. A karlendítési gyanúba keveredett jobbikos ózdi alpolgármester, Farkas Péter Barnabást az MSZP és a Párbeszéd eddig sem támogatta, de Karácsony Gergely pénteken már azt is bejelentette, szerinte a jobbikos politikus nem lehet jelölt az ellenzéki előválasztáson. A jobbikos politikus állította, hogy a kéztartása nem egy náci karlendítés volt azon a fényképen, ami egy dél-lengyelországi múzeumban, egy zsidóellenes feliratokkal telefirkált épület előtt készült róla.
  • Eközben kisebb balhék is voltak: két jobbikos képviselőjelöltet is kizáratott volna például az előválasztásból az MSZP, ám az Országos Előválasztási Bizottság (OEVB) mindkettőjük esetében ejtette az etikai ügyeket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!