Dobrev tizenötször annyi embert kért a támogatóitól, mint egykor Orbán

2021. szeptember 17. – 21:10

frissítve

Dobrev tizenötször annyi embert kért a támogatóitól, mint egykor Orbán
Dobrev Klára a DK miniszterelnök-jelöltje a budapesti Szent István parkban rendezett kampányeseményen 2021. szeptember 17-én – Fotó: Ajpek Orsi / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Kuncze Gáborral indult és a Pa-dö-dővel ért véget a Demokratikus Koalíció (DK) utolsó előválasztási rendezvénye, egy nappal a szombattól nyolc napon át tartó előválasztás előtt. Hogy a DK 2021-ben is racionálisan döntött ezzel a keretezéssel, azt a jó 500 fős közönség reakciója igazolta, akik azt is megbocsátották, hogy a Szent István parki rendezvény kezdete jó fél órát csúszott.

Feltéve, ha nem tekintjük kezdetnek a pódiumra vetített felvételeket Dobrev Kláráról, akinek országjáráson elhangzott felszólalásaiból hallhatott a közönség részleteket, amelyek lényege, hogy áprilisban a Fidesz leváltható.

Hol vannak a fiatalok?

A kampányfilmek egyikében a narrátor a „liberális” szót is definiálta: ők azok, akik segítenek bevásárolni az idős szomszédnak, és átadják a buszon a helyüket a néniknek. Körbenézve szinte mindenki olyan volt, aki arra az ülőhelyre minden további nélkül igényt tarthatott volna.

Gy. Németh Erzsébet és Kálmán Olga a hallgatóság soraiban – Fotó: Ajpek Orsi / Telex Gy. Németh Erzsébet és Kálmán Olga a hallgatóság soraiban – Fotó: Ajpek Orsi / Telex
Gy. Németh Erzsébet és Kálmán Olga a hallgatóság soraiban – Fotó: Ajpek Orsi / Telex

Az első fiatal a színpadon jelent meg, a 29 éves Németh Georgina beszélt arról, hogy negyedik diplomája – közte egy közgáz és egy operaénekesi – után Brüsszelben volt gyakornok, ami nagy kaland, de a lényeg, hogy tenni szeretne azért, hogy ne a hazug, álkeresztény, műkonzervatív rendszerben kelljen élni, ahol az ország vezetése A szolgálólány meséjét akarja megvalósítani, szülőgépnek nézve a nőket, akik helye a konyhában van, hanem egy olyan országban, amely szabad, ahol szabadon lehet szeretni, és a gyerekeket nem propagandaanyagból tanítják. Ezért fog ő az öt nyelven beszélő Dobrev Klárára szavazni – biztosította a közönséget.

„Az öreg is itt lesz?” – ütötte meg a fülem egy gyanúsan fiatal hangon feltett kérdés. Nem sokkal mögöttem három középiskolás állt. És igen, az öreg Gyurcsány Ferencre vonatkozott – aki egyébként nem jött el. A három fiúból kettő Karácsony Gergely-párti volt, egy pedig Márki-Zay Péterre szavazna, ha tehetné. A DK szerencséjére azonban egyikőjük sem teheti, mert, bár érdeklődnek a politika iránt, még csak 15 évesek. A véleményük a DK-ról sommás: a párt létezése Gyurcsány bosszúja az MSZP ellen, más különbséget nem véltek felfedezni.

Németh Georgina, a Demokratikus Lendület tagja a színpadon – Fotó: Ajpek Orsi / Telex
Németh Georgina, a Demokratikus Lendület tagja a színpadon – Fotó: Ajpek Orsi / Telex

Korrupt vs. hülye vitától óvott Kuncze

Hogy a különbség most, az előválasztás alatt nem a legfontosabb – a legutóbbi ilyen vita sem hozott nagy összecsapást –, azt Kuncze is ecsetelte a színpadon. Az MSZP–SZDSZ-kormány egykori belügyminisztere szerint értelmetlen lenne, ha nekirontana az egyik a másiknak azzal, hogy az korrupt, a másik meg azzal vágna vissza hogy hülye, akkor – miután közülük kiválasztják az összellenzéki jelöltet – az országgyűlési választáson az a fura helyzet állna elő, hogy vagy a hülye híveit kéne meggyőzni, hogy szavazzanak a korruptra, vagy a korrup szimpatizánsait, hogy szavazzanak a hülyére. Hogy érdemi vita miért ne lehetne – vagy hogy ennek híján akkor mihez kezdjen a szavazó az előválasztással –, az Kuncze beszédéből nem derült ki, de az egykori SZDSZ egykori vezetője azért próbálta menteni a helyzetet.

Örömtelinek találta, hogy az ellenzéki miniszterelnökjelölt-jelölti vita nyugodt és intelligens volt, igaz, „keveset vitatkoztak egymással”, de akinek volt füle, azért kihallhatta a különbséget. Egymásnak rontani azonban nem szabad, „vigyáznunk kell egymásra” – mondta Kuncze, rátérve arra, ami az utána következő Dobrev beszédének is központi eleme volt:

hogyan lehet a kétharmados törvényeket lebontani kétharmad nélkül?

Kuncze Gábor volt belügyminiszter a színpadon – Fotó: Ajpek Orsi / Telex
Kuncze Gábor volt belügyminiszter a színpadon – Fotó: Ajpek Orsi / Telex

Kuncze szerint a „kétharmados társaság” félretett mindent, és a közjó helyett a magánérdeket követve alakította a szabályokat. Hiába teremtették ezt meg akár formálisan jogi eszközökkel, mivel a végeredmény a jogállam leépítése lett, Kuncze szerint ha kell, akkor nem a formális jog segítségével kell visszaállítani a jogállamot. Az eszközöket nem részletezte, de kiemelte a Költségvetési Tanácsot, amelynek közvetve a jelenlegi rendszerben lehetősége van a parlament feloszlatására is: ha ugyanis úgy találja, hogy a költségvetés nem felel meg a hiánycéloknak, akkor nem kerül a költségvetés a parlament elé, így megakadályozhatja, hogy a parlament a törvénybe meghatározott március 31-i dátumig elfogadhassa azt. Ha pedig nincs költségvetés, akkor a köztársasági elnök dönthet az Országgyűlés feloszlatásáról és új választások kiírásáról.

