A Fideszben sincs akkora egyetértés, mint Kálmán Olga és Tordai Bence között az előválasztási vitán

2021. szeptember 16. – 22:31

frissítve

A Fideszben sincs akkora egyetértés, mint Kálmán Olga és Tordai Bence között az előválasztási vitán
Fotó: Partizán

Másolás

Vágólapra másolva
  • „Lopni bűn.”
  • „Nincs lehetetlen, csak tehetetlen.”

Többek közt ez a két közhelyet is hallhatta, aki végignézte a Partizán csütörtök esti előválasztási vitáját az egyik legizgalmasabbnak ígérkező körzetben, Budapest 4. választókerületében, ahol két, országosan ismert politikus csap össze.

A DK-s Kálmán Olga (Jobbik–MMM támogatással) és a párbeszédes Tordai Bence (MSZP–LMP–Momentum–MMM támogatással) kiállt egymás ellen, hogy aztán választó legyen a talpán, aki megmondja, miért jobb az egyik, mint a másik, vagy épp miben lesz más a II–III. kerületben élők jövője, ha a volt televíziós műsorvezető vagy a parlamenti akcióiról ismertté vált politikus nyeri meg az előválasztást.

Kell-e adóztatni az oligarchákat?

A bő egyórás beszélgetés során mindkét jelölt egyetértett abban, hogy

  • megálljt kell parancsolni a kormány jelenlegi kultúrpolitikájának;
  • pártkatonák helyett a szakma által elismert szakembereket kell kinevezni az intézmények élére;
  • vissza kell adni az államnak az alapítványi fenntartásba adott intézményeket;
  • fejleszteni kell a kulturális dolgozók bérét;
  • vissza kell venni az ellopott közvagyont;
  • börtönbe kell zárni a bűnözőket;
  • igazságosabb adórendszerre van szükség, és
  • meg kell szüntetni a propagandát, a KESMA-t is.

Már-már felcsillanhatott a szeme a vérmes vitákra vágyó nézőknek, amikor rövid ideig úgy tűnt, nem értenek teljesen egyet a jelöltek abban a kérdésben, hogy milyen módon vezessen be vagyonadót az új kormány.

„Az oligarchák elszámoltatása nem adóztatás kérdése. A lopott vagyont el kell kobozni, és nem adóztatni kell”

– fogalmazott Kálmán Olga, hozzátéve, ha valaki közpénzt vitt haza, nem úszhatja meg. Akik loptak, azoknak pedig börtönben a helyük, mert lopni bűn.

Tordai Bence szerint ugyanakkor a többmilliárdos kastélyokat, magánrepülőket, jachtokat, helikoptereket, luxusingatlanokat meg kell adóztatni valamilyen formában.

A DK jelöltje itt közbeszúrta, hogy ez azért nehéz kérdés, mert a luxusvagyonok általában nem a politikusok nevén vannak, ők csak használják azokat. Sok esetben ráadásul külföldön, offshore cégek birtokában vannak a vagyontárgyak, így azokat nehezen lehetne megadóztatni Magyarországon.

A luxusingatlanok megadóztatásával kapcsolatban azért vannak fenntartásai Kálmán Olgának, mert pont a II. kerület előkelőbb részein vannak olyan 80-100 éves házak, amelyek értéke ugyan az elhelyezkedésük miatt magas, de sok ház nincs megfelelő állapotban, az ott élők pedig már messze nem rendelkeznek akkora vagyonnal, és sokszor az alagsorban laknak. Ők csak a sokadik generáció, akik egy családból abban a házban nőttek fel, és nem lehet egy lapon említeni az oligarchákkal.

Kálmán Olga és Tordai Bence – Fotó: Partizán
Kálmán Olga és Tordai Bence – Fotó: Partizán

A Párbeszéd politikusa szerint csak szabályozás kérdése, hogy a vagyonadó kivetésénél meg tudják különböztetni az oligarchákat az ellenfele által említett esetekben. A külföldi hatóságokkal együttműködve pedig fel lehet deríteni a más országokba mentett vagyonokat is szerinte.

Tordai megismételte, hogy igenis legyen oligarchaadó, de mint kiderült, ebben tulajdonképpen már hatpárti egyezség van.

Sávos, progresszív, masszívan emelkedő adókulcsokkal meghatározott oligarchaadót vezetne be – fogalmazott. Az oligarchák adóztatását azért tartaná ő fontosnak, mert az elszámoltatás akár évekig is eltarthat, és így se biztos, hogy minden túlárazott közbeszerzést sikerül felderíteniük a hatóságoknak.

„Minden megoldás érdekel” – zárta le a vitának ezt a részét Kálmán Olga, így tulajdonképpen ebben is egyezségre jutott a két jelölt, és közös mosoly lett a vége.

Gyors-e az 56-os villamos?

A következő blokk elején a moderátor arra kérte a résztvevőket, hogy mondjanak olyan szakpolitikai javaslatot, amiben mást gondolnak, mint az ellenfelük.

