Karácsony szerint egy politikai humbug, hogy egyszerű többséggel is el lehet törölni a kétharmados törvényeket

2021. szeptember 24. – 20:02

Másolás

Vágólapra másolva

A Párbeszéd jelöltje szerint nincs ma Magyarországon olyan jogász, már Vörös Imre sem hiszi ezt, hogy egyszerű többséggel jogállami módon el lehetne törölni kétharmados törvényeket, vagy el lehetne mozdítani a kétharmaddal megválasztott közjogi tisztségviselőket.

A fenti elképzelés, miszerint feles többséggel is el lehetne törölni a kétharmados törvényeket, az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek közül Márki-Zay Péter és Dobrev Klára kampányának is szerves része. Az Alaptörvényt alkotmányellenesen alkották meg, nincs szükség kétharmadra a kétharmados törvények lebontására, mondják mindketten.

A Telex is rákérdezett erre a DK-s miniszterelnök-jelölt-jelöltnél, hogy jogászként mennyire gondolja ezt komolyan, amire azt mondta, nincs ezzel egyedül, volt igazságügyminiszterek, jogászok gondolják ugyanígy, mivel az Alaptörvényben is benne van, hogy aki a hatalom kizárólagos megszerzésére törekszik, az ellen fel kell lépni, márpedig a Fidesz módosításai – Polt Péter, Alkotmánybíróság, Médiatanács stb. – mind ezt építik.

Erre mondta most Karácsony Gergely, hogy nincs már olyan jogász, már Vörös Imre sem hiszi, hogy ez kivitelezhető lehet jogállami módon.

Legutóbb a DK-s Arató beszélt erről a parlamentben, ahol egy időre el is vette tőle a szót Kövér László. Így azt is megtudhattuk, hogy mit gondol a fideszes házelnök minderről:

„Az, amit ön mond, az az alkotmányos rend elleni, egyelőre csak uszítás, és nem szeretném, hogyha szervezkedéssé fajulna”

– mondta Kövér, majd hozzátette:

„Ha önök a kétharmados törvényeket kétharmados felhatalmazás nélkül kívánják megváltoztatni vagy megszüntetni, hatályon kívül helyezni, beleértve az Alaptörvényt is, akkor alkotmányellenes cselekményt hajtanak végre, ami büntetőjogi kategória”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!