Karácsony szerint egy politikai humbug, hogy egyszerű többséggel is el lehet törölni a kétharmados törvényeket

2021. szeptember 24. – 20:02

Másolás

Vágólapra másolva

A Párbeszéd jelöltje szerint nincs ma Magyarországon olyan jogász, már Vörös Imre sem hiszi ezt, hogy egyszerű többséggel jogállami módon el lehetne törölni kétharmados törvényeket, vagy el lehetne mozdítani a kétharmaddal megválasztott közjogi tisztségviselőket.

A fenti elképzelés, miszerint feles többséggel is el lehetne törölni a kétharmados törvényeket, az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek közül Márki-Zay Péter és Dobrev Klára kampányának is szerves része. Az Alaptörvényt alkotmányellenesen alkották meg, nincs szükség kétharmadra a kétharmados törvények lebontására, mondják mindketten.

A Telex is rákérdezett erre a DK-s miniszterelnök-jelölt-jelöltnél, hogy jogászként mennyire gondolja ezt komolyan, amire azt mondta, nincs ezzel egyedül, volt igazságügyminiszterek, jogászok gondolják ugyanígy, mivel az Alaptörvényben is benne van, hogy aki a hatalom kizárólagos megszerzésére törekszik, az ellen fel kell lépni, márpedig a Fidesz módosításai – Polt Péter, Alkotmánybíróság, Médiatanács stb. – mind ezt építik.

Erre mondta most Karácsony Gergely, hogy nincs már olyan jogász, már Vörös Imre sem hiszi, hogy ez kivitelezhető lehet jogállami módon.

Legutóbb a DK-s Arató beszélt erről a parlamentben, ahol egy időre el is vette tőle a szót Kövér László. Így azt is megtudhattuk, hogy mit gondol a fideszes házelnök minderről:

„Az, amit ön mond, az az alkotmányos rend elleni, egyelőre csak uszítás, és nem szeretném, hogyha szervezkedéssé fajulna”

– mondta Kövér, majd hozzátette:

„Ha önök a kétharmados törvényeket kétharmados felhatalmazás nélkül kívánják megváltoztatni vagy megszüntetni, hatályon kívül helyezni, beleértve az Alaptörvényt is, akkor alkotmányellenes cselekményt hajtanak végre, ami büntetőjogi kategória”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!
Partnereinktől