„Nehezen tudok egyvalamit kiemelni, mert jobbnál jobb ötleteink vannak”

– kezdte válaszát egy jókora közhellyel Kálmán Olga. De ha már valamit ki kell emelni, a közlekedést említette, szerinte a dugók a II–III. kerületben élők rengeteg idejét veszik el a munkába járás során. Azt ígérte, országgyűlési képviselőként az lesz az első dolga, hogy leül szakemberekkel, a két érintett kerület vezetésével, és megoldást keresnek. „Ez már egyszerűen nem tűr halasztást” – fogalmazott, problémásnak nevezve az úthálózatot és a kötöttpályás közlekedést is.

„Ez biztos, hogy nem különböztet meg minket” – érkezett a megnyugtató válasz a másik oldalról. Tordai szerint nagyon kevés olyan javaslat van, amiben nem értene egyet a DK politikusával, a közlekedés pont nem tartozik ezek közé.

„Egy dologban talán vitatkoznék. Az 56–59–61-es villamos tök jól jár, nagyon gyorsan be lehet jutni vele a városba, úgyhogy érdemes néha kipróbálni.”

„Ez nem gyors” – reagált Kálmán Olga, de itt vége is szakadt a nagy villamosvitának, és Tordai a zöldpolitikájáról, a zöld átállásról beszélt a továbbiakban.

Szó esett még a KESMA-ról is, amit a DK-s jelölt szerint egyszerűen csak szét kell zavarni, úgy, ahogy van. Ezt ennél pontosan nem fejtette ki Kálmán Olga, de Tordai a segítségére szaladt, és elmondta, hogy el kell zárni a pénzcsapokat, nem kell további állami milliárdokkal kitömni a KESMA kiadványait. Így szerinte előbb-utóbb meg fognak szűnni, mert piaci alapon nem tudnak működni. „Ugyanarról beszélünk!” – mondta Kálmán Olga, így pedig megnyugodhattunk, hogy tulajdonképpen ebben sincs vita a két jelölt között.

Ketten kiszálltak a versenyből, kiélezett küzdelem lett így

Ez már a második előválasztási vita volt ebben a választókerületben. A momentumos Berg Dániel még május közepén hívta ki ellenfeleit, de akkor Kálmán Olga nem ment el a vitára, az előválasztást lebonyolító Országos Előválasztási Bizottság pedig közleményben jelezte, hogy a viták csak az ajánlásgyűjtés után kezdődnek. Tordai Bence elment a Partizán által szervezett vitára, ahol környezetvédelemről, elszámoltatásról és az euró bevezetéséről esett többek közt szó, az eseményt ebben a cikkben mutattuk be részletesebben.

Azóta Berget visszaléptette a Momentum az MSZP–Párbeszéddel kötött széles körű megállapodás részeként, és beállt Tordai Bence mögé. Sokáig úgy nézett ki, Szalai Krisztina színművész is elindul ebben a választókerületben független jelöltként, össze is gyűjtötte az a jelöltséghez szükséges 400 aláírást, de aztán kilépett a versenyből. Döntését azzal indokolta, hogy civil szeretne maradni. Így maradt a fenti két jelölt, akik kampányát külön videóban is bemutatjuk a napokban.

Kálmán Olga és Tordai Bence előválasztási csatája pedig valójában jóval izgalmasabb, mint a csütörtöki vita. Egy korábbi mérés szerint még a DK jelöltje állt nyerésre, de a napokban kijött egy újabb kutatás, amelyben már csak ők ketten szerepelnek Berg Dániel visszalépése után. Így pedig már átvette a vezetést az MSZP–Párbeszéd jelöltje.

A Republikon felmérése szerint Tordai Bence 41 százalékos támogatottsággal bír a biztos előválasztók körében, így 7 százalékponttal vezet a DK-s Kálmán Olga előtt, akire 34 százalék szavazna az ellenzéki előválasztáson.

Mindketten csaknem 20 százalékponttal vezetnek a Fidesz–KDNP jelöltje előtt. Gór Csabát egyedüli jelöltként Kálmán 50, míg Tordai 51 százalékkal győzné le a mostani adatok alapján. A fideszes önkormányzati képviselő a DK-s jelölttel szemben 33, az MSZP–Párbeszéd jelöltjével szemben pedig 31 százalékot szerezne a felmérés szerint.

A 2018-as választásokon ebben a körzetben a Fidesz–KDNP jelöltje, Varga Mihály pénzügyminiszter nyert (41,82%). Ha meg tudtak volna egyezni az ellenzéki pártok, már akkor is nyerhettek volna, így azonban Niedermüller Péter (DK) kevesebb mint 3 ezer szavazattal második (37,14%) lett. Harmadik helyen az LMP-s Ungár Péter (10,1%) végzett, utána pedig a Jobbik jelöltje, Kovács Tamás (6,19%) és a momentumos Benedek Márton (2,66%) következett.

Október közepén derült ki, hogy Varga Mihály pénzügyminiszter nem indul egyéni képviselőjelöltként 2022-ben: a választókerületben a kormánypárti jelölt Gór Csaba lesz, aki 2010 óta helyi önkormányzati képviselő a II. kerületben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!