Büntetőjogi kategória – Kövér is kifejtette véleményét Márki-Zay és Dobrev egyik fő kampánytémájáról

2021. szeptember 20. – 20:12

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Eljutott arra a pontra, ami átlépi az alkotmányosság határát”

– mondta Kövér László a DK-s Arató Gergelynek a parlamentben, miután elvette az ellenzéki képviselőtől a szót.

Arató arról beszélt, az Alkotmány fabatkát sem ér, és egyetlen célja, hogy a kormány korlátlan hatalmát és korlátlan lopását biztosítsa, és szerinte ezért kétharmad nélkül is hozzá lehet nyúlni a kétharmados törvényekhez.

Kövér reakciója, és hosszabb fejtegetése azért is fontos, mivel Arató a felszólalásában az ellenzék egy részének egyik fontos, és egyre inkább hangoztatott kampánytémáját vette elő. Márki-Zay Péter mellett Dobrev Klára ellenzéki előválasztási kampányának is egyik fő témája ez: az Alaptörvényt alkotmányellenesen alkották meg, nincs szükség kétharmadra a kétharmados törvények lebontására.

A Telex is rákérdezett erre a DK-s miniszterelnök-jelölt-jelöltnél, hogy jogászként mennyire gondolja ezt komolyan, amire azt mondta, nincs ezzel egyedül, volt igazságügyminiszterek, jogászok gondolják ugyanígy, mivel az Alaptörvényben is benne van, hogy aki a hatalom kizárólagos megszerzésére törekszik, az ellen fel kell lépni, márpedig a Fidesz módosításai – Polt Péter, Alkotmánybíróság, Médiatanács, stb – mind ezt építik.

Ha Polt Péter azért lehet örök időkre bebetonozott legfőbb ügyész, hogy ezzel az önök hatalmát védje, akkor ez a megoldás alkotmányellenes és nem fenntartható, ha a Költségvetési Tanácsnak azért adtak vétójogot, hogy a következő parlament ne tudjon dönteni, és az önök hatalma informálisan megmaradjon, akkor ez alkotmányellenes és nem fenntartható, ha a Médiatanácsot azért betonozták be, hogy a média alkotmányellenes egyoldalú megszállása fennmaradjon, akkor ez a megoldás alkotmányellenes és nem fenntartható

– sorolta Arató a parlamentben, amikor egy fideszes képviselő valamit közbekiabált, talán az Alkotmánybírósággal kapcsolatban, mert Arató a fideszes felé mutatva úgy fogalmazott:

„ha az Alkotmánybíróságot azért tömték tele a saját pártkádereikkel, hogy az önök korlátlan és alkotmányellenes hatalmát fönntartsa, akkor ez az Alkotmánybíróság nem fenntartható.”

Kövér László házelnök ekkor vette el a szót Aratótól. Majd miután megjegyezte a fideszes képviselőnek, hogy ugyanúgy bekiabálás nélkül kellene meghallgatni az ellenzéki felszólalásokat, ahogy fordítva is elvárják, Aratóhoz fordulva úgy fogalmazott:

„figyelmesen hallgattam azt, amit ön mond, de eljutott arra a pontra – lehet, hogy provokáció hatására –, ami átlépi az alkotmányosság határát”.

Kövér megjegyezte, hogy úgy mondja mindezt ráadásul Arató, hogy az Alaptörvényre ő is esküt tett. Mindegy, hogy egyébként mit gondol arról, erre tett esküt, hiszen ha nem tett volna, nem lehetne képviselő.

„Arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy ne lépje át a büntetőtörvénykönyv tényállásainak határát, mert az, amit ön mond, az az alkotmányos rend elleni, egyelőre csak uszítás, és nem szeretném, hogyha szervezkedéssé fajulna”

– fogalmazott Kövér.

Majd általánosságban is megjegyezte, hogy „önök össze-vissza, mindenféle dologról handabandáznak a nyilvánosság előtt, a parlamentben kívül”, amit szerinte megengedhet magának bárki, hiszen szólásszabadság van, de ebben a házban „ezt nem teheti meg”.

Majd visszaadta a szót a képviselőnek, aki még elmondta a bevezető felsorolás után, hogy az Alaptörvényben az van, hogy az ilyen törekvéssel, a hatalom megragadására vonatkozó törekvéssel szemben törvényes úton mindenki jogosult és köteles fellépni, és ő ezzel a jogával és kötelességével él.

„Aki azt mondja, hogy kétharmad nélkül nem szabad hozzányúlni a kétharmados törvényekhez, az önök alkotmányellenes hatalmához, akkor az ne vállalkozzon kormányzásra”

– mondta Arató a felszólalása végén. Kövér ezután újra hosszabban beszélt Aratónak.

„Ha önök a kétharmados törvényeket kétharmados felhatalmazás nélkül kívánják megváltoztatni, vagy megszüntetni, hatályon kívül helyezni, beleértve az Alaptörvényt is, akkor alkotmányellenes cselekményt hajtanak végre, ami büntetőjogi kategória”

– fogalmazott Kövér, aki szerint ebben az alkotmányos rendszerben azt, hogy mi alkotmányellenes és mi nem, azt egyedül az Alkotmánybíróság dönti el, emellett van még egy fék, a köztársasági elnök, aki visszaküldheti a törvényeket, vagy az Alkotmánybíróság elé utalhatja. Kövér szerint Arató az utolsó mondatában is olyat mondott, amit az utcán ugyan megtehet, de ebben a házban nem mondhat ilyet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!