A Költségvetési Tanács tagjai jelenleg a Magyar Nemzeti Bank elnöke, az Állami Számvevőszék vezetője, és a háromfős testület elnökét a köztársasági elnök nevezi ki – azaz a Fideszhez köthető személyek a választások után akadályozhatják az új kormányt. Ez akár a fékek és ellensúlyok rendszerének bizonyítéka is lehetne, ám Kuncze szerint a Fidesz esetében ez csak arra volna jó, hogy veresége ellenére is fenntartsa hatalmát.

Nem lesz babazsúr – vetítette előre Dobrev Klára, hogy mire számíthat az Orbán-kormányt leváltó ellenzék április után. De szakszerűen, „nem remegő térdekkel” meg kell kezdeni Orbán rendszerének leépítését, ami nem áll meg a kormányváltásnál. És ő is feltette a kérdést:

hogyan lehet a kétharmados törvényeket lebontani kétharmad nélkül?

Dobrev Klára a színpadon – Fotó: Ajpek Orsi / Telex Dobrev Klára a színpadon – Fotó: Ajpek Orsi / Telex
Dobrev Klára a színpadon – Fotó: Ajpek Orsi / Telex

Szerinte, ez magából a Fidesz által elfogadott Alaptörvényből következik: „Senkinek a tevékenysége nem irányulhat a hatalom erőszakos megszerzésére vagy gyakorlására, illetve kizárólagos birtoklására. Az ilyen törekvésekkel szemben törvényes úton mindenki jogosult és köteles fellépni.”

Kétharmad nélkül is távoznia kell Poltnak

Márpedig – mondta Dobrev – a Fidesz a hatalom kizárólagos birtoklására törekszik, ezt szolgálja Polt Péter legfőbb ügyész, a kizárólag a Fidesz által jelölt tagokból álló Médiatanács és a már említett költségvetési tanács is. Azaz, ezekkel szemben „nem csak jogunk, kötelességünk is fellépni” – mondta Dobrev, a végére a közönséget is bevonva ennek kimondásába.

Ennek a dramaturgiai elemnek célja volt, később ugyanis arról beszélt, hogy fontos, hogy az emberek akkor is a kormány mellett álljanak, amikor ennek a kormányzati fellépésnek eljön az ideje.

Dobrev Klára a DK miniszterelnök-jelöltjének beszédét hallgatják a Szent István parkban összegyűltek – Fotó: Ajpek Orsi / Telex
Dobrev Klára a DK miniszterelnök-jelöltjének beszédét hallgatják a Szent István parkban összegyűltek – Fotó: Ajpek Orsi / Telex

Nem lehet képes kormányozni az, aki azt vallja, hogy „lábujjegyen kell kerülgetni a kétharmados törvényeket”, és mindennél fontosabb leépíteni „a fideszes mélyállamot” – emelte be ezzel a közbeszédbe Dobrev a „deep state” módosított fogalmát. „Aki nem bontja le Orbán rendszerét, azzal Orbán fog leszámolni” – összegzett Dobrev, aki aztán ígéretekkel is előállt:

tisztességes nyugdíjindexálás mellett azzal, hogy kártalanítani kell a devizaiteleseket, mert Orbán itt is a bankok oldalára állt. (Bár a devizahitelek 2002 után lódultak meg, Dobrev emlékeztetett, hogy még a Fidesz-kormány alatt elfogadott törvény tette azokat lehetővé. Igaz, szerinte 2010-ig nem is volt ezzel baj, mert „a kormány felelős árfolyampolitikát folytatott”, a gondot a 2010 után, részben Kósa Lajos nyilatkozatával bedöntött forint gyengülése jelentette.)

Dobrev szerint törvényt hoznak arról, hogy újraszámolják a devizahitelesek tartozásait, és azoknak is fizessenek a bankok kártérítést, akik már letudták adósságukat.

A legnagyobb tapsot azonban nem is ezzel, hanem azzal aratta, amikor az mondta: Orbán Viktor nem ismeri az emberek problémáit, és „nem veszi a fáradságot, hogy levegye magáról a golyóálló mellényt, és testőrök nélkül beszéljen az emberekkel”.

A DK budapesti és Pest megyei képviselőjelöltjei Dobrev Klárával a színpadon – Fotó: Ajpek Orsi / Telex
A DK budapesti és Pest megyei képviselőjelöltjei Dobrev Klárával a színpadon – Fotó: Ajpek Orsi / Telex

Dobrev viszont megígérte: amikor feláll az új kormány, és ő kormányfőként fogja vezetni az országot, akkor is golyóálló mellény nélkül, közvetlenül fog beszélni az emberekkel – ehhez az is kell, hogy ne csak az előválasztásokon legyenek aktívak a támogatói, hanem a választásokon is, ahol Orbán Viktor fordulatával élt, aki egykor azt kérte híveitől, hogy hozzanak magukkal még egy embert. Dobrev emelte a tétet azzal, hogy azt kérte: „Hozzanak magukkal még tizenöt embert.”

A Telex munkatársai egy kampánynapján elkísérték a DK miniszterelnök-jelöltjét, aki azt is elárulta, hová lövi be magát a Gyurcsány-skálán.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!